ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΚΡΗΤΗ
Αμεση ανάγκη καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών

Από τις συζητήσεις στη διάρκεια της περιοδείας στο Αργος

Eurokinissi

Από τις συζητήσεις στη διάρκεια της περιοδείας στο Αργος
Περιοδεία σε πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές του Αργους πραγματοποίησε χτες το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Νίκος Καραθανασόπουλος. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δ. Καμπόσο, όπως και με εκπροσώπους της ομάδας παραγωγών Αργολίδας, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ συζήτησε με εργαζομένους του εργοστασίου της Ενωσης. Στη συνέχεια, έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ στο Ναύπλιο.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε τις ευθύνες που υπάρχουν σε κυβέρνηση και περιφερειακή διοίκηση για την εγκατάλειψη της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Τόνισε δε ότι τη στιγμή που προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και δαπανώνται τεράστια κονδύλια για το εμπορικό κέντρο, για πλατείες και πεζοδρόμους, αφήνεται απροστάτευτη η πόλη από τις θεομηνίες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε και την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι ζημιές από την κατάρρευση του οδικού δικτύου, αφού το επαρχιακό έχει πληγεί ιδιαίτερα και χρειάζεται η άμεση αποκατάστασή του, ώστε να πάψουν να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά. Επίσης, να αποζημιωθούν οι πληγέντες για τις οικοσκευές τους, ενώ σημείωσε τον κίνδυνο να μην αποζημιωθούν οι αγρότες λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος χρειάζεται αναθεώρηση.

Στην Κρήτη

Την καταγραφή των ζημιών από το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κίσσαμο των Χανίων ξεκίνησαν οι Αρχές της Περιφέρειας. Στην περιοχή, βρίσκεται και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγραφούν οι ζημιές σε αγροτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο. Η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη. Σε όλο το δήμο Κισσάμου παρέμειναν κλειστά τα σχολεία, όπως και οι παιδικοί σταθμοί. Σταδιακά αποκαθίσταται και η κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου υπήρχαν προβλήματα.

Από την κακοκαιρία, καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης, αχρηστεύτηκε εντελώς η αγροτική οδοποιία, το επαρχιακό οδικό δίκτυο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ αρκετές ήταν και οι ζημιές σε σπίτια της περιοχής. Καταστροφικές ήταν και οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, αφού οι πλημμύρες και οι ισχυροί άνεμοι έκαναν ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή και στα χωράφια.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, σημειώνει πως, ενώ το πρόβλημα για τη συγκεκριμένη περιοχή είχε εντοπιστεί έγκαιρα, δε δόθηκαν στην αντιπεριφέρεια τα απαραίτητα κονδύλια που είχαν ζητηθεί από το υπουργείο για τον καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής. «Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση τόσο στο διαχρονικό πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας όσο και στο σοβαρό πρόβλημα της θέρμανσης. Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων, την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών, την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στις ζημιές στα σπίτια και θα επιμείνει στην οργάνωση της λαϊκής πάλης που θα διεκδικήσει έργα που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα».

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου επισημαίνει πως «πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική, με την οποία προωθείται συνειδητά η αλόγιστη επέκταση των πόλεων, προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών, χωρίς την παράλληλη κατασκευή των βασικών έργων υποδομής. Επιτράπηκε με νόμους το μπάζωμα ρεμάτων, η καταπάτηση και το κτίσιμο ρεμάτων, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου. Η πολιτική αυτή καταδικάζει τους εργαζόμενους να ζουν κάθε χειμώνα με το φόβο της πλημμύρας να χαθούν ζωές και νοικοκυριά».

Παράλληλα, η Επιτροπή Κατασκευών της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, πως «ο Δήμος Ηρακλείου, πιστός ως τοπική διοίκηση στη λογική της διαχείρισης της κατάστασης ως υφίσταται, δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να φτιαχτούν αντιπλημμυρικά έργα, κατασκευές που θα θωρακίζουν την πόλη και θα εξασφαλίζουν την προστασία των κατοίκων από κινδύνους λόγω έντονων και επικίνδυνων έκτακτων φυσικών φαινομένων». Τονίζει δε ότι «χρειάζεται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, όπως και αντισεισμική θωράκιση της πόλης, να μη βρισκόμαστε κάθε φορά αντιμέτωποι με τραγωδίες. Να μην είναι κάθε φορά ο λαός εκείνος που θα πληρώνει θύματα στο βωμό μιας πολιτικής που υπηρετεί μόνο επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, αλλά αφήνει εντελώς στην άκρη τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Καταγγέλλουν τον αντιλαϊκό κατήφορο της περιφερειακής αρχής

«Η αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι επείγον πρόβλημα», «Οι απολύσεις εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ έγιναν γιατί οι εκπαιδευτικοί πήγαιναν στη δουλειά τους όποτε ήθελαν», «Στην απεργία της 1ηΜάη, πρέπει να προστατεύεται το δικαίωμα στην εργασία»..!

Τα παραπάνω είναι ένα «απάνθισμα επιχειρημάτων» της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων απέναντι στις τοποθετήσεις και τα θέματα που εισηγήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με σχετική καταγγελία τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ τονίζουν:

«Η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε την πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", να συζητηθεί σαν κατεπείγον θέμα η αντιπλημμυρική προστασία στα Ιόνια νησιά. Ενώ είναι σε εξέλιξη έντονα φυσικά φαινόμενα, τοπικά και πανελλαδικά, και υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές περιουσιών, ενώ είναι πολλές οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε όλα τα Ιόνια νησιά για την αντιπλημμυρική τους προστασία, με πρώτες και καλύτερες τις καμένες περιοχές, ενώ καθημερινά πολλαπλασιάζονται σχετικά αιτήματα πολιτών για τέτοιες παρεμβάσεις και μέτρα».

Στη συζήτηση για τη συγκρότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης, «ο περιφερειάρχης δίνοντας άλλοθι στην κυβέρνηση και στην ΕΕ που επέβαλλαν τις απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ, διέβαλε και συκοφάντησε συλλήβδην τους απολυμένους αλλά και όλο τον κλάδο των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι "απολύθηκαν γιατί όποτε ήθελαν πήγαιναν στη δουλειά τους"».

Αποκορύφωμα στον πολιτικό κατήφορο (όπως τον χαρακτηρίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ) της περιφερειακής αρχής, αποτέλεσε η προσπάθειά της να μην καταδικάσει τη δίωξη 15 συνδικαλιστών και αιρετών στην Κεφαλονιά επειδή την 1η Μάη 2013 υπερασπίστηκαν το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων να τιμούν απεργιακά την Πρωτομαγιά, διεκδικώντας ασφαλείς, σύγχρονες, φθηνές, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για το λαό, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εφοπλιστές έχουν επιβάλλει συγκοινωνιακό και εργασιακό μεσαίωνα.

«Ξεχνάτε τι γινόταν στα σοσιαλιστικά κράτη», «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», «Πρέπει στην απεργία να εξασφαλίζεται και το δικαίωμα στην εργασία» (στην Ελλάδα με το 1,5 εκατομμύριο άνεργους), «Καλή η απεργία αλλά να μην ενοχλείται και ο άλλος» (βλ. ο εφοπλιστής), «Δεν υπάρχουν διώξεις δεν διώκεται κανένας είναι όλα ψέματα» μερικά από τα... επιχειρήματα που παρέθεσαν περιφερειακή Αρχή (ΝΔ/ΑΝΕΛ) και αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ), αναφέρουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή ότι δίνει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια σε κυβέρνηση - τρόικα και στους εκπροσώπους του εφοπλιστικού (και όχι μόνο) κεφαλαίου, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική μέχρι κεραίας, αποκαλύπτεται πλήρως σαν συνεπής εντολοδόχος του κεφαλαίου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καλούν το λαό με οργάνωση και αγώνα να διεκδικήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες του που γίνονται βορά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση του. Να συμπορευτεί με το ταξικό κίνημα και τις ταξικές δυνάμεις, να αλλάξει τους συσχετισμούς προς όφελός του. Να συνδέσει την πάλη του με γενικότερες ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομία και στο ίδιο το επίπεδο της εξουσίας για να υπηρετήσει αποκλειστικά τις δικές του ανάγκες και όχι τα μονοπώλια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ
Συγκέντρωση σήμερα από ΠΑΜΕ και ΜΑΣ

Συγκέντρωση στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη οργανώνουν, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, με αφορμή το θάνατο της 13χρονης μαθήτριας από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

Καλούν τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τα σωματεία των εργαζομένων και όλους τους μαζικούς φορείς, συνολικά το λαό της Θεσσαλονίκης, να πάρουν απόφαση συμμετοχής στη συγκέντρωση και να καταδικάσουν την πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών. Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική που στερεί συνολικά από το λαό και τα παιδιά του τα πιο στοιχειώδη, τη θέρμανση, το ρεύμα, τη στέγη και το ψωμί.

Ο Σύλλογος Γονέων 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών

Για προδιαγεγραμμένο έγκλημα κάνει λόγο το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, σε ανακοίνωσή του. Σημειώνει ότι «η Σάρα θα μπορούσε να είναι το δικό μας παιδί. Και είναι πολλά τα παιδιά στο δήμο μας, στη γειτονιά μας, στο σχολείο μας, στην οικοδομή μας, που ζουν σε ένα κρύο σπίτι χωρίς ρεύμα, που πηγαινοέρχονται στο σχολείο νηστικά».

Καταγγέλλει την πολιτική των κυβερνήσεων που καταδίκασε 2 εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία, 600.000 παιδιά στον υποσιτισμό, που στερεί από τις λαϊκές οικογένειες τη θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φαΐ, το δικαίωμα στην εργασία και ρίχνει τα παιδιά τους στον καιάδα.

«Να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από αυτή τη βάρβαρη για το λαό πολιτική. Κανένας μόνος του στην κρίση. Οργάνωση, αλληλεγγύη, αγώνας», τονίζει.

Στην κατάψυξη πολλές περιοχές της χώρας

Η Πάρνηθα χτες

Eurokinissi

Η Πάρνηθα χτες
Στην «κατάψυξη» βρίσκονταν χτες πολλές περιοχές της χώρας. Στην Πάρνηθα, η κυκλοφορία των οχημάτων μετά το τελεφερίκ γινόταν μέχρι το μεσημέρι μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Υπό το μηδέν έπεσε ο υδράργυρος σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι ισχυροί άνεμοι συνέχιζαν να προκαλούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα.

Συνθήκες παγετού επικρατούσαν στη Δυτική Μακεδονία, με τον υδράργυρο χτες το πρωί να πέφτει στους -5 βαθμούς Κελσίου και στους -3 στην Καστοριά. Τσουχτερό κρύο επικρατούσε και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. «Βουτιά» στους -7 βαθμούς έκανε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ τσουχτερό κρύο επικρατούσε και στη Θράκη.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκάλεσαν τα χιόνια και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου της Αχαΐας. Το πρωί, διακόπηκαν για λίγη ώρα τα δρομολόγια του οδοντωτού από το Διακοφτό προς Καλάβρυτα, λόγω πτώσης δέντρων στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος της Κερπινής. Κανονικά διεξαγόταν η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, όπου η κίνηση των οχημάτων γινόταν από αργά τη νύχτα με αλυσίδες.

Η κακοκαιρία προκάλεσε και χτες προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με ισχυρούς ανέμους να πνέουν στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, φτάνοντας ακόμη και τα 9 μποφόρ. Σε ισχύ ήταν μέχρι το απόγευμα η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για τον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια των πλοίων γίνονταν μόνο μέχρι την Αίγινα. Κλειστή εξακολουθούσε να είναι η γραμμή Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα, Βόλος - Σποράδες, Καβάλα - Πρίνος και Θάσος - Κεραμωτή. Κλειστό ήταν και το πορθμείο Ρίο - Αντίρριο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ