Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να σε κάψω Γιάννη...

Το Συμβούλιο της Ευρώπης βγήκε λάβρο κατά τρόικας - δανειστών και κυβερνήσεων. Γιατί; Επειδή, λένε, με τα προγράμματα διάσωσης των οικονομιών και τη λιτότητα δεν πήραν υπόψη τους τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Τι εννοούν; Την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, τη φτώχεια και τις συνέπειές τους. Και προτρέπει να παρθούν μέτρα για την ανεργία των νέων, για κοινωνική προστασία, υγεία, εκπαίδευση... Βγήκε και ο αστικός Τύπος στην Ελλάδα με βαρύγδουπους τίτλους του τύπου: «Κόλαφος κατά της τρόικας». Η κοροϊδία και η υποκρισία των αστών και των θεσμών τους σε όλο τους το μεγαλείο. Τώρα τα θυμήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Τα προγράμματα τα εφαρμόζουν για να διαχειριστούν την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Συνειδητά μετακυλίουν τις συνέπειες στους λαούς. Είναι μονόδρομος η βαρβαρότητά τους και το ήξεραν. Τώρα πουλάνε ψυχοπονιά και ευαισθησία. «Να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι» λέει ο λαός μας. Αλλά δεν πρέπει να μένουμε στις διαπιστώσεις. Οργάνωση αντεπίθεσης και αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης χρειάζεται.

Ποια δικαιώματα;

Οι τόνοι που σήκωσαν τα αστικά ΜΜΕ στην Ελλάδα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τρόικα - δανειστές - κυβέρνηση, συγκαλύπτει το περιεχόμενο που δίνουν οι αστοί σ' αυτά. Οι αστοί θεωρούν δικαίωμα στους εργαζόμενους να φυτοζωούν. Με μισθούς και συντάξεις πείνας. Θεωρούν δικαίωμα τις Υπηρεσίες υγείας - Πρόνοιας, αλλά δεν τις εξασφαλίζουν, όπως και τη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Θεωρούν δικαίωμα την εργασία, αλλά αυτή δεν εξασφαλίζεται για όλους, ούτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενώ δεν εξασφαλίζεται μόνιμη και σταθερή δουλειά, ίσα ίσα η ευελιξία γενικεύεται. Και δε μιλάμε για το δικαίωμα στην κατοικία, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, που είναι άπιαστο όνειρο. Εδώ πλέον δεν υπάρχει για πολλούς ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε θέρμανση, ούτε αντιπλημμυρική προστασία κλπ. Αρα δε μιλούν για το δικαίωμα ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Αυτές μόνο στην κοινωνία χωρίς καπιταλιστές και κέρδη, δηλαδή στη σοσιαλιστική, μπορούν να ικανοποιηθούν.

Να μην «τσιμπήσουν»...

Σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Αντενάουερ (ανήκει το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Γερμανίας της Μέρκελ), αναζητούνται οι αιτίες ανόδου εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ, με θέσεις κόντρα στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι θα έχουν αυξημένη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Και ξαναεκτιμούν ότι υπάρχει άνοδος του «ευρωσκεπτικισμού». Αλλά αυτά τα κόμματα είναι δημιουργήματα του αστικού πολιτικού συστήματος, εκφράζουν συμφέροντα του κεφαλαίου, τουλάχιστον του τμήματός του σε κάθε κράτος που θεωρεί ότι έξω από την Ευρωζώνη και με άλλες συμμαχίες θα αναπαράγεται καλύτερα η κερδοφορία του. Επομένως καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών που στενάζουν από την ευρωενωσιακή πολιτική. Τα κόμματα αυτά στηρίχτηκαν και από τα συντηρητικά κόμματα και από τη σοσιαλδημοκρατία για να εκτονώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα μονοπάτια και κυρίως κόντρα στο εργατικό κίνημα. Για παράδειγμα, το «Εθνικό Μέτωπο» της Λεπέν, ενισχύθηκε πολύμορφα από τον Μιτεράν. Οι εργαζόμενοι να μην τσιμπήσουν. Η μόνη διέξοδος είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική λαϊκή εξουσία.

Πλαστό δίλημμα

Η ανάδειξη από τα αστικά επιτελεία του λεγόμενου «ρεύματος του ευρωσκεπτικισμού», το οποίο όπως λένε δυναμώνει, παρουσιάζεται με έμφαση, λίγο πολύ ως «μπαμπούλας» για τα λαϊκά συμφέροντα αφού υποσκάπτει την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Βεβαίως στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα μονοπώλια, στα κράτη ή σε συμμαχίες κρατών,για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Ενιαίοι είναι στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι ουσιαστικά προβάλλουν ένα πλαστό για τους λαούς δίλημμα «φιλοευρωπαίοι - ευρωσκεπτικιστές» προκειμένου να τους αποπροσανατολίσουν από τον πραγματικό τους αντίπαλο, τα μονοπώλια χειραγωγώντας τους στην αστική πολιτική και στη φιλοευρωενωσιακή στρατηγική του κεφαλαίου. Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι με τα μονοπώλια/κεφάλαιο ή κόντρα στα μονοπώλια για την ανατροπή της εξουσίας τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1791 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1901 Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1901 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1932).

1911 Οι ιταλικές δυνάμεις νικούν τις οθωμανικές στην Τρίπολη της Λιβύης (ιταλοτουρκικός πόλεμος 1911 - 1912).

1926 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρεύματος του ιμπρεσιονισμού.

1929 Ο αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» Τάκης Φίτσος συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται για τα άρθρα του υπέρ των απεργών φοιτητών και τροχιοδρομικών.

1929 Αρχίζει στη Σοβιετική Ενωση τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο των Ουντάρνικων ομάδων - πρωτοπόρων της παραγωγής (5 - 10/12/1929).

1933 Λήγει η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί από το 1920 και πάνω στην οποία είχε ακμάσει το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο.

1934 Η Αστυνομία επιτίθεται κατά των φυματικών της «Σωτηρίας» που διαμαρτύρονταν για τις καταχρήσεις του διευθυντή, τραυματίζει πολλούς και προβαίνει σε ομαδικές συλλήψεις. Ενας από τους τραυματίες τελικά θα υποκύψει.

1934 Η Τουρκία παραχωρεί εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες.

1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1941 Ο Κόκκινος Στρατός και ο ηρωικός λαός της Μόσχας σταματούν την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στις παρυφές της Μόσχας. Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση.

1944 Βρετανικά τανκς βάλλουν στην οδό Πατησίων κατά τμημάτων του ΕΛΑΣ. Οι μάχες στην Αθήνα και τον Πειραιά γενικεύονται. Επειτα από σκληρές μάχες ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το Τμήμα Χωροφυλακής Αχαρνών, την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής Ελλάδας στην οδό Πατησίων, το κτίριο της Ειδικής Ασφάλειας στην οδό Ελπίδος και το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών στην οδό Τοσίτσα. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο αφοπλισμός των αστυνομικών τμημάτων σε Αθήνα και Πειραιά. Μόνο στον Πειραιά ο λαός έχει στήσει σχεδόν 2.000 οδοφράγματα.

1952 Το νέφος, που σχηματίζεται στο Λονδίνο από τα εργοστάσια και τις καμινάδες, προκαλεί το θάνατο σε 12.000 ανθρώπους.

1958 Ιδρύεται ο Αθηναϊκός Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΑΣΟΠΕΦ).

Η Αργεντινή... διδάσκει

Σε συμβιβασμό φαίνεται ότι προχωράει η ισπανική «Repsol» με τον αργεντίνικο ενεργειακό κολοσσό YPF, που πριν από 1,5 χρόνο εθνικοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Χριστίνα Φερντάντες. Η κίνηση τότε, την οποία πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μορφή διαχείρισης της οικονομίας που ωφελεί τη χώρα και το λαό της και ως εξασφάλιση της «εθνικής ανεξαρτησίας», ήταν μια κίνηση υπέρ του κεφαλαίου που την πληρώνει ο λαός. Και να πώς. Οπως ανακοινώθηκε, οι διμερείς επαφές θα γίνουν σύντομα και οι πρώτες πληροφορίες στα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για υπό διαπραγμάτευση αποζημίωση της «Repsol» ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε αργεντίνικα ομόλογα 10ετούς διάρκειας και απόδοσης 8,5%. Επομένως το όποιο μείγμα πολιτικής εφαρμόζεται στον καπιταλισμό ένα στόχο έχει: τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Από τα παζάρια και τις διευθετήσεις των αστών, τις διεθνείς συνεργασίες, συμμαχίες ή αντιπαραθέσεις, χαμένος βγαίνει με τον ένα ή άλλο τρόπο ο λαός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ