ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 6 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΑΖ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ... καλάθι των αχρήστων το μέτρο - κοροϊδία

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ριζοσπάστη», τα προϊόντα που πουλιούνται σήμερα στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ακριβότερα απ' ό,τι λίγες μέρες πριν

Eurokinissi

Ανατιμήσεις έως και 60% έχουν σημειωθεί μόνο το τελευταίο 6μηνο σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην απελπισία, βλέποντας την ακρίβεια να εξαϋλώνει έως και το 40% του εισοδήματός τους.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, και ενώ στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος οι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζουν υπέρογκα κέρδη μήνα με τον μήνα (ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά το πρώτο 8μηνο του 2022 ανήλθε σε 5,41 δισ. ευρώ, κινούμενος ανοδικά κατά 3,5%), οι προσφορές των σούπερ μάρκετ βαφτίζονται από την κυβέρνηση ...μέτρο κατά της ακρίβειας.

Η απάτη του «καλαθιού»

Οι καταναλωτές, την ίδια ώρα, όταν φτάνουν στο ταμείο βλέπουν ότι όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο, αλλά πληρώνουν τα ίδια και περισσότερα.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ριζοσπάστη» τα οποία αποκαλύπτουν την κοροϊδία της κυβέρνησης, συμβαίνουν τα εξής (αναφέρουμε κάποια προϊόντα ενδεικτικά):

  • Η φέτα το κιλό, από 8 και 8,5 ευρώ πριν 6 μήνες, έφτασε τον Σεπτέμβρη στα 12 ευρώ. Σήμερα πουλιέται στο «καλάθι» από 11,13 έως 14,85 ευρώ το κιλό! Οι τιμές αυτές είναι της Παρασκευής 4 Νοέμβρη και αφορούν το ίδιο ακριβώς προϊόν, δηλαδή της ίδιας φίρμας και της ίδιας συσκευασίας.

Υπάρχει και αλυσίδα σούπερ μάρκετ που μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου δίνει τιμή στη φέτα 10,2 ευρώ το κιλό σε άλλο προϊόν ετικέτας. Το προϊόν ή εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα ή δεν υπήρχε καν προς διάθεση... Ετσι, οι καταναλωτές ή πήγαν σε άλλα προϊόντα, εκτός «καλαθιού», ή πήραν ταξί για να πάνε σε άλλο σούπερ μάρκετ να βρουν πιο φτηνό το προϊόν...

  • Το ένα κιλό αλεύρι (συγκεκριμένη φίρμα), που κόστιζε 1,45 ευρώ πριν 6 μήνες, τον Σεπτέμβρη έφτασε στα 1,69 ευρώ. Σήμερα το ίδιο προϊόν πουλιέται στο «καλάθι» από 1,68 έως 2,44 ευρώ!

Σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ το ένα κιλό αλεύρι (προϊόν ετικέτας) κοστίζει από 0,8 έως 1,3 ευρώ. Μόνο που το ίδιο προϊόν ετικέτας πριν 6 μήνες κόστιζε από 0,68 έως 1 ευρώ!

  • Το ένα κιλό ζάχαρη κόστιζε 0,82 ευρώ πριν 6 μήνες και τον Σεπτέμβρη έφτασε στα 1,2 ευρώ, δηλαδή αύξηση 57,3%! Σήμερα το ίδιο προϊόν πουλιέται στο «καλάθι» από 1,15 έως 1,28 ευρώ! Υπάρχει μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο «ekatanalotis» που πουλά τη ζάχαρη 0,79 ευρώ το κιλό. Τα καταστήματά της είναι σε Περιστέρι, Ιλιον, Κερατσίνι, Χαλάνδρι και Γλυφάδα. Ετσι, αν μένει κάποιος στο κέντρο της Αθήνας ...με δύο συγκοινωνίες μπορεί να ψωνίσει πάμφθηνα...
  • 1 πακέτο μακαρόνια πριν έξι μήνες κόστιζε 0,85 ευρώ και τον Σεπτέμβρη 0,88 ευρώ. Κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το περασμένο Σάββατο είχαν τα μακαρόνια Νο 6 στα 0,74 ευρώ, σε προσφορά. Σήμερα, στο «καλάθι», το ίδιο προϊόν πουλιέται 1,24 ευρώ!
Τα ...καπαμά πάνε σύννεφο

Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση με το καλάθι του νοικοκυριού, και σε αντίθεση με την πραγματικότητα που διαπιστώνουν με τα ίδια τους τα μάτια οι καταναλωτές, ο Αδ. Γεωργιάδης περιόδευσε περιχαρής την Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ και ...διαπίστωσε ότι «η ίδια η αγορά δείχνει τον δρόμο», καθώς μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση του «καλαθιού του νοικοκυριού» έχουμε σε ορισμένα προϊόντα «χαμηλότερες τιμές», κάτι που σημαίνει ότι ...«ο ανταγωνισμός λειτουργεί»!

Η κυβέρνηση παρουσιάζει πραγματικά «το φαρμάκι ως φάρμακο», και ως λύση την αιτία που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα: Οτι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί» και έχει εκτινάξει τις τιμές για να διασφαλιστούν τα αμύθητα κέρδη των ομίλων. Την ίδια ώρα, βέβαια, τα κέρδη των ομίλων «οριοθετούν» και τα μέτρα - κοροϊδία που παίρνονται αντί για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για πραγματικές ανάσες ανακούφισης και όχι κοροϊδία.

Μάλιστα ο υπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το εύστοχο σχόλιο που έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και απάντησε με έναν ακόμα ...ξεγυρισμένο καπαμά. Αντί να απολογηθεί που βρήκε ευκαιρία να κάνει σόου πάνω στη φτώχεια των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες στενάζουν από την ακρίβεια και τους τεράστιους έμμεσους φόρους, είπε την εξής «εξυπνάδα»: «Στη Σοβιετική Ενωση τα ράφια ήταν άδεια», ενώ «εδώ είναι γεμάτα»... Μόνο που τα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι γεμάτα, αλλά τα ντουλάπια, τα ψυγεία και τα στομάχια των καταναλωτών είναι άδεια...


Κ. Πασ.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Εκοψε το νερό σε οικογένεια για χρέος 25 ευρώ!

Τη δημοτική αρχή Βόλου καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» ότι «κόβει το νερό για οφειλές μόλις λίγων ευρώ, και μάλιστα σε μια περίοδο που για ακόμα μια φορά οι λαϊκές οικογένειες πλήττονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με τα ψίχουλα των μισθών και των συντάξεων».

Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι έγινε διακοπή νερού «για μια ληξιπρόθεσμη οφειλή μόλις 25 ευρώ σε οικογένεια στη Ν. Ιωνία, αναγκάζοντάς την ταυτόχρονα να καταβάλει και 14,99 ευρώ για επανασύνδεση!».

«Κυβέρνηση και δημοτική αρχή είναι εχθρικές απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα. Μετατρέπουν τα κοινωνικά αγαθά σε πανάκριβο εμπόρευμα. Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές νερού από τη ΔΕΥΑΜΒ!», απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Πουλάει τρελίτσα...

Λίγο μετά τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης έξω από σούπερ μάρκετ, όπου αντί να απαντήσει στην οργή των λαϊκών νοικοκυριών το έριξε στη γνωστή αντικομμουνιστική τρελίτσα («καλά τα αστεία για τον καπαμά, αλλά στη Σοβιετική Ενωση τα ράφια ήταν άδεια»), στο mail του «902.gr» ήρθαν δεκάδες μηνύματα αγανάκτησης. Αναδημοσιεύουμε ορισμένα από αυτά:

  • Τα ράφια είναι γεμάτα στην αγορά και τα καλάθια άδεια για τα νοικοκυριά.
  • Θέλουμε τον Αδωνι να λέει ζωντανά: Οι Σοβιετικοί έτρωγαν καπαμά;
  • Σε λίγο θα βάζουν αντικλεπτικά στα βούτυρα, όπως σε άλλες χώρες, και θα βγαίνουν στα κανάλια οι υπουργοί να λένε «καλά τα αστεία με τα αντικλεπτικά, αλλά οι Σοβιετικοί δεν είχαν αντικλεπτικά»...
  • Αραγε οι σημερινοί Ρώσοι, που 30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης αναπολούν τη ζωή τότε, αναπολούν «άδεια ράφια» ή τη ζωή που ήταν «γεμάτη» με δικαιώματα που σήμερα ούτε που τα φανταζόμαστε;
  • Πάντως όποιος αστός μιλάει για τη Σοβιετική Ενωση, αναφέρεται σε «άδεια ράφια». Μου κάνει λίγο για «ξύλινη γλώσσα»...
  • Αν πήγαινες σε Σοβιετικό πολίτη και έλεγες ότι τον χειμώνα δεν ξέρουμε αν θα έχεις ρεύμα, στην καλύτερη θα σε κοιτούσε σαν εξωγήινο. Στη χειρότερη θα σου έδειχνε τον πιο σύντομο δρόμο για ένα από τα 100άδες πολιτιστικά κέντρα που λειτουργούσαν για να διασκεδάζεις τον κόσμο με τέτοιες κρυάδες...
  • Και πού να μάθουν οι σημερινοί ότι στη Σοβιετική Ενωση ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων έτρωγε δωρεάν εκεί που δούλευε, καθώς είχαν αναπτυγμένο πρόγραμμα σίτισης μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και στους χώρους μόρφωσης για τους νέους...
«Εφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκυλλάκος

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 67 ετών, ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκυλλάκος, έχοντας διαγράψει μια μακροχρόνια πορεία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Είχε εργαστεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα από επιτελικές θέσεις. Με καταγωγή από τη Λάρισα, ξεκίνησε από τα «Νέα», ενώ συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με την εφημερίδα «Πρώτη» αλλά και το «Εθνος». Είχε διατελέσει πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ - ΜΠΕ, γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της τηλεόρασης του «Alpha», διευθυντής Σύνταξης στον «Ελεύθερο Τύπο». Είχε εργαστεί στον όμιλο του ΣΚΑΪ, ενώ υπήρξε και συνεργάτης στο «Ποντίκι», στο οποίο είχε και διευθυντικό ρόλο.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του δημοσιογράφου Αντώνη Σκυλλάκου: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την πρόωρη απώλεια του δημοσιογράφου Αντώνη Σκυλλάκου. Η πολύχρονη διαδρομή του, με υπεύθυνες θέσεις σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, χαρακτηρίστηκε από τη σεμνότητα και τον επαγγελματισμό που διέκριναν τον Αντώνη Σκυλλάκο. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή, στην κόρη του και όλους τους οικείους του».

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

-- Οι Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 78 χρόνια από το ηρωικό Μπλόκο του Βύρωνα, την Κυριακή 6/11 στις 11 π.μ. στην αίθουσα του δημαρχείου Βύρωνα (Καραολή και Δημητρίου 36-44). Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ πραγματοποιεί ιστορικό περίπατο στην περιοχή των Κρουσσίων, την Κυριακή 6/11, στις 10.30 π.μ., όπου θα γίνει εκδήλωση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ιστορικός περίπατος στην πόλη του Κιλκίς και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αντάρτη.

-- Λόγω επιδείνωσης του καιρού που προβλέπεται για το Σαββατοκύριακο, αναβάλλονται η εκδήλωση για τον καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή) και το ανεξάρτητο τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ, στο μνημείο στο Δερβένι και η συνεστίαση στο Προκόπι που προγραμμάτιζαν η ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την παρέμβαση στους χώρους πολιτισμού

Την Κυριακή 13 Νοέμβρη στις 12 μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα), η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «"Για να ρίξουμε στα σκοτάδια φως" - Η παρέμβαση του ΚΚΕ στους χώρους πολιτισμού». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Την Κυριακή 6/11 η κινητοποίηση για την υπογειοποίηση

Με αιτήματα, μεταξύ άλλων, την πλήρη υπογειοποίηση της διέλευσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής του τρένου από την Πάτρα, αλλά και την απόδοση του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου στον δήμο για τη δημιουργία νέου πάρκου, η δημοτική αρχή Πάτρας και η Επιτροπή Αγώνα των Συλλόγων προχωρούν την Κυριακή 6 Νοέμβρη σε μεγάλη κινητοποίηση.

Εχοντας αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ολγας), 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τον τερματικό σταθμό του προαστιακού στο Ρίο, με πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στον λαό της πόλης να δώσει δυναμικό «παρών».

Δημοτική αρχή και Επιτροπή Αγώνα των Συλλόγων, επιπλέον, διεκδικούν συνέχιση της λειτουργίας του προαστιακού, αλλά και δημιουργία γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια της υπογειοποιημένης σιδηροδρομικής γραμμής. Η πορεία, τέλος, θα γίνει με όποιο μέσο προτιμά ο καθένας (με τα πόδια, αυτοκίνητο, ποδήλατο), με τη δημοτική αρχή και τους Συλλόγους να επισημαίνουν την αναγκαιότητα ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Εκδήλωση ενάντια στην καταστροφή των σοσιαλιστικών μνημείων

Εκδήλωση με θέμα «Η καταστροφή των σοσιαλιστικών αντιφασιστικών μνημείων στην υπηρεσία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας» πραγματοποιεί ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος). Θα προβληθεί η ταινία «Μιάμιση ώρα στο γραφείο του Λένιν».

Επίσης, ο Σύλλογος πραγματοποιεί στις 4 Δεκέμβρη την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του, σε τόπο και ώρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ