ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
Για τον αγωγό IGB και τον επικίνδυνο στόχο του «ενεργειακού κόμβου»

Από παλιότερη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπό το βλέμμα του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά...

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπό το βλέμμα του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά...
Στη Σόφια θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πορεία της έρευνας οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, ενώ αμέσως μετά ο Π. Σκουρλέτης και η Βουλγάρα ομόλογός του, Τεμενούζκα Πέτκοβα, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από την εταιρεία διαχείρισης του έργου, έχει ήδη υποβληθεί ένας σημαντικός αριθμός εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου, ώστε να καταστεί το έργο οικονομικά βιώσιμο και κερδοφόρο για το κεφάλαιο, τόσο σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, όσο και σε ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Οπως όλα δείχνουν, το έργο, που έχει την έγκριση της ΕΕ, αλλά και την ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ, βαδίζει προς τη φάση της υλοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora. Εχει σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διασύνδεσή του και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά και με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα από τα βασικά κομμάτια του παζλ, στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπηρετήσει το στρατηγικό στόχο της ελληνικής αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο», εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις πηγές και τους διαύλους μεταφοράς της Ενέργειας.

Με αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ

Στο μεταξύ, χτες ο Π. Σκουρλέτης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με επικεφαλής τον Ιωάννη Καλτσά, προϊστάμενο του τμήματος χρηματοδοτήσεων για Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΤΕπ εξέφρασε το ενδιαφέρον της για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, ενώ η αρχική στόχευση αναμένεται να είναι το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δημοσίου που ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα. Επισημάνθηκε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «είναι σε θέση να συμβάλει σε συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία, στη διαμόρφωση της καλύτερης προσέγγισης για την χρηματοδοτική υποστήριξη αυτής της σημαντικής προσπάθειας».

Χτες, τέλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το νέο υπερταμείο που συνέστησε η κυβέρνηση ως «διοικητική ομπρέλα», που στόχο έχει την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», σημειώνοντας ότι η μεταφορά της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ στο ταμείο δεν σημαίνει πως θα ιδιωτικοποιηθούν... Ανεξάρτητα, βέβαια, από το «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης και το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής που επιλέγεται κάθε φορά, η «αξιοποίηση» για την οποία μιλά συνεπάγεται την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εν λόγω επιχειρήσεων, με αύξηση τιμολογίων, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε αυτές κ.ο.κ.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στις ΗΠΑ για επαφές με Πεντάγωνο και επιχειρηματικούς ομίλους

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, προκειμένου, συνεχίζοντας τα κομπρεμί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον αμερικανικό παράγοντα, να έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο αμερικανικό Πεντάγωνο, με στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην πολεμική βιομηχανία και να εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Αμυντικού Υλικού AUSA 2016.

Η AUSA υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει 26.000 επισκέπτες ανά διοργάνωση, περισσότερες από 600 εταιρείες - εκθέτες, 11 εθνικά περίπτερα (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ, Καναδάς, Κορέα, Βρετανία, Πολωνία, Τουρκία) και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων «δικτύωσης και επαφών», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Προχτές, Δευτέρα, μέρα επίσημης έναρξης της έκθεσης, ο Δ. Βίτσας εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο, το οποίο στη φετινή έκθεση διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας και με τη συμπαράσταση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Ανάπτυξης (ΓΔΑΕΕ) και του Enterprise Greece. Περιλαμβάνει, δε, 10 εταιρείες - εκθέτες: «Alpha Systems», Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), «Theon Sensors», «AEL Joint Venture», «Aeroservices», «Dasyc», «Soukos Robots», «Turbomed».

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην έκθεση, ο αναπληρωτής υπουργός είχε συναντήσεις με εκπροσώπους πολεμικών βιομηχανιών, ενώ στα εγκαίνια του περιπτέρου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι ξένων στρατιωτικών αποστολών.

Ο δε πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, δήλωνε χαρακτηριστικά ότι «η συμμετοχή στην έκθεση AUSA αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης των ελληνικών εταιρειών με κορυφαίους αμυντικούς οίκους του εξωτερικού (...) Η ελληνική συμμετοχή στοχεύει στη δημιουργία συμμαχιών, την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη σύσφιξη των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων γενικότερα».

Στο Πεντάγωνο και τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών

Χτες, Τρίτη, ο Δ. Βίτσας επισκέφθηκε το Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκε με την Elissa Slotkin, βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, αναπτύσσοντας το ρόλο που θέλει να παίξει η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση για την κατοχύρωσή της, όπως εννοούν φυσικά τη «διεθνή ασφάλεια» τα ιμπεριαλιστικά κέντρα του ευρωατλαντικού άξονα...

Επίσης, ενημερώθηκε πάνω στα τέτοια ζητήματα από στελέχη της περιλάλητης DIA (Defense Intelligence Agency). Πρόκειται για τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ στο πλαίσιο του υπουργείου Αμυνας, που λειτουργεί ως κύρια οργάνωση στρατιωτικής κατασκοπείας της χώρας στο εξωτερικό.

Οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας με στελέχη της συνδέεται άμεσα με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση «υπηρεσίας πληροφοριών» στο υπουργείο Αμυνας, να συμβάλει με συγκέντρωση, ανταλλαγή και διάχυση πληροφοριών προς τους εταίρους της εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον πόλεμο εναντίον της λεγόμενης τρομοκρατίας και προς οικοδόμηση μιας «νέας πολιτικής ασφάλειας», διεκδικώντας και έτσι τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευαίσθητη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Σειρήνες για τον «Παρμενίωνα»

Οι σειρήνες συναγερμού πολιτικής άμυνας θα ηχήσουν σήμερα το πρωί, σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2016» (διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ και διεξάγεται στο διάστημα 3 με 7 Οκτώβρη σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο).

Συγκεκριμένα, στις 11.00 θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, διάρκειας 60 δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης). Στις 11.05 θα σημάνει λήξη συναγερμού για 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης). Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό.

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιό της διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στα Χανιά, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με θέμα «Ο ρόλος της ΑμερικανοΝΑΤΟικής Βάσης της Σούδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Προσφυγικό και οι θέσεις του ΚΚΕ».
  • Την Παρασκευή 7/10, στις 8 μ.μ., στο Ηράκλειο, στην αίθουσα «Ανδρόγεω», με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας και οι θέσεις του ΚΚΕ».
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάσεις της Διακήρυξης της ΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν στην Αττική οι παρακάτω εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949:

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Αγίας Βαρβάρας (Καλατζάκου 7). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 8/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Ανω Λιοσίων. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 8/10, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» στο Αιγάλεω. Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 9/10, στις 11 π.μ., στο Β' ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Πλαπούτα 2, Μυροφόρες). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος.

«NORATLAS»
Επαναπατρίστηκαν τα λείψανα 16 πεσόντων

Επαναπατρίστηκαν χτες οι σοροί 16 εκ των πεσόντων του μεταγωγικού αεροσκάφους «Noratlas», που φορτωμένο καταδρομείς επιχειρούσε να προσεγγίσει την Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και καταρρίφθηκε από φίλια πυρά.

Πρόκειται για το σμήναρχο Ηλία Ανθιμο και τους ανθυπασπιστές καταδρομείς Ευάγγελο Τσάκωνα, Αθανάσιο Χριστόπουλο, Στέφανο Γιαννακό, Ηλία Δαλαμάγκα, Κοσμά Γιαννακάκη, Ανδρέα Αναστασόπουλο, Αντώνιο Ζησιμόπουλο, Χρήστο Ληγδή, Αιμίλιο Μονιά, Γεώργιο Νάκο, Στυλιανό Πρινιανάκη, Νικόλαο Σκιαδαρέση, Σωτήριο Τζούρα, Χρήστο Χατζόπουλο και Βασίλειο Μανιάτη, οι σοροί των οποίων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Στην τελετή παραλαβής των λειψάνων στη Λευκωσία παρέστησαν ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, ο αρχηγός ΓΕΣ, Β. Τελλίδης. Η τελετή υποδοχής των λειψάνων στην Ελλάδα έγινε χτες το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ