ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων της Αττικής για την απεργία στις 8 Νοέμβρη

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ ζητά η ΔΑΣ

Με κεντρικό θέμα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, που ήδη αποφασίζουν μια σειρά από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει, σήμερα Παρασκευή, σύσκεψη σωματείων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων με έδρα την Αττική, στις 18.30, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, Βικτώρια).

Παράλληλα, οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ με αίτημά τους προς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας ζητούν την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, προκειμένου να δοθεί άμεση απεργιακή απάντηση των εργαζομένων στην αντεργατική επίθεση που οξύνεται.

Στην επιστολή της, η ΔΑΣ σημειώνει: «Αυτή την περίοδο εξαπολύεται νέα επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων από τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό τους προσωπικό, από την κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι επιβεβλημένη η άμεση απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος με οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης, με απεργιακή κινητοποίηση.

Για τον λόγο αυτό, η ΔΑΣ ζητά την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, με θέματα:

-- Οργάνωση της πάλης και προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

-- Για τη συμμετοχή των εργοδοτών στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και στα ανώτερα όργανά τους, ΓΣΕΕ κ.λπ.».

Απεργιακό κάλεσμα από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Στο μεταξύ, καθημερινά προστίθενται νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν απόφαση για την προκήρυξη απεργίας στις 8 Νοέμβρη.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ πήραν απόφαση για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη και καλούν τους ναυτεργάτες σε οργανωτική σύσκεψη στις 11 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Ταυτόχρονα, με επιστολή τους προς την ΠΝΟ, τα συνδικάτα ζητάνε την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οπως επισημαίνουν, «η συνέχιση του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα, της ανανέωσης και εφαρμογής των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, τις οργανικές συνθέσεις, την προστασία των ανέργων, τη φορολογία, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και ο συντονισμός της δράσης με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 8 Νοέμβρη, επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της ΕΕ της ΠΝΟ».

ΣΕΤΗΠ: Απεργιακή προετοιμασία σε συνδυασμό με τη μάχη για κλαδική ΣΣΕ

Με τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης συνδυάζει την οργάνωση της απεργίας στις 8 Νοέμβρη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, το οποίο πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση την περασμένη Τετάρτη.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Αλ. Περράκης, αναφέρθηκε στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και στις μορφές εκδήλωσής της στον κλάδο. Ανέδειξε τη σημασία της υπερψήφισης του σχεδίου κλαδικής ΣΣΕ που θα αποτελέσει πολύτιμο όπλο για την αντεπίθεση των εργαζομένων, τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν έγινε πολύ ουσιαστική συζήτηση για το σχέδιο της κλαδικής ΣΣΕ και για την ανάγκη έντασης της μάχης για την οργάνωση των εργαζομένων. Αναδείχθηκε πείρα από τη μέχρι τώρα δράση των Σωματειακών Επιτροπών του Συνδικάτου, που δείχνει ότι όπου αυτές υπάρχουν και δρουν, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν πιο μαζικά στους αγώνες, ορθώνουν εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς των εργοδοτών.

Η Γενική Συνέλευση υπερψήφισε το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ, ενώ αποφασίστηκαν επίσης η πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 25/10 στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 μ.μ. και πορεία στον ΣΕΒ, όπως και η συμμετοχή στην απεργία 8 Νοέμβρη.

Αποφάσεις για την απεργία

Αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Αγρινίου, Λαμίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου και Ιωαννίνων.

Συσκέψεις προετοιμασίας

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις σωματείων σε πόλεις και κλάδους για την οργάνωση της απεργιακής απάντησης. Τέτοιες συσκέψεις έγιναν ήδη από τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων και Λευκάδας - Βόνιτσας, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και νέες.

  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας τη Δευτέρα 8/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στο Βόλο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Τη σύσκεψη οργανώνουν τα Σωματεία Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου Μαγνησίας, Καθαριστριών - Καθαριστών Βόλου και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Σε τακτική Γενική Συνέλευση καλεί τους αντιπροσώπους των σωματείων μελών του, με τη συμμετοχή και των Διοικητικών Συμβουλίων, με κύριο θέμα την οργάνωση της απεργίας, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, τη Δευτέρα 8/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση στη δίκη για την κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων την Τετάρτη 10/10, στις 9 π.μ. στο κτίριο 7, όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει η εξ αναβολής δίκη των νεολαίων αγωνιστών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν ενάντια στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία, απευθύνει το ΠΑΜΕ, απαιτώντας να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες εναντίον των διωκόμενων φοιτητών.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Με ένα κατηγορητήριο - ραβασάκι της πρεσβείας των ΗΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διώκει όσους εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των φονιάδων των λαών. Η σφαγή των λαών της περιοχής, οι βομβαρδισμοί στη Συρία, οι δολοφονίες Παλαιστινίων, τα εκατομμύρια των προσφύγων, είναι θύματα της δολοφονικής μηχανής που φιλοξενεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα, με τις αμέτρητες βάσεις και εγκαταστάσεις που υπάρχουν και τις νέες που σχεδιάζει να φτιάξει. Αυτούς τους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς είναι αποφασισμένοι να τους προχωρήσουν με κάθε μέσο. Γι' αυτό στοχοποιούν τη λαϊκή αντίσταση και διώκουν όσους αγωνίζονται ενάντιά τους. Η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές από τη μια, για να δολοφονούν λαούς, και από την άλλη θυμίζουμε ότι χτύπησε με βία και μίσος το νεολαιίστικο κίνημα, κάνοντας και συλλήψεις.

Οσο θα στήνουν δίκες και διώξεις, τόσο θα δυναμώνουν η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα της εργατικής τάξης, της νέας γενιάς. Για μία ακόμη φορά θα απαντήσουν οι χιλιάδες των εργατών και του λαού που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και στους υπηρέτες του».

ΔΑΣ ΠΟΘΑ
Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης

Τις μεθοδεύσεις πίσω από την αναβολή του 23ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) από την πλειοψηφία της διοίκησης, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΘΑ (δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ) ανέβαλε το προγραμματισμένο για τις 8 Οκτώβρη συνέδριο, εμφανιζόμενη να επικαλείται παρατυπίες από σωματεία, ωστόσο η ΔΑΣ τονίζει ότι «η διοίκηση της ΠΟΘΑ δεν ανέβαλε το συνέδριο για να αντιμετωπίσει τις νοθείες, αλλά για να τις σκεπάσει, να τις κουκουλώσει, πιθανά να τις πολλαπλασιάσει». Η ΔΑΣ μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα φανερώνει ότι είναι η πλειοψηφούσα παράταξη, «Ενωτική Κίνηση Θεάματος - Ακροάματος», αυτή η οποία αντλεί αντιπροσώπους από μια σειρά σωματεία στα οποία οι παρατυπίες «βγάζουν μάτι».

Η ΔΑΣ επισημαίνει τον κίνδυνο «αν δεν κατορθώσουν να μαγειρέψουν και να νοθεύσουν το συσχετισμό όπως τους βολεύει, να προχωρήσουν σε διάλυση της Ομοσπονδίας», και ξεκαθαρίζει πως παλεύει για συνέδριο που θα αποτυπώσει τον πραγματικό συσχετισμό.

Εκδήλωση για τις ΣΣΕ

Εκδήλωση με θέμα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Διεκδικούμε κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας» οργανώνει αύριο Σάββατο το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, στις 11 π.μ. στο ΕΚΘ.

Σήμερα η κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ

Στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια έχει προκηρύξει για σήμερα, Παρασκευή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στις 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με αιτήματα αιχμής την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.

  • Σήμερα, επίσης, συνεχίζεται η 48ωρη απεργία των γιατρών του ΠΕΔΥ, οι οποίοι μεταξύ άλλων διεκδικούν: Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών, πλήρη λειτουργία των εργαστηρίων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Κάλυψη όλων των αναγκών της ΠΦΥ με αντίστοιχες ειδικότητες. Να μη γίνουν απολύσεις.
  • Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν την Τετάρτη 10/10 σε στάση εργασίας στην Αττική (8 π.μ. - 1μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια. Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα νοσοκομεία Παίδων Αγίας Σοφίας και Αγλαΐα Κυριακού στις 8 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org