ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΙΑΔΗ
Σκληρός αγώνας για το μεροκάματο

Στο πλευρό τους και πάλι κλιμάκιο του ΚΚΕ, το οποίο πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς και υπηρεσίες του νομού

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης με τους εργάτες που περιφρουρούν το εργοστάσιο
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης με τους εργάτες που περιφρουρούν το εργοστάσιο
Τον αγώνα τους για τρίτη εβδομάδα συνεχίζουν οι απλήρωτοι απολυμένοι των Βαφείων Κιλκίς του ομίλου Ηλιάδη, που παλεύουν να εξασφαλίσουν τη δουλιά τους και τα δεδουλευμένα, ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ που τους οφείλει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι στέκονται αποφασιστικά κόντρα στα σχέδια των επιχειρηματιών που εμφανίζονται να θέλουν να λειτουργήσουν την επιχείρηση με άλλη ονομασία και άλλο προσωπικό, απαλλαγμένοι από κάθε υποχρέωση απέναντι στους εργάτες.

Μέρα και νύχτα οι εργαζόμενοι περιφρουρούν το εργοστάσιο. Εναλλάσσονται στις βάρδιες ανά 4 ώρες. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών, βρέθηκε και πάλι χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη, ο οποίος επισκέφτηκε τη μεσημεριανή βάρδια περιφρούρησης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί με φορείς και δημόσιες υπηρεσίες του νομού.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον νομάρχη Κιλκίς Ε. Μπαλάσκα, τον προϊστάμενο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Γ. Χαραλαμπίδη και τον εισαγγελέα Κιλκίς Ι. Σφέτκο. Σε όλες τις συναντήσεις παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, παρά την προσπάθεια τοπικών παραγόντων της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς να μην παραβρεθούν εκπρόσωποι του Σωματείου.

Στόχος των επισκέψεων ήταν να επισημανθεί η ανάγκη κάθε φορέας και υπηρεσία να στηρίξει, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία και την εξασφάλιση των δεδουλευμένων που έχουν να λαμβάνουν. Επίσης να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τις μεθόδους και τις επιχειρήσεις που στήνει η εργοδοσία, προκειμένου να τους τρομοκρατήσει και να σπάσει τον αγώνα τους. Ειδικότερα, στη συνάντηση με το νομάρχη, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως η Νομαρχία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε όλοι οι φορείς του νομού να πάρουν θέση και να σταθούν ενεργά συμπαραστάτες στον αγώνα των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στην πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας.

Μιλώντας στους εργάτες ο Αγγελος Τζέκης, ξεκαθάρισε πως όλες αυτές οι κινήσεις είναι υποστηρικτικές στον αγώνα τους, όχι όμως καθοριστικές για την εξέλιξή του. «Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια σας», είπε και τους κάλεσε με την ίδια αποφασιστικότητα, ενωμένοι, να συνεχίσουν τον αγώνα και να στείλουν ξεκάθαρο το μήνυμα προς την εργοδοσία, και όσους τη στηρίζουν, πως εδώ δε θα περάσουν τα σχέδιά της.

Αυτό το μήνυμα, σημείωσε, πρέπει να φτάσει και στους άλλους εργαζόμενους της βιομηχανικής περιοχής του Κιλκίς, που αυτή την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική απολύσεων που ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις. Και κάλεσε συντονισμένα να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

  • Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η πορεία απαξίωσης της ΒΑΛΚΑΝ, στη Θεσσαλονίκη, που συνειδητά ακολουθεί ο ιδιοκτήτης της Π. Εμφιετζόγλου. Παραμονές Χριστουγέννων ο εργοδότης ανακοίνωσε στο Σωματείο την πρόθεσή του να συνεχίσει τις απολύσεις, με στόχο άμεσα να διώξει άλλους 10-15 εργαζόμενους.
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με απολύσεις ξεκίνησε η νέα χρονιά

Λουκέτο έβαλε το ξενοδοχείο «Δελφοί» πετώντας στο δρόμο απλήρωτους τους εργαζόμενους

Απολύσεις επιφύλασσε η εργοδοσία για τη νέα χρονιά στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες έγιναν γνωστές 21 απολύσεις εργαζομένων από διάφορα ξενοδοχεία στην Αθήνα. Οι απολύσεις αναμένεται να είναι περισσότερες, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, καθώς δεν έχουν γνωστοποιηθεί όλες.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Δελφοί», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, κ. Βλαχούλης, αφού ταλαιπώρησε για πάνω από τέσσερις μήνες τους εργαζόμενους, έχοντάς τους με απλήρωτους μισθούς, δώρα και επιδόματα, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος απέλυσε τους 15 εργαζόμενους και έβαλε «λουκέτο» στο ξενοδοχείο!

Ο ιδιοκτήτης «φρόντισε» να απαλλαγεί από το «ανυπάκουο»... προσωπικό του, αφού οι εργαζόμενοι μαζί με το κλαδικό σωματείο έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τη μάχη με διάφορες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα χρήματά τους. Μάλιστα ο Βλαχούλης οφείλει ακόμα στους εργαζόμενους το Ολυμπιακό επίδομα και υπόλοιπα από δώρα, επιδόματα και μισθούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργοδότης ήδη προχωράει σε νέες προσλήψεις για να ανοίξει ξανά το ξενοδοχείο από την ερχόμενη Δευτέρα.

Πέντε ακόμα απολύσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων έκανε ο κ. Αλεξόπουλος, ιδιοκτήτης του ομίλου «Καρέας ΑΕ» που έχει τα ξενοδοχεία «Εξ ντριμ» στην Αγ. Παρασκευή και τον Πειραιά, καθώς και το ξενοδοχείο «Κισσός» στην οδό Ιπποκράτους, στο κέντρο της Αθήνας. Ο εργοδότης απασχολεί περίπου 70 ξενοδοχοϋπαλλήλους στα τρία ξενοδοχεία του και στόχος του, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι να «απαλλαγεί» από το ήδη υπάρχον προσωπικό που απασχολεί και να το αντικαταστήσει με ανασφάλιστους εργαζόμενους. Ηδη, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αντικαταστάθηκαν από αλλοδαπούς, κυρίως, ανασφάλιστους, εργαζόμενους και με μισθό κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου. Ακόμα μια εργαζόμενη απολύθηκε από το ξενοδοχείο «Πλάζα», στη Βουλιαγμένη, όπου εργαζόταν στο λογιστήριο.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εμπαίζουν τους εργαζόμενους

Πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, το καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης και ρεμούλας που έχουν επιβάλει οι διάφοροι εργολάβοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τις πλάτες της πολιτικής του δικομματισμού. Πριν προλάβουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΑΠΘ να ανακοινώσουν την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους, χτες έτρεχαν να προστατέψουν τους συναδέλφους τους που απασχολούνται στην εργολαβία της καθαριότητας από τις αυθαιρεσίες του εργολάβου Κ. Σαμουηλίδη.

Οι εργαζόμενοι ανέστειλαν προσωρινά τον αγώνα τους, μετά από απόφαση της Πρυτανείας, η οποία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να παρατείνει για ένα μήνα τις ισχύουσες συμβάσεις που έληγαν στις 31 Δεκέμβρη, ώστε να συνεχίσουν τη δουλιά τους οι 500 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολάβων στις υπηρεσίες του ΑΠΘ.

Χτες λοιπόν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πήγαν να υπογράψουν τις συμβάσεις τους και εκεί ανακάλυψαν ότι μια σημαντική μερίδα συναδέλφων τους κλήθηκε να υπογράψει σύμβαση 5ωρης απασχόλησης και όχι πλήρους απασχόλησης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στην ανάθεση της εργολαβίας από το ΑΠΘ ξεκαθαρίζεται πως οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν πλήρη απασχόληση. Μάλιστα ο Κ. Σαμουηλίδης, που χρόνια τώρα λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα, επέμενε να μην προσλάβει μια καθαρίστρια, η οποία χτες το πρωί έπεσε θύμα ληστείας και εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκε νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και της δόθηκε αναρρωτική άδεια 10 ημερών. Τελικά, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των μελών της Διοίκησης του Σωματείου, την προσέλαβε.

Χτες το Σωματείο κατέθεσε αναφορά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ προκειμένου να παρέμβει για την τήρηση των συμφωνημένων. Παράλληλα όμως οι εργαζόμενοι κρατούν ανοιχτό το μέτωπο του αγώνα για κατάργηση της εργασιακής του ομηρίας. Συνεχίζουν να διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και την οριστική αποχώρηση των εργολάβων από το Πανεπιστήμιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ