ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επίσκεψη στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το χώρο όπου πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές βδομάδες

Από τη συνάντηση με τους υπεύθυνους του κέντρου
Από τη συνάντηση με τους υπεύθυνους του κέντρου
Το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κεντρική Μακεδονία. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών και του στρατού που έχουν την ευθύνη διοίκησης του κέντρου, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και στη συνέχεια περιόδευσε στο χώρο και συνομίλησε με πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο κέντρο φιλοξενούνται 2.200 πρόσφυγες (70% Σύριοι, 20% Ιρακινοί και 10% Αφγανοί), από τους οποίους οι 1.500 διαμένουν στο κέντρο περισσότερο από ένα μήνα. Τα παιδιά από βρέφη έως και 18 χρόνων είναι 650, από τα οποία μόνο δύο είναι ασυνόδευτα και έχουν τεθεί υπό την επίβλεψη μιας ΜΚΟ. Τις τελευταίες μέρες, έρχονται ομάδες προσφύγων προκειμένου να εγκατασταθούν, όμως δεν μπορούν να τους φιλοξενήσουν, καθώς, όπως είπαν, το κέντρο δεν έχει τις υποδομές για να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες.

Αναδείχτηκε η πολύμορφη εμπλοκή των ΜΚΟ σε κάθε δραστηριότητα, από τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέχρι και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στη διάρκεια μάλιστα της οποίας γίνεται και υποτυπώδης εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα. Εχει αποφασιστεί μια διεθνής οργάνωση να αναλάβει την αντιμετώπιση των ζητημάτων υγιεινής, ενώ έχει ανατεθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία η δημιουργία και λειτουργία δικτύου τουαλετών και αποχέτευσης.

Από την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πρόσφυγες
Από την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πρόσφυγες
Επίσης, αναφέρθηκε ότι η έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στην Υπηρεσία Ασύλου, δημιουργεί καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου και αυτό εντείνει τις ανησυχίες των προσφύγων, που εξακολουθούν να είναι θύματα συστηματικής παραπληροφόρησης από διάφορους κύκλους. Πριν 3 μέρες, δημιουργήθηκε αναστάτωση όταν διαδόθηκε η φήμη ότι σχεδιάζεται να τους κλείσουν στα κέντρα φιλοξενίας για να τους προωθήσουν στη συνέχεια στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας περιόδευσε στο χώρο όπου συνομίλησε με τους πρόσφυγες, που αγκάλιασαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Μικρές προσφυγοπούλες τον πλησίασαν και του έδωσαν λουλούδια. Μια 12χρονη, η Ράαφ, αναφέρθηκε μέσω του συνοδού της στη δική της ιστορία. Αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας που έχει επηρεάσει το νευρικό της σύστημα. Είχε άλλες δύο αδελφές οι οποίες πέθαναν και η ίδια ελπίζει να συνεχίσει το ταξίδι της για τη Γερμανία, για να σμίξει με τους συγγενείς της και να δεχτεί την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται.

Ορισμένοι πρόσφυγες ανέδειξαν τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο, που εξακολουθούν να είναι προβληματικές, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων.

Στην πλειοψηφία τους, οι πρόσφυγες δήλωναν ότι δεν επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε τις ευθύνες της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση που βιώνουν και σημείωσε ότι το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές παλεύουν ενάντια σε αυτή την πολιτική που τους έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας, παλεύουν για να ανοίξουν τα σύνορα και το δικαίωμά τους ως πρόσφυγες να πάνε σε όποια χώρα έχουν επιλέξει, επίσης παλεύουν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στη χώρα μας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διένειμε είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί τις προηγούμενες μέρες.

Θύματα οι λαοί

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν παιδιά προσφύγων που ζουν στο κέντρο υποδοχής
Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν παιδιά προσφύγων που ζουν στο κέντρο υποδοχής
Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Οι εργαζόμενοι εδώ στο χώρο, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν ένα μεγάλο αγώνα, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, έτσι ώστε να είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπής η ζωή αυτών των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας προσφύγων εδώ στα Διαβατά.

Το πρόβλημα, βέβαια, βρίσκεται στις αποφάσεις της ΕΕ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, που τις υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση και από χτες έγινε, με απόφαση των άλλων κομμάτων και νόμος του κράτους, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και δυστυχώς περιπλέκει παραπέρα το πρόβλημα. Δημιουργείται μαζικός εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας και βεβαίως καταστρατηγείται το διεθνές προσφυγικό Δίκαιο, με βάση το οποίο έπρεπε ως πρόσφυγες να πάνε αμέσως, μόλις γίνει η ταυτοποίηση, μόλις γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στα κέντρα διαλογής, στους τόπους προορισμού τους. Γιατί η πλειοψηφία - σχεδόν όλοι - θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες και όχι να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, το σύνολο αυτών των αποφάσεων, που εμπλέκει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που εμπλέκει άλλες χώρες και συνεχίζει τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, στη γειτονιά μας, δυσκολεύει και παραπέρα δημιουργεί νέες προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα γυναικόπαιδα, που τα βλέπουμε όλα εδώ γύρω μας να αναζητούν ένα καλύτερο αύριο και βεβαίως, ταυτόχρονα, να την πληρώνει σκληρά και ο ελληνικός λαός».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τρίτη στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Χαϊδαρίου οι ΚΟΒ ΟΤΑ Δυτικής Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1) καλεί σε συγκέντρωση με το ίδιο θέμα η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Μεταξά, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Την Πέμπτη 7/4, η ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 8 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ξένος, στέλεχος του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ