ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΛΑΡΙΣΑ
Με ισχυρό ΚΚΕ παντού για βαθιές αλλαγές προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας

Με μεγάλη επιτυχία η συγκέντρωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου στο δήμο

Ο Γ. Αρζουμανίδης
Ο Γ. Αρζουμανίδης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1/2, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, η συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Λαρισαίων. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιώργος Παζιάνας, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, στέλεχος του ΚΚΕ, και μίλησαν οι Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, και Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του ο Πέτρος Κρίκης επεσήμανε ότι «η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.α. έχει αποδείξει ότι στέκεται "άξιος συνεχιστής" των προηγούμενων δημοτικών αρχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά το σύνθημα «κάνουμε έργα», με το οποίο πολιτεύεται η δημοτική αρχή μπροστά τις εκλογές, έθεσε τα ερωτήματα: «Μήπως δεν είναι "έργο" της παρούσας δημοτικής αρχής ότι έχει εγκαταλειφθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων στην τύχη του Εγκέλαδου; Οτι οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να βάψουν τα σχολεία; Οτι το 50άρικο έχει γίνει "θεσμός" στα νηπιαγωγεία; Οτι συνεχίζουν οι γραμμές του ΟΣΕ να αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τους δημότες;».

Και υπογράμμισε: «Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης, που δεινοπαθούν και για τις οποίες ο δήμος Λάρισας όχι μόνο δεν είναι στήριγμα αλλά χρόνο με το χρόνο γίνεται ένας επιπλέον βραχνάς στην τσέπη τους, στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, έχουν αποκούμπι. Μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν. Μπορούν να στηριχτούν στη συνεπή στάση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Ο Τ. Τσιαπλές
Ο Τ. Τσιαπλές
Ο Τάσος Τσιαπλές, αναφερόμενος στην περιφερειακή αρχή, που στηρίζεται από τη ΝΔ, σημείωσε ότι «υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, και στην περίοδο της κρίσης του και τώρα που προσπαθεί να ανακάμψει, όπως και την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Για τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που λένε πως θα συνεργαστούν, καθώς τις άλλες που στηρίζονται από τους ΑΝΕΛ, τους Οικολόγους, τη ΛΑΕ, το Ποτάμι και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, επεσήμανε ότι «στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν με την περιφερειακή αρχή».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πλήθος παρεμβάσεων που έγιναν από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι «ήμασταν πρωτοστάτες στην οργάνωση των αγώνων για τα δίκαια αιτήματα των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, των συνταξιούχων, των νέων και των γυναικών, θέτοντας αυτά τα αιτήματα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διεκδικώντας τη λύση τους».

Καταλήγοντας τόνισε: «Με ισχυρή "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια και στο δήμο Λάρισας, ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, βάζουμε περισσότερα εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές, δυναμώνουμε τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για να ανοίξουμε το δρόμο για βαθιές αλλαγές προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας».

«Ζήτησα και πήρα χώρο στο δρόμο του αγώνα»


Μιλώντας στη συγκέντρωση, δήλωση στήριξης στο ΚΚΕ έκανε ο Γιάννης Αρζουμανίδης, πρώην μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα συμμετέχει ως συνεργαζόμενος στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είπε ανάμεσα στα άλλα: «Νιώθω μια απίστευτη ομορφιά που βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας, στα παλιά και γνώριμα για μένα λημέρια.

Ο χρόνος και το σημείο που ο καθένας συνειδητοποιεί με ποιον πρέπει να πάει και ποιον να αφήσει, έχω την αίσθηση ότι έφτασε και για μένα. Ως συνεργαζόμενος με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" υπόσχομαι, εδώ μπροστά σας, ότι θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, εν είδει πολιτικής συγγνώμης, σε μια συμφωνία - αν θέλετε - με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Ενα είδος που για κάποιους έξω από αυτόν το χώρο μπορεί να θεωρηθεί παρεξηγήσιμο.

Ζήτησα από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" λίγο χώρο στο δρόμο του αγώνα και μου τον προσέφερε απλόχερα. Πιστεύω ότι τέτοιος χώρος υπάρχει πολύς σ' αυτόν το δρόμο που θα ακολουθήσουμε από δω και στο εξής μαζί, για πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε άλλους πολιτικούς χώρους, είτε ανένταχτοι είτε μέσα σε οργανωμένους σχηματισμούς και συλλογικότητες.

Εύχομαι και η δικιά μου παρουσία από το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να μπορέσει να στείλει αυτό το μήνυμα, να σηματοδοτήσει τη δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να συμμετάσχουν σ' αυτόν τον κοινό αγώνα με όποιον τρόπο αυτοί θεωρούν σημαντικότερο.

Ο Π. Κρίκης
Ο Π. Κρίκης
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ δεν έχουν να προσφέρουν σε κανέναν καρέκλες και δεν το κάνανε ποτέ. Αυτό που δίνουν είναι χώρο στο δρόμο του αγώνα, και όποιος θέλει να τοποθετηθεί σ' αυτόν το δρόμο, με τη γροθιά σφιγμένη, να έρθει μαζί μας».


ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Με δυνατή «Λαϊκή Συσπείρωση», να δοθεί απάντηση στη μιζέρια και τη φτώχεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Χερσονήσου του ΚΚΕ, στην ταβέρνα «Παραδοσιακό» στο Κοκκίνι Χάνι.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ καθώς και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γιώργος Παρθενιώτης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Χερσονήσου και δημοτικός σύμβουλος.

Στην ομιλία του, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «αυτό που ζούμε είναι το "μεταμνημονιακό μνημόνιο" που θα έχει συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό των μέτρων, η κυβέρνηση έφερε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 54 ευρώ, ψίχουλα στην κυριολεξία. Ποιος νέος σήμερα μπορεί να ζήσει με 650 ευρώ μεικτά; Το 2020 έρχεται η μείωση του αφορολόγητου, όπου θα τα πάρει διπλά η κυβέρνηση. Είναι σκέτη κοροϊδία, σου παίρνουν 10 και σου δίνουν 1».

Οπως σημείωσε, «η κυβέρνηση προσπαθεί για άλλη μια φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να δείξει ότι μάχεται προς όφελος των φτωχών και των εργαζομένων, μόνο που η στήριξη από ΣΕΒ, ΕΕ, ΗΠΑ και ΔΝΤ αποδεικνύει το αντίθετο. Η ΝΔ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, λέει μάλιστα ότι το κράτος έχει συνέχεια, άρα θα βαδίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο. Η στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων παρά τις μικροδιαφορές δεν μπορεί να κρυφτεί. Οσο ταυτίζονται στρατηγικά, τόσο θα σηκώνουν ψευτοαντιπαράθεση μεταξύ τους, για να κρύψουν την κύρια σύμπλευσή τους. Για άλλη μια φορά θέλουν να εγκλωβίζουν τον κόσμο στη λογική του μικρότερου κακού».

Παράλληλα, ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι άλλο να πούμε; Τα λένε οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι δίνουν αμέριστη στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τα δίνει όλα στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. (...) Η συμφωνία των Πρεσπών υπογράφτηκε για να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτοί αξιοποιούν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς και συνολικά τη λογική του "διαίρει και βασίλευε", για να προχωρήσουν τα βρώμικα σχέδιά τους απέναντι στους ανταγωνιστές τους, να επαναχαράξουν σύνορα, να μοιράσουν τη "λεία" των αγορών, των σφαιρών επιρροής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων, όπως δείχνει και η πολύ πικρή πείρα των λαών στα Βαλκάνια».

Τόνισε: «Αυτό που απαιτείται σήμερα για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι να οικοδομηθεί η πλατιά κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, νεολαίας, όλων αυτών δηλαδή που πλήττονται από τη σημερινή ολομέτωπη επίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα, μέσα και έξω από τη Βουλή και τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης. Σε όλους αυτούς που προβληματίζονται από αυτήν την κατάσταση, ανεξάρτητα το τι πίστευαν, τι ψήφιζαν μέχρι τώρα, το ΚΚΕ απλώνει το χέρι και τους καλεί σε συστράτευση, παρά τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις μπορεί να έχει ο καθένας. Ετσι θα πορευτούμε και μπροστά στις σημαντικές εκλογικές μάχες που είναι μπροστά μας».

Στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Παρθενιώτης αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής στις πόλεις και τα χωριά, στο πώς «εφαρμόζουν τοπική φορολογία, σχεδιάζουν και χρηματοδοτούν έργα και υποδομές για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού εις βάρος των αναγκών των μόνιμων κατοίκων. Λανσάρουν το επιχείρημα ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία του τόπου και θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στην ποδιά των ομίλων και του τουριστικού κεφαλαίου.

Στον αντίποδα της δικής τους πολιτικής προβάλαμε τη δική μας πρόταση για δημοτική αρχή διεκδικητική, που στο κέντρο της πολιτικής της θα έχει τις καθημερινές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Εγιναν δεκάδες παρεμβάσεις για τα προβλήματα σχολικής στέγης και αθλητικών υποδομών, ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική του δήμου, για υπηρεσίες καθαριότητας οργανωμένες από το δήμο, χωρίς χρυσοπληρωμένους εργολάβους, για την προβολή των προβλημάτων στις υποδομές της αγροτικής παραγωγής, στην υφαρπαγή του νερού των αγροτών και των κατοίκων των χωριών από τους ξενοδόχους και πολλές άλλες».

«Η ενδυνάμωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο δήμο και την Περιφέρεια με περισσότερους συμβούλους και τη διοίκησή του στα χέρια μας, η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα σημάνει διαμόρφωση των συνθηκών σήμερα για την απαλλαγή του λαού από τη φτώχεια και τη μιζέρια, θα δώσει ώθηση για ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων, για ειρήνη και προκοπή στα χωριά και τις πόλεις μας», σημείωσε.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε λαϊκό γλέντι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org