ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Πεπεισμένος» ότι με ΝΔ θα συνεχιστεί η «μεγάλη πρόοδος» που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ

Από τη συνάντηση Πάιατ - Κουμουτσάκου στη χτεσινή εκδήλωση της πρεσβείας για την 4η Ιούλη

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Πάιατ - Κουμουτσάκου στη χτεσινή εκδήλωση της πρεσβείας για την 4η Ιούλη
Βέβαιος ότι η ΝΔ θα συνεχίσει την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ, από εκεί ακριβώς που την αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε χτες ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά «πανηγυρικά» ότι από τις 8 Ιούλη - με όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση και διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τα μνημόνια διαρκείας αλλά και με την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Οπως είπε ο Τζ. Πάιατ, η διμερής σχέση «είναι σταθερή 100%», διευκρινίζοντας πως «δεν είναι μια σχέση που αφορά προσωπικότητες ή μεμονωμένα πολιτικά κόμματα», αλλά «μια σχέση μεταξύ των δύο εθνών...».

«Νομίζω πως το έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα αυτό τα τελευταία χρόνια, και είμαι πεπεισμένος πως αν η αντιπολίτευση αναδειχθεί νικήτρια (στις εκλογές), αν οι Ελληνες πολίτες επιλέξουν τη ΝΔ, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε με πολύ δυναμικό τρόπο τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μας, συμπεριλαμβανομένου του Στρατηγικού Διαλόγου, που είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο», πρόσθεσε.

Αλλωστε, όπως έγινε γνωστό, προχτές, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, φρόντισε να έχει άλλη μια συνάντηση με τον πρέσβη, την πολλοστή τις τελευταίες βδομάδες, παρουσία της ανώτερης συμβούλου της Επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Lydia Morgan Westlake, και της νομοθετικής συμβούλου του γερουσιαστή Barrasso, Amber S. Bland, στην πρεσβευτική κατοικία. Οπως διαχέεται από πλευράς του τομεάρχη της ΝΔ, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή ενώ «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ακριβώς προς ενίσχυση του «Στρατηγικού Διαλόγου» που εγκαινίασε τον Δεκέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, κατά το πρότυπο και αντιστοίχων που έχει θεσμοθετήσει η Ελλάδα με χώρες όπως το Ισραήλ, ώστε δύο φορές τον χρόνο, μία στην Ουάσιγκτον και μία στην Αθήνα, να πραγματοποιούνται συναντήσεις μελών της κυβέρνησης και τεχνοκρατών των δύο χωρών, για να καταλήγουν «στον καθορισμό συγκεκριμένων, μετρήσιμων και πραγματοποιήσιμων στόχων, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει ουσιαστικά και παραγωγικά», σε πεδία όπως η Ενέργεια, η «ασφάλεια» κ.ά.

«Μηνύματα» για Ελληνοτουρκικά

Στα Ελληνοτουρκικά, ο πρέσβης, στέλνοντας και το αντίστοιχο μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση, επανέλαβε τα περί ανοιχτών διαύλων στο πλαίσιο και του συνολικότερου παζαριού με την Τουρκία, λέγοντας πως «το μήνυμά μας είναι μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση (σε σχέση με την Τουρκία) για τη μείωση της έντασης και την προώθηση του διαλόγου».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αβεβαιότητες που έρχονται από την Αγκυρα, αλλά εκτιμούμε πολύ τα βήματα που έχουν γίνει τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Αμυνας, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα σχετικά (μέτρα)», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, παραπέμποντας στα περιλάλητα ΜΟΕ, που στην πράξη λειτουργούν ως «πλατφόρμα διαλόγου» για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και τα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, χτες, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η αμερικάνικη πρεσβεία για την 4η Ιουλίου, απ' όπου παρέλασαν για τα σχετικά «διαπιστευτήρια» τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο Πάιατ σε δήλωσή του στον «ΑΝΤ1» σημείωσε ότι «υπάρχουν ανησυχίες για τους "S-400" οι οποίες παραμένουν και είναι αρκετά μεγάλες. Και όπως η Ελλάδα, έχουμε ενδιαφέρον να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, να συνεργαζόμαστε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, να δούμε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη Δύση».

  • Στο μεταξύ, συνεχίζονται δίχως σταματημό, εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου, οι προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χτες 10 τουρκικά μαχητικά, τα 6 οπλισμένα, προχώρησαν σε 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε όλο τον άξονα του πελάγους από βορρά προς νότο. Σημειώθηκαν, μάλιστα, και 5 εμπλοκές, με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση. Θυμίζουμε ότι προχτές, 12 οπλισμένα τουρκικά «F16» προχώρησαν σε 30 παραβιάσεις και σημειώθηκαν, αντίστοιχα, 6 εμπλοκές.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της ΕΕ, με όποια σύνθεση, στήριγμα για το λαό μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ

Ο σοσιαλδημοκράτης Ντ. Σασόλι εξελέγη χτες πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ Σασόλι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, εξελέγη χτες πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και θα διαδεχτεί τον Ιταλό (Συντηρητικό) Αντόνιο Ταγιάνι. Η θητεία του θα διαρκέσει 2,5 χρόνια.

Η εκλογή Σασόλι ήρθε ως αποτέλεσμα συμβιβασμού στα σκληρά παζάρια που είχαν προηγηθεί μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ για τη μοιρασιά των αξιωμάτων της Ενωσης καταρρίπτοντας όλους τους μύθους περί ιδεολογικών διαχωρισμών, «σοσιαλιστικών και προοδευτικών» δυνάμεων που αντιπαλεύουν - υποτίθεται - τις «συντηρητικές» δυνάμεις. Ολοι μαζί στο εξής (σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, Πράσινοι κ.λπ.), ο καθένας από το πόστο του, θα εφαρμόζουν τη βαθιά συντηρητική, ιμπεριαλιστική και εχθρική για τους λαούς πολιτική της ΕΕ, στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Σασόλι έλαβε στο δεύτερο γύρο 345 ψήφους από τους συνολικά 751 ευρωβουλευτές (667 έγκυρα), ο Συντηρητικός Τσέχος Γιαν Ζαχραγκίλ 160 ψήφους, η Γερμανίδα, από το κόμμα των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, ψηφίστηκε από 119 ευρωβουλευτές και η Σίρα Ρέγκο (Ευρωπαϊκή «Αριστερά») από 43.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για να εγκριθεί η τοποθέτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν, της Κριστίν Λαγκάρντ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Ζοζέπ Μπορέλ ως επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκλογή προεδρείου στο Ευρωκοινοβούλιο:

«Η ανάδειξη του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και των άλλων ρόλων στο αντιλαϊκό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστά αποτέλεσμα "παζαριών", σκληρών ανταγωνισμών για λογαριασμό των μονοπωλίων που εκπροσωπούν οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που με την πολιτική τους υπηρετούν το κεφάλαιο.

Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική προορίζεται να προωθήσει και ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με γνώμονα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, έδωσε αρνητική ψήφο στους υποψηφίους για την προεδρία και θα κάνει το ίδιο και για τους υποψήφιους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους στα δευτερεύοντα συγκλίνουν όλοι στη βασική στρατηγική της ΕΕ: Την ενίσχυση της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, την παραπέρα στρατιωτικοποίηση και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητά της, τον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, το φακέλωμα και τον αντικομμουνισμό, που επιτυγχάνονται με το τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της.

Ο λαός, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της ΕΕ, με όποια αντιδραστική σύνθεση που έτσι κι αλλιώς θα έχουν τα επιτελεία της, με όποια από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα, μπορεί και πρέπει με την ψήφο του στις εκλογές να έχει στήριγμα ένα ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ την επόμενη μέρα. Για να αποτελεί τον πολλαπλασιαστή της λαϊκής πάλης, για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στα αντεργατικά σχέδιά τους, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

«Συνέχεια» και στη βρώμικη προπαγάνδα

Μαζί με την επικίνδυνη εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ, «συνέχεια» από την επόμενη μέρα θα έχει και η βρώμικη προπαγάνδα ώστε ο λαός να στοιχηθεί στην πολιτική αυτή που τον μπλέκει ακόμα πιο βαθιά σε μεγάλους κινδύνους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στη χτεσινή του συνέντευξη ο πρέσβης αναφέρθηκε και στο «εργαστήριο για την παραπληροφόρηση» που συνδιοργάνωσαν πριν από μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη το ΑΠΕ, το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, το Παγκόσμιο Κέντρο Διασύνδεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (GEC), η Αμερικανική Υπηρεσία Παγκόσμιων Μέσων (US Agency for Global Media - USAGM, «ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία που επιδιώκει να ενημερώνει, να δεσμεύει και να συνδέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας») και το λεγόμενο Centre for European Perspective, οργανισμός του ΥΠΕΞ της Σλοβενίας, με τη στήριξη των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Αθήνα και Σκόπια.

Το εργαστήριο ήρθε, όπως είπε ο πρέσβης, σε συνέχεια της «συνεργασίας» με τη «Voice of America» και το USAGM, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Αφορούσε μαθήματα «ενδυνάμωσης», όπως λένε χαρακτηριστικά, δημοσιογράφων από Ελλάδα και Β. Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την «παραπληροφόρηση», δηλαδή ό,τι πάει κόντρα στην προπαγάνδα τους.

«Το πιο σημαντικό για μένα ήταν σε στρατηγικό επίπεδο», είπε επ' αυτού ο πρέσβης. «Ενίσχυσε το όραμα που οι ΗΠΑ προωθούν, τη Θεσσαλονίκη ως περιφερειακό σταυροδρόμι, ως πύλη, και ιδιαίτερα το ρόλο που η ελληνική Μακεδονία παίζει ως εταίρος για να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει με τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωατλαντική οικογένεια, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το αμερικανοΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Θυμίζουμε ότι στη λεγόμενη Ολοκληρωμένη Εκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, που εγκρίθηκε πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεσβεία θέτει ως προτεραιότητα με αντίστοιχα τέτοια προγράμματα «να προωθήσουν μια θετική άποψη των αμερικανοελληνικών σχέσεων» και «οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή». Μάλιστα η «αιτιολόγηση» του στόχου σημειώνει ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα».

Οπως επιβεβαιώνεται, η βρώμικη προπαγάνδα για τη στοίχιση του λαού στα προτάγματα των ΗΠΑ, για την οποία «έδωσε τα ρέστα του» ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία, θα συνεχιστεί ακάθεκτη. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για ισχυρό ΚΚΕ την Κυριακή, για να «φάνε πόρτα» τα σχέδια αυτά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org