ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία εντείνει τους σχεδιασμούς της

Αξιοποιώντας το σύνθετο παζάρι της με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Ρωσία

Συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400», σαν και αυτά που αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία
Συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400», σαν και αυτά που αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία
Το τουρκικό κεφάλαιο εντείνει τους σχεδιασμούς του στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντά του από κλυδωνισμούς που προκαλούν ευρύτερες αναδιατάξεις στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά των συστημάτων πυραυλικής αεράμυνας «S-400» έχει οριστικοποιηθεί, παρά τις καθημερινές δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

Μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» ανέφερε χτες ότι η πρώτη συστοιχία των «S-400» θα φτάσει στην Τουρκία σε δέκα μέρες και θα τοποθετηθεί κοντά στην Αγκυρα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι έχει ήδη διοριστεί και ο διοικητής της μονάδας (με τον βαθμό του σμηναγού) που θα έχει την ευθύνη για την πρώτη συστοιχία, ωστόσο πρόσθετε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να τεθεί το σύστημα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιπλέον, σημείωνε ότι αν κριθεί αναγκαίο, το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλη επαρχία. Συνολικά, το σύστημα που θα παραλάβει η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να ρίχνει 72 πυραύλους και δεν θα συνδεθεί με κανένα ραντάρ του ΝΑΤΟ, αλλά θα έχει το δικό του ραντάρ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Μπεράτ Κονκάρ, που είναι και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της τουρκικής Βουλής και αντιπρόεδρος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» ότι «η σημαντικότερη απειλή προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή στην οποία βρίσκονται η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και η Συρία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αγκυρα να εγκαταστήσει τους «S-400» κοντά στα σύνορά της με Συρία, Ιράν, Ιράκ και «ΤΔΒΚ».

Παρέμβαση για τους «S-400» έκανε και ο βουλευτής του Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ Ερκάν Ακτσάι, χαρακτηρίζοντας την αγορά των «S-400» σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της Τουρκίας. Μάλιστα, συνέδεσε αυτές τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας με τις γεωτρήσεις που η Τουρκία συνεχίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αντιδράσεις σε αυτές.

Την ίδια στιγμή, τουρκικά και τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα εμφανίζουν τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, έναν από τους στενότερους συνεργάτες της Αγκυρας στα Κατεχόμενα, να έχει συνδέσει ήδη την ανάγκη αξιοποίησης των «S-400» με τον «ιπτάμενο μηχανισμό» που συνετρίβη τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από την κατεχόμενη Λευκωσία. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για πύραυλο «S-200», ρωσικής κατασκευής, που ίσως έπεσε ως απάντηση σε ισραηλινά πλήγματα κατά συριακών εδαφών. Σημειωτέον ότι το περιστατικό αυτό - που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα - τροφοδότησε ήδη μια συζήτηση γύρω από την «άμυνα της Κύπρου», με την οποία φυσικά πολλοί «κολλάνε» και μια σειρά παλιά και νέα αντιλαϊκά σχέδια, στο όνομα της «εγγύησης» της «ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής».

Ο Οζερσάι φέρεται να άρπαξε την ευκαιρία για νέες επαφές με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κύπρο, αλλά και για να παρέμβει σε διεθνή ΜΜΕ ως «υπουργός Εξωτερικών της "Βόρειας Κύπρου"».

Μοχλός παζαριών τα Βαρώσια

Στο μεταξύ, ο Οζερσάι εμφανίστηκε προχτές και στα Βαρώσια, την περιοχή - φιλέτο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, για την οποία το ψευδοκράτος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να «αξιοποιήσει». Σε αυτήν την κατεύθυνση ξεκίνησε η σύσταση αρμόδιας Επιτροπής.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πλέον τα Βαρώσια «δεν είναι θέμα που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ - μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων)» και επικρίνοντας την «ελληνοκυπριακή πλευρά» για «αδιαλλαξία» και «εχθρικά βήματα» στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, είπε ξανά ότι «μετά από 50 χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι μια ομοσπονδιακή διευθέτηση είναι αδύνατη».

Είπε ακόμα ότι «οι εντάσεις εντείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ελληνοκύπριοι έχουν απορρίψει όλα τα σχέδια λύσης και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η όποια λύση. Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μέσω διαβουλεύσεων με διεθνείς παίκτες και τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκεται σοβαρά στην ατζέντα». Ενώ πρόσθεσε ότι η μόνη περίπτωση το κατοχικό καθεστώς να δεχτεί επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους είναι «η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει στις συνομιλίες που δεν θα είναι ανοικτού τέλους και να συμφωνήσουν λύση δύο κρατών κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ».


ΙΡΑΝ
Ζητά διασφαλίσεις για να παραμείνει στη Συμφωνία του 2015

Αυξάνοντας την πίεση ειδικά στους Ευρωπαίους, για ανταλλάγματα που ισοσταθμίζουν τις συνέπειες της αμερικανικής αποχώρησης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επανέλαβε χτες ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τη σταδιακή «αποδέσμευση» από τους όρους της Συμφωνίας που υπογράφτηκε το 2015, αντιδρώντας στις ανατροπές που συνεπάγεται η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή, αλλά και στην - όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη - αδυναμία των άλλων πλευρών να προσφέρουν ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

Μάλιστα, ο Ροχανί δήλωσε ότι την 7η Ιούλη το Ιράν θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το όριο του 3,67% που όριζε η Συμφωνία του 2015. «Ο βαθμός εμπλουτισμού δεν θα ανέρχεται πλέον στο 3,67% (σ.σ. το όριο που έθετε η Συμφωνία), είπε. Θα βάλουμε στην άκρη τη δέσμευση αυτή. Για όσο θέλουμε, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, όσο το επιβάλλουν οι ανάγκες μας, θα το ανεβάσουμε πάνω από το 3,67%...».

Επιπλέον, απευθυνόμενος στις πλευρές που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη Συμφωνία (δηλαδή Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, ΕΕ), είπε ότι «αν θέλετε να εκφράσετε τη λύπη σας, είναι πολύ αργά», σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Και αν θέλετε να δημοσιεύσετε μια ανακοίνωση, κάντε το τώρα». Για να καταλήξει: «Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι (σ.σ. στη Συμφωνία της Βιέννης) εφόσον και οι άλλες πλευρές παραμένουν δεσμευμένες σε αυτήν. Θα εφαρμόσουμε 100% (σ.σ. τη Συμφωνία) τη μέρα που και οι άλλες πλευρές θα ενεργήσουν κατά 100%», σύμφωνα με τους όρους της, πρόσθεσε.

Πάντως, ο Ιρανός ηγέτης επισήμανε ότι «οποιαδήποτε στιγμή τηρήσουν τη Συμφωνία (και οι άλλοι) κι εμείς θα επιστρέψουμε σε αυτή». Σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εδώ κι ένα χρόνο έχουν αρχίσει να καλλιεργούν πολεμικό κλίμα στην περιοχή και απαντώντας σε σχόλια της Ουάσιγκτον ότι η Τεχεράνη «παίζει με τη φωτιά», είπε: «Η φωτιά θα σβήσει μόνο με την επιστροφή και τήρηση στις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Αλλά και ο ΥΠΕΞ του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σημείωσε ότι «το Ιράν είναι δεσμευμένο στην πλήρη εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (σ.σ. της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015), όσο οι Ε3/ΕΕ (σ.σ. οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία που συμμετείχαν αυτοτελώς στις συνομιλίες για τη Συμφωνία του 2015 και η ΕΕ ως σύνολο) εφαρμόζουν τις ΔΙΚΕΣ τους δεσμεύσεις για την οικονομία». Και συμπλήρωσε: «Λοιπόν, στο εξής το Ιράν θα συμμορφώνεται προς τις δεσμεύσεις του βάσει του ΚΟΣΔ ακριβώς με τον τρόπο που οι Ε3/ΕΕ τηρούν - και θα τηρούν - τις δικές τους», συμπλήρωσε ο Ζαρίφ. «Αρκετά δίκαιο;».

Και ευρύτερες διεργασίες στον Κόλπο

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στον Περσικό - μετά και από τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, όπως φάνηκε και με την κατάρριψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου από τους Ιρανούς - αναζωπυρώνουν ευρύτερες διεργασίες για την περιοχή.

Χτες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον ΓΓ του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC) Γιουσέφ Αλ - Οταϊμέν, τονίζοντας ότι η Ρωσία θεωρεί τη συνεργασία της με τον OIC ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στη συνάντηση o Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως ισχύει «η πρότασή μας να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Ιράν και αραβικών χωρών με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τη διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες και τη διαμόρφωση μιας συλλογικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Η Ρωσία «εκτιμά τον διάλογο για την παγκόσμια ανάπτυξη, κυρίως όσον αφορά στην επίλυση των σημερινών κρίσεων στον ισλαμικό κόσμο» και θα επιδιώξει συντονισμό με τον OIC, «στη βάση συγκεκριμένων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για θέματα όπως η παλαιστινιακή - ισραηλινή διευθέτηση, οι κρίσεις στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και άλλα μέρη του κόσμου», είπε ο Λαβρόφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ