ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ
Ανοιχτά όλα τα νοσοκομεία

Χωρίς κλιματισμό τα μισά κρεβάτια

Ο καύσωνας, η άτακτη και πυκνή δόμηση του Λεκανοπεδίου, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, αλλά και η ανέγερση ακατάλληλων βιοκλιματικά κτιρίων θα ταλαιπωρήσουν το επόμενο τριήμερο τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Ολοι τους είναι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Μιας πόλης όπου η ανορθολογική επέκτασή της τα τελευταία 50 χρόνια και η πλήρης επικράτηση του τσιμέντου επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις κλιματολογικές της συνθήκες. Επίσης το ότι για κάθε κάτοικο του Λεκανοπεδίου αντιστοιχούν μόνο 3,5 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερων χώρων πρασίνου και η έλλειψη κυκλοφοριακών αρτηριών επιτείνει το πρόβλημα.

Ετσι οι θερμές αέριες μάζες της Σαχάρας σε συνδυασμό με τους υπολοίπους παράγοντες θα μεταβάλουν σε καμίνι την πολύπαθη πρωτεύουσα. θα ταλαιπωρήσουν για τρεις μέρες τους Αθηναίους, αφού οι θερμοκρασίες θα «κτυπήσουν» τους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου. Μια μικρή ανάσα αναμένεται την Παρασκευή, καθώς ο υδράργυρος θα αρχίσει να κατεβαίνει.

Ο κρατικός μηχανισμός σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει τεθεί σε επιφυλακή. Από σήμερα θα λειτουργήσουν κλιματιζόμενες αίθουσες στους δήμους, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι αν χρειαστεί θα ανοίξουν και τα στάδια.

Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι σεισμόπληκτοι. Ευθύνες επιρρίπτει το υπουργείο Εσωτερικών σε ορισμένους από τους σεισμόπληκτους Δήμους, επειδή δεν έχουν τοποθετήσει στους οικίσκους κλιματιστικά. Στο Δήμο Πετρούπολης, όμως, για παράδειγμα, διαπιστώσαμε πως μόλις την προηγούμενη Τρίτη έφτασε έγγραφο για έγκριση της σχετικής πίστωσης. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δεν έχει πάρει δραχμή για την αγορά κλιματιστικών και ότι μπορεί να υποσχέθηκε το υπουργείο ότι εγκρίθηκε η χορήγηση 22 εκατομμυρίων δραχμών, όμως θύμισε ότι τα χρήματα που δαπάνησε ο Δήμος για την επισκευή των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων, δεν τα έχει λάβει ακόμα από τον ΟΣΚ.

Λειψή η υποδομή στα νοσοκομεία

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας -και στην οποία πήραν μέρος και πρόεδροι μεγάλων νοσοκομείων- αποφασίστηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα -εκτός από τα εφημερεύοντα- και τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Το μέγα όμως πρόβλημα είναι ότι κλιματίζονται μόνο τα μισά κρεβάτια του νοσοκομείων. Δηλαδή από τα 14.000 κρεβάτια στο Λεκανοπέδιο δεν κλιματίζονται τα 7.000 κρεβάτια.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας του υπουργείου Υγείας με έγγραφό της (8.6.2000) προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σημειώνει ότι οι νοσηλευτικές μονάδες θα δέχονται όχι μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και όσα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Συμπτώματα και προληπτικά μέτρα

Τα συμπτώματα των υπερβολικά υψηλών για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασιών μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Στις σοβαρότερες μορφές, όπως η θερμοπληξία, τα συμπτώματα είναι αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμοί, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά σαν πρώτες βοήθειες συνίσταται η ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, με τη γύμνωση του ατόμου από ρούχα, την τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τους βουβώνες, την εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κλπ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απαιτούν μέτρα προστασίας

Την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς - ενόψει καύσωνα - ζήτησαν με παρεμβάσεις τους χτες η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας από το υπουργείο Εργασίας, ενημερώνοντας, παράλληλα, τους εργαζόμενους με σχετικές ανακοινώσεις.

Η Ομοσπονδία συναντήθηκε χτες με τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα και του έθεσε τα αιτήματα για τις μέρες του καύσωνα. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζητά την εφαρμογή της σύμβασης του κλάδου (αρ.3), στην οποία αναφέρεται ότι «η εργασία διακόπτεται σε περίπτωση καύσωνα, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς υπό σκιά στον τόπο εργασίας και το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή». Ακόμη την εφαρμογή του νόμου 1568/95, στον οποίο σημειώνεται ότι όταν το θερμόμετρο φτάσει στους 36 βαθμούς, τότε περιορίζονται οι εργασίες σε 75% ανά ώρα και επιβάλλεται 25% ανάπαυση. Τέλος, ότι η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να παρέχει κατάλληλα καπέλα, δροσερό νερό, σκιερό μέρος για τα διαλείμματα και να κατασκευάσει στέγαστρα για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινωθούν μέτρα στη βάση των αιτημάτων τους, ενώ η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση, επισήμανε ότι «η επόμενη μέρα θα δείξει κατά πόσο θα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού, αν δεν έχει την τύχη των προηγούμενων».

Η Ομοσπονδία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, καθώς, όπως καταγγέλλει, η μέχρι σήμερα διαπίστωση σε ανάλογες περιπτώσεις καύσωνα είναι ότι οι εργοδότες παραβιάζουν νόμους, υπουργικές αποφάσεις και κλαδική σύμβαση εργασίας, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. «Ευθύνη για την ασυδοσία των εργοδοτών φέρουν και οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι μέχρι σήμερα υπουργοί εργασίας, που, σε περιπτώσεις καύσωνα, όπως και στην τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αδιαφορούν, περιορίζοντας την παρέμβασή τους σε γενικόλογες ανακοινώσεις και συστάσεις χωρίς αντίκρισμα, με αποτέλεσμα οι χώροι εργασίας να γίνονται παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους», σημειώνει και συμπληρώνει ότι «τα προηγούμενα χρόνια σε περιόδους καύσωνα χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να βάλουν σε δοκιμασία τη ζωή τους. Πολλοί από αυτούς υπέστησαν σοβαρές θερμοπληξίες».

Στην επιστολή, η Ομοσπονδία ζητάει ακόμα να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου των Επιθεωρήσεων Εργασίας, ιδιαίτερα στις υπαίθριες εργασίες και να επιβληθούν μέτρα προστασίας, οικονομικές και ποινικές κυρώσεις σε όσους εργοδότες παραβιάζουν τη σύμβαση του κλάδου, τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις.

Τόσο η Ομοσπονδία, όσο και το Συνδικάτο, με ανακοινώσεις, καλούν τους εργαζόμενους, απέναντι στην ασυδοσία και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, να προστατεύσουν τη ζωή τους, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους.

«ΠΕΤΡΟΛΑ»
Οχι στις νέες επεκτάσεις

Με τα συνθήματα «Θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας» και «Οχι στις νέες επεκτάσεις», κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από το μέγαρο «Παλλάς - Αθηνά», που ανήκει στον όμιλο Λάτση, για να διαδηλώσουν κατά των προγραμματιζόμενων επεκτάσεων των διυλιστηρίων της «Πετρόλα» που σχεδιάζει ο όμιλος. Κρατώντας πικέτες και ρίχνοντας φέιγ - βολάν με συνθήματα όπως «Οχι στις επεκτάσεις της Πετρόλα», «Οχι άλλο έγκλημα στο Θριάσιο», οι διαδηλωτές έκαναν ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους ενάντια στις επεκτάσεις των διυλιστηρίων. Οπως έχει δημοσιεύσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο «Ρ», στις επεκτάσεις που σχεδιάζει ο όμιλος Λάτση προβλέπεται η δημιουργία 16 νέων μονάδων διύλισης καυσίμων, οι οποίες θα πολλαπλασιάσουν τους ρύπους σε μια ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή. Επιπλέον, οι επεκτάσεις αυτές σχεδιάζεται να γίνουν σε μια έκταση 110 στρεμμάτων η οποία αποτελεί σήμερα τη νεκρή ζώνη μεταξύ «Πυρκάλ» και «Πετρόλα». Μιλώντας στο «Ρ» ο Αλέκος Μαραγκός, δήμαρχος Μάνδρας, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση των κατοίκων στις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις, τονίζοντας πως ο λαός του Θριασίου δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Χρήστος Χρηστάκης, μέλος της επιτροπής αγώνα κατά των επεκτάσεων, υπογράμμισε ότι η «Πετρόλα» είναι το μοναδικό διυλιστήριο που λειτουργεί πάνω σε δύο οδικούς άξονες και ένα σιδηροδρομικό, ενώ με «περίεργες» διαδικασίες προσπαθεί να επεκτείνει τις μονάδες διύλισης σε απόσταση αναπνοής από την «Πυρκάλ». Τέλος, η Κατερίνα Μαΐλη, επικεφαλής της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Ελευσίνας, τόνισε ότι τώρα, πριν να είναι αργά, οι κάτοικοι του Θριασίου πρέπει να αντισταθούν. Είπε επίσης, ότι μόνο μέσα από τον ενωμένο και μαζικό αγώνα του λαού μπορούν να ανατραπούν τα σχέδια του ομίλου, τα οποία υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας.


Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιούλη, στην Αμφισσα, από το νομαρχιακό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ώρα 8.30 το πρωί, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ, που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη που δόθηκε στην Κατοχή με τα ναζιστικά στρατεύματα, στην περιοχή.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, την ίδια μέρα στις 7 το πρωί, που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ.: 8234296 - 8222952.

Οι Πανελλήνιες Ενώσεις Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Θυμάτων Κατοχής με τα παραρτήματα: Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Θέρμου, Μακρύνειας, Αιτωλικού, Βόνιτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιούν, το Σάββατο και την Κυριακή, 15 και 16 Ιουλίου, εκδηλώσεις προς τιμήν της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία στις 13 και 14 Ιούλη του 1944, μια από τις μεγαλύτερες μάχες κατά του γερμανικού φασισμού και των ντόπιων συνεργατών του.

Σε διακήρυξη - κάλεσμα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, οι διοργανώτριες οργανώσεις τονίζουν, ανάμεσα στα άλλα:

Φέτος, συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη λήξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού. Απαιτούμε, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, πράγμα που η κυβέρνηση φοβάται να προβάλει, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα των ναζί. Τα οράματα της Γενιάς μας βρίσκουν τη δικαίωσή τους μόνο στην Αντίσταση και τον Αγώνα. Η μόνη ελπίδα σήμερα είναι το νέο ΕΑΜ, το Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης, με προοπτική το σοσιαλισμό, για να σταματήσει ο επικίνδυνος κατήφορος της χώρας μας, να βγούμε απ' τα αδιέξοδα.

Σύλληψη εμπόρου ναρκωτικών

Διακοπές και ...δουλιές συνδύαζε ο Γ. Τζιότζιος από τη Θεσσαλονίκη.

Ετσι, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο κάμπινγκ «Πλατανίτσι» στη Χαλκιδική, έβρισκε την ευκαιρία να διακινεί καθημερινά σημαντική ποσότητα ναρκωτικών στη γύρω περιοχή. Κατά τη σύλληψή του από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, βρέθηκαν στην κατοχή του 1.187 γραμμάρια ηρωίνης, μικρή ποσότητα κοκαΐνης, 913 γραμμάρια χασίς, καθώς και σημαντικό χρηματικό ποσό προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών.

Στο ίδιο κάμπινγκ, μετά από έρευνα, συνελήφθη και ο Βασίλης Χαλκιάς από τη Θεσσαλονίκη, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 282 γραμμάρια χασίς.

Δυο πυρκαγιές στην Αττική

Δυο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες στην Αττική. Η πρώτη ξέσπασε στις 1.20 το μεσημέρι στο Καλέτζι του Μαραθώνα. Η επέμβαση 20 οχημάτων της Πυροσβεστικής, καθώς και πέντε αεροπλάνων και τριών ελικοπτέρων, αποσόβησε την επέκτασή της. Επίσης, στις 1.22 το μεσημέρι, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Ωρωπό. Η επέμβαση 60 πυροσβεστών, που με 20 οχήματα έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος, καθώς και τεσσάρων αεροσκαφών, περιόρισε την καταστροφή στα 100 στρέμματα καμένου δάσους.

Δεν τους φταίνε οι εργάτες

Καταγγέλθηκε στην εφημερίδα μας και ζητάμε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να διερευνήσει το παρακάτω σοβαρό περιστατικό, που σημειώθηκε στο συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής.

Την περασμένη Πέμπτη, μόλις οι συνοριακοί φρουροί πληροφορήθηκαν τα σχετικά με το θάνατο του συναδέλφου τους από Αλβανούς κακοποιούς, μπήκαν σε λεωφορείο που ερχόταν από την Αλβανία και άρχισαν να σκίζουν πράσινες κάρτες και διαβατήρια των επιβατών. Η πλειοψηφία τους ήταν αλλοδαποί εργαζόμενοι, που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Μάλιστα, όταν κάποιοι από τους επιβαίνοντες διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, δέχτηκαν επίθεση από μερικούς θερμόαιμους αστυνομικούς. Πόσο σοβαρά θα αντιμετωπίσει το αρμόδιο υπουργείο το συγκεκριμένο, αλλά και παρόμοια περιστατικά ρατσιστικής βίας και, μάλιστα, όταν δράστες είναι αστυνομικά και κρατικά όργανα;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ