ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Με αίτημα αιχμής την κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων»

«Η μόρφωση των παιδιών του λαού πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλης της εργατικής τάξης», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο, αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Καλεί όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα, τους συλλόγους γονέων να δώσουν από κοινού απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που πετάει τα παιδιά με το έτσι θέλω έξω απ' τα σχολεία.

Αιχμή των αιτημάτων που προτάσσει το ΠΑΜΕ είναι να καταργηθεί η «τράπεζα θεμάτων», σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της «είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που έχει σκοπό να πετάξει έξω από το σχολείο ένα τμήμα μαθητών που αντικειμενικά προέρχεται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα». Επιπλέον, το ΠΑΜΕ θέτει και το πρόβλημα των συγχωνεύσεων και του στοιβάγματος των παιδιών στις τάξεις σε πολυπληθή σχολεία. Σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.

Παράλληλα, με επιστολή της, η Ενωση Γονέων Ηρακλείου απευθύνεται στους μαθητές της Α' Λυκείου και στους γονείς τους, καλώντας τους να σταθούν πλάι στα παιδιά και να διεκδικήσουν να καταργηθεί ο θεσμός της «τράπεζας θεμάτων».

Επίσης, να σταματήσει η εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» ζητά με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Αγώνας ενάντια σε συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

Συγκέντρωση χτες στον Πειραιά. Κινητοποιήσεις σε Περιστέρι, Ελευσίνα, Ζωγράφου

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα για ενημέρωση των εργαζομένων και το μπλοκάρισμα των συγχωνεύσεων, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων από Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλό, Πέραμα προχώρησαν χτες το πρωί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον προϊστάμενο που, σύμφωνα με εκπροσώπους τους, δήλωσε ότι η Διεύθυνση δεν μπορεί να κάνει κάτι για τις συγχωνεύσεις. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, αφού δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, πορεύτηκαν προς το πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στις συγχωνεύσεις προχωρούν στο μεταξύ εκπαιδευτικοί και γονείς στο Περιστέρι. Μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, οι Σύλλογοι Γονέων των υπό συγχώνευση 13ου, 33ου, 15ου, 29ου δημοτικών του Περιστερίου, οργάνωσαν χτες διήμερη αποχή από τα μαθήματα. Αποχή πραγματοποιείται σήμερα και στα 30ο και 49ο δημοτικά. Μέρα δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις θα είναι η σημερινή για τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Περιστερίου που θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Δημαρχείο.

Αύριο Πέμπτη, στην Ελευσίνα προγραμματίζεται κινητοποίηση στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Λαού ενάντια στις συγχωνεύσεις του 5ου με το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας και του 1ου με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας. Στην κινητοποίηση καλούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ενώσεις γονέων και σωματεία εργαζομένων.

Την Παρασκευή 6 Ιούνη, στις 2 το μεσημέρι, η Ενωση Γονέων Ζωγράφου διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής ενάντια στις συγχωνεύσεις 8 σχολείων του Δήμου.

Κινητοποίηση στη Βουλή στις 11 Ιούνη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αιχμή τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, την Τετάρτη 11 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, στη Βουλή, καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. «Καλούμε τους γονείς, που βλέπουν τη δημόσια -κατά τα άλλα- παιδεία να σφίγγει σα θηλιά στο λαιμό τους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το εργατικό κίνημα. Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους βγαίνουν παγανιά και μιλούν για εξορθολογισμό, σε όσους λένε ότι τίποτα δε γίνεται ή σε όσα παπαγαλάκια υποτακτικών δημάρχων καθησυχάζουν τους γονείς στην πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

«Δε θα αφήσουμε τα παιδιά μας στο έλεος της αμορφωσιάς και της εγκατάλειψης», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, απαιτώντας: Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων ή τμημάτων. Να πάρουν πίσω την «τράπεζα θεμάτων». Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές. Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων.

Αντιδράσεις κατά αξιολόγησης

Συγκέντρωση κατά της «αξιολόγησης» πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί του νομού Τρικάλων, χτες το πρωί, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει σχετικό σεμινάριο διευθυντών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των διευθυντών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συγκεντρωμένων συναδέλφων τους και έμειναν μαζί τους έξω από την αίθουσα, με αποτέλεσμα από τους 60 διευθυντές τετραθέσιων και άνω δημοτικών σχολείων σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, να μπουν στην αίθουσα μόλις 5 (3 από Τρίκαλα και 2 από Καλαμπάκα). Να σημειωθεί ότι για προχτές είχε κηρυχθεί τρίωρη στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και για χτες και σήμερα 48ωρη απεργία μόνο για τους διευθυντές σχολείων.

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες διεξάγεται στους συλλόγους διδασκόντων η συζήτηση για την ένταξη της έκθεσης «αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, «Ο Σωκράτης», με σχετική ανακοίνωσή του, καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν στη σύνταξη των εκθέσεων που ζητά το υπουργείο και να μην απαντήσουν με βάση τους δείκτες. Παράλληλα, καταγγέλλει πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά κάποιων διευθυντών που τρομοκρατούν τους συλλόγους με τον ψευδή ισχυρισμό ότι θα περάσουν πειθαρχικό αν δεν στείλουν δείκτες ή που δεν αποδέχονται την τελική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων όταν αυτή δεν είναι με βάση τους δείκτες και επαναλαμβάνουν τις συνεδριάσεις 2 και 3 φορές μέχρι να «πείσουν» τους εκπαιδευτικούς ν' αλλάξουν την απόφασή τους ή άλλοι που δε συγκαλούν καν σύλλογο διδασκόντων θεωρώντας δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί συναινούν στους δείκτες της αυτοαξιολόγησης κτλ.

Ο Σύλλογος «Σωκράτης» απευθύνεται στους διευθυντές που μπορεί να κινούνται και από προσωπικές φιλοδοξίες, καθώς η επόμενη χρονιά είναι χρονιά κρίσης στελεχών εκπαίδευσης, και τονίζει: «Ας μην ξεχνούν ότι αυτοί οι ίδιοι θα είναι από τα πρώτα θύματα και της αξιολόγησης και του "νέου σχολείου". Η στιγμή της επιλογής έχει φτάσει προ πολλού: 'Η με την κυβερνητική πολιτική ή με το δημόσιο δωρεάν σχολείο, με το δάσκαλο, με τους γονείς και τους μαθητές μας».

Καταγραφή υποσιτισμένων παιδιών στην Αττική

Την καταγραφή του αριθμού των μαθητών που υπάρχουν ενδείξεις ότι υποσιτίζονται ανά σχολική μονάδα, ζήτησε στα τέλη του Μάη η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπως αποκαλύπτει σε ανακοίνωσή του ο Συλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «Γ. Σεφέρης».

Το πρόβλημα των υποσιτισμένων παιδιών στα σχολεία είναι γνωστό και εντοπισμένο εδώ και πάνω από τρία χρόνια, όπως γνωστή είναι όλο αυτό το διάστημα και η απραξία οργανωμένης και συνολικής παρέμβασης από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας απέναντι σ' αυτήν τη βαρβαρότητα. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας είχε παραδεχτεί το πρόβλημα πέρσι, μιλώντας στη Βουλή και μάλιστα είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα σίτισης μαθητών με κονδύλια της ΕΕ, το οποίο όμως στην πράξη δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Και είναι, επίσης, προφανές ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού δεν αντιμετωπίζεται με προγράμματα όπως αυτό της διανομής φρούτων, δηλαδή με τρεις σακούλες πορτοκάλια και τρεις σακούλες μήλα σε κάθε παιδί μια φορά το χρόνο.

Οπως τονίζει ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης»: «Από άποψη παιδαγωγική και ανθρωπιστική, η λύση είναι η πρόταση που έχουν απευθύνει εδώ και καιρό προς την κυβέρνηση πολλοί φορείς (Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ, ΑΣΓΜΕ, κλπ.) και είναι σίτιση όλων των μαθητών με ένα σάντουιτς ή τυρόπιτα και ένα χυμό ή γάλα, κάθε μέρα για κάθε παιδί».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ