ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα η τρόικα για τα επόμενα μέτρα

Από σήμερα οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης με το «τεχνικό κλιμάκιο» ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ

Μόνο ο λαός με τη συμμαχία και την πάλη του μπορεί να βάλει τέλος στο φαύλο κύκλο των μέτρων
Μόνο ο λαός με τη συμμαχία και την πάλη του μπορεί να βάλει τέλος στο φαύλο κύκλο των μέτρων
Μονιμότητα και επέκταση στα ασήκωτα αντιλαϊκά χαράτσια, απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περικοπές σε επιδόματα λαϊκών νοικοκυριών, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών αποτελούν τις συντεταγμένες της νέας αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σήμερα Τρίτη καταφθάνουν για διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση τα λεγόμενα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο μιας ακόμη «αξιολόγησης» των πεπραγμένων και για την προετοιμασία της σαρωτικής επίθεσης που θα κλιμακώσουν από το φθινόπωρο φέτος, ενόψει και της διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Το πού το πάνε προκύπτει από την εγκύκλιο που έσπευσε να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία για τη διαμόρφωση των προϋπολογισμών τους για το 2014.

Το νέο τσεκούρι στις δαπάνες φτάνει στα 4 δισ. ευρώ και από αυτά 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία θα εξειδικεύσουν και επιμερίσουν στη συνέχεια με νέα μέτρα, όπως με την καρατόμηση της κρατικής επιχορήγησης ασφαλιστικά ταμεία, στα επιδόματα ανέργων, για τα παιδιά φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν ανοίξει τη συζήτηση και για τα μέτρα της περιόδου 2015-2016, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους. Στα σκαριά είναι το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ και η συγχώνευση των βιομηχανιών πολεμικού υλικού ΕΑΒ-ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, που σύμφωνα με τα κυβερνητικά σενάρια μπαίνουν ψηλά στη λίστα των απολύσεων. «Προγράμματα κινητικότητας» ετοιμάζουν για επιπλέον 12.500 δημόσιους υπαλλήλους.
  • Τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία επεκτείνονται σε κάθε σπιθαμή γης, εξέλιξη που ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής, θα ενισχύσει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Ενόψει της κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης αύριο Τετάρτη, συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με ορατό το ενδεχόμενο να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις.
  • Η αύξηση του «τέλους επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες έχει πέσει στο τραπέζι, με «αιτιολογικό» την αναπλήρωση των προϋπολογιζόμενων κρατικών εσόδων, των «χαμένων» εισπράξεων, μετά και τα μαζικά λουκέτα και τη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων.
  • «Επαναξιολόγηση» στα προγράμματα Πρόνοιας και περικοπές σε επιδόματα και βοηθήματα, όπως ανεργίας, επίδομα τέκνων, ΕΚΑΣ.
  • Παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ.
  • Μειώσεις στα εφάπαξ, στη βάση των αναλογιστικών μελετών.
  • «Αναπροσαρμογές» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και αύξηση του φόρου για γονικές παροχές - κληρονομιές.
  • Ανατιμήσεις στα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε άλλα τιμολόγια.
ΗΠΑ - ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Δρομολογούν εξελίξεις στο Κυπριακό

Διαρροές για σχέδιο επιστροφής της Αμμοχώστου, με αντάλλαγμα τη νομιμοποίηση αεροδρομίου στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε σχέδια επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, υποστηρίζοντας ότι γίνεται σχετική επεξεργασία από την ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία φέρεται να ζητά τη νομιμοποίηση του αεροδρομίου των κατεχομένων Ερτζιάν, κάτι που εάν ισχύει, δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα. Αναφερόμενος συνολικά στο Κυπριακό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την άποψη ότι μπορεί να λυθεί μόνο με εμπλοκή των δύο κοινοτήτων. Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επιμένουν να συνδέουν το Κυπριακό με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, πιέζοντας μαζί με την ΕΕ για ένα νέο «σχέδιο Ανάν». Σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Τζον Κένινγκ είπε χαρακτηριστικά ότι ενδεχόμενη ένταση στην περιοχή θα μπορούσε να κλονίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ και την Τουρκία και ταυτοχρόνως να εκτροχιάσει τις έρευνες για φυσικό αέριο της Noble Energy, γι' αυτό και η Ουάσιγκτον «προσβλέπει σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος».

Με όχημα τους υδρογονάνθρακες, Κύπρος και Ισραήλ ετοιμάζουν συνεργασία και σε θέματα ασφάλειας. Οπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, στο διάλογο για την «ενεργειακή ασφάλεια» θα εμπλακεί και η Ελλάδα, αναγγέλλοντας ότι επίκειται συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τριών χωρών. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ «ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ»
Βάση για σύγκλιση βλέπει ο Ρουπακιώτης

Ομολογεί ότι κοινό στοιχείο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι η ενσωμάτωση της αντιδραστικής απόφασης - πλαίσιο της ΕΕ

Να συμβιβάσει τις προτάσεις νόμου που κατέθεσαν για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ από τη μια και η ΝΔ από την άλλη (ενδεχόμενα και όσες θα ακολουθήσουν), επιχειρεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, με χτεσινή του δήλωση.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για τη σύνταξη νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αναγνωρίζοντας τις δικαιοπολιτικές ή και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις κάθε κόμματος, και ιδίως αυτών της κυβερνητικής συνευθύνης, εκτιμώ ότι υπάρχει αναμφισβήτητα δυνατότητα σύγκλισης των σχετικών προτάσεων που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, εφόσον αναγνωρίζεται πλέον από όλους η ανάγκη ουσιαστικής επικαιροποίησης της νομοθεσίας, πέραν της σχετικής υποχρέωσής μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Είναι φανερό από τη δήλωση Ρουπακιώτη ότι οι προτάσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης πληρούν τη βασική προϋπόθεση για να συγχωνευτούν σε μια, που δεν είναι άλλη από την ενσωμάτωση της αντιδραστικής απόφασης - πλαίσιο της ΕΕ. Αυτή η απόφαση είναι που ανοίγει το δρόμο της ποινικοποίησης κάθε άποψης για την Ιστορία αντίθετης από την κυρίαρχη, με στόχο το χτύπημα των ριζοσπαστικών ιδεών και της ταξικής πάλης.

Στην ίδια δήλωση, ο Α. Ρουπακιώτης επιχειρεί να ενισχύσει τον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται, με αφορμή την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «το πρόβλημα αντιμετώπισης του ρατσισμού και νεοναζισμού πρέπει (...) πρωτίστως να προσδιορίσει τις επιλογές όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου».

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ψηλά στην ατζέντα η επέμβαση στη Συρία

Στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος. Κεντρικά θέματα είναι η «διαδικασία αμυντικής σχεδίασης του ΝΑΤΟ», η «κυβερνοάμυνα στη μετά το 2014 εποχή» και η «έξυπνη άμυνα». Θα εξεταστούν ακόμα οι εξελίξεις στη Συρία, στο φόντο της εξελισσόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Η «διαδικασία αμυντικής σχεδίασης του ΝΑΤΟ» εντάσσεται στο «νέο δόγμα» της λυκοσυμμαχίας, στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η προετοιμασία των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων για αποστολές και ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης. Η «έξυπνη άμυνα» (smart defence), έχει στόχο την ενοποίηση των δυνάμεων των χωρών - μελών, ακόμα και με κοινές υποδομές. Βασίζεται στη συνεργασία στους τομείς της πυραυλικής άμυνας, των πληροφοριών, της επιτήρησης και αναγνώρισης εδαφών, καθώς και της κοινής εκπαίδευσης και προετοιμασίας στρατιωτικών δυνάμεων.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ενοποιημένη, ευέλικτη στρατιωτική δομή διοίκησης», ώστε η ΝΑΤΟική δολοφονική μηχανή να γίνει «αποτελεσματικότερη» στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας θα έχει διμερείς επαφές με ομολόγους του.

Στην Ελλάδα ο πατριάρχης Μόσχας

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, συναντήθηκε χτες ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Δίνοντας το στίγμα των διμερών επαφών, ο Καρ. Παπούλιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους Ρώσους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν τη Ελλάδα και έκανε εκτενή αναφορά στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Ο πατριάρχης Μόσχας αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, με προορισμό το Αγιον Ορος.

Νέες τουρκικές παραβιάσεις

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα παραβίασαν εκ νέου το Σάββατο δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, η πυραυλάκατος ZIPKIN και η φρεγάτα YILDIRIM. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα δυο πλοία εισήλθαν στα εθνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Αμοργού και εξήλθαν μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Ανδρου (Στενό Καφηρέα). Στις 26 Μάη μια ακόμα τουρκική πυραυλάκατος είχε παραβιάσει τα εθνικά χωρικά ύδατα στις Κυκλάδες, δείχνοντας την πρόθεση της Τουρκίας να συντηρήσει την ένταση στο Αιγαίο, εν μέσω ανταγωνισμών για την Ενέργεια και αναθέρμανσης του Κυπριακού.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org