ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο «πακέτο» ενίσχυσης του κεφαλαίου

Με ακόμα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Σε νέες προκλήσεις σε βάρος των εργαζομένων προχωρούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις ευρωεκλογές. Τη στιγμή που στη Σύνοδο της Πράγας δόθηκε το έναυσμα για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, το υπουργείο Οικονομίας δημοσιοποίησε χτες απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας ξεκινά η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ προς όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των συνεπειών της πιστωτικής κρίσης. Οι διαστάσεις της πρόκλησης είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού τα νέα αυτά δισεκατομμύρια προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου έρχονται να προστεθούν στα 28 δισ. που δόθηκαν προς τις τράπεζες και στα τόσα άλλα κονδύλια που χαρίστηκαν προς διάφορες επιχειρηματικές ομάδες. Χορηγήσεις που δίνονται με τη δικαιολογία ότι θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των πιστώσεων προς την «πραγματική οικονομία». Κι όλα αυτά καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για τις επιχειρήσεις, που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες, αποκαλύπτουν ότι παρά την γκρίνια των μεγαλοεπιχειρηματιών για την κρίση, οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν αξιοσημείωτα κέρδη.

Η νέα εξαγγελία ενίσχυσης του κεφαλαίου γίνεται σε μία περίοδο που η ίδια η κυβέρνηση κάνει λόγο για οξυνόμενη δημοσιονομική κρίση, με το δημόσιο χρέος να ξεπερνά τα 260 δισ. ευρώ, ενώ μόλις την προηγούμενη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, δηλαδή, ακολουθώντας και τις συμφωνίες που έχει κάνει στην ΕΕ, δανείζεται χρεώνοντας τους εργαζόμενους της χώρας, για να ενισχύσει στη συνέχεια τους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της δηλώνει πανέτοιμο να εξαπολύσει νέα άγρια επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι κυβέρνηση και ολιγαρχία επιδιώκουν να μεταφέρουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Κάτι που γίνεται, είτε μέσω της απευθείας κρατικής στήριξης των επιχειρήσεων με ζεστό κρατικό χρήμα, είτε με την προώθηση νέων ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων. Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι η τελευταία ανακοίνωση αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα προκλητικών μέτρων στήριξης μερίδων του κεφαλαίου. Είχε προηγηθεί η στήριξη των τραπεζών, του τουριστικού κεφαλαίου, του κλάδου των αυτοκινήτων και του κατασκευαστικού κλάδου.

Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι επιτρέπεται η χορήγηση επιδοτούμενων κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να χορηγήσουν δάνεια προς τις επιχειρήσεις, καθώς και η κρατική επιδότηση επιτοκίων. Η κυβέρνηση αναφέρει ως δικαιολογία ότι μέσω των κρατικών ενισχύσεων, επιδιώκει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης... Το ύψος των εγγυήσεων και της επιδότησης επιτοκίου ανέρχεται στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, και αφορά σε δάνεια που θα συναφθούν μέχρι τις 31/12/2010. Από τις ενισχύσεις αποκλείονται μόνο οι επιχειρήσεις, που, σύμφωνα με την απόφαση, αντιμετώπιζαν δυσχέρειες την 1η του Ιούλη του 2008, δηλαδή πριν εμφανιστεί η πιστωτική κρίση. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν με αυτό το πρόγραμμα δεν πρέπει να προβούν σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας μέχρι τις 31/12/2010...

ΕΛΠΕ
Ζητούν αποζημίωση για τα δικαιώματα του... Δημοσίου

Αποζημίωση για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του... Δημοσίου, τα οποία είχαν μεταφερθεί στα ΕΛΠΕ μέσω της συγχώνευσης με τις κρατικές εταιρείες που τα κατείχαν, απαιτεί ο όμιλος, μετά την πρόσφατη ανάκτησή τους από το Δημόσιο! Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, μιλώντας χτες στη ΓΣ δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το Δημόσιο. Πρόσθεσε μάλιστα, σαφώς όχι τυχαία, ότι η εταιρεία δεν θέλει να προσφύγει κατά του Δημοσίου, αλλά και ότι τα δικαιώματα είναι περιουσιακό στοιχείο του ομίλου, τα οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνονταν στις αποτιμήσεις για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Ο πρόεδρος του ομίλου εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον για επανάκτηση δικαιωμάτων μέσα από τις νέες διαδικασίες που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν επίσης το ενδιαφέρον τους στον τομέα του φυσικού αερίου και την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις αναμενόμενες εξελίξεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αναζητά «στρατηγικό επενδυτή» για τη ΔΕΠΑ, όπου τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 35%. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος επισήμανε ότι οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά, μεταξύ αυτών και της Ελευσίνας. Προσπάθησε μάλιστα να αντικρούσει τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για την επιβάρυνση που θα προκληθεί από την επέκταση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για επέκταση, καθώς θα παραμείνει ίδια η δυναμικότητα του διυλιστηρίου. Ωστόσο βασικό στοιχείο της επένδυσης είναι η εδαφική επέκταση των εγκαταστάσεων και μάλιστα προς την ΠΥΡΚΑΛ, προκειμένου να γίνει δυνατή η παραγωγή καυσίμου με λιγότερο θείο!

Το επόμενο διάστημα τα ΕΛΠΕ θα δώσουν έμφαση στον τομέα της εμπορίας, ωστόσο εγκαταλείπουν το πρόγραμμα ανάπτυξης ιδιόκτητων πρατηρίων «ΚΑΛΥΨΩ». Αντ' αυτού, θα αναπτύξουν μεγάλα ιδιόκτητα πρατήρια σε μεγάλους οδικούς άξονες.

Ενταση προκλήθηκε στη ΓΣ όταν ο Α. Αθανασόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, ανέφερε ότι η προωθούμενη μετεγκατάσταση των γραφείων της εταιρείας είναι ασύμφορη οικονομικά, αλλά και ότι κατατέθηκε στο ΔΣ τιμολόγιο ύψους 2,95 εκατ. δολαρίων, στις 31/12/2008, χωρίς αιτιολογία. Η διοίκηση της εταιρείας απάντησε ότι το οικονομικό ισοζύγιο είναι θετικό όσον αφορά τη μετεγκατάσταση, λόγω της εκμετάλλευσης των κτιρίων που θα εγκαταλειφθούν. Για το τιμολόγιο είπαν να έρθει το θέμα στο ΔΣ, όπου μετέχουν και οι βασικοί μέτοχοι, ώστε να εξεταστεί και να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις. Ο οικονομικός διευθυντής Α. Σιαμέσης είπε ότι όλα τα τιμολόγια έχουν αιτιολογία.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων, όπως η περίπτωση της συγχώνευσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, μειώσεις χρηματοδοτήσεων, «πάγωμα» προσλήψεων, είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την «ενίσχυση» του τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα κάνει λόγο για «μαρασμό και απαξίωση των δραστηριοτήτων τους», μέσω της περικοπής στους προϋπολογισμούς τους κατά 10%, ενώ καταγγέλλει τη συγχώνευση των δύο ερευνητικών κέντρων.

Το μόνο που μένει από την εξαγγελθείσα αύξηση των σχετικών κονδυλίων, κατ' επιταγή μάλιστα της ΕΕ, που με τη Στρατηγική της Λισαβόνας οικοδομεί την «οικονομία της γνώσης», είναι η προσπάθεια χρηματοδότησης ερευνητικών σχεδίων που εξυπηρετούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κλιματιστικά με... προεκλογική έκπτωση

Με «καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς», που ταυτόχρονα λειτουργούν και ως ένα καλός μποναμάς για τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, παρεμβαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Αυτή τη φορά ανακοινώθηκε ότι χορηγείται έκπτωση για την αγορά κλιματιστικών στα πλαίσια του προγράμματος «Ενεργειακή Εξοικονόμηση». Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών συνολικά, ενώ με η τωρινή εξαγγελία του Κ. Χατζιδάκη αφορά μόνο τα κλιματιστικά. Το πρόγραμμα, που ξεκινά τη Δευτέρα 8 του Ιούνη, θα έχει διάρκεια 6 μήνες.

Το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση παλαιού ενεργοβόρου κλιματιστικού που είναι σε λειτουργία, με την αγορά νέου. Η επιδότηση θα φτάνει το 35% της τιμής της καινούργιας συσκευής, με «οροφή» τα 500 ευρώ και με όριο τις δύο συσκευές ανά αγοραστή. Δεν υπάρχει περιορισμός στην παλαιότητα και την ισχύ των υπό αντικατάσταση κλιματιστικών. Μέχρι τα 16.000 BTU οι νέες συσκευές θα πρέπει να είναι Inverter Α ενεργειακής κλάσης, ενώ οι μεγαλύτερες μπορεί να είναι και Β κλάσης.

Ο υποψήφιος αγοραστής θα πηγαίνει στο κατάστημα με ταυτότητα και λογαριασμό ΔΕΗ, θα δηλώνει τα στοιχεία της υπό απόσυρσης συσκευής, θα επιλέγει τη νέα, θα συμπληρώνει ένα έντυπο και θα πληρώνει μόνο τη δική του συμμετοχή. Δεν προβλέπεται επιδότηση της απεγκατάστασης, εγκατάστασης και μεταφοράς των συσκευών. Η εταιρεία θα παίρνει υποχρεωτικά την παλιά συσκευή για να την ανακυκλώσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ