ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΝ
Προς αναβάθμιση του «Αττίλα»

...με πυρά κατά της νόμιμης κυβέρνησης

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, εκφράζει προβληματισμό για το αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν τελικά διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ασκεί κριτική στους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς, ενώ ζητά από το ΣΑ απευθείας επαφές με τους Τουρκοκύπριους.

Συγκεκριμένα, ο Ανάν εισηγείται στο όργανο να ξεκινήσει απευθείας επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά, προτείνοντας ουσιαστικά ένα είδος αναβάθμισης του καθεστώτος της, ώστε να εξέλθει από την «απομόνωση». Δεν αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξής της (οι ΗΠΑ γνωρίζουν τι θέλουν και ήδη προωθούν σχετικά μέτρα), ωστόσο εξόφθαλμα παραβλέπει το γεγονός της εισβολής, της μακρόχρονης κατοχής και της προσφυγιάς, εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα του ιμπεριαλισμού.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θέτει τον προβληματισμό στους Ελληνοκύπριους εάν πράγματι συνεχίζουν να θέλουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που «πρέπει να αποδείξουν». Υποκριτικά λίγο-πολύ, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τα ζητήματα της ασφάλειας και της «πολυπλοκότητας» του σχεδίου. Ομως, μετά προτρέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει τι θέλει ενώπιον του ΣΑ.

Σε άλλο σημείο υπενθυμίζει ότι η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, ούτε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου, υποστηρίζοντας επίσης ότι ούτε ο Τάσσος Παπαδόπουλος θέλει δεύτερο δημοψήφισμα, «εάν προηγουμένως δε γίνουν αλλαγές στο σχέδιο».

Ο Κόφι Ανάν επικρίνει τη στάση και τις επιλογές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, τόσο όσον αφορά στη διαδικασία της Λουκέρνης, όσο και στο περιεχόμενο του διαγγέλματός του, τη Μεγάλη Τετάρτη. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου δε διαπραγματεύτηκε, με αποτέλεσμα να μην κερδίσει τα όσα ζήτησε εκ των υστέρων.

Επίσης, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή ηγεσία ότι δεν επέτρεψε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του λαού για όλες τις πτυχές του σχεδίου. Αναγκασμένος, φυσικά, από την πραγματικότητα, ασκεί κριτική και στην τουρκική πλευρά, κυρίως για τις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί στη Λευκωσία, αλλά και για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε όλη τη διαδικασία.

Υστερα από όλα αυτά, ο Ανάν δεν παραλείπει να τονίσει ότι σέβεται το αποτέλεσμα και των δυο δημοψηφισμάτων, υπογραμμίζοντας: «Η λύση του Κυπριακού απαιτεί περισσότερα από ένα συνολικό και προσεκτικά ισορροπημένο σχέδιο, χρειάζεται θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική ηγεσία από τις δύο πλευρές στο νησί, καθώς και την Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα και να πειστεί ο κόσμος για την ανάγκη συμβιβασμού».

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι το σχέδιό του για συνολική διευθέτηση παραμένει η μόνη προβλεπτή βάση στην οποία οι Κύπριοι μπορούν να πετύχουν λύση, αλλά δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «εφόσον τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου οδήγησαν σε αδιέξοδο, δε βλέπει οποιαδήποτε βάση για την επανάληψη των καλών του υπηρεσιών, όσο παραμένει αυτό το αδιέξοδο».

Δυσφορία στην κυπριακή κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα μελετήσει με προσοχή την έκθεση και θα εκφράσει τις απόψεις της σύντομα, τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα, όσο και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), που τελικά θα κρίνουν την έκθεση και θα αποφασίσουν εάν θα την αποδεχτούν ή όχι.

«Από μια προκαταρκτική ανάγνωση της έκθεσης διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει αρκετές ανακρίβειες, όσον αφορά στα γεγονότα και σίγουρα δε συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα, όσον αφορά στη διεξαγωγή των συνομιλιών, στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την αξιολόγηση που ο ίδιος κάνει για τις θέσεις των δύο πλευρών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διευκρίνισε ότι «ιδιαίτερα θιγόμαστε και θεωρούμε αβάσιμη την εκτίμησή του ότι η απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το σχέδιο συνιστά απόρριψη της λύσης». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το «όχι» της ελληνοκυπριακής πλευράς στο δημοψήφισμα συνιστά απόρριψη μόνο αυτού του συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ «εμείς επιμένουμε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που όντως θα επανενώνει την πατρίδα μας και την κοινωνία».

Κάτω από το βαρύ κλίμα που δημιούργησε η δημοσιοποίηση της έκθεσης έγινε χτες η συνάντηση του Κ. Ανάν και του Κύπριου Προέδρου, χωρίς να προκύψει κάτι το ιδιαίτερο.

Ομοιότητες...

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης είναι όμοιο με τις θέσεις που διατύπωσαν διάφορες χώρες, μόλις δυο μέρες μετά τα δημοψηφίσματα και περιέχει στοιχεία που βρίσκονταν σε βρετανικό έγγραφο.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι διόλου τυχαία η δήλωση του Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπροσώπου του Γερμανού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η έκθεση Ανάν «είναι δίκαιη και συμπίπτει με τη δική μας ανάλυση». «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που διαπιστώνουμε ότι η έκθεση συνιστά επίσης, όπως έκανε και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, να τερματιστεί η οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «παρ' όλη την αρνητικότητα που υπάρχει στην έκθεση, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο για μια μελλοντική προσπάθεια». Στα αρνητικά της έκθεσης κατέταξε το γεγονός ότι «απουσιάζει παντελώς η αναφορά στο τι υπάρχει εδώ και του διαφεύγει (του Κόφι Ανάν) ότι η τουρκική πλευρά ευθύνεται για τη διαίρεση και αυτά δεν μπορούν να παραγράφονται, γιατί οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι».

Στην Αθήνα ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό οδήγησε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών σήμερα στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον Ελληνα ομόλογό του.

Χτες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «από μία πρώτη ανάγνωση προκύπτει ότι στην έκθεση καταγράφονται οι εξελίξεις και τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο χρονικό διάστημα από την αποτυχία της προσπάθειας στη Χάγη το Φεβρουάριο του 2003 έως τα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου.

Η έκθεση περιγράφει γεγονότα και προβαίνει σε εκτιμήσεις από τη σκοπιά της Γενικής Γραμματείας. Ασφαλώς, οι εκτιμήσεις αυτές δε συμπίπτουν πάντοτε με τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων μερών. Σε ορισμένα μάλιστα σημεία οι περιγραφές αυτές δεν είναι απολύτως ακριβείς».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «για την ελληνική πλευρά στόχος παραμένει η επανένωση της νήσου στη βάση του σχεδίου Ανάν».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η ελεήμων αποθήκη

Αυτά που συμβαίνουν στο Γηροκομείο όλοι τα γνώριζαν, οι οποίοι θα συνεχίσουν τη ζωή τους, εξακολουθώντας να τα γνωρίζουν. Το γήρας είναι το πιο ελκυστικό εμπόρευμα του κόσμου. Συγκεντρώνει τις χριστιανικές ενοχές εκείνων που ξεφορτώνουν τους δικούς τους κυνηγούς κεφαλών, γιατί αποτελεί εύκολη λεία, είναι εμπόρευμα που δεν επιστρέφεται, δεν έχει εγγύηση και δε χρειάζεται κανενός είδους δοκιμή. Είναι το αγαπημένο χόμπι των νεόπλουτων, κάθε φιλάνθρωπου που μπορεί να το επιδεικνύει ανέξοδα και κυρίως σιωπηλά, γιατί είναι σε όλους γνωστό πως το εμπόρευμα αυτό είναι συνεχώς ντοπαρισμένο, εκτός από τις ώρες που κοιμάται.

Η μαύρη αλήθεια είναι πως ουδείς εντυπωσιάζεται από το δράμα των γερόντων, ούτε οι τηλεθεατές, ούτε οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης, που αυτοί στο κάτω κάτω βγάζουν από τη μύγα ξίγκι. Να όμως που δυσκολεύονται με το εμπόρευμα του γήρατος. Πρέπει να βρουν κανέναν γιο που ν' ανασύρει από τη μνήμη του έναν δικό του ξεχασμένο σ' αυτά τα ιδρύματα -αποθήκες, που να επιθυμεί διακαώς και το γυαλί, για να διαρρήξει εκεί τα ιμάτια του για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται ο γονιός του.

Μέσα στην ελεήμονα αποθήκη, κάθε γέροντας είναι πολιτικός κρατούμενος, και έτσι μόνο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να απολαμβάνει κάθε δικαιώματος που απορρέει όχι μόνο από τις διεθνείς συνθήκες αλλά κυρίως από την αξιοπρέπεια που επιβάλλει ο δρόμος του καθενός προς το τέλος του. Είναι πολιτικός κρατούμενος, γιατί βρίσκεται εκεί παρά τη θέλησή του, κρατούμενος ενός απρόσωπου συστήματος μέσα στο χριστιανικό κόσμο της πολιτισμένης Δύσης.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στη Βραζιλία

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από το Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, αναχωρεί αύριο, Σάββατο 5 Ιούνη, για την Μπραζίλια της Βραζιλίας, για να συμμετάσχει στην 1η Διεθνή Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και στο 12ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Ενωσης Νεολαίας (UJS) της Βραζιλίας.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις ευρωεκλογές.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητά για τις ευρωεκλογές με τους καλεσμένους της.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» ο Γ. Χατζηγεωργίου συζητά για το ίδιο θέμα.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ