ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δράση σε όλη τη χώρα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Σταθμός στην ενιαία πάλη συνταξιούχων, εργαζομένων και μαζικών φορέων τα συλλαλητήρια στις 6 του Ιούνη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στην Αττική
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στην Αττική
Για την υπεράσπιση των συντάξεων, της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και της Πρόνοιας, Ομοσπονδίες και σωματεία των συνταξιούχων, των εργαζομένων και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα οργανώνουν την πάλη τους και δίνουν τη μάχη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση σε αυτήν την κρίσιμη για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, υπόθεση.

Ετσι, στις 6 του Ιούνη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΠΕΣ-ΝΑΤ - ΟΤΑ και Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων ΟΑΕΕ οργανώνουν Παναττική κινητοποίηση. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση των συνταξιούχων αποφάσισαν η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών και συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ και καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9.30 μ.μ. στο «Χόντος Σέντερ» στην Ομόνοια.

Συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει για τις 6 του Ιούνη και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

  • Η κυβέρνηση άμεσα να εγγυηθεί την καταβολή των συντάξεων, χωρίς καμία περικοπή και να δοθούν αυξήσεις.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων και αποκατάσταση όλων των περικοπών.
  • Κατάργηση των χαρατσιών και κατασχέσεων.
  • Οι συντάξεις κύριες και επικουρικές να εκδίδονται σύντομα σε εύλογο χρονικό διάστημα και να αποδίδονται άμεσα στους δικαιούχους τους.
  • Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα ασφαλιστικά Ταμεία, αίτημα καθολικό χωρίς να δίνεται λύση.
  • Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ΑμεΑ, ανέργους, εργαζομένους με προσωρινή απασχόληση σε όλη την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
  • Να αποδοθούν στους δικαιούχους τα δελτία θεραπευτικού τουρισμού, λουτροθεραπείας και κοινωνικού Τουρισμού.

Συνέντευξη Τύπου για την καλύτερη προπαγάνδιση των κινητοποιήσεων και την προβολή του διεκδικητικού πλαισίου των συνταξιούχων, έδωσαν χτες το πρωί οι εκπρόσωποι των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στην Αττική. «Φτάνει η αγανάκτηση του καφενείου, φτάνει η αγανάκτηση του καναπέ, της τηλεόρασης. Δεν μας υπολογίζει κανείς. Θα μας υπολογίσουν όμως όταν ενωμένοι με την εργατική τάξη, με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους αγρότες, τη νεολαία δώσουμε τον αγώνα μας και διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε με βάση τον πλούτο που παράγουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

Ο Δήμος Κουμπούρης παρουσίασε τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, κατήγγειλε τις περικοπές στις συντάξεις, την υπονόμευση των Ταμείων και την τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται αυτές τις μέρες χιλιάδες συνταξιούχοι και υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κάθε τρόπο. Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν, επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου Π. Βαβουγιός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Π. Τάτσης, η πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Συνταξιούχων (ΤΑΕΟΑΕΕ) Γ. Παπαδάκου και ο Γ. Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ-ΝΑΤ.

«Επί ποδός» σε πολλές περιοχές της χώρας

Με κοινές αγωνιστικές δράσεις, δεκάδες εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι αγροτών, ΕΒΕ, συνταξιούχων, σπουδαστών, γυναικών, Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα κι άλλοι φορείς, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα των νομών της Θεσσαλίας υψώνουν μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετσι, στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη, 5 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και συμμετείχαν 120 εκπρόσωποι από 45 σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, σπουδαστών, Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής. Εχουν, επίσης, προγραμματιστεί παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ, στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης έδωσαν χτες εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στο Βόλο, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί:

Την Παρασκευή, 7 Ιούνη, στις 11 π.μ., στο Νοσοκομείο, με την απαίτηση να συμπληρωθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό.

  • Στις 12 Ιούνη, στον ΟΑΕΕ, για τα ζητήματα των συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των χρεών των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.
  • Στις 18 Ιούνη, στο ΙΚΑ, για τη σφράγιση των βιβλιαρίων Υγείας όλων.

Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις πάρθηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», τα σωματεία Εργαζομένων «Κόκα-Κόλα 3Ε», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου, Καθαριστριών, Ποτών και Τροφίμων, «Καρφούρ», ΒΕΜΕΚΕΠ, Ενδυσης - Υπόδησης, τους συλλόγους συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ, ΝΑΤ, υδραυλικών, ξυλουργών, Λαϊκών Αγορών, Ηλεκτρολόγων, Οδοντοτεχνιτών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Στα Τρίκαλα, την Πέμπτη 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί παντρικαλινή σύσκεψη φορέων, στη οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης.

Συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό οργανώνουν την Πέμπτη, 6 Ιούνη, στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ, στις 11 το πρωί και συλλαλητήριο για της υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης στις 7.30 το απόγευμα μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, διοργανώνουν την Πέμπτη 6 Ιούνη τα σωματεία συνταξιούχων, εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, οικοδόμων, ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τουριστικών επαγγελμάτων και η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και την οργάνωση δράσης των ταξικών δυνάμεων, διοργανώνουν οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, αύριο, Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη, με θέμα «Τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων», οργανώνει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα Τρίτη 4 Ιούνη και ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Σολωμού 65, 6ος όροφος, Αθήνα.

ΝΑΤ
Η λεηλασία των αποθεματικών του συνεχίζεται

Σήμερα στις 10.30 π.μ. η συγκέντρωση της ΠΕΣ/ΝΑΤ στον Οίκο Ναύτου για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για να στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα και συνολικά το κεφάλαιο, φαίνεται ανάγλυφα και με την περίπτωση του ΝΑΤ. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο των αρμόδιων υπηρεσιών του, οι 33.986 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το Ταμείο, με απόφαση της ΕΤΕ στις 25 Απρίλη, έγιναν 3.398. Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΝΑΤ θα κληθεί να λάβει απόφαση στη συνεδρίασή του, αν τις 3.398 μετοχές θα τις πουλήσει μέσω του χρηματιστηρίου ή θα συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η Τράπεζα. Αυτά όταν τα ελλείμματα του ΝΑΤ, από την εισφοροδιαφυγή των εφοπλιστών, τις εισφοραπαλλαγές τους, το σταδιακό αφανισμό από τα καράβια των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και κοινωνική ασφάλιση έχουν εκτιναχθεί το 2103 σε 1,5 δισ. ευρώ. Οι συντάξεις των ναυτεργατών έχουν σφαγιαστεί και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υποβαθμίζεται συνεχώς και ραγδαία.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών), ΠΕΣ/ΝΑΤ, με δελτίο Τύπου, επισημαίνουν ότι «αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν πρέπει να γίνονται χρηματιστηριακός και τραπεζικός τζόγος», τονίζουν ότι «η ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΝΑΤ γίνεται για να στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα και να δίνουν θαλασσοδάνεια στους εφοπλιστές και συνολικά στο κεφάλαιο» και σημειώνουν: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των διοικητικών συμβουλίων του ΝΑΤ, που μετέτρεψαν τις εισφορές των ασφαλισμένων σε ομόλογα και μετοχές για να λεηλατηθούν προς όφελος του κεφαλαίου». Καλούν ναυτεργάτες και συνταξιούχους στη σημερινή συγκέντρωση της ΠΕΣ/ΝΑΤ στον Οίκο Ναύτου στις 10.30 το πρωί, αλλά και στην παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων την Πέμπτη στην Ομόνοια.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών η ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η ΟΓΕ βρίσκεται στο πλευρό των συνταξιουχικών οργανώσεων που παλεύουν για αξιοπρεπείς συντάξεις, για δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις για όλους, για απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από χαράτσια και φόρους, από την απειλή κατασχέσεων.

Τη στιγμή που σήμερα, σαν αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και της τρικομματικής κυβέρνησης, ολόκληρες οικογένειες, παιδιά και εγγόνια, προσπαθούν να επιβιώσουν από μια σύνταξη που κάθε λίγο πετσοκόβεται, οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων είναι υπόθεση όλων μας. Τη στιγμή που η κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων θέτει σε αμφισβήτηση στοιχειώδεις παροχές υγείας και πρόνοιας, ακόμα και την καταβολή των ίδιων των συντάξεων, δίπλα στις γυναίκες συνταξιούχους πρέπει να πάρουν θέση οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι ανασφάλιστες γυναίκες κάθε ηλικίας.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ στηρίζουν τον αγώνα και τα αιτήματα των συνταξιούχων. Θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, την Τρίτη 6 Ιούνη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 10 το πρωί και στην πορεία στο υπουργείο Εργασίας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org