ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κλίμα ευφορίας για τις «ευκαιρίες» του κεφαλαίου, «Γολγοθάς» για το λαό

Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την επικίνδυνη πολιτική
Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την επικίνδυνη πολιτική
Κλίμα ευφορίας και επικίνδυνου εφησυχασμού καλλιεργεί η κυβέρνηση γύρω από την πανδημία, ενώ οι αριθμοί των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων και τα νέα σχέδια ολόπλευρης στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς να έχει λάβει μια σειρά αναγκαία μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, του λαού και των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε μήνυμά του για το Πάσχα επέμεινε ότι «η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε απώλειες σε όλη την Ευρώπη». Υποκριτικά αναφέρθηκε στην «προσπάθεια εκείνων που εξακολουθούν να μάχονται στην πρώτη γραμμή για τη δημόσια υγεία» (δίχως βέβαια στήριξη με προσλήψεις και όλα τα απαραίτητα μέσα, με το δημόσιο σύστημα να έχει προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές και τον ιδιωτικό τομέα που αρνούνται να επιτάξουν να κάνει χρυσές δουλειές), «αλλά και την ελπίδα που φέρνει για όλους το δώρο του εμβολιασμού», ο οποίος ωστόσο έχει αποδειχθεί μια πολύμηνη διαδικασία, που δεν αναιρεί την ανάγκη για άλλα επείγοντα μέτρα προστασίας.

Αναμασώντας πάνω σε αυτό το έδαφος τα περί ατομικής ευθύνης, σημείωσε: «Σε λίγο θα λειτουργήσει ξανά η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και θα ανοίξουν τα σχολεία. Η ώριμη συμπεριφορά μας πρέπει να κάνει αυτά τα βήματα σίγουρα, ώστε σταδιακά να γίνουν περισσότερα».

Επιπλέον, με περίσσιο θράσος και επιχειρώντας να σημάνει «σιγή νεκροταφείου» στο λαό απέναντι στην πολιτική τους, ισχυρίστηκε με ύφος πολλών καρδιναλίων πως «σε αυτές τις άγιες ημέρες δεν χωρούν ούτε μικρόψυχες αντιπαραθέσεις, ούτε μίζερες προσεγγίσεις που μηδενίζουν τον πόνο, αλλά και τον αγώνα μιας ολόκληρης χώρας, επί 15 μήνες. Σε όσους επιμένουν σ' αυτές ταιριάζει το "άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι". Οι υπόλοιποι προχωρούμε με ενότητα και αλληλεγγύη στην τελική ευθεία προς τη λήξη της δοκιμασίας»!

Την ίδια ώρα φρόντισε να ξαναστείλει μήνυμα στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «η οικονομία στηρίχθηκε και άντεξε. Γι' αυτό και η μεσαία τάξη ανασαίνει. Οι μειώσεις φόρων βλέπετε ότι συνεχίζονται. Και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν γρήγορα», με «ψηφιοποιημένες και γρήγορες τις δημόσιες υπηρεσίες», ώστε να εφαρμόζουν «γρηγορότερα» την αντιλαϊκή πολιτική και «την οικονομία θωρακισμένη, έτοιμη να αναπτυχθεί», όπως βάφτισε τη «θωράκιση» της κερδοφορίας του κεφαλαίου με τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα.

Αλλωστε δεν «έκρυψε λόγια», λέγοντας πως «η χώρα πέτυχε να κάνει την υγειονομική πολιορκία, ευκαιρία προόδου» για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και το «σχέδιο ανάκαμψης» του κεφαλαίου, το οποίο παρουσίασε με τις γνωστές «σάλτσες» ως σχέδιο «που θα αλλάξει την εικόνα του τόπου», ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας και την ίδια ώρα σκάβοντας πιο βαθιά τον «λάκκο» για αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, όπως με το αντεργατικό τερατούργημα για το 8ωρο.

ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει να εκτελέσει ένα ακόμα «συμβόλαιο» για το κεφάλαιο

Το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως πολύτιμου στηρίγματος της αστικής στρατηγικής επιβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας με παρέμβασή του χτες σε ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης, που συνδιοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας.

Επιχειρώντας να εξωραΐσει την πολιτική της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της πιο εκτεταμένης κρατικής παρέμβασης, που στόχο έχει τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας φορτώνοντας και τη νέα κρίση στους λαούς, αλλά και κρύβοντας ότι η πολιτική αυτή υλοποιείται ενιαία από σοσιαλδημοκρατικές και «νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επίθεση από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε πολιτικές αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, το ρόλο της ΕΚΤ και του δικαιώματος να εκδίδει ευρωομόλογα, την παροχή στήριξης από την ΕΕ προς κράτη - μέλη μέσω επιδοτήσεων και όχι δανείων».

Παράλληλα, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και του νέου «πράσινου deal» που έχει στόχο να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχει αποφασίσει η ΕΕ, «η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, με ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης, είναι σημαντικά βήματα μεν, αλλά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα τολμηρά βήματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα».

Ενώ επιχειρώντας να παρουσιάσει ότι η στρατηγική αυτή του κεφαλαίου, την οποία μπορεί κανείς να βρει αυτούσια και στα κυβερνητικά σχέδια, είναι δυνατόν τάχα να συνδυαστεί και με τις ανάγκες του λαού, δεν παρέλειψε και τα καλέσματα «οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη», με τις γνωστές χρεοκοπημένες προτάσεις, όπως π.χ. για την υλοποίηση του «ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους σε μια νέα - πιο ψηφιακή - αγορά εργασίας», την υλοποίηση δηλαδή της στρατηγικής της ΕΕ για τη «διαχείριση» - ενσωμάτωση της ακραίας φτώχειας και τη «θεσμοθέτηση» των αντεργατικών ανατροπών στο όνομα της «προστασίας» των εργαζομένων.

Απαράδεκτη κατά παραγγελία ψυχιατρική γνωμάτευση σε στρατιώτη

Αμεσες αντιδράσεις για την ανάκληση της απόφασης

Ψυχοπαθή επιχείρησε να βγάλει η Διοίκηση του 664 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη έναν φαντάρο, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία...

Συγκεκριμένα, στρατιώτες διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι συνάδελφός τους που είχε διαγνωστεί θετικός σε rapid test για τον κορονοϊό, δεν είχε απομονωθεί άμεσα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα πρωτόκολλα που προβλέπονται. Η απάντηση του διοικητή του 644 Μ/Κ ΤΠ ήταν να παραπέμψει έναν από τους παραπονούμενους στρατιώτες, με αβάσιμα στοιχεία και άδικες κατηγορίες, στον υποδιοικητή ψυχίατρο του 216 ΚΙΧΝΕ, με κατά παραγγελία γνωμάτευση για να δώσει αναβολή στον στρατιώτη.

Εκεί ο στρατιώτης, αφού εξήγησε για τις ανύπαρκτες αναφορές του διοικητή και τα ανυπόστατα ψυχιατρικά στοιχεία και περιστατικά που επιδίωκε να του προσάψει, απαίτησε να συνεχίσει κανονικά τη θητεία του. Με την πίεση του στρατιώτη αποφεύχθηκε η αναβολή και παρουσιάστηκε, μάλιστα, ως χαριστική η γνωμάτευση που τον κατέτασσε αβάσιμα από Ι1 σε Ι3 Ψυχολογικό. Επιπλέον ο ψυχίατρος επισήμανε πως αν ξαναφτάσει τέτοιο πληροφοριακό σημείωμα στα χέρια του, «δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και διαμαρτυρήθηκε έντονα, απαιτώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης.

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στον στρατευμένο εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Αυτές οι άθλιες μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν! Δεν θα επιτρέψουμε να χαρακτηρίζεται ως ψυχικά ασθενής και "τρελός" όποιος στρατευμένος παραπονεθεί για τα δικαιώματά του στα πλαίσια της θητείας του. (...) Οι φαντάροι δεν είναι μόνοι τους. Εχουν δίπλα τους όλη τη νεολαία και τον λαό» και απαιτεί «Εδώ και τώρα πρέπει να ανακληθεί η απαράδεκτη κατά παραγγελία ψυχιατρική γνωμάτευση με ανύπαρκτα στοιχεία απέναντι στον στρατιώτη. Αμεσα να παρθούν μέτρα για τον κορονοϊό και τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων μέσα στα στρατόπεδα. Οχι σε αντιδραστικές ενέργειες διοικήσεων του στρατού σε βάρος των φαντάρων».

Ανάλογες αποφάσεις στήριξης του νέου στρατευμένου και καταδίκης της άδικης τιμωρίας του έχουν πάρει και μια σειρά Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα.

Βρώμικες μέθοδοι για να κρυφτεί η ουσία

Η εφημερίδα «Καθημερινή», προκειμένου να αποκρύψει το αντιδραστικό περιεχόμενο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ερμηνεύει αυθαίρετα την καταψήφιση από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ της σχετικής έκθεσης του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη και καταφεύγει σε βρώμικες μεθόδους. Χρησιμοποιεί τον προβοκατόρικο τίτλο «ΚΚΕ και ΛΕΠΕΝ» και πιστεύει πως έτσι μπορεί να ξεπεράσει την ουσία του θέματος. Εύγε! Γιατί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας διαιωνίζει τις ελλείψεις των αναγκαίων υποδομών και των κατάλληλων σωστικών μέσων, οξύνει τα προβλήματα που έχει βιώσει ο λαός μας με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, βρίσκεται πίσω από την πολιτική που καταπατά τις λαϊκές ανάγκες και έχει οδηγήσει ακόμα και σε θανάτους, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται πολύ θράσος για να πανηγυρίζουν τα παπαγαλάκια της ΕΕ για δήθεν πενταπλασιασμό των κονδυλίων για την «πολιτική προστασία» της ΕΕ, όταν το συνολικό ποσό που διατίθεται για 7 χρόνια (2021-2027) είναι 3,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 440 εκατ. ευρώ κατ' έτος και μάλιστα όχι για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ!!! Δηλαδή, λιγότερα και από τα 500 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2020. Από αυτά δε τα κονδύλια μόνο το 5% διατίθεται για την πρόληψη και μόλις το 15% για την αντιμετώπιση καταστροφών. Για να συνειδητοποιηθούν καλύτερα τα μεγέθη, τη δεκαετία 2010-2019 στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ πετσόκοψαν σωρευτικά τη χρηματοδότηση μόνο για την πυρόσβεση κατά 1,15 δισ. ευρώ.

Τόσο πολύ έχουν ξεμείνει από επιχειρήματα για τα ανύπαρκτα οφέλη της ΕΕ οι απολογητές της, που αναγκάζονται να διαφημίσουν ένα πρόγραμμα διαχείρισης της «μιζέριας», που συντηρεί και διαιωνίζει τις ελλείψεις των κρατών - μελών σε υποδομές και μέσα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, με ανακύκλωση μέσων που πηγαινοέρχονται όχι με βάση τις ανάγκες και τον σχεδιασμό που θα έπρεπε να έχει κάθε κράτος - μέλος, αλλά για τη διαχείριση των ελλείψεων.

Αυτά περιλαμβάνει η έκθεση Ανδρουλάκη και αυτός ο μηχανισμός που, μεταξύ άλλων, είναι ενταγμένος στο πλαίσιο καταστολής της ΕΕ ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις, ενισχύεται οικονομικά, βρίσκεται υπό τον αυστηρό έλεγχο της Κομισιόν, η οποία μάλιστα διατηρεί και την ιδιοκτησία των μέσων, σε βάρος του αναγκαίου σχεδιασμού των κρατών - μελών, ενισχύει το αλισβερίσι με την αγορά και ενοικίαση σωστικών μέσων, προβλέπει εμπλοκή «τρωκτικών», των ΜΚΟ και άλλα.

Αυτήν την έκθεση καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας τις ανάγκες του λαού μας για σύγχρονες υποδομές και σωστικά μέτρα πολιτικής προστασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ