ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Ολοι σήμερα στη συναυλία αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς

Στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου

Μαζικά και μαχητικά πρέπει να εκφραστεί η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον περήφανο αγώνα των απεργών χαλυβουργών σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι με τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει το σωματείο στην πύλη του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, με το συγκρότημα «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ».

Η απεργία των χαλυβουργών κλείνει σήμερα 126 μέρες σκληρής καθημερινής πάλης στην πύλη του εργοστάσιου και βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις. Οι απεργοί χαλυβουργοί αντιμετώπισαν παλικαρίσια την όξυνση της εργοδοτικής επίθεσης την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι μηχανισμοί απεργοσπασίας μπήκαν σε πλήρη λειτουργία, επιδιώκοντας με κάθε μέσο το σπάσιμο της απεργίας. Προσπάθειες που έπεσαν στο κενό από την αποφασιστική, ατσάλινη ενότητα των εργαζομένων.

Μάλιστα, ακόμα πιο αποφασιστικά οι χαλυβουργοί και το σωματείο τους ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους και ανέλαβαν πρωτοβουλία να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη όλα τα σωματεία στον κλάδο του Μετάλλου για να συντονίσουν κοινή αγωνιστική δράση.

Η ένταση της εργοδοτικής επίθεσης ξεκίνησε με τις πρόσφατες 15 νέες απολύσεις και κλιμακώθηκε την περασμένη Τρίτη όταν επιχειρήθηκε να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός. Αξημέρωτα δύο φορτηγά εισβάλανε στο εργοστάσιο και φόρτωσαν εμπόρευμα (σιδηροκαμινεύματα). Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκαν τα γνωστά τσιράκια με εξώδικο ενάντια στο σωματείο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι εκπροσωπούν 70 εργαζόμενους. Τα φορτηγά όμως μπλοκαρίστηκαν φορτωμένα στην έξοδο και η αποφασιστικότητα των απεργών υποχρέωσε την εργοδοσία να τα αποσύρει τελικά άδεια.

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι της εργοδοσίας αισθάνθηκαν την κατακραυγή εργαζομένων που κατήγγειλαν ότι χρησιμοποίησαν τα ονόματά τους για να στραφούν με το εξώδικο ενάντια στο σωματείο. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η κακόγουστη «αντισυγκέντρωση» (παρόμοια με αυτή του Βόλου) που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά με μια χούφτα επίδοξους απεργοσπάστες χαλυβουργούς, λιγοστούς υπαλλήλους, μπράβους και ΜΑΤ. Μια μέρα μετά, σε μια κίνηση πανικού, η εργοδοσία προχώρησε με ανακοίνωση σε νέους εκβιασμούς και απειλές για κλείσιμο του εργοστασίου και αναζητούσε υποκινητές.

Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύφτηκαν οι ενέργειες της επιχείρησης και τα προνόμια που έλαβε και συγκεκριμένα: Το υπουργείο Ανάπτυξης μόλις στις 3 Φλεβάρη του εξασφάλισε άδεια για κατασκευή λιμανιού μπροστά από το εργοστάσιο, ενώ έγινε γνωστό το δάνειο-γίγας 265 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε λίγο πριν ξεκινήσει η απεργία! Δείγμα ότι ουσιαστικά με τις αντεργατικές του αξιώσεις το μόνο που θέλει είναι να πετύχει την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» της επιχείρησης στις πλάτες των εργαζομένων.

Πατριδογνωμόνιο
Εκλογές στο τραπεζόκρατος...

Η γενικευμένη ομοιογενής καταστροφή κάθε εργασιακού δικαιώματος και όλων των άλλων που προκύπτουν απ' αυτό τώρα παίρνει διαστάσεις θριάμβου για τους εκτελεστές μας. Τις επόμενες μέρες και βδομάδες σύντροφοι θα γίνουμε μάρτυρες της πιο ολοκληρωμένης και μαζικής προπαγάνδας καθώς μπήκαμε επισήμως σε προεκλογική τροχιά με την άδεια των Ευρωπαίων νταβατζήδων του λεγόμενου ελληνικού πολιτικού προσωπικού.

Την ίδια ώρα που εκστασιάζονται διάφορες πολιτικές και γενικώς δημόσιες φιγούρες με τα «καλά λόγια» των Ευρωπαίων για το φόνο μας, με τον ίδιο τρόπο που μαφιόζος νονός επιβραβεύει με ένα μάτσο δολάρια και πέντε γκόμενες τα πρωτοπαλίκαρά του μετά το γάζωμα με αυτόματα των αντιπάλων του, σοβαρές αρσενικές πόρνες αναγγέλλουν την προσωρινή προσγείωση του επιδόματος ανεργίας στα 360 ευρώ...

Δεν πρόκειται για προφανή αντίφαση κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα. Είναι ο λογικός βανδαλισμός των πτωμάτων των εργαζομένων. Πάνω στο κορμί τους τα κεφαλαιοκρατικά αφεντικά, με την ψήφο των νεκρών ανά χείρας, συλούν, κοροϊδεύουν, αφοδεύουν στην πράξη κι όχι στις οθόνες μετάδοσης της σύγχρονης ασθένειας που λέγεται προσομοίωση ζωής. Και θα γκαρίζουν τώρα για το πόσα πολλά δισ. πήραμε. Προσοχή σ' αυτόν τον άγριο πληθυντικό γιατί η γλώσσα είναι από μόνη της και αποκάλυψη και επανάσταση όταν δεν αποξενώνεται από το χρήστη της. Πήραμε. Μετάφραση: Απ' τον πακτωλό χρημάτων που εξασφάλισαν οι τράπεζες και οι τοκογλύφοι του αποκτηνωμένου κυνικού καπιταλισμού, αναγγέλθηκε με φανφάρες ότι όποιος συναλλάσσεται με πιστωτικές κάρτες, ακόμη και για μια φραντζόλα ψωμί θα κερδίζει 1% από το ΦΠΑ! Ελεος. Στις μέρες μας και το βρέφος ξέρει πώς η αλεπού βγήκε στο παζάρι.

Το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα, για την ακρίβεια στο τραπεζόκρατος, ένα χωράφι με υποτακτικούς δούλους ικανούς να κρύψουν τον εξευτελισμό τους πίσω από τόνους κουλτούρας και ιστορικής πατίνας δυστυχώς, το ξέρουν και το νιώθουν στο πετσί τους οι πραγματικά πολλοί. Καλύτερα όμως, κι εδώ είναι το πρόβλημα το πολιτικό που θέτω ως θεμελιωδώς προεκλογικό -με τις εκλογές να έχουν εν τέλει τη μικρότερη σημασία που είχαν ποτέ σ' αυτόν τον τόπο λόγω των προεξοφλημένων εκβιασμών- ζήτημα, το τι συμβαίνει το γνωρίζουν οι λίγοι. Η κυρίαρχη αστική τάξη, το ντόπιο κατεστημένο κοτζαμπάσικης μορφής, που συγκροτήθηκε από συστάσεως ελληνικού κράτους ως θεμελιώδης πυλώνας του προτεκτοράτου, ξέρει καλύτερα τι και πώς σχεδίασε, υπηρέτησε και τώρα εκτελεί. Την επαναφορά της εργασίας κι επομένως του ανθρώπου αυτού καθαυτού, στη χρυσή εποχή της οικονομικής και γεωπολιτικής φεουδαρχίας. Ητοι σφαγή πληθυσμών.

Στις εκλογές της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας -σα να λέμε στημένοι αγώνες είτε ποδοσφαίρου είτε μποξ οπότε απ' τους κανονισμούς ως το κέρδος το πάνω χέρι το έχει το γραφείο στοιχημάτων, οι μπούκερς- οι μοντέρνοι κοτζαμπάσηδες θα κατέλθουν ζητώντας ψήφο αποδοχής και νομιμοποίησης της σφαγής. Να περιβληθεί δηλαδή τον τύπο που είναι απαραίτητος για την επί δεκαετίες απρόσκοπτη συνέχισή της. Η νοημοσύνη και η εμπειρία είναι αυτή που διακυβεύεται στην άθλια εκλογική διαδικασία που θα γνωρίσουμε. Προσοχή. Δε θα ψηφίζουν τα δέντρα κι οι πεθαμένοι για να μιλάμε για νοθεία κι άλλα τέτοια προφανή. Με την απειλή, κυριολεκτικά του θανάτου, θα κληθούν να πουν ναι έλαβα 100 δισ. κι ευχαριστώ αφέντη και μπροστάρη μου, αυτοί που έχασαν ένα κατοστάρικο απ' το επίδομα ανεργίας και δύο από τη σύνταξη ή πέντε απ' το μισθό... Οι εκλογές θα είναι δημοκρατικές επειδή όλοι θα έχουν γίνει δέντρα στην έρημο του νου και της ζωής. Και πρώτο κόμμα και δεύτερο θα είναι ο καλύτερο φονιάς και δεύτερο ο συνεργός του.

Αναρωτιέμαι αν στο τραπεζόκρατος ελληνοχώραφο μπορεί να γίνει πολιτική αντιπαράθεση μ' αυτούς τους όρους. Τι να συζητήσεις δηλαδή έξω απ' το παραμάζωμα, την εξέγερση συνειδήσεων, την επαναστατική συγκρότηση εκείνων των κρίσιμων μαζών που θα οργανώσουν την ανατροπή του νόμου, της τάξης τους και του ενταφιασμού μας; Τις δημοσκοπήσεις ή το μπόνους ή μήπως καλύτερα την ...ανάπτυξη που θα φέρει η μαζική εξαθλίωση και οι ...φυσικοί θάνατοι ανθρώπων από πείνα, έλλειψη περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας, προβληματικό dna και ταξική ατυχία που λένε κι οι σπουδαρχίδες του συστήματος.

Στις επικείμενες εκλογές ο καθένας κι η καθεμιά πρέπει ν' αποφασίσει ότι γίνονται μεσούντος ανηλεούς πολέμου και το δίλημμα είναι ζωή ή προσομοίωση ζωής. Κοντολογίς και ξεκάθαρα, ελευθερία ή θάνατος.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα

Με θέμα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει:

  • Την Τετάρτη 7 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο Γκάζι, στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» (Πειραιώς 100, κτίριο Δ2, αμφ. 9,84).
  • Την Πέμπτη 8 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, σε εκδήλωση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΝΟ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα 2).
Περιοδεία σε Αν. Μακεδονία - Θράκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μάρτη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 10/3

11 π.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση γυναικών στην Αλεξανδρούπολη (Ξενοδοχείο «Grecotel»).

2 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή (Ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη»).

7 μ.μ.: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην Κομοτηνή (Αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, πρώην κινηματοθέατρο «Rex»).

Κυριακή 11/3

11 π.μ.: Συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα (αιθ. Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παλιά Νομαρχία).

6 μ.μ.: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στη Δράμα (Αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου).

Συγκεντρώσεις με μέλη του ΠΓ της ΚΕ
  • Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση «Για τη συμμετοχή των νέων γυναικών στην ταξική πάλη». Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», στο Αιγάλεω (Δημαρχείου και Κουντουριώτου, κοντά στο σταθμό μετρό Αιγάλεω). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 10/3 σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λευκάδα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου (παλαιό Δημαρχείο) στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org