Κυριακή 4 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Ολοι σήμερα στη συναυλία αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς

Στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου

Μαζικά και μαχητικά πρέπει να εκφραστεί η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον περήφανο αγώνα των απεργών χαλυβουργών σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι με τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει το σωματείο στην πύλη του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, με το συγκρότημα «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ».

Η απεργία των χαλυβουργών κλείνει σήμερα 126 μέρες σκληρής καθημερινής πάλης στην πύλη του εργοστάσιου και βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις. Οι απεργοί χαλυβουργοί αντιμετώπισαν παλικαρίσια την όξυνση της εργοδοτικής επίθεσης την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι μηχανισμοί απεργοσπασίας μπήκαν σε πλήρη λειτουργία, επιδιώκοντας με κάθε μέσο το σπάσιμο της απεργίας. Προσπάθειες που έπεσαν στο κενό από την αποφασιστική, ατσάλινη ενότητα των εργαζομένων.

Μάλιστα, ακόμα πιο αποφασιστικά οι χαλυβουργοί και το σωματείο τους ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους και ανέλαβαν πρωτοβουλία να καλέσουν σε πανελλαδική σύσκεψη όλα τα σωματεία στον κλάδο του Μετάλλου για να συντονίσουν κοινή αγωνιστική δράση.

Η ένταση της εργοδοτικής επίθεσης ξεκίνησε με τις πρόσφατες 15 νέες απολύσεις και κλιμακώθηκε την περασμένη Τρίτη όταν επιχειρήθηκε να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός. Αξημέρωτα δύο φορτηγά εισβάλανε στο εργοστάσιο και φόρτωσαν εμπόρευμα (σιδηροκαμινεύματα). Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκαν τα γνωστά τσιράκια με εξώδικο ενάντια στο σωματείο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι εκπροσωπούν 70 εργαζόμενους. Τα φορτηγά όμως μπλοκαρίστηκαν φορτωμένα στην έξοδο και η αποφασιστικότητα των απεργών υποχρέωσε την εργοδοσία να τα αποσύρει τελικά άδεια.


Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι της εργοδοσίας αισθάνθηκαν την κατακραυγή εργαζομένων που κατήγγειλαν ότι χρησιμοποίησαν τα ονόματά τους για να στραφούν με το εξώδικο ενάντια στο σωματείο. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η κακόγουστη «αντισυγκέντρωση» (παρόμοια με αυτή του Βόλου) που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά με μια χούφτα επίδοξους απεργοσπάστες χαλυβουργούς, λιγοστούς υπαλλήλους, μπράβους και ΜΑΤ. Μια μέρα μετά, σε μια κίνηση πανικού, η εργοδοσία προχώρησε με ανακοίνωση σε νέους εκβιασμούς και απειλές για κλείσιμο του εργοστασίου και αναζητούσε υποκινητές.

Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύφτηκαν οι ενέργειες της επιχείρησης και τα προνόμια που έλαβε και συγκεκριμένα: Το υπουργείο Ανάπτυξης μόλις στις 3 Φλεβάρη του εξασφάλισε άδεια για κατασκευή λιμανιού μπροστά από το εργοστάσιο, ενώ έγινε γνωστό το δάνειο-γίγας 265 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε λίγο πριν ξεκινήσει η απεργία! Δείγμα ότι ουσιαστικά με τις αντεργατικές του αξιώσεις το μόνο που θέλει είναι να πετύχει την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» της επιχείρησης στις πλάτες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ