ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονίες αγωνιστών και απόφαση συνέχισης του αγώνα

Νέες κινητοποιήσεις και γενική απεργία στις 25 Μάρτη

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Καθημερινές είναι οι δολοφονίες - εκτελέσεις λαϊκών αγωνιστών, συνδικαλιστών, πρώην ανταρτών και ιθαγενών στην Κολομβία, με τον αριθμό να έχει φτάσει στον πρώτο μήνα του 2020 τις 32 και από το 2016 και τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 800. Την περασμένη Κυριακή εκτελέστηκε άλλος ένας αγωνιστής. Οπως καταγγέλλει η Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών της Κολομβίας (ONIC) επρόκειτο για το στέλεχός της, Χαβιέρ Χιρόν, 54 χρόνων, στην πόλη Σανταντέρ ντε Κιλιτσάο στην επαρχία Κάουκα, που πυροβολήθηκε έξω από δημόσιο κτίριο. Ο δράστης - εκτελεστής, που φορούσε κουκούλα, διέφυγε ανενόχλητος.

Ταυτόχρονα, το κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC), που προήλθε από τη διάλυση των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία, κατήγγειλε τις δολοφονίες πρώην ανταρτών και επιπλέον ότι πολλοί αναγκάζονται, όπως στην επαρχία Αντιόκια, να φεύγουν από τις λεγόμενες «Ζώνες Επανένταξης», γιατί δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Επίσης, απαίτησε από την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε να σταματήσει να σαμποτάρει τη συμφωνία «για την εθνική συμφιλίωση».

Την ίδια ώρα, στην Μπογκοτά συνεδρίασε στις 30-31 Γενάρη η 2η Πανεθνική Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Απεργίας με τη συμμετοχή 1.700 εκπροσώπων από δεκάδες οργανώσεις που την συναποτελούν (εργατικά συνδικάτα, αγροτικές, φοιτητικές ενώσεις, ιθαγένικες και άλλες κοινωνικές οργανώσεις) που αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα που ξεκίνησε στις 21 Νοέμβρη πέρσι με τη μεγαλειώδη γενική απεργία και στη συνέχεια με τις πολύμηνες διαδηλώσεις, απεργίες, συγκεντρώσεις.

Αποφασίστηκε να διοργανωθούν ακόμα μεγαλύτερη γενική πανεθνική απεργία στις 25 Μάρτη και έως τότε άλλες κινητοποιήσεις (21 Φλεβάρη, 8 και 9 Μάρτη) προβολής των βασικών αιτημάτων ενάντια στο αντιλαϊκό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση με γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα της πλειοψηφίας του λαού. Επαναβεβαίωσαν ότι απορρίπτουν τον ψευδεπίγραφο «εθνικό διάλογο» που εμφανίζει να κάνει η κυβέρνηση και ότι απαιτούν διάλογο πάνω στα αιτήματα των οργανώσεων του λαϊκού κινήματος, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, να σταματήσει η ποινικοποίηση της λαϊκής διαμαρτυρίας και να διαλυθεί η ειδική μονάδα της αστυνομίας για την «αντιμετώπιση ταραχών» ESMAD, που αποδεδειγμένα ευθύνεται για τη βάρβαρη καταστολή αλλά και για δολοφονίες διαδηλωτών.

Επίσης η Συνδιάσκεψη απαιτεί την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, την τιμωρία για τις δολοφονίες αγωνιστών, το σταμάτημα της γενοκτονίας όσων αντιτίθενται στην κυβέρνηση και διεκδικούν κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμα, κατήγγειλαν «τα στρατιωτικά γυμνάσια που έκαναν την περασμένη βδομάδα οι Δυνάμεις του Νότιου Ημισφαιρίου του αμερικάνικου στρατού με τον στρατό της Κολομβίας, που παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας και χρησιμεύουν ως προετοιμασία επέμβασης κατά της Βενεζουέλας και άλλων χωρών».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κατηγορίες σε Ρώσους για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους

(Φωτ. αρχείου) από τα συντρίμμια του μαλαισιανού αεροσκάφους που κατέπεσε τον Ιούλη του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία
(Φωτ. αρχείου) από τα συντρίμμια του μαλαισιανού αεροσκάφους που κατέπεσε τον Ιούλη του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία
Η Εισαγγελία της Ολλανδίας απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού για την υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους των «Malaysia Airlines» (Μαλαισιανών Αερογραμμών) που πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17 Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ και κατέπεσε στην Ανατολική Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο «TASS» επικαλούμενο την δικηγόρο του ενός εκ των κατηγορουμένων Ελένα Κούτινα. Το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 17 Ιούλη του 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες του αεροσκάφους οι οποίοι ήταν πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες. Διαπιστώθηκε ότι χτυπήθηκε από πύραυλο ρωσικής κατασκευής χωρίς να έχει διαπιστωθεί σε ποιον ανήκε.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 9 Μάρτη του 2020, δήλωσε η ίδια.

Μεταξύ των υπόπτων που εμπλέκονται στην υπόθεση της κατάρριψης είναι τρεις Ρώσοι. Ο Ιγκρορ Γκίρκιν, γνωστός και με το ψευδώνυμο Στρελκόφ, ο Σεργκέι Ντουμπίνσκι και ο Ολεγκ Πουλάτοφ. Ο τέταρτος ύποπτος είναι ο Ουκρανός Λεονίντ Χάρτσενκο. Την υπεράσπιση του ενός εκ των κατηγορουμένων, και συγκεκριμένα του Ολεγκ Πουλάτοφ, θα αναλάβει ομάδα δύο Ολλανδών δικηγόρων και ενός Ρώσου. Και για τους τέσσερις έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Για τη διερεύνηση των αιτιών καταστροφής έχει συσταθεί η Κοινή Επιτροπή Ερευνας (JIT) στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Μαλαισίας, της Ολλανδίας και της Ουκρανίας.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Αποστολή εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι διαδοχικές σφαγές αμάχων στην Μπουρκίνα Φάσο και άλλες πρώην γαλλικές αποικίες στη Δυτική Αφρική δημιουργούν τα κατάλληλα προσχήματα στο γαλλικό στρατό για να εντείνει την παρουσία του στην περιοχή με αφορμή την έξαρση της τρομοκρατικής δράσης τζιχαντιστών.

Το Σάββατο μετά τη σφαγή άλλων 18 αμάχων στο βόρειο χωριό Λαμπντόλ, κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε τη διενέργεια ερευνών για τη σύλληψη των δραστών που φαίνεται πως είναι τζιχαντιστές οργάνωσης - παραρτήματος του «Ισλαμικού Κράτους». Είναι η δεύτερη σφαγή αμάχων μετά από εκείνη της περασμένης βδομάδας, με θύματα 39 αμάχους στην επαρχία Σλκατντζί.

Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 600 Γάλλων στρατιωτών στο Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής. Θα προστεθούν στους ήδη 4.600 που υπάρχουν στο Μάλι και άλλες τέσσερις χώρες της περιοχής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις αρχές του Ιράν πως γνώριζαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή ότι το ουκρανικό αεροσκάφος, που συνετρίβη στις αρχές Γενάρη κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, είχε καταρριφθεί από πυραύλους του Ιράν. Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα έχει διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ σημείωσε ότι ένας ελβετικός δίαυλος που επιχειρείται να ανοίξει για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν δεν αποτελεί ένδειξη καλής θελήσεως από την πλευρά των ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η έναρξη της διαδικασίας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη ξεκίνησε από την Αϊόβα, δίνοντας αφορμή στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναφερθεί απαξιωτικά στους αντιπάλους του. Μιλώντας στο «Fox News», ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς «κομμουνιστή», την συνυποψήφιά του Ελίζαμπεθ Γουόρεν «παραμυθατζού», τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ που επίσης διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, «κοιμήση» και τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ «πολύ μικρό» λόγω χαμηλού αναστήματος.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τον πρώην υπουργό Τηλεπικοινωνιών, Σιίτη Μοχάμεντ Ταουφίκ Αλάουι, επέλεξε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλιχ. Ο Αλάουι έχει στη διάθεσή του ένα μήνα για να συγκροτήσει κυβέρνηση με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαλάουι (νότια Αφρική) μηδένισε τα αποτελέσματα των περσινών προεδρικών εκλογών, κρίνοντας πως κατά τη διεξαγωγή τους σημειώθηκε εκτεταμένη και συστηματική νοθεία προκαλώντας την εκλογή του Προέδρου Πίτερ Μουθαρίκα με διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων από τον συνυποψήφιό του Λάζαρους Τακουέρα που είχε πάρει 35%.

ΚΕΝΥΑ
Πολύνεκρο ποδοπάτημα σε δημοτικό σχολείο

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Ερευνα για τα αίτια πανικού που προκλήθηκε χτες το μεσημέρι σε δημοτικό σχολείο της δυτικής Κένυας διενεργούν οι τοπικές αρχές, καθώς βρήκαν οικτρό θάνατο τουλάχιστον 13 μικροί μαθητές, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40 άλλοι όταν ποδοπατήθηκαν στο σχολείο τους, στην περιοχή Κακαμέγκα.

Ο διοικητής της αστυνομίας είπε ότι το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στο δημοτικό σχολείο Κακαμέγκα, σε ένα τριώροφο κτίριο της πόλης, λίγη ώρα αφού χτύπησε το τελευταίο κουδούνι λήξης των μαθημάτων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αναγκαστική προσγείωση για σκάφος της «Air Canada»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με ασφάλεια προσγειώθηκε τελικά χτες το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, «Αδόλφο Σουάρεθ - Μπαράχας», αεροσκάφος της εταιρείας «Air Canada», που παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα μισή ώρα μετά την απογείωσή του.

Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου «Boeing 767», που μετέφερε συνολικά 128 επιβάτες. Είχε απογειωθεί στις 2.33 μ.μ. από το αεροδρόμιο, με προορισμό το Τορόντο του Καναδά. Μισή ώρα μετά ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση, αναφέροντας ότι εμφανίστηκε βλάβη σε έναν από τους τροχούς. Για να αδειάσει τα καύσιμα και να μη δημιουργηθεί κίνδυνος (π.χ. πυρκαγιάς) κατά την προσγείωση, το αεροπλάνο έκανε γύρους σχεδόν ένα 5ωρο πάνω από το αεροδρόμιο. Τελικά προσγειώθηκε στις 7.08 μ.μ.

  • Νωρίτερα το μεσημέρι, το «Αδόλφο Σουάρεθ - Μπαράχας» είχε μείνει για περίπου μία ώρα κλειστό εξαιτίας της παρουσίας ενός τηλεκατευθυνόμενου ιπτάμενου μέσου (drone) μέσα στον εναέριο χώρο της περιμέτρου του. Συνολικά έγινε εκτροπή 26 πτήσεων σε άλλα αεροδρόμια, π.χ. σε Βαλένθια, Βαρκελώνη, Αλικάντε και Βαγιαδολίδ. Αστυνομία και Πολιτοφυλακή διεξάγουν έρευνες για να εντοπιστεί ο χειριστής του drone.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ