ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Κοπρομαχίες

Του Τολιάδη από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Του Τολιάδη από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Ποιος έχει την τεχνική δυνατότητα να τους - μας - παρακολουθεί όλους στις πιο ιδιωτικές στιγμές και ανάλογα κάθε φορά να βγάζει στη φόρα ό,τι τον συμφέρει;

Η ΚΥΠ και τα αδελφάκια της ομόκυκλα μαγαζιά της άρχουσας τάξης.

Αυτό για να τελειώνουμε με τις «αποκαλύψεις».

Καμία αποκάλυψη. Τα στεγανά τους παραμένουν στεγανά.

Κάθε φορά βγάζουν στη φόρα ό,τι τους είναι αναγκαίο. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν να κάνουν σήμερα, αλλά ας μην κοιτάμε σαν τον χάνο το γυαλί.

Μην αρχίσουμε πάλι αντί να κοιτάμε πώς γδέρνει τον κόσμο ο Βαρδινογιάννης και ο Λάτσης, εμείς να πλακωνόμαστε για το αν οι παπάδες του Ψυχάρη είναι καλύτεροι από τους δικηγόρους του Λαμπράκη.

Ολος αυτός ο συρφετός είναι ένα και το αυτό: Είναι το σύστημα εξουσίας της αστικής τάξης. Την ώρα που δήθεν προσκυνάνε στη φράση περί δημοσίευσης που είναι «η ψυχή της δημοκρατίας», κρατάνε - ενώ γνωρίζουν - εφτασφράγιστο μυστικό το πόσα έβγαλε χτες ο Κόκκαλης από τη δουλιά 4.000 εργατών. Πόσοι σακάτεψαν τα πνευμόνια τους στα κλωστοϋφαντουργεία του Λαναρά και στις μεταλλευτικές του Μυτιληναίου; Ποιος παράγει το ναυτιλιακό συνάλλαγμα;

Σε ό,τι μας αφορά, λοιπόν, δε θα πάψουμε να παλεύουμε να βγουν όλα τα ονόματα των αργυρώνητων στη φόρα. Και καλά έκανε η ΕΣΗΕΑ και δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της έστω κι αυτή τη λειψή λίστα, ώστε να είναι ορατή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οσοι πράγματι δημοσιογράφοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Αλλά από πού κι ως πού ζητάει η «Ελευθεροτυπία» να γράψει ο «Ριζοσπάστης» για το πόσες «νόμιμα πληρωμένες» θέσεις κατέχουν οι διάφοροι που επί ΠΑΣΟΚ με το πόρισμα για το ΥΠΕΞ βγήκαν λάδι; Κύριε Καρελιά...

...επιτρέψτε μας στο λιγοστό χώρο που έχουμε να αφιερώνουμε σελίδες για την αποκάλυψη των αντεργατικών σχεδιασμών τόσο αυτών του χτεσινού Ρέππα όσο και αυτών του σημερινού Παναγιωτόπουλου. Για να έχει ο αναγνώστης του «Ρ» τη δυνατότητα να κρίνει όχι μόνο από μια λίστα αλλά κύρια από την ανάλυση της σχέσης ανάμεσα στα κείμενα διαφόρων και στην εφαρμοζόμενη πολιτική.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΠΑΝΤΡΕΥΟΣΟΥΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ...

ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ: «Μαύρη λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 46 ονόματα δημοσιογράφων που είχαν προσληφθεί ως αναλυτές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κυκλοφορεί στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια. Οι δημοσιογράφοι που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο... ευαγές ίδρυμα της Κατεχάκη, αμείβονταν από ειδικά κονδύλια με καθεστώς εργολαβικής σχέσης, αφού είχαν αναλάβει να συντάξουν ειδικές μελέτες που αφορούσαν κυρίως ζητήματα τρομοκρατίας» (το θέμα στην πρώτη σελίδα της ΑΥΡΙΑΝΗΣ).

ΜΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ: «Οι προαναφερθέντες δημοσιογράφοι και τυχόν άλλοι που έλαβαν χρήματα από τα μυστικά κονδύλια της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα έλαβαν παράνομα ή χαριστικά. Αποτελούν νόμιμες αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσέφεραν (...) η δημοσιοποίηση του θέματος των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ δημιουργεί πολλούς κινδύνους και σίγουρα βλάπτει εθνικά συμφέροντα, αλλά και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διάθεση των κονδυλίων αυτών (...) πρέπει η σχηματισθείσα δικογραφία να τεθεί στο αρχείο» (το πόρισμα του Εισαγγελέα Γ. Κουβέλη για τις λίστες του 1994/ ΠΟΝΤΙΚΙ).

ΝΑ ΜΑΣΤΙΓΩΘΟΥΝ! «Ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας δε διαπιστώνει κανένα πρόβλημα με την ολοένα αυξανόμενη ανεργία των ναυτικών. Αντίθετα "διέγνωσε" ότι το ναυτεργατικό δυναμικό έχει οικονομικά προβλήματα διότι έχουν αυξηθεί οι καταναλωτικές του συνήθειες. Οι γυναίκες των ναυτικών, είπε, δεν αποταμιεύουν όπως τα παλιά χρόνια στα οικογενειακά σεντούκια τα χρήματα που τους έστελναν οι άνδρες τους που ταξίδευαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις θάλασσες. Τα παιδιά τους θέλουν να ζουν σε σπίτια όπου το καθένα θα έχει το δικό του δωμάτιο και ίσως ένα "playroom" δίπλα. Και κατέληξε ότι όλα αυτά είναι απόρροια κοινωνικών αλλαγών, ενώ πρόσθεσε ότι με όλες αυτές τις απαιτήσεις χρεώνουμε το μέλλον των παιδιών μας» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΟΛΑΣΗ σε Δικαιοσύνη, Εκκλησία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ για την Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΡΟΦΗΤΕΥΟΥΝ σεισμούς - τσουνάμι

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ «46» δημοσιογράφων της ΕΥΠ

Ο ΛΟΓΟΣ: «Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ» από την κυβέρνηση

Η ΧΩΡΑ: ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΓΙΟΣΑΚΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΤΟΙΜΗ να σπάσει αβγά η κυβέρνηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΡΤΕ ΚΕΦΑΛΙΑ σήμερα Μακαριότατε

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΕΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ρουσόπουλου - ΕΣΗΕΑ

Η ΝΙΚΗ: Δεν έχουν το... θεό τους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ στον Γ. Παπανδρέου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ 140 - 200 ευρώ στην ΕΛ.ΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΝΑΥΑΓΙΟ της οικονομικής πολιτικής

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση ανοίγει το ασφαλιστικό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τελεσίγραφο για μέτρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποφασίστηκε ταχεία επίλυση Ασφαλιστικού των τραπεζικών

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογούν ναυάγιο στην οικονομία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προαναγγέλλουν ΝΕΑ ΕΠΕΛΑΣΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Ούτε μισό δράμι για πούλημα»

«Ανείπωτη, ανελέητη, μοναξιά. Οι ιερωμένοι πλακάκια με τους αρχαιοκάπηλους. Οι δικαστικοί με τους νονούς. Οι δημοσιογράφοι με τους υπουργούς. Και οι εργολάβοι με το Κράτος. Οι θεσμοί στο σφυρί. Πωλούνται υλικά οικοδομών. Ανασηκώνεις, λίγο το σεντόνι και αντί για Δημόσιο πέφτεις πάνω σε τυμπανιαίο πτώμα. Σκύβεις κάτω από το κρεβάτι και σε τρώνε τα σκουλήκια. Το έδαφος, ναρκοθετημένο. Η τιμιότητα έχει αντικατασταθεί από την ταρίφα. Η αμεροληψία, από τη "γνωριμία". Η παροχή υπηρεσιών, από το φακελάκι. Η ενημέρωση, από το δελτίο Τύπου. Η Εκκλησία, από την αμαρτία. Ο βουλευτής, από την πελατεία. Κι εσύ στη μέση. Χρατς ο ένας, χρουτς ο άλλος. Στο τέλος δε θα μείνει τίποτα. Ούτε μέσα μας ούτε έξω μας. Τι να κάνεις, να πουληθείς; Κανείς δεν πρόκειται να σε αγοράσει. Και κάνεις τον σταυρό σου που υπάρχεις ακόμα. Ωραία τα λες, έχει περάσει από το μυαλό σου ποτέ η σκέψη να αντισταθείς; Οχι; Ε, τότε καλά σου κάνουν. Αυτοί, όλα για πούλημα. Εσύ, ούτε μισό δράμι για πούλημα!» (ο Δ. Δανίκας στα ΝΕΑ)

Ποιος την έχασε για να τη βρουν...

«Είναι ένα θέμα: πουλάς (με τον κύριο τίτλο) ελπίδα, πουλάς φύλλα! Ως τώρα κυρίως αυτό γίνεται με τις περίφημες προσλήψεις: αν είχαν γίνει όσες εξαγγέλλονται από τον Τύπο, θα είχε διοριστεί όλος ο πληθυσμός από 10 ετών και πάνω! Τώρα (όχι μόνο τώρα, αλλά βλέπουμε να... παραγίνεται) πωλείται και ελπίδα... υγείας! Ντροπή ρε, ντροπή!» (η επισήμανση στο ΠΟΝΤΙΚΙ)

Ιμπεριαλισμός με δημοκρατία!

«Η ενωμένη Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα δημοκρατικό Σύνταγμα που να κατοχυρώνει τα κοινωνικά δικαιώματα, να αναγνωρίζει την πολιτική ισοτιμία όλων των κατοίκων της ηπείρου» (ο Ν. Χουντής του ΣΥΝ για το Ευρωσύνταγμα/ ΑΥΓΗ)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ