ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή πολιτική - αυταρχισμός είναι όψεις του ίδιου νομίσματος

Διάβημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης με αφορμή το τελευταίο κρούσμα αυταρχισμού σε βάρος στελέχους της ΚΝΕ

Avaton

Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, συνάντησαν χτες η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Αχιλλέας Κανταρτζής, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, με αφορμή την αδικαιολόγητη «βίαιη προσαγωγή» του Αλέκου Χαλβατζή, μέλους του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, την περασμένη Τρίτη το απόγευμα. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, μετά και από αυτό το κρούσμα αυταρχισμού, διαμαρτυρήθηκε για τη στάση των αστυνομικών στο συγκεκριμένο περιστατικό καθώς έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων ενάντια τόσο σε μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όσο και μεταναστών.

Ολα αυτά τα περιστατικά η Ελ. Παντελάκη και ο Α. Κανταρτζής τα χαρακτήρισαν αλυσίδα που προκαλεί ανησυχία και πολιτικά ερωτήματα. Μάλιστα, δίνουν την εντύπωση πως υπάρχει ένα «κέντρο» που δίνει αυτή την κατεύθυνση. Αυτή, όπου οι αστυνομικοί, πολλές φορές, αυθαιρετούν απέναντι σε βασικά λαϊκά δικαιώματα, χωρίς, μάλιστα, να τιμωρούνται για τη συμπεριφορά τους, εκτός σπανίων περιπτώσεων.

Ολη αυτή η ανησυχία και ο προβληματισμός φάνηκε πως δεν άγγιξε τον υπουργό, παρόλο που προΐσταται των υπηρεσιών που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές, αρνήθηκε κατηγορηματικά την υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιος προσανατολισμός για τέτοιες μεθόδους ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Παράλληλα, τόνισε πως από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοια κρούσματα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο «Ρ», επισήμανε πως ανεξάρτητα «από τις προθέσεις τους, η κυβέρνηση και ο υπουργός κρίνονται από τις πράξεις τους. Η παρέμβαση του ΚΚΕ είχε ως στόχο να περιοριστούν αρχικά τέτοια φαινόμενα». Η Ελπίδα Παντελάκη είπε επίσης πως με «δεδομένη τη σημερινή πολιτική, γνωρίζουμε ότι η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Τέλος, η «απάντηση απέναντι σε όλα τα φαινόμενα είναι να μην υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιες πρακτικές αλλά να μπει στη μαζική πολιτική δράση η πλειοψηφία των μαζικών λαϊκών στρωμάτων. Μόνο η μαζική λαϊκή δράση μπορεί να εξουδετερώσει αυτούς τους μηχανισμούς καταστολής».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμο προς υπογραφή το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση

Η Κομισιόν έχει ετοιμάσει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και αναμένει από την κυβέρνηση Ερντογάν να το υπογράψει. Ετσι φαίνεται τουλάχιστον από την απάντηση που έδωσε προχτές βράδυ ο Πιερ Μιρέλ, εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πρωτόκολλο είναι νομικό κείμενο για το οποίο υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις σχετικά με το αν η υπογραφή του ισοδυναμεί ή όχι με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως θεώρησε ότι η υπογραφή του θα οδηγήσει σε άρση των αποκλεισμών που έχει επιβάλει η Τουρκία στην Κύπρο και ειδικότερα στον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια, καθώς και στις πτήσεις κυπριακών αεροσκαφών πάνω από την Τουρκία.

Φυσικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να πάρει θέση επί της διατήρησης κατοχικών στρατευμάτων από μια υποψήφια χώρα, όπως είναι πλέον η Τουρκία σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από εταιρία στα Κατεχόμενα με δείγμα 1.484 ατόμων, προκύπτει ότι μόνο το 13% των Τουρκοκυπρίων πιστεύουν ότι η ιδανική λύση για επίλυση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων τους είναι με βάση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αντίθετα το 36,9% πιστεύει σε ένα νέο διζωνικό μοντέλο, δύο κυρίαρχων κρατών. Το 25,2% εξέφρασε προτίμηση για τη συνέχιση της ύπαρξης του ψευδοκράτους, ενώ το 13,6% των ερωτηθέντων Τουρκοκυπρίων πιστεύει ότι τα προβλήματά τους θα επιλυθούν με λύση που θα βασίζεται στο «σχέδιο Ανάν». Το 8,5% υποστήριξε ενοποίηση των Κατεχομένων με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για λύση με βάση το «σχέδιο Ανάν», το 48,2% υποστηρίζει τη συνέχιση του ψευδοκράτους, 17% υποστηρίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσει μονομερώς τις πρόνοιες του «σχεδίου» και ένα άλλο 17,7% υποστηρίζει την ανάγκη να πειστούν οι Ελληνοκύπριοι να το αποδεχτούν, ενώ το 16,2% τάσσεται υπέρ αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Στην ερώτηση κατά πόσο το «σχέδιο Ανάν» βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, το 53,2% απάντησε αρνητικά, ενώ το 46,8% καταφατικά.

Στην Καρπασία

Χτες αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αντρο Κυπριανού επισκέφθηκε τους εγκλωβισμένους στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Μιλώντας στους Ελληνοκύπριους, ο Κυπριανού μετέφερε τη συμπαράσταση του ΑΚΕΛ και τους κάλεσε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για επιβίωση στις πατρογονικές τους εστίες.

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, με τον ψευδοπρωθυπουργό των κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Κυπριανού, είπε ότι το κόμμα του επιδίωκε εδώ και μήνες την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, αλλά συνιστούσε πρόβλημα η απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος για διατυπώσεις τις οποίες δεν ήταν δυνατόν να δεχτεί το ΑΚΕΛ. Ωστόσο, πρόσθεσε, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι δε θα συζητηθούν διατυπώσεις, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι υπάρχουν οι προοπτικές για πραγματοποίηση της συνάντησης που θα είναι μεταξύ ηγετών δύο πολιτικών κομμάτων.

Συνάντηση Χριστόφια - Μάουερ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε χτες συνάντηση με τον υπεύθυνο της ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λέοπολντ Μάουερ, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για επαφές, σε σχέση με την εφαρμογή των Κανονισμών για την Πράσινη Γραμμή.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές προώθησης λύσης του Κυπριακού και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους Κανονισμούς για την Πράσινη Γραμμή, το απευθείας εμπόριο, καθώς και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων. Ο Λ. Μάουερ πήγε ακολούθως στα Κατεχόμενα, όπου είχε συνάντηση με τον αρχηγό του Κινήματος Ειρήνη και Δημοκρατία, Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά τη συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως καμιά εξέλιξη στο θέμα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τουρκοκυπρίους δεν μπορεί να τους δώσει τα πλεονεκτήματα που θα φέρει μια λύση στη βάση της ισότητας και του «σχεδίου Ανάν».

«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ» - «ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Εκδήλωση στο Ναύπλιο

Αύριο, Σάββατο, με εισηγητές τους Στρατή Κόρακα και Γιάννη Πανούση

Μια ενδιαφέρουσα - όπως αναμένεται - εκδήλωση, με θέματα συζήτησης το προωθούμενο «ευρωσύνταγμα» και τον «ευρωτρομονόμο», προγραμματίζουν η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο, 5 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο στο Ναύπλιο, με εισηγητές τους Στρατή Κόρακα τέως ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και τον Γιάννη Πανούση καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»), θα γίνει συζήτηση με θέμα «Από τον ευρωτρομονόμο στο ευρωσύνταγμα, τα δημοκρατικά δικαιώματα σε κίνδυνο».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση: «το ευρωσύνταγμα και ο ευρωτρομονόμος αποτελούν πρόσθετες αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά δικαιώματα, εξελίξεις στις οποίες πρέπει να αντιταχθούμε». Ακόμα σημειώνεται ότι «με την υιοθέτησή τους επέρχεται σοβαρή αποδυνάμωση των πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, πράγμα που σημαίνει ένταση του αυταρχισμού και της στρατιωτικοποίησης».

Εκδηλώσεις, όπως αυτή του Σαββάτου, αναμένεται να έχουμε κι άλλες το επόμενο διάστημα, καθώς κερδίσει έδαφος ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα το κάλεσμα, που εδώ και καιρό έχει απευθύνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», για εγρήγορση, ενημέρωση και κινητοποίηση απέναντι σε όσα αντιλαϊκά απεργάζονται οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ