ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Στην «κόψη του ξυραφιού»... για επέμβαση

Επίδειξη δύναμης κάνει ο τούρκικος στρατός στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ

Associated Press

Επίδειξη δύναμης κάνει ο τούρκικος στρατός στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ
Την ανάσα της Τουρκίας νιώθει πλέον το Ιράκ, καθώς η υλοποίηση της απόφασης για στρατιωτική επιχείρηση πέραν των συνόρων της με αφορμή τους Κούρδους αυτονομιστές, κρέμεται από μία κλωστή. Τουρκία και Κούρδοι βρίσκονται σε έναν άτυπο αλλά κηρυγμένο πόλεμο επί σειρά δεκαετιών, με τους ιμπεριαλιστές να χρησιμοποιούν τους δύο λαούς ανάλογα με την «περίσταση». Εν προκειμένω, η Τουρκία για ακόμα μία φορά στην ιστορία της συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, απειλώντας, εντονότερα από κάθε άλλη φορά, να εισβάλει.

Η εισβολή, που έχει πάρει το «πράσινο φως» από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 507 θετικών ψήφων, 19 κατά, προπαγανδίζεται ως η λύτρωση της Τουρκίας από μία «τρομοκρατική απειλή, που στοιχίζει δεκάδες ζωές».

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), από το 1984, που ξεκίνησε με «μαρξιστικές» καταβολές, διεξάγει σήμερα έναν «αυτονομιστικό» πόλεμο, διεκδικώντας τη χώρα του λαού του Κουρδιστάν, ο οποίος ξεπερνά τους 37.000 νεκρούς.

Η Τουρκία, μετά την κλιμάκωση της έντασης και τη διάχυτη δυσαρέσκεια που προέκυψε από τις αυξανόμενες επιθέσεις του ΡΚΚ το τελευταίο διάστημα στο έδαφός της, δηλώνει καθ' όλα έτοιμη να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ και να «εξολοθρεύσει» τους Κούρδους αντάρτες, που βρίσκουν καταφύγιο στο «ημιαυτόνομο» Κουρδιστάν της γειτονικής χώρας. Η Αγκυρα, που πολλές φορές έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει διασυνοριακή επίθεση στο Ιράκ, για να καταστείλει το ΡΚΚ, αυτή τη φορά υποστηρίζει ότι δεν αστειεύεται και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει στα νοτιοανατολικά της σύνορα πάνω από 140.000 στρατιώτες. Ως μόνη λύση προκειμένου να αποφευχθεί η επίθεση, η Αγκυρα υποστηρίζει την πλήρη παράδοση των ηγετών του ΡΚΚ, την εγκατάλειψη των στρατιωτικών τους θέσεων και την παύση του ενόπλου αγώνα τους, ενώ απαιτούν άμεση και αποφασιστική επέμβαση των ΗΠΑ.

Επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια made in USA

Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τη διάνοιξη ενός νέου μετώπου στην περιοχή, που θα συμβάλει σε περαιτέρω αποσταθεροποίησή της, γεγονός, που, επί του παρόντος, μάλλον δε θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της. Ετσι σημειώνει ότι χαρακτηρίζει και αυτή το ΡΚΚ ως «τρομοκρατική οργάνωση», αναγνωρίζει στην Τουρκία το δικαίωμα να «υπερασπιστεί» το λαό της ενόψει της απειλής που αντιμετωπίζει, αλλά ...ζητά αυτοσυγκράτηση, καθώς μία διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να διογκώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, υπόγεια, ενισχύουν τις ελπίδες των Κούρδων για «ανεξάρτητο κράτος», υποθάλποντας τη βία και χρησιμοποιώντας τους σε κάθε δύσκολη στιγμή, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι προέρχονται από πλήθος φυλών, οι οποίες έχουν διαφορές μεταξύ τους και αντιμάχονται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία στις ανάγκες του ιμπεριαλισμού και κατ' εξοχήν εξαγοράσιμοι...

Διεκδικώντας το «χρυσοφόρο» Κιρκούκ

Αν κάποιος εξετάσει την περιοχή που διεκδικούν οι Κούρδοι για την ίδρυση του κράτους τους, θα διαπιστώσει και γιατί αποτελεί «μήλον της έριδος». Περιλαμβάνει μιαν ευρύτερη περιοχή στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Λίβανο και την Τουρκία και βεβαίως αυτήν του Κιρκούκ, μία από τις πλουσιότερες περιοχές στον πλανήτη σε αποθέματα πετρελαίου.

Η κουρδική άποψη υποστηρίζει ότι το Κιρκούκ βρίσκεται στο Κουρδιστάν και δικαιωματικά τούς ανήκει. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης σαφώς και δεν προτίθεται να το παραχωρήσει, χάνοντας παράλληλα τα όσα φέρνει μαζί του και διακηρύττει υπέρ της ενότητας του Ιράκ. Και φυσικά καθόλου αδιάφορες δε μένουν για την τύχη του η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν...

Οι ΗΠΑ δε θέλουν τουρκική εισβολή στο Ιράκ, γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες τα κοιτάσματα του Κιρκούκ είναι κάτω από το δικό τους έλεγχο και δε σκέφτονται αλλαγή καθεστώτος στην περιοχή τη δεδομένη στιγμή, έτσι κρατάνε την Τουρκία με τα δόντια...

Αύριο, δε, πραγματοποιείται και η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι θα επιδιώξει μία εποικοδομητική συζήτηση προς αποσόβηση της κρίσης και η Αγκυρα απειλεί ότι από τις θέσεις της θα εξαρτηθεί το μέλλον των διμερών τους σχέσεων.

Δεδομένης της αμερικανικής αντίθεσης, μία γενικευμένη εισβολή στο βόρειο Ιράκ μάλλον αποκλείεται από την Τουρκία, ωστόσο θεωρείται πιθανό μίας μικρότερης έκτασης «εκκαθαριστική επιχείρηση», προκειμένου η κυβέρνηση Ερντογάν να αποστομώσει το στρατό, που την κατηγορεί για δειλία και ξεσηκώνει την κοινή γνώμη υπέρ της επίθεσης και θα την κάνει να κερδίσει τις εντυπώσεις...

Πηγές τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, παρ' όλα αυτά, χαρακτηρίζουν την επίθεση προγραμματισμένη και σίγουρη, ώστε να δικαιωθεί το «λαϊκό αίσθημα» και να μη θεωρηθεί από τον κόσμο ότι είναι θύμα εμπαιγμού από την κυβέρνηση.

Μόνο που σε κάθε περίπτωση ο λαός δεν μπορεί να ξεφύγει από το να αποτελεί το θύμα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που λυμαίνονται την περιοχή...

Λαϊκή απόρριψη ζητά το ΚΚ Τουρκίας

Κάθετα αντίθετο με ενδεχόμενη επίθεση δηλώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Απαντώντας στη σεναριολογία, καταδεικνύει και τους πραγματικούς ενόχους που κρύβονται πίσω από τη συντήρηση της βίας στην περιοχή και την καλλιέργεια του μίσους μεταξύ των πληθυσμών. Πολλές φορές, το ΚΚ Τουρκίας έχει επαναλάβει ότι οι Κούρδοι πρέπει να αποκτήσουν δικαιώματα ως οντότητα στην Τουρκία, προκειμένου να διδάσκονται τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι και ο κουρδικός πληθυσμός δεν πρέπει να παρασύρεται στο παιχνίδι των ιμπεριαλιστών, αλλά να ενταχθεί στις τάξεις του λαϊκού κινήματος και να παλέψει με ταξικά κριτήρια τον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, μαζί με τον τουρκικό λαό, αφού, στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν τον ίδιο εχθρό.

Σε ανακοίνωσή του κόμματος με αφορμή την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για επέμβαση στο Ιράκ, σημειώνονται ως υπέρμαχοι του εγχειρήματος οι συνεργάτες των ΗΠΑ.

Το εγχείρημα της εκτός συνόρων επέμβασης, που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, υπογραμμίζεται σαν μία νέα απειλή για τη χώρα και το λαό, ενώ απαντώντας και σε όσους κρίνουν τον πατριωτισμό όσων αντιτίθενται στα σχέδια αυτά, το ΚΚ Τουρκίας τονίζει ότι απορρίπτει την επέμβαση γιατί θέλει ανεξαρτησία της χώρας και ειρηνική συνύπαρξη του λαού.

Ξεκαθαρίζει ότι «το σχέδιο υποστηρίζουν οι συνεργάτες των ΗΠΑ. Αυτοί οι οποίοι εξαρτούν την ασφάλεια της χώρας από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και ζητούν άδεια για μία διασυνοριακή στρατιωτική επέμβαση, χωρίς αποτέλεσμα».

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι το πρόβλημα ασφάλειας που όντως αντιμετωπίζει η Τουρκία πηγάζει από την «εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και τις μυστικές συμφωνίες με το Ισραήλ και από τις αποστολές θανάτου στο Αφγανιστάν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό...».

Τέλος, το ΚΚΤ ζητά από το λαό να απορρίψει την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης και απαιτεί δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα αντιταχθεί σε κάθε καταστροφική πολιτική απόφαση για το λαό.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ