ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ παλεύει για ολόπλευρη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών

Μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας

«Καλή δύναμη» στους αγώνες των πολύτεκνων οικογενειών και ταυτόχρονο κάλεσμα να πάρουν μέρος στους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να εμποδίσουν την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ασφάλισης, της Παιδείας, που πλήττουν σε πολλαπλάσιο βαθμό τις οικογένειες των πολύτεκνων οικογενειών, απευθύνει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε μήνυμά της για τη σημερινή Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας.

Το μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα, προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, έχει ως εξής:

«Φέτος η Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας μας βρίσκει λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι δύναμη, στήριγμα του λαϊκού κινήματος και μας γεμίζει ευθύνη, ώστε να συμβάλλουμε από καλύτερες θέσεις στη λαϊκή συσπείρωση και στον αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χτυπά κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα της λαϊκής πολύτεκνης οικογένειας.

Αμέσως μετά τις εκλογές, όπως αναμενόταν, εξελίσσεται μια νέα επίθεση ενάντια στα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι οικογένειες των πολυτέκνων από τα λαϊκά στρώματα πλήττονται σε πολλαπλάσιο βαθμό από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ασφάλισης, της Παιδείας.

Γι' αυτό οι πολύτεκνοι έχουν κάθε συμφέρον να πάρουν μέρος στους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να εμποδίσουν την εφαρμογή των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων που εξυφαίνουν κυβέρνηση και ΣΕΒ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

 • Για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Ρέππα και Σιούφα), για να γυρίσουν όλα τα κλεμμένα στα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 μέχρι σήμερα.
 • Για σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες γι' αυτούς που εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Σύνταξη στο 80% του καταληκτικού μισθού. Καμιά σύνταξη κάτω από τα 1.120 ευρώ.

Το ΚΚΕ παλεύει για ολόπλευρη στήριξη της λαϊκής οικογένειας και των πολύτεκνων οικογενειών.

 • Μέτρα στήριξης, με ευθύνη του κράτους, των νέων ζευγαριών, των ανέργων, των οικογενειών που έχουν βαριά ανάπηρο και χρόνιο πάσχοντα.
 • Δημόσιους δωρεάν Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και κατάργηση κάθε μορφής οικονομικής συμμετοχής.
 • Μετατροπή των προγραμμάτων βοήθειας στο σπίτι και κοινωνικής μέριμνας σε καθολική δημόσια δωρεάν υπηρεσία στήριξης όλων των οικογενειών που έχουν ανάγκη, με μονιμοποίηση όλου του προσωπικού και παραπέρα στελέχωση για επέκτασή της, ώστε να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες.
 • Αύξηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
 • Επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Οι πολύτεκνες οικογένειες από τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον και πρέπει να παλέψουν με το εργατικό και λαϊκό κίνημα για:

 • Πλήρη - σταθερή εργασία με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ.
 • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου και Παιδείας με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς. Να σταματήσουν κάθε είδους πληρωμές.
 • Ολοκληρωμένα μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν, καθαρού, υγιεινού νερού.
 • Προστασία των δασών, αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες δασικές εκτάσεις. Καμιά αναγνώριση της ιδιοκτησίας στα δάση και τους ορεινούς όγκους.
 • Εξασφάλιση ελεύθερων χώρων ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
 • Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
 • Κατάργηση των διοδίων και της πληρωμής για την πρόσβαση στις παραλίες.
 • Αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ για την πολύτεκνη οικογένεια που να προσαυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αναπροσαρμόζεται με βάση τον τιμάριθμο.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.
 • Φορολόγηση των επαγγελματοβιοτεχνών με βάση τα πραγματικά έσοδα. Λειτουργία καταστημάτων με ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο και Κυριακή αργία.
 • Μέτρα προστασίας του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής από τους περιορισμούς της ΚΑΠ.

Ο δικομματισμός (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) ή ο διπολισμός (κεντροδεξιά - κεντοαριστερά), γενικά η καπιταλιστική διαχείριση κάθε μορφής, έχει φάει τα ψωμιά της. Δεν μπορεί να δώσει ριζικές λύσεις σε κανένα ουσιαστικό λαϊκό πρόβλημα.

Είναι ώριμη ανάγκη η συμμαχία των εργατών, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών να παλέψει για την κατάκτηση της εξουσίας, που με κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τους τομείς κοινωνικής πολιτικής να μπορέσει ο εργαζόμενος λαός να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός του.

Σας εύχομαι κάθε προσωπική και οικογενειακή επιτυχία.

Καλή δύναμη στους αγώνες».


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΠΛΑΪ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

(Το μήνυμα των γονέων)

ΚΑΘΑΡΗ, κρυστάλλινη η πρόσφατη ανακοίνωση των Ομοσπονδιών Ενώσεων Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Αν. Αττικής. Είναι η απάντηση που δίνει η λαϊκή οικογένεια για τα παιδιά της που διεκδικούν δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

ΕΙΝΑΙ ο πατέρας, που ζει την αγωνία για τη μόρφωση του παιδιού του. Αυτός που δουλεύει εξοντωτικά, που βλέπει επίσης τα παιδιά του στο εξοντωτικό σχολικό δρομολόγιο να φεύγουν κι αυτά από τις 7 π.μ. και να γυρίζουν στο σπιτικό στις 9.00 αργά το βράδυ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ψύχραιμα και αποφασιστικά προχωρούν μπροστά. Ξέρουν τι ζητούν κι έχουν πλήρη γνώση για τους στόχους καθώς και τις επιδιώξεις του αντίπαλου.

ΤΙΣ τελευταίες μέρες από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί ένας αυταρχικός παροξυσμός. Αξιοποιώντας εισαγγελείς, προϊσταμένους εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων επιχειρούν να πλήξουν το μαθητικό κίνημα.

ΚΑΙ ζούμε αυτές τις μέρες το εξωφρενικό, διευθυντές σχολείων να οργανώνουν συσκέψεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους 17άρηδες, που κατεβαίνουν στους δρόμους για ένα δωρεάν ενιαίο δημόσιο σχολείο.

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ τρομοκράτησης και εκφοβισμού του μεγάλου μετώπου για μια πραγματική λαϊκή Παιδεία μπήκαν σε κίνηση για να σταματήσουν και να πλήξουν το μαθητικό κίνημα.

ΓΝΩΡΙΜΕΣ οι μεθοδολογίες. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδάς, με γνωμάτευσή του νομιμοποιεί τη συλλογή και τη χρήση των στοιχείων από σταθερές και φορητές βιντεοκάμερες.

ΣΤΙΣ «χαφιεδοκάμερες» και η αναφορά της σ. Αλέκας Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας στη Βουλή που τόνισε ότι ήταν «με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης», άσχετα ποιος ήταν ο φορέας που έκανε το βήμα. Εγινε ένα σημαντικό βήμα, αρνητικό βεβαίως, με το να πάρει η δικαστική αρχή και να ζητήσει να λειτουργήσουν οι κάμερες, οι χαφιεδοκάμερες, όπως πολύ σωστά λέει ο λαός, κατά τη διάρκεια των μαθητικών εκδηλώσεων.

Κι όχι μόνο αυτό. Είναι και ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί αυτής της εξέλιξης, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που καταγγέλλει και λοιδορεί τους μαθητές γιατί παλεύουν για το άρθρο 16 και τον «Καποδίστρια»...

ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να συμβιβαστεί με το «ο γέγονε γέγονε» στο θέμα των νόμων. Πρέπει να κάνουν αγώνες για να σταματήσουν τους νόμους, που θα έρθουν αύριο, είτε η τροποποίηση του άρθρου 16, είτε ο «Καποδίστριας», που αφορούν το σύνολο της πολιτικής.

ΚΑΙ η Αλέκα Παπαρήγα θα προσθέσει: «Και μπράβο στο μαθητικό κίνημα που μπορεί πραγματικά να συνδυάζει τα τοπικά δικά του προβλήματα με τα γενικότερα που επίσης το αφορούν».

ΣΤΟ δρόμο, λοιπόν, ξανά την περασμένη Πέμπτη φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί, μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, σ' ένα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έδειξε το βάθος και την αποφασιστικότητα του μαθητικού κινήματος.

ΜΙΑ μικρή αναδρομή σε αγώνες για την Παιδεία έχει να δείξει την αποφασιστική και αγωνιστική δράση όταν και τότε ξεδιπλώθηκαν οι σημαίες και τα πλακάτ έδιναν απάντηση στην προσπάθεια να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τον αγώνα. Οι μαθητές σήμερα δε σκύβουν το κεφάλι.

ΣΤΑ 90χρονα του ΚΚΕ, που γιορτάζονται, το κεφάλαιο λαϊκή Παιδεία είναι ο μεγάλος, σταθερός στόχος που είχε κι έχει βάλει το Κόμμα από την πρώτη ώρα που άρχισε την επική αγωνιστική διαδρομή του.

ΠΟΙΟΣ δε θα σταματήσει μπροστά στην επιστημονική πλούσια προσφορά των εκπαιδευτικών μας στα χρόνια της Κατοχής, τότε, που ο μεγάλος δάσκαλος, ο κομμουνιστής Δημήτρης Γληνός, στην ηγετική ομάδα του Κόμματος και η μεγάλη ομάδα των συνεργατών του δούλεψαν με ενθουσιασμό και πίστη για να αναδείξουν την Παιδεία πραγματικά δημόσια λαϊκή και δωρεάν.

ΕΙΝΑΙ μεγάλος ο αγώνας αυτός που συνεχίζεται. Τα νιάτα είναι η κρυστάλλινη φλέβα που ξεπετιέται μέσα από την πέτρινη γη μας. Νιάτα μαχητικά με αστραπές στα μάτια στους μεγάλους ορίζοντες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org