ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΔΗΣΥ
Η απεργία να γίνει υπόθεση των εργαζομένων

Κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, ενόψει της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 10 του Νοέμβρη και του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ

Από την ταξική απεργιακή συγκέντρωση των δημόσιων υπαλλήλων, στις 18 του περασμένου Μάη
Από την ταξική απεργιακή συγκέντρωση των δημόσιων υπαλλήλων, στις 18 του περασμένου Μάη
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 10 Νοέμβρη και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 12 Νοέμβρη, απευθύνει, με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ), στην κατεύθυνση να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεσαιωνικών ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της ανατροπής κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, το πλαίσιο σύγκρουσης με τη συνολικότερη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και την ημέρα της απεργίας να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στην Ομόνοια, στις 10 το πρωί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, η κυβέρνηση, η ΕΕ και άλλοι πολιτικοκοινωνικοί φορείς του κεφαλαίου, σχεδιάζουν νέα αντεργατικά μέτρα. Ολα τα παραπάνω είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που αποτελούν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και βασική κατεύθυνση της ΕΕ.

Την πολιτική αυτή υπηρετούν συνειδητά και οι ηγεσίες των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) στην ΑΔΕΔΥ. Μαζί με τα ευρωενωσιακά κόμματα και την κυβέρνηση συνιστούν μιαν άτυπη συμμαχία. Υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την υπερκερδοφορία του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προτάσσει το αίτημα για νέο αμφιλεγόμενο μισθολόγιο και νέο υπαλληλικό κώδικα, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προωθήσει την ένταση της λιτότητας, τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, τη χειραγώγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ετσι, σημειώνει η παράταξη, είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ θέλει να χρησιμοποιήσει και την απεργία στις 10 Νοέμβρη ως βήμα εκτόνωσης και ενσωμάτωσης των δημόσιων υπαλλήλων στη γενικότερη πολιτική του κεφαλαίου, αλλά και ως στείρο αντιπολιτευτικό ατού.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα συστράτευσης των εργαζομένων, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ως βασική προϋπόθεση για αποτελεσματικούς αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με το σύνολο της πολιτικής του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε δυναμική συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι, σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, να κάνουν δική τους υπόθεση την 24ωρη απεργία στις 10 Νοέμβρη, διεκδικώντας αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους: 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, γνήσιες ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση ΦΠΑ και πάγωμα τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ευελιξίας, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους, πλήρη, σταθερή εργασία για όλους και άλλα.

Ανάλογη ανακοίνωση - κάλεσμα απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Λεκανοπεδίου Αττικής.

ΟΤΟΕ
Μεθοδεύσεις εκτόνωσης...

«Τουφεκιά στον αέρα» αποτελεί στη μορφή και το περιεχόμενό της η 24ωρη απεργία στις 8 Νοέμβρη για τους τραπεζοϋπαλλήλους που εργάζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής, την οποία μόλις χτες κήρυξε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Αφορμή για την απόφαση αυτή αποτελεί η εκδίκαση, την ημέρα εκείνη, των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εμπορικής ενάντια στην πράξη της διοίκησης της Εμπορικής να καταγγείλει - στα πλαίσια εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 3371 της ΝΔ - τις Συμβάσεις που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Επικουρικού Ταμείου της Εμπορικής, με στόχο τη διάλυσή του και την ένταξη των ασφαλισμένων στο Επικουρικό του ΙΚΑ. Μάλιστα, για την ημέρα αυτή ο Σύλλογος Εμπορικής έχει ήδη εξαγγείλει πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα.

Ο χρόνος κήρυξης της απεργίας, που δεν αφήνει περιθώριο για την προετοιμασία της, το γεγονός ότι δεν αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ούτε εντάσσεται σε μια προοπτική κλιμάκωσής τους, και κυρίως το περιεχόμενό της -ουσιαστικά, η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα - που είναι αντίθετο στις ανάγκες των εργαζομένων, δείχνει ότι για άλλη μια φορά η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει μια απεργία για την εκτόνωση των αντιδράσεων, στηρίζοντας, έτσι, τις αντιασφαλιστικές επιλογές του κεφαλαίου.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας στην προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και διεκδίκησης του πλαισίου αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που ικανοποιεί τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ωμή παρέμβαση σε βάρος του σωματείου

Καταγγελία της ΔΑΣ ΟΤΑ

Την ωμή παρέμβαση του δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Π. Ειρηνάκη, στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, αλλά και την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ να ενισχύσει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στο σωματείο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, βαδίζει στην ίδια αντιλαϊκή ρότα του κεφαλαίου και της ΕΕ. Την αντεργατική αυτή πολιτική χρόνια τώρα αποδέχεται και στηρίζει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτεργάτης είναι και ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου» -στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ -, ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων, αρνείται να παραχωρήσει την αίθουσα που ζητούν για να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και άλλα. Δεν είναι η πρώτη φορά, σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, που γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις από δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ σε βάρος των ταξικών δυνάμεων, και οι οποίοι έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους στο Δήμο Αγίου Δημητρίου να στηρίξουν τις ταξικές δυνάμεις στο Σωματείο, να απομονώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, να παραμείνουν συσπειρωμένοι και να αντισταθούν στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Να πάρουν μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Ανυπεράσπιστοι στην εργοδοτική ασυδοσία

Η εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος των επαγγελματιών οδηγών οργιάζει, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει ισχυριζόμενη ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι γίνονται με αυστηρότητα οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος του συνδικάτου οδηγών φορτηγών Μακεδονίας-Θράκης Μ. Παπαδόπουλος για απειλές που δέχτηκε κατά της ζωής του από όργανα της εργοδοσίας για τη συνδικαλιστική του δράση.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Γιακουμάτος, ισχυρίστηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «διενεργούν αυστηρούς ελέγχους» και είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2005 επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 16.071 περιπτώσεις. Είπε επίσης ότι στους ελέγχους εμπλέκεται και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας ενώ για τις αποδοχές των οδηγών ανέφερε ότι αυτές ρυθμίζονται από «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Τα όποια πρόστιμα επιβάλλονται, τόνισε στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιόγκας, στην πραγματικότητα τα πληρώνουν οι οδηγοί οι οποίοι εκβιάζονται από τους εργοδότες. Ζήτησε τα βιβλία δρομολογίων και εργασίας να εκδίδονται εις τριπλούν για τον εργοδότη, τον οδηγό και την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου ο οδηγός να μπορεί να αποδείξει την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και του ωραρίου. Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι οι οδηγοί αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και δεκαοκτώ ώρες πάνω στο τιμόνι και ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερος οδηγός για τα μακρινά δρομολόγια.

Αντί, κατέληξε, να παρθούν αυτά τα μέτρα, έχουν μειωθεί οι έλεγχοι τόσο για τα φορτωτικά έγγραφα όσο και για τα ωράρια των οδηγών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ