ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Νέα τάξη» στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Πολλαπλές επιπτώσεις από το σχέδιο της κυβέρνησης για άρση κάθε εμποδίου δημιουργίας και επέκτασης των μεγάλων τουριστικών μονάδων οπουδήποτε. Σε Ανώνυμη Εταιρία θα μετατραπεί ο ΕΟΤ

Με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα για ανέγερση τεράστιων συγκροτημάτων (όπως το «Πόρτο Καρράς» στη φωτογραφία) ακόμα και σε περιοχές κορεσμένες τουριστικά

Motion Team

Με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα για ανέγερση τεράστιων συγκροτημάτων (όπως το «Πόρτο Καρράς» στη φωτογραφία) ακόμα και σε περιοχές κορεσμένες τουριστικά
Επενδυτικό «παράδεισο» με κύρια στοιχεία την ασύδοτη επέκταση και την ασύστολη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, υπόσχεται η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα. Την ερχόμενη βδομάδα, στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τον τουρισμό, αναμένεται να επισημοποιηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποδείξει τις προθέσεις της.

Χτες, ο πρωθυπουργός συζήτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση με τους υπουργούς Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλο, τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη και τον διευθυντή του οικονομικού του γραφείου του πρωθυπουργού Γκ. Χαρδούβελη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο του θα καταθέσει «τη νέα πολιτική πρόταση για την πορεία εξέλιξης του ελληνικού τουρισμού, για τον οποίο φιλοδοξούμε, στην περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, να αναδειχτεί στον βασικότερο οικονομικό συντελεστή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οχυρωμένη πίσω από αυτόν τον ανιστόρητο και εν πολλοίς επικίνδυνο στόχο, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • Τη δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων ανεξαρτήτου μεγέθους και σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, με την άρση των απαγορεύσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή για τις κορεσμένες τουριστικά περιοχές.
  • Την «απλούστευση» των διαδικασιών για την απόκτηση άδειας οικοδόμησης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Με μία άδεια το μεγάλο κεφάλαιο θα μπορεί να κτίσει και να λειτουργήσει μονάδες με πολλαπλές χρήσεις.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της «νέας πολιτικής» που προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά στη μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σε Ανώνυμη Εταιρία, στο πλαίσιο της «αλλαγής θεσμικών οργάνων για τον τουρισμό στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα», σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Ειδικά για τον ΕΟΤ, ο υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Προχωρούμε σε παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν τη νέα προσέγγιση ως προς το χαρακτήρα του ΕΟΤ, ο οποίος θα έχει πλέον την αποκλειστική ευθύνη προβολής, ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Συγχρόνως, ο ΕΟΤ θα αποτελέσει το φορέα μελέτης και παρακολούθησης της οικονομίας του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».

Με τις «διευκολύνσεις» που παρέχει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, στη βάση της γιγάντωσης των επιχειρηματικών σχημάτων στην τουριστική αγορά. Γι' αυτό συνδυάζει τη «νέα πολιτική» με την επίτευξη της «πραγματικής σύγκλισης», αλλά και τους στόχους για «αύξηση του αριθμού των τουριστών στην Ελλάδα μέχρι το 2010 στα 20 εκατομμύρια. Αύξηση της συμμετοχής της οικονομίας του τουρισμού στο ΑΕΠ τουλάχιστον πάνω από τρεις μονάδες μέχρι το 2010».

Ακόμη περισσότερο, κάνει σαφές ότι στο όνομα της ανάπτυξης του τουρισμού θα κάνει ευρύτερες παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ηδη το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας έχει προχωρήσει «σε μια από κοινού εξέταση των στόχων της βιομηχανικής και της τουριστικής πολιτικής», δήλωσε ο Α. Τζοχατζόπουλος.

Οι επιπτώσεις από την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής, που στηρίζει καθοριστικά τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου και στον τομέα του τουρισμού, είναι πολλαπλές. Ανάμεσα σε άλλες μπορεί κάποιος να παρατηρήσει και τις παρακάτω:

Πρώτο: Στον τομέα του περιβάλλοντος. Ο αποχαρακτηρισμός δεκάδων κορεσμένων περιοχών θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα και σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεπανόρθωτο. Αν πάρουμε, μάλιστα, υπόψη μας ότι σχετικά πρόσφατα η κυβέρνηση ουσιαστικά κατάργησε τους περιορισμούς για την οικοδόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων πάνω στο κύμα, στο πλαίσιο της ανεμπόδιστης εκμετάλλευσης του αιγιαλού, ο καθένας καταλαβαίνει τι θα ακολουθήσει.

Δεύτερο: Τώρα που απελευθερώνονται οι περιοχές και τα μεγέθη για τουριστικές - ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και άρα θα αρχίζουν να χορηγούνται κίνητρα για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, εκατοντάδες και χιλιάδες μικρότερες μονάδες απειλούνται με συρρίκνωση και εξαφάνιση. Ενας βασικός λόγος είναι ότι αποκλείονται από την εκμετάλλευση των λεγόμενων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας των απαραίτητων εγκαταστάσεων και της λειτουργίας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ηδη υφίστανται την εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης εναντίον των μικρών επιχειρήσεων και συναντούν τεράστια εμπόδια στη χρηματοδότησή τους.

Τρίτο: Στο όνομα της εξασφάλισης του υπερκέρδους θα αυξηθεί σημαντικά το ίδιο το κόστος του τουρισμού για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας, ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των μεγάλων μονάδων.

Τέταρτο: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα επωμιστούν ένα μεγάλο μερίδιο της επενδυτικής «απόσβεσης», δουλεύοντας με όρους εντατικοποίησης, «ελαστικοποίησης» της εργασίας, συρρίκνωσης των αποδοχών. Θα είναι τα πρώτα θύματα του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαθηρίων του τουρισμού.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Υποπτη και προκλητική δράση

Προχτές το βράδυ αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ Αργολίδας μαζί με τον Βαγ. Μπούτα, πραγματοποίησαν περιοδεία σε χωριά της Αργολίδας. Από το ξεκίνημα της περιοδείας γύρω στις 7 διαπιστώθηκε ότι το κομβόι των αυτοκινήτων ακολουθούσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες. Ηταν σε κοντινή οπτική απόσταση τόσο στο χωριό Φίχτια, όσο και στο χωριό Παναρίτι. Και στη σύσκεψη που έγινε στη συνέχεια στο χωριό Αγία Τριάδα, ένας εκ των επιβαινόντων, επιχείρησε να μπει στο χώρο της σύσκεψης δηλώνοντας πως είναι πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αργους. Αλλά όταν του ειπώθηκε από αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ πως δεν υπάρχει τέτοιος αγροτικός σύλλογος, έκανε όπισθεν και ξαναγύρισε στο ίδιο αυτοκίνητο. Μετά από μισή ώρα περίπου, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έφυγε. Οι υποψίες για την ιδιότητα των επιβαινόντων είναι μάλλον εύλογες...

Γνωρίζει μήπως γι' αυτό το θέμα τίποτα η διεύθυνση Ασφάλειας Αργολίδος;... Πάντως αν δεν το έμαθαν οι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου και οι «προϊστάμενοί» τους... στη σύσκεψη στην Αγία Τριάδα αποφασίστηκε παναγροτικό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο 11 Οκτώβρη, στο Αργος.

ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αύξηση 21,4% στο α΄ εξάμηνο

Εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας εμφανίζουν φέτος οι τραπεζικοί όμιλοι, σε μια στιγμή που τα λαϊκά εισοδήματα πλήττονται βάναυσα από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι 5 μεγάλοι όμιλοι για το α΄ εξάμηνο του 2003 παρουσιάζουν αύξηση κερδών κατά 21,4%. Οπως αναφέρουν, η εξέλιξη αυτή - μετά από 3 χρόνια πτώσης των κερδών - οφείλεται στα έσοδα από τόκους (αύξηση κατά 13%), δηλαδή από την ένταση της τοκογλυφίας σε βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών και επίσης στα αυξημένα κατά 9% ποσά που εισέπραξαν από τις προμήθειες.

Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά θα φτάσει στο 14,3% για το 2004 από 16,9% το 2002.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ