ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Την Κυριακή 15 Γενάρη, στο ΤΕΙ Πειραιά, θα γίνει η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

-- Ρεπορτάζ από το πλούσιο και πετυχημένο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά, των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.

-- Το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ για το μήνα Γενάρη.

-- Στη θεατρική παράσταση «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ, σε διασκευή για παιδιά, καλούν οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


«Παίρνουμε θέση μάχης ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια!»

Στις 15 Γενάρη η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Από την 6η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
Από την 6η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
Με κεντρικό σύνθημα «Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης! Παίρνουμε θέση μάχης ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια! Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!» πραγματοποιείται την Κυριακή 15 Γενάρη, στο ΤΕΙ Πειραιά, η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Πρόκειται, όπως επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, για μια «αγωνιστική διεργασία μέσα στο φοιτητικό κίνημα, διεργασία από την οποία οι φοιτητές και σπουδαστές παίρνουμε δύναμη, χτίζουμε τη δική μας ενότητα στη βάση των κοινών μας προβλημάτων, κόντρα σε όσους τσακίζουν τις σπουδές και το μέλλον μας! Μπορεί να δώσει νέα ώθηση, ώστε από καλύτερες θέσεις το φοιτητικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Η Συνάντηση γίνεται σε μία περίοδο που η συγκυβέρνηση έχει ανοίξει μια σειρά ζητήματα και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ ξεδιπλώνεται η επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή. Εχει αποκαλύψει και μέσα από τα πορίσματα του διαλόγου τις προθέσεις της για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ανοιχτό το ζήτημα της θέσης των ΤΕΙ σε αυτόν, ξαναζεσταίνονται ζητήματα όπως η παιδαγωγική επάρκεια κ.ά., ετοιμάζεται νέο πλαίσιο για μεταπτυχιακά με δίδακτρα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2017 που πρόσφατα ψηφίστηκε, προαναγγέλλει συνέχιση μιας σειράς ελλείψεων και προβλημάτων στα ιδρύματα και στις σπουδές.


Οπως επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ στο κάλεσμά της, «η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται μέσα στην περίοδο όπου εντείνεται η επίθεση από κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ στο δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλειά! Αυτό φαίνεται και από το νέο κρατικό προϋπολογισμό που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση στις σχολές μας. Τα τελευταία μόνο χρόνια, έχουν κλαπεί από τις σχολές μας 100.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι σπουδές μας να υποβαθμίζονται λόγω τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωράει σε νέο γύρο επίθεσης στις σπουδές μας, σχεδιάζοντας την προώθηση του λεγόμενου Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στόχος τους είναι να προετοιμαστεί το κατάλληλο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη η αγορά. Να είναι έτοιμο να πάει από δουλειά σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, να δέχεται χωρίς αντίσταση την εκμετάλλευση, διατεθειμένο να πάει από χώρα σε χώρα, από ίδρυμα σε ίδρυμα και να αγοράζει πανάκριβα πιστοποιητικά και μεταπτυχιακά. Η αγωνία για το μέλλον μας ως απόφοιτοι μεγαλώνει, τη στιγμή που 1 στους 3 νέους επιστήμονες είναι άνεργος, 2 στις 3 νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης!».

Ηδη, τη συμμετοχή τους στην 7η Πανελλαδική Συνάντηση έχουν αποφασίσει οι εξής φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι: Φιλοσοφικής - Ιστορικού/Αρχαιολογικού - ΠΤΔΕ - ΤΕΑΠΗ - Τουρκικών Σπουδών - ΦΕΑ - ΝΦΕΕΜΠ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, Νοσηλευτικής - ΣΓΤΚΣ - ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, Γεωλογικού ΑΠΘ, Χημικού - Νηπιαγωγών - Ιστορικού/Αρχαιολογικού Ιωαννίνων, Μαθηματικού - ΤΕΕΑΠΗ - Φαρμακευτικής Πάτρας, ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, Οικοτρόφων Εστίας Πατρών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Φυτικής Παραγωγής Βόλου, Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής, ΠΤΔΕ Ρεθύμνου, Φυσικού Ηρακλείου, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Ρεθύμνου, Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα θα συζητήσουν για τη δράση που ανέπτυξαν μέσα από τη συσπείρωση στο ΜΑΣ για ζητήματα που αφορούν τις σπουδές, για τη συμμετοχή στο πλευρό των εργαζομένων στις απεργιακές μάχες, τις διάφορες πρωτοβουλίες οργανωμένης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κ.ά. Οπως επισημαίνει το ΜΑΣ μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση, «δεν ξεκινάμε από το μηδέν! Εχουμε νέα πείρα από τις πρόσφατες μεγάλες μάχες που δώσαμε, όπως το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη, από τους αγώνες που δίνουν οι μετεγγραφέντες φοιτητές, από τις απεργιακές μάχες μαζί με το λαό, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε σχολή! Μέσω της ανταλλαγής πείρας, εμπλουτίζουμε την αγωνιστική μας δράση, ανταλλάζουμε ιδέες και απόψεις για το πώς θα ζωντανέψουμε τους συλλόγους μας, πώς θα τους κάνουμε κάστρα αντίστασης ενάντια στην πολιτική που τα παίρνει από εμάς για να τα δώσει στους λίγους τσακίζοντας τα δικαιώματά μας», όπως σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ. Σ' αυτό το πλαίσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί «κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο, κάθε φοιτητή και σπουδαστή να πάρει θέση μάχης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων που τσακίζει το δικαίωμά μας στη ζωή, τη μόρφωση και τη δουλειά».


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κόβει την πίτα της την Κυριακή

Στην κοπή της πίτας της, που θα συνδυαστεί με λαϊκό γλέντι, καλεί η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 12.30 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Μετς (Μουσούρη Μάρκου 70, Παγκράτι).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ