ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Εξευτελιστικές εικόνες με γονείς σε ουρές από τα ξημερώματα για μια θέση

«Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής: Να παλέψουμε για να μη βρεθεί κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Εικόνες ντροπής στον δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, με γονείς να ξεροσταλιάζουν μπας και βρουν θέση για τα παιδιά τους
Εικόνες ντροπής στον δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, με γονείς να ξεροσταλιάζουν μπας και βρουν θέση για τα παιδιά τους
Τον «Γολγοθά» για μια θέση σε έναν δημοτικό βρεφικό σταθμό ξεκίνησαν να ανεβαίνουν οι γονείς αυτήν τη βδομάδα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με τα γνωστά ετήσια «κλισέ» δελτία ανακοινώνει ότι «κανένα παιδί δεν μένει εκτός».

Στους περισσότερους δήμους μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων voucher οι δικαιούχοι πρέπει να τα καταθέσουν διά ζώσης ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ολοκληρώνοντας έτσι την εγγραφή στον σταθμό που επιθυμούν, «καπαρώνοντας» ταυτόχρονα και μια θέση ανάλογα με τα κριτήρια που έχει ο κάθε δήμος. Με τις θέσεις να μην επαρκούν και με τη σειρά προτεραιότητας να είναι το ...καθοριστικό κριτήριο, οι εικόνες με γονείς να στήνονται σε ουρές από τα μεσάνυχτα για να μη χάσουν τη θέση που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.

Στις περιπτώσεις που τα voucher πρέπει να κατατεθούν με παρουσία σε κάποια δημοτική υπηρεσία, από τα χαράματα επικρατεί το αδιαχώρητο, με γονείς να τρέχουν να προλάβουν τη σειρά ώστε να μη μείνει το παιδί τους εκτός ή εντέλει να βρει θέση σε κάποιον μακρινό σταθμό, δυσχεραίνοντας ή και ανατρέποντας το καθημερινό οικογενειακό ασφυκτικό πρόγραμμα.

Τέτοιες τραγικές εικόνες, για παράδειγμα, έχουν ήδη σημειωθεί στην Αττική, όπως στους δήμους Πετρούπολης και Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, όπου υπήρξαν και περιπτώσεις μανάδων που στήθηκαν στην ουρά από τις 11 το βράδυ της προηγούμενης μέρας!

Αλλά και εκεί που έχει φτάσει το ...ψηφιακό κράτος, και η κατάθεση γίνεται ηλεκτρονικά, είτε με mail είτε με διαγωνισμό ταχύτητας στο ...κλικ, δεν λείπει η αγωνία, καθώς με το που ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάθε λεπτό μετράει... Χαρακτηριστικά, μια οικογένεια από την Ηλιούπολη περιγράφει πως με άγχος περίμενε να ανοίξει η πλατφόρμα για να προλάβει η μητέρα να γράψει το ένα παιδί και ο πατέρας από άλλη ηλεκτρονική συσκευή το άλλο. Σε άλλους δήμους οι γονείς διαπιστώνουν ότι στις 8 το πρωί ανοίγει η πλατφόρμα και στις 8.13 δεν υπάρχουν πια θέσεις...

Η λαχτάρα των γονέων μόνο άδικη δεν είναι αφού πέρυσι αρκετά παιδιά σε πολλούς δήμους δεν βρήκαν θέση και ας ήταν οι γονείς δικαιούχοι του voucher. Από εκεί και πέρα ο δρόμος οδηγεί στους ιδιωτικούς σταθμούς, στους οποίους οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά, αφού και η Προσχολική Αγωγή μετατρέπεται σε ...πανάκριβο σπορ.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής: Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικών αρχών

Τις εικόνες ντροπής με γονείς που στοιβάζονται από τα ξημερώματα έξω από δημοτικές υπηρεσίες για να καταθέσουν τα απαραίτητα χαρτιά για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Για άλλη μια χρονιά βλέπουμε τραγικές εικόνες με γονείς να στοιβάζονται και να περιμένουν από τα ξημερώματα έξω από τις δημοτικές υπηρεσίες κάτω από τον δικαιολογημένο φόβο και την αγωνία μην τυχόν και δεν προλάβουν θέση και αναγκαστούν να προσφύγουν σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ενδεικτικά, εκατοντάδες γονείς ήταν στην ουρά στην Πετρούπολη σε αυτόν τον άτυπο αγώνα δρόμου. Αντίστοιχη εξευτελιστική κατάσταση επικράτησε και στο δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, όπου ο δήμαρχος μάλιστα διεκδικεί και την Περιφέρεια με τις ευχές του ΣΥΡΙΖΑ. Από το προηγούμενο βράδυ και τα χαράματα οι γονείς βρέθηκαν στο πόδι, στοιβαγμένοι για μια θέση. Γι' αυτές τις τραγικές εικόνες, ευθύνη έχουν η κυβέρνηση, αλλά και οι δημοτικές αρχές.

Καλούμε όλους τους γονείς να στηρίξουν και παλέψουν μαζί με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" Περιφέρειας Αττικής ώστε να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα:

- Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός από βρεφικό ή παιδικό σταθμό, με δωρεάν συμμετοχή.

- Αναβάθμιση όλων των κτιρίων και δημιουργία νέων υποδομών που να καλύπτουν τις ανάγκες κοντά στον τόπο κατοικίας.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ασφαλή λειτουργία όλων των παιδικών και βρεφικών σταθμών της Αττικής.

Για τα παιδιά μας θέλουμε το καλύτερο, δεν κάνουμε εκπτώσεις!!!».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Πετρούπολη

Το γεγονός ότι πάρα πολλά παιδιά μένουν και φέτος εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και την εικόνα εκατοντάδων γονέων που περίμεναν στην ουρά ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πετρούπολης αναδεικνύοντας τις ευθύνες τόσο της σημερινής δημοτικής αρχής, όσο και της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «φέρει βαρύτατες ευθύνες η σημερινή διοίκηση του δήμου γιατί δυστυχώς καμία πρόοδος δεν έχει υπάρξει από το 2019 και σε αυτόν τον τομέα με αποτέλεσμα ήδη από την πρώτη μέρα εγγραφών των παιδιών στους βρεφικούς σταθμούς, πάμπολλες αιτήσεις να μην μπορούν να ικανοποιηθούν και άρα να μείνουν εκτός των δομών».

Θυμίζει πως ενώ το 2011, όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέλαβε την διοίκηση του δήμου, «δεν υπήρχε ούτε ένας ιδιόκτητος και σύγχρονος παιδικός σταθμός στην πόλη μας και Προσχολική Αγωγή λάμβαναν όχι περισσότερα από 170 παιδιά», κατά τη διάρκεια της διοίκησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «έχοντας ως μία από τις προτεραιότητές μας την κάλυψη των αναγκών των νέων οικογενειών, με επιμονή και με αγώνα εξασφαλίσαμε κονδύλια από την Περιφέρεια και προχωρήσαμε στην κατασκευή 2 σύγχρονων και ασφαλών κτιρίων (στις οδούς Αναπαύσεως και Θράκης και Κερασόβου) για να στεγαστούν τα παιδιά της πόλης μας».

Ωστόσο επισημαίνει ότι «οι περαιτέρω ενέργειες, προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια, για να διευρυνθούν οι υποδομές, προκειμένου κανένα παιδί να μη μένει εκτός των δομών της Προσχολικής Αγωγής, τις οποίες δρομολογήσαμε μέχρι το 2019, πάγωσαν, με την έλευση στο τιμόνι του δήμου του κ. Βλάχου και των συνοδοιπόρων του κ. Σκαλιστήρα και κ. Λάππα».

«Η ευθύνη αυτής της κατάστασης βαραίνει προφανώς και την κυβέρνηση για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατ' επέκταση τη σημερινή δημοτική αρχή που ακολουθεί κατά γράμμα αυτήν την πολιτική και δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προκειμένου να καλύπτει μία αυτονόητη ανάγκη», αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι «η Προσχολική Αγωγή είναι αυτονόητο και αναγκαίο δικαίωμα για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά».

Γέμισε ξανά με βοθρολύματα το προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Περάματος!

Για μία ακόμα φορά, το προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Περάματος γέμισε βοθρολύματα, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά. Οπως σημειώνει, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (την προηγούμενη φορά ήταν άνοιξη, εν μέσω λειτουργίας του σχολείου) και δυστυχώς η πολλοστή φορά που συμβαίνει το απαράδεκτο αυτό γεγονός!

Πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα εγκληματικής κακοτεχνίας στον δημόσιο αγωγό (δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ), ο οποίος διέρχεται κάτω από τον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Περάματος με φρεάτιο στην αυλή του! Η δυσοσμία, κάθε φορά που ξεχειλίζει ο αγωγός, είναι αφόρητη στις αίθουσες και στο προαύλιο. Επιπλέον, λόγω της κατηφορικής κλίσης του σχολείου (βρίσκεται στο Ανω Πέραμα), τα λύματα ξεχύνονται στα σκαλιά και από εκεί στο κάτω προαύλιο, το οποίο πρακτικά αχρηστεύεται, ενώ λόγω της ολισθηρότητας δημιουργείται και κίνδυνος ατυχήματος όταν το σχολείο λειτουργεί.

Το πρόβλημα είναι εδώ και χρόνια γνωστό τόσο στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όσο και στον δήμο Περάματος, όπως σημειώνει η ΕΛΜΕ, ωστόσο κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από τους αρμόδιους φορείς, εκτός από την επίσκεψη συνεργείων της ΕΥΔΑΠ, που απλά αποκαθιστούν προσωρινά το πρόβλημα... μέχρι φυσικά να ξαναπλημμυρίσει ο αγωγός!

Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητά συζήτηση του θέματος στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και άμεση και οριστική αποκατάσταση του προβλήματος.

Ξεκινούν οι εγγραφές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ξεκινούν από σήμερα οι εγγραφές των επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και τα Τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η εγγραφή των επιτυχόντων γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, έως και την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι επιτυχόντες χρησιμοποιούν τα ίδια διαπιστευτήρια που χρησιμοποίησαν για το μηχανογραφικό τους δελτίο, ενώ μπορούν να έχουν υποστήριξη για τη χρήση της εφαρμογής από τις σχολικές τους μονάδες.

Στην περίπτωση που οι επιτυχόντες είχαν εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε κάποιο Τμήμα ΑΕΙ, είναι υποχρεωμένοι, μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος, να δηλώσουν τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι, αιτούμενοι έτσι ταυτόχρονα τη διαγραφή τους από αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα Σχολή ή στο νέο Τμήμα επιτυχίας τους.

  • Παράλληλα, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εισαγομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση από την ειδική κατηγορία αλλοδαπών - αλλογενών αποφοίτων Λυκείων και αντίστοιχων σχολείων εντός και εκτός ΕΕ. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ (https://results.it.minedu.gov.gr). Οι εγγραφές των επιτυχόντων αυτής της κατηγορίας θα γίνουν από την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη μέχρι και τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ