ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση αλληλεγγύης των σωματείων

Με τον καλύτερο τρόπο κορυφώθηκε μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, δίνοντας τη σκυτάλη στις επόμενες δράσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης

Χιλιάδες ήταν για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων που κατέκλυσαν προχθές την πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, συμμετέχοντας στην εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων της πόλης. Μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους κλάδους, ενώ ξεχώρισε και η παρουσία κατοίκων από τις παρακείμενες γειτονιές.

Με κεντρικό σύνθημα «Καμία ανοχή, καμία αναμονή στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων», οι συμμετέχοντες έστειλαν μήνυμα ότι μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται δεν τα διπλώνουν, επιλέγουν να αγωνιστούν, να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτιστικής - ψυχαγωγικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν τα σωματεία στη διάρκεια του καλοκαιριού και η οποία αγκαλιάστηκε από χιλιάδες Γιαννιώτες, με την παρουσία νέων ζευγαριών να ξεχωρίζει.

Στον χώρο της πλατείας Χατζή λειτούργησε περίπτερο των σωματείων και των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, με ενημερωτικό υλικό και αιτήσεις εγγραφών. Παράλληλα, κλιμάκια συνδικαλιστών άνοιγαν τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις δράσεις των σωματείων, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που στήριξαν οικονομικά την προσπάθειά τους.


Την εκδήλωση χαιρέτισε η Ειρήνη Στεργιοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, εκ μέρους των εκπαιδευτικών των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, που φέτος συμπληρώνουν 11 χρόνια λειτουργίας. Ανάμεσα σε άλλα η ομιλήτρια επεσήμανε ότι σκοπός των Λαϊκών Μαθημάτων είναι από τη μία η στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, στην προσπάθεια να αντιπαλέψουν τα ποικίλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κατάκτηση της γνώσης, από ένα ταξικό σχολείο, και από την άλλη να διδάξουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα κάλεσε να δυναμώσει ο αγώνας για ένα δημόσιο σχολείο, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Τον ρόλο των δεκάδων εθελοντών εκπαιδευτικών στη λειτουργία των Λαϊκών Μαθημάτων τίμησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με τον γενικό του γραμματέα, Θανάση Κονταξή, να τους απονέμει τιμητικό έπαινο για τη συνεισφορά τους, ζητώντας παράλληλα από τον εκπαιδευτικό κόσμο του νομού να δυναμώσει τη στήριξή του, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αιτήσεις για την νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Τα κέρδη τους - οι ζωές μας»

Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους των σωματείων ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο μέτωπο των πυρκαγιών. Χαρακτήρισε «προσάναμμα» την ακολουθούμενη πολιτική κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, που μόνο φέτος αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα, δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες. Μίλησε για την ανυπαρξία ολοκληρωμένης πυροπροστασίας, εξηγώντας ότι είναι αποτέλεσμα της ιεράρχησης της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση στην Ηπειρο: «200 μέτρα από δω, στο μοναδικό περιαστικό δάσος στα Γιάννενα, δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο», υπογράμμισε, και αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών αυτό προγραμματίζεται να γίνει με ανάθεση σε εργολάβο τον Σεπτέμβριο, καθώς τα αναγκαία κονδύλια πιστώθηκαν μόλις στα μέσα Ιουλίου. Τόνισε επιπλέον ο Ν. Εξαρχος ότι στα Δασαρχεία Ιωαννίνων, Μετσόβου και Κόνιτσας «οι δασεργάτες είναι μηδέν», σε έναν νομό που η δασική κάλυψη φτάνει στο 83,16% της έκτασης του.

«Είναι επιλεκτική η ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τη ζωή και τις περιουσίες του λαού, αλλά μπορεί με πολύ μεγάλη ευκολία να εξασφαλίζει χρήματα για μεγαλύτερη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, για να καλέσει τον γιαννιώτικο λαό μην αποδεχτεί αυτήν τη βαρβαρότητα.

Για το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα στα Εργασιακά, τόνισε ότι βαθαίνει ακόμα περισσότερο την «εργασιακή ζούγκλα, με δουλειά - "λάστιχο", οπότε και όπως θέλει ο εργοδότης». Φόβος τους είναι το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, υπογράμμισε, αναφερόμενος στην ποινική και χρηματική δίωξη της περιφρούρησης της απεργίας ώστε να μην «ασκείται ψυχολογική και σωματική βία στους ρουφιάνους της εργοδοσίας», και κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν και αυτό το νομοσχέδιο στα σκουπίδια.

«Η λύση για εμάς τους εργαζόμενους είναι μία, η αλληλεγγύη μας και ο δικός μας αγώνας, να οργανωθεί ένα ακόμα πιο μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα» υπογράμμισε ο Ν. Εξαρχος, καλώντας τα σωματεία να σχεδιάσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα με μαζικές εγγραφές νέων μελών, «για να ανοίξει ο δρόμος να ζήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες και όχι με αυτόν τον Μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν».

Την εκδήλωση στήριξαν με τη συμμετοχή τους 17 μουσικοί της πόλης, χαρίζοντας μια ξεχωριστή βραδιά με λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια, ενώ ένας μεγάλος κυκλικός χορός στήθηκε στον χώρο μπροστά από τη μουσική σκηνή, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Μοντέλο ανασυγκρότησης» στα μέτρα των ομίλων

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εφαρμογή «μοντέλου» Βόρειας Εύβοιας στην «ανασυγκρότηση» του Εβρου και της Πάρνηθας, που κατακάηκαν από τις πυρκαγιές, δείχνει ότι η εγκληματική λογική «καταστροφή = ευκαιρία» αποτελεί αξίωμα μετά από κάθε τραγωδία, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. Η πραγματικότητα στη Βόρεια Εύβοια δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά είναι αμείλικτη. Οι ρετσινάδες και δασεργάτες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων, επιβιώνουν μέχρι σήμερα πάνω σε καμένη γη, με μόνο πραγματικό στήριγμα τον καθημερινό αγώνα τους και την αλληλεγγύη.

Δύο χρόνια μετά, επιβεβαιώνεται ότι το περιβόητο «σχέδιο ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας, με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει «την καταστροφή σε ευκαιρία», δεν αφορά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Και ό,τι αναγκάστηκε η κυβέρνηση να δώσει ως αποζημιώσεις και μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και του μεγαλειώδους αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

* * *

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση για τους πυρόπληκτους; Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα...

Αποζημιώσεις: Ψίχουλα, αναντίστοιχες της τεράστιας καταστροφής και με μία σειρά από «κόφτες» και προϋποθέσεις που αφήνουν μεγάλο αριθμό πληγέντων «εκτός». Για τα περισσότερα από 400.000 καμένα ελαιόδεντρα δόθηκαν μόλις μερικά ευρώ ως προκαταβολή. Από 20 έως 40 ευρώ στους κτηνοτρόφος για κάθε καμένο ζώο, ανάλογα αν ήταν κατά κύριο επάγγελμα ή όχι. Χωρίς ουσιαστική στήριξη και αποζημίωση παραμένουν και οι μελισσοκόμοι για τα χιλιάδες μελισσοσμήνη που κάηκαν ή χάθηκαν. Χωρίς αποζημίωση και δεκάδες αγρότες, που η σοδειά τους καταστράφηκε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών από τη φωτιά. Χωρίς εισόδημα παραμένουν εκατοντάδες οικογένειες ρετσινάδων και δασεργατών, ενώ δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο πρόγραμμα εργασίας για την αποκατάσταση του καμένου δάσους.

Πρόληψη - προστασία: Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Εύβοια είναι ελάχιστα και μακριά από τις επείγουσες ανάγκες, με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα υψηλός. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε Μαντούδι και Ιστιαία παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει για την προστασία του δάσους που απέμεινε στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά ξυλείας από το καμένο δάσος έχουν καταλήξει στα χέρια εμπόρων.

Υγεία: Τα πρόσφατα περιστατικά με ανθρώπους να ξεψυχούν στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων ή περιμένοντας ασθενοφόρο, αναδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκατάλειψη του λαού της Βόρειας Εύβοιας και τα κούφια λόγια κυβέρνησης και κράτους μετά τις φωτιές. Στην τραγική αυτή πραγματικότητα εντάσσονται και τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας.

* * *

Στον αντίποδα όλων αυτών, μία από τις βασικές «καινοτομίες» που «έτρεξε» η κυβέρνηση μέσω του «σχεδίου ανασυγκρότησης», είναι η νομιμοποίηση της παρουσίας και συμμετοχής επιχειρηματικών συμφερόντων στη διαχείριση των δασών, με τον μανδύα του «ανάδοχου» και του «χορηγού». Μεγάλοι όμιλοι, ...ευαγή ιδρύματα, ΜΚΟ και κάθε λογής «ευεργέτες» διαφημίζουν το «κοινωνικό» τους πρόσωπο, διεκδικώντας στην πραγματικότητα μια θέση στα νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης που ανοίγονται στην περιοχή.

Οι μελέτες που εκπονήθηκαν παρουσιάζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στη Βόρεια Εύβοια και τις παρεμβάσεις που σκοπεύει να κάνει το κράτος, ώστε να ξεπεραστούν «γραφειοκρατικά» εμπόδια και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Προτεραιότητα δίνεται μεταξύ άλλων στον χωροταξικό σχεδιασμό, στην προώθηση έργων και παρεμβάσεων για την εξυπηρέτηση των τουριστικών επιχειρήσεων (ανάπλαση λιμανιών, κατασκευή υδατοδρομίων) κ.ά.

Εχοντας ως βάση και αφετηρία τη στρατηγική της «πράσινης» και ψηφιακής ανάπτυξης, το κυβερνητικό σχέδιο περιγράφει δυνατότητες και προοπτικές για κερδοφόρες επενδύσεις, καθώς και μία σειρά από έργα και παρεμβάσεις που τις εξυπηρετούν. Με άλλα λόγια, βασικό κριτήριο είναι το πώς θα στηριχτούν μεγάλες επενδύσεις στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον αγροδιατροφικό και κατασκευαστικό τομέα. Πώς οι όμιλοι θα εκμεταλλευτούν γενικά ως «φιλέτο» την καμένη γη, ως φθηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους βιοπαλαιστές παραγωγούς και εργαζόμενους, πώς θα παραδοθούν στην κερδοφορία τους το φυσικό τοπίο, η αγροτική παραγωγή, οι παραλίες.

* * *

Κάπως έτσι η καταστροφική πυρκαγιά μετατρέπεται σε «ευκαιρία» για τους λίγους, ενώ ο λαός και οι ανάγκες του θα συνεχίσουν να τσουρουφλίζονται. Αυτό το «μοντέλο», με το οποίο δεν διαφωνούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμιά σχέση με τις αγωνίες και τη λαχτάρα του λαού της Β. Εύβοιας να συνεχίσει να ζει και να δουλεύει στον τόπο του με αξιοπρέπεια. Οπως δεν έχει καμιά σχέση και με την αγωνία των κατοίκων στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές, που είδαν και φέτος το βιος τους να καταστρέφεται και τη ζωή τους να κινδυνεύει από τη φωτιά και την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να τους προστατεύσει.


Γ. Δ.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ