ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
Σελ. /40
Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙΣΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ
«Νίκη των Ελλήνων κομμουνιστών»...

Το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη
Το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη
Μεγάλες διαστάσεις στις διαδηλώσεις κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και στην ανάρτηση του πανό του ΚΚΕ μπροστά απ' τον Παρθενώνα δίνει η μεγαλύτερη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου (πλην του φειδωλού βρετανικού...). Σε αντίθεση με τις λιτές αναφορές των περισσότερων ηλεκτρονικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ, που αρκέστηκαν σε λακωνικές αναφορές και στις επίσημες δικαιολογίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ελληνες αριστεροί διαδηλωτές υποχρεώνουν τον Πάουελ να αναβάλει την επίσκεψή του στην Αθήνα», είναι ο τίτλος του εκτενέστατου ρεπορτάζ στην πέμπτη σελίδα της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» με τη φωτογραφία του πανό του ΚΚΕ στον Παρθενώνα να καταλαμβάνει κεντρική θέση στη σελίδα.

«Το ΚΚΕ και οι ελληνικές ομάδες κατά της παγκοσμιοποίησης έκαναν χτες μία πράξη ολυμπιακών διαστάσεων. Μία μέρα πριν την ολοκλήρωση των Αγώνων, ο Πάουελ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα όπου αναμενόταν ως εκπρόσωπος της χώρας του στην τελετή λήξης. Αν και επισήμως έγινε επίκληση στην υπερβολικά φορτωμένη ατζέντα, οι πραγματικοί υπεύθυνοι της ακύρωσης του ταξιδιού Πάουελ στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν το ΚΚΕ και οι ομάδες κατά της παγκοσμιοποίησης». Ακολούθως η ρεπόρτερ αναφέρεται στη διαδήλωση της Παρασκευής, σημειώνοντας ότι «η ελληνική αριστερά είχε διακηρύξει την αντίθεσή της στην άφιξη Πάουελ με διαδηλώσεις και άλλες πράξεις διαμαρτυρίας στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Επιπλέον, το Σάββατο, στο πιο συμβολικό σημείο των Αθηνών, την Ακρόπολη, ανήρτησαν μεγάλο πανό με σύνθημα: "Μην ξεχνάς! Στη Νατζάφ σφάζουν αμάχους. Στην Παλαιστίνη κτίζουν τείχος. Πάουελ φονιά: Πήγαινε σπίτι σου!"».

Η κορυφή της διαδήλωσης των κομμουνιστών το περασμένο Σάββατο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας
Η κορυφή της διαδήλωσης των κομμουνιστών το περασμένο Σάββατο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας
Και στην πρώτη σελίδα της ισπανικής «Λα Χορνάδα» φιλοξενείται η φωτογραφία του πανό του ΚΚΕ στον Παρθενώνα με λεζάντα: «Το μήνυμα απ' την Ακρόπολη λέει: Πάουελ, φονιά, πήγαινε σπίτι σου»!

Στον ηλεκτρονικό κόμβο της πορτογαλικής εφημερίδας «Vermelho» το σχετικό ρεπορτάζ ερμηνεύει την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα ως αποτέλεσμα «των διαδηλώσεων και των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των Ελλήνων κομμουνιστών»...

«Ο Πάουελ δεν πάει στην Ολυμπιάδα. Ουάσιγκτον: Πάρα πολλοί κίνδυνοι» αναφέρει σε σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στο κυριακάτικο φύλλο της η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Στην 8η σελίδα, το ρεπορτάζ φιλοξενεί, σε κεντρική θέση, τη φωτογραφία του πανό στην Ακρόπολη με υπότιτλο: «Πανό με απειλές μπροστά απ' τον Παρθενώνα: (Πάουελ) Φονιά!» Οι ρεπόρτερ της εφημερίδας περιγράφουν «την έκπληξη που προκάλεσε η ανάρτηση του τεράστιου πανό μπροστά στον Παρθενώνα επί τρεις τουλάχιστον ώρες», γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο του συνθήματος ενάντια στην πολιτική του Πάουελ «με την υπογραφή του ΚΚΕ» που κάνει «το γύρο του κόσμου μέσω των φωτογραφιών που στέλνουν τα διεθνή ΜΜΕ». Ακολούθως, επιχειρείται ...«ερμηνεία» της «αντιαμερικανικής στάσης των Ελλήνων» με αναφορές στο υποκινούμενο απ' την Ουάσιγκτον πραξικόπημα του 1967, έως και την πεποίθηση «μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινής γνώμης» πως πίσω απ' την υπόθεση του Κ. Κεντέρη «κρύβεται μία σκοτεινή συνωμοσία ενορχηστρωμένη απ' την αμερικανική ομάδα»... Σε άλλο σημείο, επισημαίνονται οι «πραγματικοί λόγοι» της αναβληθείσας επίσκεψης: «Ο Πάουελ γνωρίζει πολύ καλά πως τα ζητήματα στο τραπέζι συνομιλιών με τους Ελληνες συμμάχους είναι αρκετά (πρώτα- πρώτα η πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν) και σίγουρα δεν πρέπει να εξαπατάται πως θα τον έφερναν πιο κοντά (με τους Ελληνες) οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας». Η εφημερίδα, στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι η εάν γινόταν η επίσκεψη Πάουελ στην Αθήνα θα θίγονταν (στη διάρκεια συναντήσεων με την κυβέρνηση Καραμανλή) «ορισμένα διπλωματικώς ευαίσθητα θέματα όπως οι βάσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η κατάσταση στην Κύπρο, οι σχέσεις με το Ισραήλ και την Τουρκία»...

Κεντρικό σημείο του πρωτοσέλιδου της, επίσης, ιταλικής «Λιμπερατσιόνε» καταλαμβάνει κειμενολεζάντα με τίτλο: «Απ' την Αθήνα στη Ν. Υόρκη: Η ειρήνη είναι ήδη σε κίνηση» και τη φωτογραφία με το πανό στον Παρθενώνα να καταλαμβάνει περίοπτη θέση.

Η «Φρανκφούρτεν Αλγκεμάινε» φιλοξενεί πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Πάουελ ακυρώνει την εμφάνισή του στην Αθήνα», όπου αναφέρεται η διαδήλωση της Παρασκευής, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη επισήμανση όσον αφορά στην ανάρτηση πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη με συνθήματα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ σε Ιράκ, Μ. Ανατολή.

Η βρετανική «Ντέιλι Νιους» χαρακτηρίζει την αναβολή της επίσκεψης Πάουελ ως «νίκη των Ελλήνων κομμουνιστών» και εκφράζεται η πεποίθηση πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξανασκέφθηκε το ζήτημα από το φόβο πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «θα γινόταν δεκτός με αποδοκιμασίες εάν εμφανιζόταν στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας».

Το πανό διαμαρτυρίας για την πολιτική των ΗΠΑ σε Ιράκ και Μ. Ανατολή δεν περνά απαρατήρητο ούτε για το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», που παραθέτει πληροφορίες αναφορικά και με τη διαδήλωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ το Σάββατο.

«Λακωνικός» ο αμερικάνικος Τύπος...

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και «FOX News», όπως και μία μεγάλη μερίδα του Τύπου στις ΗΠΑ, προτιμούν λακωνικές αναφορές στην αναβολή της επίσκεψης Πάουελ στην Αθήνα και περιορίζονται στην επίσημη δικαιολογία περί «βεβαρημένου προγράμματος» του υπουργού Εξωτερικών...

«Πού είναι ο Πάουελ;» διερωτάται η Ελίζαμπεθ Μπουμίλερ με τίτλο ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν». Κάνοντας σχόλιο στις ευαισθησίες, την υπερηφάνεια των Ελλήνων και τις οδηγίες καλής συμπεριφοράς που έδινε η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ προς την αμερικανική ομάδα αθλητών, η ρεπόρτερ αναφέρει πως προ της προγραμματισμένης επίσκεψης Πάουελ είχε πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής η διαδήλωση περίπου 2.000 Αθηναίων ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ. Μάλλον δηκτικά σημειώνεται πως ο «Πάουελ αυτοπροσκλήθηκε να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην τελετή λήξης της Κυριακής με τη σύμφωνη γνώμη του Λευκού Οίκου», αλλά... «φαίνεται πως δεν πήρε υπόψη του υπόμνημα (περί κανόνων καλής συμπεριφοράς) της ολυμπιακής επιτροπής των ΗΠΑ». Τέλος, αναφέρεται η επίσημη δικαιολογία αναβολής της επίσκεψης (περί φορτωμένου προγράμματος) με τη διευκρίνιση πως η εξέλιξη «δεν οφείλεται στις διαδηλώσεις των Ελλήνων»...

Το CBS αναφέρεται στην αναβληθείσα επίσκεψη Πάουελ στην Αθήνα, επισημαίνοντας τη διαδήλωση της Παρασκευής και την ανάρτηση του τεράστιου πανό του ΚΚΕ μπροστά απ' τον Παρθενώνα, ενώ σημειώνει: «Πολλοί Ελληνες αναρωτήθηκαν γιατί ο Πάουελ σχεδίασε την επίσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο, γνωρίζοντας πως η παρουσία του θα προκαλούσε διαμαρτυρίες». Δεν παραλείπει να συσχετίσει τη «σύμπτωση» πως το πανό απ' την Ακρόπολη έφυγε μόνον όταν ανακοινώθηκε η αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού, ενώ παραθέτει δήλωση εκπροσώπου του ΚΚΕ πως «η ματαίωση της επίσκεψης του Πάουελ ήταν νίκη για εκείνους που αντιτίθενται στις πολιτικές της Αμερικής και όχι στους Αμερικανούς πολίτες». Ανάλογες αναφορές εμπεριείχε σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ».

Επιπλέον, η απεσταλμένη Αν Κίλιον της αμερικανικής εφημερίδας «San Jose Mercury News» στην Αθήνα μεταδίδει ανταπόκριση για τις διαδηλώσεις και το πανό στην Ακρόπολη κάνοντας ιδιαίτερη μνεία «στην ικανότητα των Ευρωπαίων και δη των Ελλήνων να μην ταυτίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων με τους λαούς των χωρών».

Τσίτι...

Αντιγράφουμε το σχόλιο του Δημ. Δανίκα από τα χτεσινά «ΝΕΑ», χωρίς σχόλιο. Δε χρειάζεται άλλωστε...

«Ενα τίποτα, μια λευκή επιφάνεια ζωγραφισμένη με κόκκινη μπογιά που έγραφε "KILLER POWEL GO HOME" αποδείχθηκε η καλύτερη διαφημιστική καμπάνια των Ολυμπιακών. Απείρως περισσότερο ωφέλιμη, προστατευτική και χρήσιμη απ' όλα τα μέτρα ασφαλείας, απ' όλες τις συστοιχίες πυραύλων, απ' όλα τα τάγματα πεζοναυτών και απ' όλους τους πράκτορες. Ενα τσίτι κουρέλιασε τόνους τρομολαγνείας, γκρέμισε όλα τα φοβιστικά επιχειρήματα και απέδειξε πως αυτή η χώρα κατασπατάλησε την περιουσία της ρίχνοντας 1.5 δισ. ευρώ σε μια μεγάλη τρύπα. Στις τσέπες των νταβατζήδων και των πολυεθνικών. Φανταστείτε και μόνο την εξής εικόνα: Η Αθήνα ντυμένη με τέτοια τσίτια και συνθήματα. Πώς μετά οι Αραβες ...τρομοκράτες θα τολμούσαν, θα περνούσε ποτέ από το μυαλό τους, να πειράξουν έστω και μία τρίχα της κεφαλής μας; Ονειρεύομαι θα πείτε. Λάθος. Απλώς μαθαίνω. Οποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια. Οποιος δεν έχει ανιδιοτέλεια έχει υποτέλεια. Δηλαδή και κερατάς και δαρμένος!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ