ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα

Κορυφαίος σταθμός στην πάλη τους η μεγάλη συναυλία της περασμένης Πέμπτης

Δύναμη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσουν τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης έδωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης - συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Λάρυμνα.

Μια συναυλία αλληλεγγύης που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτελεί παρακαταθήκη και σταθμό στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και αφετηρία για την συνέχισή του.

Αρκετή ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συναυλίας, που συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, άρχισαν να καταφθάνουν λεωφορεία και αυτοκίνητα με εργαζόμενους από την Αττική, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια και αλλού.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιώργος Μαρίνος (βουλευτής Εύβοιας) και Κώστας Παρασκευάς, καθώς και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Τραγούδια για έναν δίκαιο αγώνα

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εξέφρασαν και οι λαϊκοί ερμηνευτές, μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που αφιλοκερδώς βρέθηκαν στη Λάρυμνα για να τραγουδήσουν για τον αγώνα τους. Τα τραγούδια που ακούστηκαν από τον Γιώργο Μαργαρίτη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, τον Δημήτρη Κανέλλο και τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα, έστειλαν το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους.

Ο Π.Πολίτης
Ο Π.Πολίτης
«Εδώ και εγώ. Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων. Τα υπόλοιπα θα σας τα πω τραγουδώντας», σημείωσε ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής Γιώργος Μαργαρίτης.

«Είμαστε εδώ πέρα για τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που εδώ και μήνες δίνουν μάχη για το ψωμί τους. Εννοείται ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος και θα είμαστε στο πλευρό τους για όσο χρειαστεί», ανέφερε ο Δημήτρης Κανέλλος.

«Εμείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ για έναν σοβαρό λόγο. Και ο πιο σοβαρός λόγος είναι ο αγώνας της εργατικής τάξης, ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Και είμαστε αλληλέγγυοι, συμπαραστεκόμαστε μέχρι τη νίκη», σημείωσε ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση

«Σήμερα δεν είναι πανηγύρι. Είναι η κορύφωση ενός σκληρού μακροχρόνιου αγώνα για την εργατική τάξη. Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κάλεσαν τους αλληλέγγυους εργαζόμενους όλης της χώρας, τους κατοίκους της περιοχής να διαβούν τον αιματοβαμμένο δρόμο για το εργοστάσιο... Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αγωνιζόμαστε για να συνεχίσει η εταιρεία να λειτουργεί. Να μην απολυθεί κανένας (...) Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, τίμιος, στο τέλος θα είναι νικηφόρος», σημείωσε ο Γιώργος Κάζας, γραμματέας του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.

«Βρισκόμαστε στην αποψινή εκδήλωση για να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές των καλλιτεχνών και όλοι μαζί να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Μήνυμα προς την κυβέρνηση που κρατά σε ομηρία 17 μήνες τώρα 1.200 εργαζόμενους, χωρίς καμία εξασφάλιση. Η εκδικητική της στάση απέναντι στους εργαζόμενους, που σχεδόν δύο χρόνια βρισκόμαστε στους δρόμους, δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο», ανέφερε ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

Συνεχίζουμε!

Ανοίγοντας τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης, ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη κινητοποίηση και όλους όσοι παρευρέθηκαν.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του πολύμηνου αγώνα, θύμισε: «Τους σταματήσαμε, κρατήσαμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και μέχρι σήμερα είμαστε όλοι μες στις δουλειές μας. Μέσα από αυτόν τον 20μηνο αγώνα και την αντοχή που έχουμε δείξει, ανατρέψαμε δεδομένα που μας έβαζε η κυβέρνηση. Αποδείχθηκε ότι οι αγώνες, όταν έχουν σωστό περιεχόμενο, ενότητα και εκφράζεται αλληλεγγύη, είναι αποτελεσματικοί. Αρχικά, η κυβέρνηση μέσα από τον νόμο που ψήφισε μας είπε ότι θα μας απολύσει όλους χωρίς αποζημιώσεις, ότι είμαστε "κακομαθημένοι και βολεμένοι" και δεν συζητάει μαζί μας. Σήμερα, ενώ δεν έχει καταφέρει να μας σπάσει, μας λέει ότι θα νομοθετήσει, θα μας αποζημιώσει όλους».

Αναφέρθηκε επίσης στις νέες προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων κατά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τα αρμόδια υπουργεία, όπου τους είπαν ότι «αν δεν βρεθεί επενδυτής η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει, αλλά για να βρεθεί επενδυτής, θα πρέπει να απολύσει εργαζόμενους». «Είναι ξεκάθαρο ότι στο "κόκκινο χαλί" που έχει στρώσει για να εκποιήσει τα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ, αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ, τα αφεντικά της, οι υποψήφιοι "μνηστήρες" βάζουν όρο να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να διαλέξουν όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν», σημείωσε ο Π. Πολίτης.

Αφιερωμένη στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Π. Πολίτης αφιέρωσε αυτήν την κινητοποίηση «σε όλα τα αδέλφια μας, που στα 60 χρόνια λειτουργίας έχασαν τη ζωή τους στις βάρδιες, από επαγγελματικές ασθένειες, έμειναν ανάπηροι, σακατεύτηκαν για να δημιουργήσουν τη ΛΑΡΚΟ, σακατεύτηκαν για να κονομήσουν τα μεγαθήρια του νικελίου στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».


«Ολοι για έναν και ένας για όλους!»

Με το σύνθημα αυτό βρέθηκε όλο αυτό το πλήθος το βράδυ της Πέμπτης στον μεγάλο αθλητικό χώρο της Λάρυμνας, με φόντο τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, όπου έγινε η συναυλία αλληλεγγύης.

* * *

Τα δεκάδες σωματεία από την Αττική, από τους γύρω νομούς που έσπευσαν να συμμετάσχουν δίνοντας το σύνθημα του συναγερμού σε όλους τους εργαζόμενους, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους, που κατέκλυσαν τον χώρο ενώνοντας τη φωνή και τη δύναμή τους με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες των γύρω περιοχών μετέτρεψαν τη συναυλία σε μεγάλη συγκέντρωση διεκδίκησης.

«Μέχρι την τελική νίκη», είναι η δεύτερη φράση του ίδιου συνθήματος, που δεν είναι άλλη από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Του δίκιου τους.

«Ναι, είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε τη δύναμη. Εμείς κρατάμε ζωντανό το εργοστάσιο. Τόσα χρόνια από τον δικό μας ιδρώτα θησαυρίζουν και εμείς κάνουμε αμάν να τα βγάλουμε πέρα. Εχω δύο παιδιά και με το ζόρι τα βγάζω πέρα. Αν περάσουν τα σχέδιά τους σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των δικαιωμάτων μας, εμείς τελειώσαμε. Δεν θα έχουμε ζωή», ανέφερε ο Γιώργος Βόλης, από μικρό παιδί στο εργοστάσιο. «Εδώ - συνέχισε - γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στη ΛΑΡΚΟ δούλευε ο πατέρας μου και πέθανε από λευχαιμία, από τις συνθήκες δουλειάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

Ενώ η σύζυγός του, Κλεοπάτρα, συμπληρώνει: «Οταν είμαστε όλοι μια γροθιά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Η ίδια είπε ακόμα: «Ομως, πρέπει να το πούμε ότι και το ΚΚΕ μάς έδωσε τη δύναμη να συνεχίσουμε. Μας έδωσε κουράγιο. Ο "Ριζοσπάστης" δεν υπάρχει μάχη που να δώσαμε και να μην ήταν δίπλα μας. Ευχαριστούμε».

Ο Χρήστος Σαρηγιάννης, 21 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, μας λέει: «Δουλεύουμε κάτω από πολύ σκληρές, αντίξοες συνθήκες για 1.000 ευρώ για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Είμαστε η 4η γενιά εργατών στη ΛΑΡΚΟ, έχουμε ζήσει πολλά. Κάθε χρόνο θρηνούμε από έναν ή δύο συναδέλφους μας. Για όλα αυτά λοιπόν "δεν μας παίρνει" να κάνουμε πίσω».

Ο Αλέξανδρος Βασιλείου, 17 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, θα πει ακόμα: «Ξέρουμε ότι αν το σύνθημα που έχουμε δεν το κάνουμε πράξη μαζί με την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, θα είμαστε οι μόνοι χαμένοι. Γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Εχουμε μεγάλη εμπειρία. Είναι μπούσουλας για μας και μας δείχνει τον δρόμο η μεγάλη απεργία του 1977».

Παραδίπλα ο Νίκος, επαγγελματίας από τη Λάρυμνα, που ακούει τις κουβέντες του εργαζόμενου, προσθέτει: «Είναι σημαντικό να ξεσηκωθεί όλη η περιοχή. Το έχουμε ξαναζήσει, το 77 ήμουν παιδάκι τότε, αλλά τα καταφέραμε».

Στο πλευρό των συναδέλφων του ήταν μαζί με την οικογένειά του ο Ανδρέας Ανδρίτσου, συνταξιούχος. «Δούλευα 30 χρόνια μέσα στα νταμάρια, στα μεταλλεία στο Κόκκινο. Από εκεί έζησα την οικογένειά του, μεγάλωσα τον γιο μου. Φτύσαμε αίμα εκεί μέσα. Το ίδιο ζουν και οι σημερινοί συνάδελφοι και τώρα τους λένε τι; Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν αυτά που σχεδιάζουν για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους. Η ΛΑΡΚΟ είναι ζωή για όλους μας. Εδώ όλοι μαζί, από παντού, να σταθούμε στο πλευρό των εργατών και του αγώνα τους. Αλλιώς αλίμονό μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ