ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νοτιοκορεατικές πιέσεις

ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χτες ότι η «επιμονή» της ΛΔ Κορέας για την υπογραφή διμερούς συνθήκης «μη επίθεσης» με τις ΗΠΑ, κάνει την επανέναρξη του διαλόγου σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα πιο δύσκολη. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Μπαν Κι-Μουν, σύμβουλος του Προέδρου της Νότια Κορέας για θέματα εξωτερικής πολιτικής. ο Κι-Μουν μάλιστα πρόσθεσε ότι «οι ανησυχίες της ΛΔ Κορέας σχετικά με την ασφάλειά της μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα διπλωματικά μέσα, από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αρνείται κατηγορηματικά να υπογράψει μια τέτοια συνθήκη»...

Παράλληλα, χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον σε συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ Γιούν Γιούνγκ-Κουάν επανέλαβε την επιθυμία της κυβέρνησής του να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί μεν την άμεση παραπομπή του θέματος στο ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και ότι η θέση της Νότιας Κορέας δε διαφέρει από αυτή της Ουάσιγκτον, οπότε η εξέλιξη αυτή παραμένει ανοιχτή.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χτες ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Τζιντάο, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, «ότι είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί και η παρέμβαση της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας για να υπάρξουν σίγουρα αποτελέσματα»...


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χρόνο ζήτησε ο Μπους, διαπιστώνοντας «πρόοδο»

Προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη για την ψευδή πληροφορία περί αγοράς ουρανίου από το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, καλώντας τους Αμερικανούς και τη διεθνή κοινή γνώμη να επιδείξουν υπομονή και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

Από τη χτεσινή μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τη χτεσινή μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπομονή συνέστησε στους Αμερικανούς ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια εκτενούς συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εν μέσω της κλιμάκωσης των επικρίσεων και των διαμαρτυριών για τις αυξανόμενες απώλειες των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και για τη μη ανεύρεση, μέχρι στιγμής, των όπλων μαζικής καταστροφής, για τα οποία, υποτίθεται, έγινε η επίθεση. Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη με τις κατοχικές δυνάμεις να επιδίδονται σε αλλεπάλληλες επιδρομές, ενώ παράλληλα γίνονται διαρκώς στόχος επιθέσεων.

«Ο Σαντάμ παραμένει αναμφίβολα απειλή» εκτίμησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι δε γνωρίζει «αν τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στη σύλληψή του, αλλά σίγουρα έχουν πετύχει μεγάλη πρόοδο ιδιαίτερα μετά το θάνατο των δύο γιων του». Ο Μπους υποστήριξε ότι θα χρειαστεί χρόνος «για να αποκατασταθεί η ηρεμία και η δημοκρατία στο Ιράκ» τη στιγμή που η CIA ανακοίνωνε ότι «πιθανότατα η φωνή στο πρόσφατο ηχογραφημένο μήνυμα να είναι του Σαντάμ».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη για τη λανθασμένη, όπως αποδείχτηκε, πληροφορία ότι το Ιράκ είχε εισάγει ουράνιο από το Νίγηρα, την οποία είχε συμπεριλάβει σε ομιλία του. Τόνισε ότι ευθύνεται πλήρως για όσα λέει, υπεράσπισε τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, που κατηγορείται ότι δεν ήλεγξε τη συγκεκριμένη ομιλία, και κατέληξε ότι «σταδιακά συσσωρεύονται στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει».

Η εκτενής αυτή παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς διογκώνεται η δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ. Λίγες ώρες νωρίτερα, γερουσιαστές τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν εξαπολύσει επίθεση κατά της αμερικανικής ηγεσίας καλώντας τον Τζορτζ Μπους να «προχωρήσει επιτέλους σε μια ειλικρινή και έντιμη εκτίμηση για τη διάρκεια και το κόστος της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ».

Διαρκείς επιχειρήσεις

Περισσότερες από 58 επιδρομές έχουν πραγματοποιήσει, τα τελευταία 24ωρα, τα κατοχικά στρατεύματα σε διάφορες τοποθεσίες στο Κεντρικό Ιράκ προσπαθώντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους και υπόπτους για «εγκλήματα», όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχουν συλληφθεί, τουλάχιστον, 176 άτομα, ενώ κατασχέθηκε, όπως έγινε γνωστό, μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και οπλισμού στις περιοχές της Μοσούλης και του Σαλμόν Πακ. Στην ανακοίνωση δε σχολιάζεται το χθεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Χογκ επέλεξε την, παράνομη με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, μέθοδο της απαγωγής της οικογενείας ενός καταζητούμενου Ιρακινού αντιστρατήγου για να τον υποχρεώσει να παραδοθεί, όπως και έγινε.

Παράλληλα, όμως, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται μπαράζ επιθέσεων. Χθες, 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε το τανκ τους στη Σαμάρα, 100 χλμ βορείως της Βαγδάτης, στο δρόμο προς το Τικρίτ. Ρουκέτες έπληξαν τεθωρακισμένο και στη Φαλούτζα, ενώ όλμοι έπληξαν αμερικανική βάση στη Μοσούλη και αμερικανικές θέσεις στο αεροδρόμιο της Μπαακούμπα. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα από αυτές τις επιθέσεις.

Στους δρόμους της Βαγδάτης, την ίδια ώρα, γινόταν διαδήλωση κατά των κατακτητών, ενώ το διορισμένο, από τον κατοχικό διοικητή, 25μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο ανακήρυσσε πρώτο πρόεδρο της εναλλασσόμενης ηγεσίας του, τον Ιμπραήμ αλ Τζαφάρι, επικεφαλής του σιιτικού κόμματος αλ Ντάουρα, που έδρευε, μέχρι πρότινος, στην Τεχεράνη. Η εξέλιξη, πάντως, δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα την ιρακινή και αραβική κοινή γνώμη. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος χαρακτήρισε «παντελώς παράνομο» το Συμβούλιο, «αφού δεν εκπροσωπεί κανένα και σίγουρα όχι τον ιρακινό λαό» και κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε κανέναν εκπρόσωπό του» συμβουλεύοντας τις ΗΠΑ «να τελειώνουν το γρηγορότερο με την ανώμαλη κατάσταση που διαμόρφωσαν στο Ιράκ».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επέστρεψαν, χτες, μετά από προτροπή και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι πρώτοι 240 Ιρακινοί πρόσφυγες από τη Σαουδική Αραβία μετά από 13 χρόνια. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί σταδιακά τους επόμενους μήνες και χρόνια και για τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια Ιρακινούς πρόσφυγες ανά τον κόσμο, αν και πολλοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη δυνατότητα επιβίωσης των προσφύγων στο χάος που επικρατεί στο Ιράκ.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπλερ απολογούμενος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η υπόθεση της «αυτοκτονίας» του δόκτορα Κέλι, ενός ανθρώπου με πολύ στενές διασυνδέσεις με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και λάβρο υποστηρικτή - μέχρι πρότινος - της απομάκρυνσης του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν με κάθε τρόπο, εξακολουθεί να δονεί τη Βρετανία. Ουσιαστικά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι που είχε γεμίσει με τις φωνές διαμαρτυρίας αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις περί χάλκευσης των στοιχείων του φακέλου του Ιράκ, που προσέδωσε νομιμότητα στη συμμετοχή της Βρετανίας στον πρώτο επιθετικό προληπτικό πόλεμο...

«Εξακολουθώ να έχω όρεξη να παραμείνω στην εξουσία, καθώς υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» δήλωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν αναχωρήσει για διακοπές και πρόσθεσε πως «το αν θα παραμείνει και για τρίτη θητεία πρωθυπουργός εξαρτάται από το εκλογικό σώμα». Ενώ σχετικά με την υπόθεση της αυτοκτονίας του Ντέιβιντ Κέλι, είπε πως «είναι σημαντικό οι έρευνες να ακολουθήσουν το δρόμο τους».

Ουσιαστικά ο Μπλερ απαντούσε στις επιθέσεις που δέχτηκε πριν από λίγες ημέρες, κυρίως εκ μέρους της πρώην υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, που παραιτήθηκε εξαιτίας του πολέμου κατά του Ιράκ. Η Σορτ μιλώντας στην εφημερίδα «Independent» έκανε λόγο για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά την υπόθεση Κέλι και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν ώστε η υπόθεση αυτή να μη βαρύνει το Εργατικό Κόμμα... ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, πριν τις επόμενες εκλογές για το καλό των Εργατικών και της Βρετανίας.

Εκτός αυτών, δόθηκαν στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένες συνομιλίες για το φάκελο Ιράκ, όπου ο καθηγητής Κέλι κατονομάζει το σύμβουλο του Μπλερ Αλιστερ Κάμπελ, ως τον «ιθύνοντα νου» των παραποιήσεων. Παράλληλα, ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, είχε συναντήσει τον καθηγητή Κέλι μία βδομάδα πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ. Αυτή η αποκάλυψη καταρρίπτει προηγούμενους ισχυρισμούς του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι οποίοι υποβάθμιζαν το ρόλο του Κέλι στη συγκρότηση του φακέλου για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Τέλος, η οικογένεια του Κέλι αποκαλύπτει ότι ο καθηγητής είχε εκμυστηρευτεί σε κοντινά του πρόσωπα τους φόβους του για τη θέση στην οποία είχε περιέλθει μετά τις συνομιλίες του με δημοσιογράφους του BBC.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ