ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
Επίμονη δράση για την οργάνωση στους τόπους δουλειάς

Από τη σύσκεψη συνδικαλιστών στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ
Από τη σύσκεψη συνδικαλιστών στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ
Το καθήκον της συνεχούς, επίμονης δράσης των ταξικών δυνάμεων σε κάθε χώρο δουλειάς ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ. Στόχος της μάχης αυτής η οργάνωση των εργαζομένων πρωτίστως στους χώρους δουλειάς και η ανάπτυξη των αγώνων τους ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η μάχη της ολοήμερης δράσης και των συλλαλητηρίων στις 3 Ιούνη, η πρόταση για απεργία τη μέρα που θα συζητηθεί το «μεσοπρόσθεσμο πρόγραμμα» της κυβέρνησης στη Βουλή, καθώς και η πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία στις πρώην ΔΕΚΟ στις 2 Ιούνη.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των Αλ. Αρβανιτίδη και Ηλ. Σταμέλου, μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, από το χώρο του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αντίστοιχα. Στις εισηγήσεις τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα στους χώρους δουλειάς, η ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και ο συντονισμός της δράσης σε ταξική κατεύθυνση. Εγινε αναφορά στα μέτρα που παίρνονται στο Δημόσιο (αύξηση ωραρίου, απολύσεις, μείωση των μισθών και σύνδεσή τους με την παραγωγικότητα και άλλα) και στο ξεπούλημα μιας σειράς δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα μονοπώλια. Στόχοι των μέτρων είναι, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ο εκσυγχρονισμός του κράτους ώστε πιο αποτελεσματικά να υπηρετεί το κεφάλαιο. Για τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση στρατηγικών τομέων της οικονομίας αναφέρθηκε ότι είναι απόφαση που έχει ληφθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και εφαρμόζουν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Πονηριές» από τις πλειοψηφίες

Στις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τονίστηκαν οι ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Αποκαλύφθηκαν οι «πονηριές» που σκαρώνουν για να μπερδέψουν τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, ότι εμφανίζονται να διαφοροποιούνται από την κυβέρνηση, αλλά όχι από την ουσία της πολιτικής που υλοποιεί υπέρ των μονοπωλίων, μιλάνε για ανάγκη συντονισμού στις ΔΕΚΟ, αλλά μόνο στα λόγια. Οπως έκανε χτες το πρωί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Ν. Φωτόπουλος, στην κατάληψη που έγινε στον ΟΤΕ. Ομως το μεσημέρι της ίδιας μέρας απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 2 Ιούνη. Στην πράξη προχωράνε σε κινητοποιήσεις με αιτήματα που διευκολύνουν αντί να εμποδίσουν την πολιτική που προωθείται.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να παίρνονται πρωτοβουλίες μέσα στους χώρους δουλειάς από τις ταξικές δυνάμεις, ανάλογα με τον κάθε χώρο. Οι ταξικές δυνάμεις να δρουν ακόμα και εκεί που είναι μειοψηφία σαν πλειοψηφία, να πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργαζομένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ
Συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και στην ΕΥΑ Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στα Ιλίσια. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και δυνάμεις μαζικών φορέων και σωματείων της περιοχής.

Οι ταξικές δυνάμεις μοίρασαν ανακοίνωση στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και στους περαστικούς, στην οποία υπογραμμίζουν πως «το νερό θα έπρεπε να προσφέρεται πολύ φθηνά στο λαό και δωρεάν σε ανέργους, μικροσυνταξιούχους, σε ομάδες του πληθυσμού που δύσκολα τα βγάζουν πέρα, ενώ σήμερα είναι ακριβό γιατί είναι εμπόρευμα. Τα τελευταία χρόνια η ΕΥΔΑΠ έχει αυξήσει τα τιμολόγια 160%. Η παράδοσή του στους ιδιώτες θα το κάνει ακόμη πιο ακριβό και αμφίβολης ποιότητας. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική να απαιτήσουμε η ΕΥΔΑΠ, το νερό γενικότερα, να γίνει λαϊκή περιουσία που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου».

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με εκπρόσωπο της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, στην οποία οι ταξικές δυνάμεις έβαλαν το θέμα της μονιμοποίησης των περίπου 30 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω εργολάβων μέχρι και 25 χρόνια (!) στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση.

Κινητοποιήσεις και στην ΕΥΑΘ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Χτες από το πρωί, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, προχώρησαν σε αποκλεισμό των υπηρεσιών αποχέτευσης. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2.30 το μεσημέρι και στην πορεία που ξεκίνησε από τα γραφεία της ΕΥΑΘ και κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (συζητήθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης), με ενδιάμεση στάση τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ διαπίστωσαν από πρώτο χέρι τους συμμάχους και τους αντιπάλους του αγώνα τους. Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κανένας από τους συνδυασμούς (διοίκηση και αντιπολίτευση) δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει να μη δοθεί καμία μετοχή σε ιδιώτες και να επιστραφούν όσες έχουν ήδη δοθεί. Επίσης κάλεσε το λαό της πόλης να παλέψει για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που θα εξασφαλίζει φθηνό και καλής ποιότητας νερό στο λαό, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Δήλωσε ότι η προσφυγή σε δημοψήφισμα, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, ενέχει σοβαρούς κινδύνους, καθώς όπως είπε «ο αντίπαλος και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την πολιτική, είναι ικανοί να διαστρέψουν την αντίληψη του λαού για το τι νερό χρειάζεται και να βρεθούμε με αντίθετο αποτέλεσμα».

Ο «πατριώτης» πρόεδρος της ΕΥΑΘ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Ν. Παπαδάκης επιδόθηκε σε μαθήματα συναίνεσης και πατριωτισμού, προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Μάλιστα, τόλμησε να εγκαλέσει το ΠΑΜΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για αντιπατριωτική συμπεριφορά επειδή στέκονται με ξεκάθαρο τρόπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση μερική ή ολική και προσπαθούν να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και όλου του λαού ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το νερό στους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Απεργίες σε ΟΤΕ και Ταμιευτήριο

Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις. Απεργία χτες και σήμερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Απεργούν στις 2 Ιούνη οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση πρώην ΔΕΚΟ, μεταξύ αυτών και του ΟΤΕ. Τη μέρα της απεργίας, θα γίνει συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην Κλαυθμώνος. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στο κτίριο του ΟΤΕ στην Γ' Σεπτεμβρίου (ΝΥΜΑ). Επίσης, έχει αποφασιστεί να γίνουν απεργίες στις 9 και 15 Ιούνη. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων χθες έγινε κατάληψη στο κτίριο του ΟΤΕ στην Αθήνα (ΝΥΜΑ).

Η ΕΣΚ ΟΤΕ, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, των τηλεπικοινωνιών και των άλλων κλάδων στρατηγικής σημασίας (...) υλοποιήθηκε με συνέπεια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και σε αυτή επιμένουν μέχρι και σήμερα (...) σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες». Αυτές οι δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα από τη μια εμφανίζονται σήμερα δήθεν να αποστασιοποιούνται από τις κυβερνήσεις για να κρύψουν τις ευθύνες τους και από την άλλη «ζητούν να μην πωληθεί το υπόλοιπο 20%! Αλλά δεν καταδικάζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταγωνιστικότητας που μας οδήγησε έως εδώ».

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας και σε όσους τους στηρίζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να κάνουν δική τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα. Να συσπειρωθούν στη γραμμή της ταξικής πάλης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, το ΣΕΤΗΠ, με τα ταξικά κλαδικά συνδικάτα.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής του. Στη χθεσινή απεργία πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΤΤ, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομίας στο Σύνταγμα και κατέληξαν στη Βουλή.

Οι ταξικές δυνάμεις στην ΟΤΟΕ, το Αγωνιστικό Μέτωπο μοίρασαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΤΤ είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης που εξελίσσεται τα τελευταία 25 χρόνια». Στην πολιτική αυτή οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν οργανωμένα και αποφασιστικά. Ο αγώνας «πρέπει να είναι διαρκής, πολύμορφος, να αγκαλιάζει το σύνολο του κλάδου και να συντονίζεται με τους υπόλοιπους κλάδους. Να στρέφεται ενάντια στο σύνολο των μέτρων και της αντεργατικής πολιτικής».

Ακόμα, οι ταξικές δυνάμεις αναφέρουν ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση για απεργία στις 2 Ιούνη. Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν αυτοί αποφάσεις για απεργία στις 2 Ιούνη και στις 3 Ιούνη να είναι μέρα δράσης με συλλαλητήρια και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ