ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
Τώρα συναγερμός για ισπανικά αγγουράκια...

Οσο το καπιταλιστικό κέρδος θα είναι στόχος και κριτήριο της παραγωγής προϊόντων και τροφίμων, τα διατροφικά σκάνδαλα θα είναι κανόνας
Οσο το καπιταλιστικό κέρδος θα είναι στόχος και κριτήριο της παραγωγής προϊόντων και τροφίμων, τα διατροφικά σκάνδαλα θα είναι κανόνας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενας ακόμη διατροφικός εφιάλτης, μετά τις προ δεκαετίας πανδημίες και επιδημίες με νέους και παλιούς τύπους ιών της γρίπης (πτηνών, χοίρων κ.ά.) χτυπά την πόρτα της Ευρώπης. Πρωταγωνιστής της κρίσης αυτή τη φορά είναι το εντεροαιμορραγικό βακτήριο «οmkron 104» που βρέθηκε σε νωπά αγγουράκια που είχαν εξαχθεί από την Ισπανία στη Γερμανία και ως χτες είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων (οι περισσότεροι Γερμανοί κάτοικοι του Αμβούργου) και αρκετές εκατοντάδες άλλα κρούσματα, το 90% των οποίων είναι ενήλικες (τα 2/3 αυτών γυναίκες).

Το εντεροβακτήριο προκαλεί σοβαρά γαστρεντερολογικά και χρόνια νεφρικά προβλήματα και το λεγόμενο «αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο». Ως πιθανότερος «ύποπτος» για τη νέα υγειονομική κρίση φέρεται να είναι νωπά αγγουράκια βιολογικής καλλιέργειας από τουλάχιστον δύο θερμοκήπια της νότιας Ισπανίας, τα οποία και έκλεισαν προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητες έρευνες. Το πιθανότερο είναι τα λαχανικά να μολύνθηκαν από ζωικά λιπάσματα ειδικού τύπου που χρησιμοποιούνται σε βιολογικές καλλιέργειες. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε ενδέχεται να μην έχουν μολυνθεί μόνον αγγουράκια, αλλά και άλλα νωπά λαχανικά (ντομάτες, μαρούλια) όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες...

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) προειδοποίησε πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες του είδους παγκοσμίως, σημειώνοντας πως «η πηγή μόλυνσης φαίνεται να είναι ακόμη ενεργή». Ηδη πάντως κάποιες χώρες (Ρωσία, Τσεχία) έχουν αποσύρει ισπανικά νωπά λαχανικά από την αγορά και έχουν σταματήσει τις εισαγωγές...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ένα από τα λίγα φάρμακα που καταπολεμούν αποτελεσματικά το βακτήριο είναι το «Soliris» της εταιρείας «Alexion Pharmaceuticals», η οποία αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από την κρίση εάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.Το ετήσιο κόστος θεραπείας ξεπερνά τις 390.000 δολάρια για ένα μόνο ασθενή!

ΕΦΕΤ: Δεν εντοπίστηκαν εισαγωγές

Δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα «τα συγκεκριμένα» αγγούρια Ισπανίας, καθησυχάζει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Οπως λέει, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων και βρίσκεται σε επαφή με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης συνιστάται στους καταναλωτές να ακολουθούν τις σωστές πρακτικές κατά την προετοιμασία των γευμάτων, καλό πλύσιμο με άφθονο νερό, ειδικά των λαχανικών που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονίες αμάχων από ΝΑΤΟικούς

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέο ΝΑΤΟικό μακελειό σημειώθηκε το Σάββατο στο Αφγανιστάν, όταν στρατιωτικά στρατεύματα δολοφόνησαν 14 αμάχους και τραυμάτισαν έξι σε αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Χελμάντ. Οπως αναφέρθηκε, τα κατοχικά ελικόπτερα που φέρονται να επενέβησαν για να βοηθήσουν μια βάση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που είχε δεχτεί επίθεση από τους Ταλιμπάν, έπληξαν δύο κατοικίες στην περιοχή Ναουζάντ, σκοτώνοντας, πέντε κορίτσια, επτά αγόρια και δύο γυναίκες.

Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εμφανίστηκε να καταδικάζει την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» και «δολοφονία», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει οι δυνάμεις κατοχής να σταματήσουν τις «μονομερείς» τους επιχειρήσεις.

«Συγνώμη», κατόπιν έρευνας στην οποία δεν μπόρεσαν να καλύψουν το γεγονός, ζήτησαν και οι κατοχικές δυνάμεις. Την παραδοχή για τους θανάτους αμάχων δημοσιοποίησαν ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο αντιστράτηγος Ντέιβιντ Ροντρίγκεζ και ο αξιωματούχος των πεζοναυτών Τζον Τούλαν, διαβεβαιώνοντας ότι θα «υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες».

Παράλληλα, συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων και από μαχητές των Ταλιμπάν. Χτες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 30 τραυματίστηκαν μετά από διπλή βομβιστική επίθεση στη Χεράτ. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης, ενώ η δεύτερη είχε στόχο τη βάση των «ομάδων ανοικοδόμησης», του ΝΑΤΟ. Ακόμα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι της αφγανικής αστυνομίας και κατοχικοί στρατιωτικοί, ενώ ακόμα εννιά τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν επίσης οι Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν ακόμα 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Μιρανσάχ και ακόμα τέσσερις σκοτώθηκαν σε επίθεση που αποδίδεται στους Ταλιμπάν στην περιοχή Χοστ. Ο πακιστανικός στρατός από την πλευρά του διέρρευσε ότι ξεκινά νέα επιχείρηση εξόντωσης των Ταλιμπάν στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, μετά και την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στη χώρα την περασμένη βδομάδα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τουλάχιστον το 60% των Σλοβένων είναι απογοητευμένο από τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το 2022 θα κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς η Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν. Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφός της.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Ουρουγουάη πραγματοποιεί από χτες η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, όπου αναμένεται να υπογράψει στη συνάντησή της με τον Ουρουγουανό ομόλογό της, Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, σειρά συμφωνιών ενίσχυσης της συνεργασίας και των σχέσεων των δύο χωρών, ειδικά στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στόχος μιας «σοβαρής και ανένδοτης» απόπειρας ηλεκτρονικής εισβολής, στην οποία όμως δεν υποκλάπηκαν ευαίσθητα δεδομένα, έγινε -κατά την ανακοίνωσή της- η μεγαλύτερη αεροδιαστημική εταιρεία του κόσμου και μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ, «Lockheed Martin».

XAΡTOΥΜ.-- Ο Νοτιοσουδανός υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Τζέιμς Κοκ Ρουέα, ανακοίνωσε τριπλασιασμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην πετρελαιοφόρα περιοχή Αμπγέι. Δήλωσε έτσι ότι ανέρχονται σε πάνω από 150.000 οι άστεγοι, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για μία νέα μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

ΓΚΑΜΠΟΡΟΝΕ.-- Συνελήφθη χτες ο Πελότσουε Μπάενγκ, ανώτερο συνδικαλιστικό στέλεχος της Ενωσης Εργαζομένων στον τομέα της Υγείας της νοτιοαφρικανικής Μποτσουάνα, με την κατηγορία της αντίστασης και «επίθεσης» κατά των αρχών. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από καταβολή εγγύησης 30 δολαρίων κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους επί ενάμιση μήνα δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους απεργούς, για να τερματίσουν τον αγώνα τους.

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους από χολέρα στη Σομαλία, ενώ δεκάδες άλλοι νοσούν μέσα στον τελευταίο μήνα από την ίδια αιτία.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Το 52,67% των κατοίκων της Μάλτας ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του διαζυγίου, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα, με τη συμμετοχή να φτάνει το 72%.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης εξέφρασαν την Κυριακή το απόγευμα οι διαδηλωτές του λεγόμενου «Κινήματος 15 Μάη» για «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα». Ενας από τους διοργανωτές ωστόσο υποστήριξε πως θα επιχειρηθεί να μειωθεί το πλήθος των συγκεντρωμένων, ύστερα από «παράπονα» που έχουν εκφράσει οι καταστηματάρχες της γύρω περιοχής.

ΡΩΜΗ.-- Το Μιλάνο - γενέτειρα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και έδρα των επιχειρήσεών του - και η Νάπολη φέρεται να περνούν στα «χέρια» του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» μετά το δεύτερο γύρo των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν στην Ιταλία την Κυριακή και τη Δευτέρα.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αιματηρή βομβιστική επίθεση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Λίγες ώρες μετά την προχτεσινή ορκωμοσία του Νιγηριανού προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, ισχυρή έκρηξη βόμβας τάραξε πυκνοκατοικημένη περιοχή με κέντρα διασκέδασης στη βόρεια πολιτεία της χώρας, Μπάουτσι, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 35.

Οι νιγηριανές αρχές εστιάζουν τις υποψίες τους σε οργανώσεις ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια εξαπολύουν βομβιστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και στρατώνες. Είναι ίσως ενδεικτικό το γεγονός πως η βόμβα τοποθετήθηκε σε περιοχή κατάμεστη από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που βρίσκονταν κοντά σε στρατώνες, ενώ η πολιτεία Μπάουτσι, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, θεωρείται προπύργιο της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ