ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Οι λαοί έχουν τη δύναμη στα χέρια τους

Κεντρικός ομιλητής ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρέτισαν εκπρόσωποι των ΚΚ από Αλβανία και ΠΓΔΜ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Η κοινή θέληση των κομμουνιστών της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας να συμβάλλουν στο δυνάμωμα του αντιιμπε­ριαλιστικού αγώνα, μέσα στις ιδιαίτερα σύνθετες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συγχρονισμένη κρίση του καπιταλισμού, αλλά και η όξυν­ση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, εκφράστηκε μέσα από τη διεθνιστική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καστοριά, με πρωτοβουλία της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας, μίλησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαιρέτισαν ο Μουχαρέμ Τζάφαμ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας και ο Γκόραν Νίκλε, υπεύθυνος Τύπου του ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ήταν η Τάσεφσκα Ντράγκιτσα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Μίλησαν, επίσης, ο Νόντας Στολτίδης, από το ΠΑΜΕ, ο Αβραάμ Εγρές από την ΠΑΣΥ, ο Βασίλης Καρατζίδης από την Επιτροπή Ειρήνης, ο Σελιμάι Λετίμ, Αλβανός μετανάστης και οι σλαβόφωνοι Γιώργος Νικόπουλος και Αλέκος Ουγγρίνος.

Οι σλαβόφωνοι κομμουνιστές αναφέρθηκαν στις διώξεις και την καταπίεση που γνώρισε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες, σημειώνοντας ότι η βάση αυτής της καταπίεσης ήταν ταξική και διαπλέκονταν με εθνικι­στικές τριβές και διεκδικήσεις των αστικών τάξεων των διαφόρων γειτονικών βαλκανι­κών κρατών. Επίσης, σημειώθηκε ότι το σταμάτημα των διώξεων, διακρίσεων κ.λπ., συνδέεται άμεσα με την παρουσία και δράση του ΚΚΕ, με τη συμβολή του στους αγώνες των εργαζομένων, για την κατάκτηση των δημο­κρατικών δικαιωμάτων του λαού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαχητική αντιιμπεριαλιστική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καστοριάς.

Εστίες έντασης θέλουν οι αστοί

Ο Θ. Κωνσταντινίδης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Θ. Κωνσταντινίδης στο βήμα της εκδήλωσης
Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Θ. Κωνσταντινίδης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις στα Βαλκάνια στα οποία δυ­ναμώνει ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων και εμπλέκονται ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανί­ων στην ΕΕ και την επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η ιστορική πείρα διδάσκει ότι η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις αξιοποιούν υπαρκτά μειονοτικά ζητήματα ή και δημιουργούν ανύπαρκτα μειονοτι­κά προβλήματα για να διασπούν τους λαούς, για να περνούν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε.

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, υπάρχει η μουσουλμανική μειονότητα, καθώς και σλαβόφωνοι. Το Κόμμα μας είχε στο παρελθόν, κι εξακολουθεί να αντιπαλεύει διακρί­σεις σε βάρος τους, όταν και στο βαθμό που αυτές εμφανίζονται. Ομως, θέλουμε να τονίσουμε ότι η αναγνώριση "μακεδονικής εθνικής μειονότητας", καθώς και "τουρκικής" μειονότητας, όπως επιδιώκουν οι αστικές τάξεις και εθνικιστι­κοί κύκλοι των γειτονικών χωρών, με την ενθάρρυνση ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάνης και συνεπώς την αμφισβήτηση των συνόρων, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις και πιθανές πολεμικές αναμετρήσεις.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη και στους λαούς της περιοχής και τονίζει πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονο­πωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και την ένταξη αυτού του αγώνα στον αγώνα για την εξουσία. Στο έδαφος αυτό μπορούν να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, δημιουργικά και να αξιοποιή­σουν για δικό τους όφελος, για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών τις πλουτο­παραγωγικές πηγές που θα είναι λαϊκή περιουσία.

Για τη νίκη της λαϊκής εξουσίας

Τα γεγονότα, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις σε Τυνησία κι Αίγυπτο, που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μουμπάρακ και του Μπεν Αλι (ηγετών της Σοσιαλιστικής Διε­θνούς, όπου προεδρεύει ο Γ. Παπανδρέου), δείχνουν, μεταξύ άλλων, πως οι λαοί έχουν δύ­ναμη στα χέρια τους κι αυτή η δύναμη μπορεί να απελευθερωθεί για το δικό τους συμ­φέρον, στο βαθμό που κατακτιέται προσανατολισμός που δεν περιορίζεται στο διωγμό ενός δυνάστη αλλά ανοίγει το δρόμο για βαθιές αλλαγές, για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Για το σκοπό αυτό είναι αναντικατάστατη η παρουσία, η δράση επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος που θα είναι καλά προετοιμα­σμένο και ικανό να ανταποκριθεί και στις πιο σύνθετες εξελίξεις, στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

Η επικράτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας αποτελεί αναγκαιότητα για την ευη­μερία του λαού όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε καπιταλιστική χώρα, ανεξάρτητα από τη θέση της στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ανεξάρτητα από το αν η νίκη της λαϊκής εξουσίας προηγηθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη γειτονική χώρα, το σίγουρο είναι ότι θα επιδράσει στην άνοδο του λαϊκού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και αντίστροφα, δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί νίκη της λαϊκής εξουσίας στην Ελλάδα χωρίς κλιμάκωση της ταξικής πάλης, λαϊκό ξεσηκωμό στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής. Η λαϊκή εξουσία σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, θα συγκεντρώσει ενεργά γύρω της και τις λαϊκές δυνάμεις των γειτονικών καπιταλιστικών κρατών, θα συμβάλει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επαναστατικής ανατροπής στον ευρύτερο περίγυρό της.

Με τις σκέψεις αυτές, αγαπητοί σύντροφοι, σας καλούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισ­σότερο την πάλη μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα σχέδια των αστικών κυβερνήσεων της περιοχής, σε όλους αυτούς που με για την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και των μεριδίων εκείνων ή των άλλων μονοπωλίων, καλλιεργούν στους λαούς τον εθνικισμό, στηρίζουν αποσχιστικά κι αλυ­τρωτικά κινήματα, που μπορεί να μετατρέψουν την περιοχή μας σε μια ακόμη εστία θερμών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Σας καλούμε να ενισχύσουμε το κοινό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, να δυναμώσουμε την πάλη για τη λαϊκή εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό, που είναι η μόνη εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους».


Παράγοντας σταθερότητας η λαϊκή παρέμβαση

Ο Γκόραν Νίκλε, από το ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
Ο Γκόραν Νίκλε, από το ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
Ο Μουχαρέμ Τζάφα, ΓΓ του ΚΚ Αλβανίας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ να διοργανώσει την εκδήλωση, τόνισε ότι οι συναντήσεις αυτές, «θα βοηθήσουν να γίνει πιο απο­τελεσματικός και καλύτερα συντονισμένος ο αγώνας και οι προσπάθειες των κομμουνι­στών και των λαών των χωρών μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον αλυτρωτισμό και την εθνικιστική προπαγάνδα, ενάντια στον επεκτατισμό και τον αναθεωρητισμό και γε­νικά των αντιπάλων του σοσιαλισμού - κομμουνισμού». Αναφερόμενος στην είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «ο λαός της Αλβανίας τώρα συνειδητοποιεί ότι θα πλη­ρώσει ακριβά αυτές τις επιλογές της αστικής τάξης».

Ο Γκόραν Νίκλε, από το ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), σημείωσε ότι η «ανακάλυψη νέων ενεργειακών πηγών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, και η ένταση της εκμετάλλευσής τους από το κεφάλαιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ισχυρίζονται οι ιμπεριαλιστές και οι κυβερνήσεις τους, αλλά αντίθετα θα τροφοδοτήσουν νέους οξύτερους ανταγωνισμούς, την ίδια ώρα που οι λαοί θα πληρώνουν πολύ ακριβότερα για το ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, μιας και τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής αντί να εί­ναι λαϊκή περιουσία, θα τα λυμαίνονται τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι».


Ο Μουχαρέμ Τζάφα, ΓΓ του ΚΚ Αλβανίας
Ο Μουχαρέμ Τζάφα, ΓΓ του ΚΚ Αλβανίας


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ