ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πρόγραμμα απαξίωσης του σχολικού βιβλίου!

Το υπουργείο Παιδείας ζητά το ...σεβασμό στα σχολικά βιβλία «καλώντας» τους μαθητές να τα επιστρέψουν, ώστε είτε να πάνε για ανακύκλωση είτε να επαναχρησιμοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά. Ανακοίνωσε, χτες, «εθελοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων», το οποίο προωθείται, ήδη, απ' το Νοέμβρη του 2010 με σχετική εγκύκλιο. Μάλιστα, το υπουργείο δίνει τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή τη «δράση», που σε όλα τα σχολεία θα διαβαστεί επιστολή της υπουργού, Α. Διαμαντοπούλου, και σχετική ανακοίνωση για το θέμα, μέχρι τις 3 Ιούνη, ώστε τη Δευτέρα, 6 Ιούνη, να επιστραφούν τα βιβλία! Μάλιστα, διευκρινίζεται πως «όσα βιβλία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβρη 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση».

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως η «δράση αποτελεί πανελλήνια προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου»! Με λίγα λόγια, δηλαδή, λένε στους μαθητές ότι τα σχολικά βιβλία είναι άχρηστα με το τέλος της σχολικής χρονιάς, συνεχίζοντας την πολιτική υποβάθμισης του βιβλίου, το οποίο στο «νέο» σχολείο δεν αντιμετωπίζεται ως «εργαλείο» μελέτης, αλλά ως ένα συνοδευτικό στα τεχνολογικά μέσα εκμάθησης. Το βιβλίο, για το σχολείο της «αγοράς», θα είναι ένα ακόμα «κονδύλι», ένας ακόμα κωδικός στον προϋπολογισμό του σχολείου - επιχείρησης.

Τέλος, το υπουργείο ...προκηρύσσει και διαγωνισμό για τις περισσότερες επιστροφές βιβλίων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το «τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 τα σχολεία με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων θα βραβευθούν με παροχή εκπαιδευτικού υλικού», ενώ «θα βραβευθεί, επίσης, το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τους νέους της μαθητείας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τουρνουά ποδοσφαίρου

Από αντίστοιχο τουρνουά της ΚΝΕ στις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας
Από αντίστοιχο τουρνουά της ΚΝΕ στις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας
Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο το τουρνουά 5x5 για μαθητές σχολών μαθητείας και κατάρτισης, που διοργάνωσαν οι αντίστοιχες οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με σύνθημα «Κλώτσα τη μπάλα, όχι τη ζωή σου, όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Το τουρνουά έγινε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Σάββας Κωφίδης και ο Κώστας Λεβέντης, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ).

Στο τουρνουά συμμετείχαν 8 ομάδες και στον τελικό επικράτησε ομάδα Αλβανών μεταναστών από σχολές μαθητείας που επιβλήθηκε 5-2 του ΕΠΑΛ του Δημόκριτου.

Οι νέοι που συμμετείχαν, συζήτησαν για το πρόβλημα των ναρκωτικών, που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στους χώρους που σπουδάζουν. Αναδείχτηκε ότι ο δρόμος για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης που βρίσκεται στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, πρέπει να είναι η καθημερινή πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την εξάρτηση. Παράλληλα, απέναντι στη σημερινή σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που λειτουργεί με μόνο γνώμονα το κέρδος, αναδείχθηκε η πρόταση του ΚΚΕ για μαζικό λαϊκό ερασιτεχνικό αθλητισμό που θα δίνει βάση στις ανάγκες κάθε εργαζομένου για φυσική υγεία, ψυχαγωγία και ανάπτυξη των αθλητικών δυνατοτήτων του.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συζήτησαν για τα προβλήματα του πανεπιστημίου

Στήριξη στις προτάσεις της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Ιδρυμα εξαιτίας της περικοπής της χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας κατά 54%, ζήτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Οι προτάσεις για τη διάσωση του ΑΠΘ εντάσσονται στη λογική διαχείρισης και λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στο πνεύμα του Νόμου Πλαισίου και της προσαρμογής των ΑΕΙ στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου.

Στο πνεύμα αυτών των επιλογών, τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα των πανεπιστημίων οφείλεται στο υπερσυγκεντρωτικό κράτος και πρέπει άμεσα να απαλλαγούν από αυτό.

«Καμία υπομονή, καμία ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης. Οι χορηγίες, η συνεργασία με επιχειρηματίες, η σύνδεση με την αγορά είναι ο νεκροθάφτης της πραγματικής Παιδείας μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι ο προπομπός μιας γνώσης ευέλικτης ώστε να περάσει πλήρως στην υπηρεσία των επιχειρηματικών αναγκών», σημείωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να αντισταθεί σε αυτή την πολιτική. Να σηκώσει ανάστημα και να απαιτήσει μια άλλη πολιτική στην οποία θα μπορέσει να ενταχθεί ένα πανεπιστήμιο της γνώσης και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων που σήμερα δουλεύουν στο ΑΠΘ μέσω των εργολάβων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν το ΑΠΘ να αποφασίσει να συγκρουστεί και να τολμήσει - κόντρα στις αποφάσεις της κυβέρνησης - να τους μονιμοποιήσει, εξασφαλίζοντας μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Στα 800 ολοήμερα Δημοτικά σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα στην κατεύθυνση του σχολείου της «αγοράς» και της διαφοροποίησης προστίθενται 161 ακόμα Δημοτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Στα «επιπλέον σχολεία συμπεριλαμβάνονται και όσα νέα 12θέσια Δημοτικά προέκυψαν από τις συνενώσεις και πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις», λέει το υπουργείο, γεγονός που αποκαλύπτει πως οι συγχωνεύσεις έγιναν για την προώθηση του σχολείου της αγοράς.

*** Με καθιστική διαμαρτυρία έξω από το 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Καρύστου συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι σύλλογοι γονέων και οι μαθητές των δύο σχολείων, ζητώντας να αναγερθεί κτίριο για το δημοτικό σχολείο. Η καθιστική διαμαρτυρία θα γίνει μπροστά στα σχολεία, στο δρόμο ο οποίος - αφού κλείνεται με αλυσίδες - χρησιμοποιείται για να κάνουν διάλειμμα οι μαθητές λόγω έλλειψης αύλιου χώρου... Σε γενική συνέλευση που έκαναν την περασμένη Κυριακή, οι δύο σύλλογοι γονέων αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως ότου δοθεί η όποια οριστική λύση και να προχωρήσουν σε καταλήψεις δημόσιων Υπηρεσιών.

*** Με τριήμερη απεργία, που ξεκινά αύριο Τετάρτη 1 Ιούνη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Σήμερα Τρίτη, προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. - 3 μ.μ. Την παραπάνω απόφαση πήρε η γενική συνέλευση των εργαζομένων στον ΟΣΚ αφού συζήτησε την κατάσταση και εκτίμησε ότι έχει φτάσει σε οριακό σημείο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τόσο για την εξασφάλιση των αρμοδιοτήτων του ΟΣΚ όσο και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

*** Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ έχει αναστείλει τη λειτουργία της, μέχρι τις 2 Ιούνη, προβάλλοντας το θέμα της μείωσης της χρηματοδότησης, τις εξελίξεις και τους διορισμούς των μελών ΔΕΠ, σε σχέση και με τη μη ανανέωση ΠΔ για τα καλλιτεχνικά μαθήματα.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Εκδήλωση για την Παιδεία

Πρωτοβουλία γονιών - εργαζομένων και φορέων

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Νέο σχολείο και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει - η δική μας απάντηση και πρόταση» διοργανώνεται αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης (Ιερού Λόχου 9). Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση υπογράφουν οι εξής φορείς της Μεταμόρφωσης: Ενωση Γονέων, Συνδικάτο Οικοδόμων, ΠΑΣΕΒΕ, Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Τοπική Επιτροπή ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) Β. Τόγιας και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Β. Λυκούρας.

ΔΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο μέλος του ΔΣ και αιρετό του ΠΥΣΔΕ Πειραιά Σάββα Σάββα εκφράζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά για δίωξη που υφίσταται, η οποία, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «στοχεύει στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στην τρομοκράτηση των συναδέλφων».

Σε βάρος του Σ. Σάββα είχε κάνει αναφορά η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης, καταγράφοντας πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον συνδικαλιστή που της δήλωσε ότι τηλεφωνεί από την ΕΛΜΕ και όπως λέει η διευθύντρια «με πολύ έντονο και προσβλητικό ύφος και θυμό μου έδωσε εντολή να υπογράψω κανονική άδεια...» σε καθηγήτρια του σχολείου.

Μετά από παρέμβαση της ΕΛΜΕ, η προϊσταμένη του 1ου Γραφείου (όπου ανήκει το συγκεκριμένο σχολείο) έβαλε την αναφορά στο αρχείο. Ο προϊστάμενος όμως της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (στην οποία ανήκει ο Σάββας Σάββας) και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά συνεχίζουν να προωθούν την αναφορά σε βάρος του συνδικαλιστή.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι «τιμή και αξιοπρέπεια του συνδικαλιστή είναι ακριβώς να μην υποκλίνεται στους εκπροσώπους της εξουσίας. Καλεί το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά να βάλει τώρα την αναφορά για τη συνδικαλιστική δράση του συνάδελφου Σ. Σάββα στο αρχείο».

«Προειδοποιούμε ξανά ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ποινικοποιήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, σε μια περίοδο μάλιστα, που οι αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής απαιτείται να ενταθούν», τονίζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ