ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αστραπή» με αλλεπάλληλες επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με σειρά επιθέσεων μέσα και έξω από τη Βαγδάτη απάντησαν οι Ιρακινοί αντάρτες στην «επιχείρηση Αστραπή», που τέθηκε σε εφαρμογή από την «κυβέρνηση» Τζαφάρι με στόχο να «δημιουργηθεί κλοιός ασφαλείας και να στηθούν σημεία ελέγχου σε ολόκληρη την πρωτεύουσα». Επισήμως, η πρώτη μέρα της επιχείρησης «απέφερε» 500 συλλήψεις «υπόπτων».

Η πλέον αιματηρή επίθεση σημειώθηκε, χθες, στη Χίλα, με στόχο αστυνομικό κέντρο όπου είχαν συγκεντρωθεί δυσαρεστημένα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ζητώντας την καταβολή των μισθών τους. Από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν 27 Ιρακινοί, κυρίως αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν συνολικά 128 άτομα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, διά μέσου ιστοσελίδας, το φερόμενο ως παρακλάδι της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, το οποίο διαψεύδει, στην ανακοίνωσή του, ότι ο υποτιθέμενος επικεφαλής του, Ζαρκάουι, έχει βρει καταφύγιο στο Ιράν.

Στο Κιρκούκ, άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρότατα 1 στρατιωτικό της κουρδικής αστυνομίας. Στη Βαγδάτη, τα ξημερώματα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κόμματος, του κυριότερου σουνιτικού πολιτικού οργανισμού που μποϊκοτάρισε τις «εκλογές» της 31ης Γενάρη, και τους 3 γιους του. Στο θέμα παρενέβη ο «Πρόεδρος» Ταλαμπανί. Τελικά, το απόγευμα, ο Μοχσέν Αμπντέλ Χαμίντ και οι γιοι του αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριζαν ότι «έγινε λάθος».

Νοτίως της Βαγδάτης, ανάμεσα στη Γιουσουφίγια και στη Μαχμουντίγια, 9 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο ελέγχου, στο πλαίσιο της «επιχείρησης Αστραπή».

Εντός της Βαγδάτης, κοντά στο υπουργείο Πετρελαίου, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 6. Στη Βασόρα, 1 νεκρός ήταν ο απολογισμός επίθεσης ανταρτών κατά βρετανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για Βρετανό ή Ιρακινό.

Στο βόρειο Ιράκ, στην Τουζ Χουρμάτου, 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 9 τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από τα γραφεία της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, το κόμμα του «Προέδρου» Τζαλάλ Ταλαμπανί. Στη Μοσούλη, 3 άμαχοι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού.

Στην πόλη Χαντίθα συνεχίστηκαν για πολλοστή μέρα οι κατοχικές «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις, και ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε ένας δεύτερος Αμερικανός πεζοναύτης, χωρίς, όμως, να υπάρχουν στοιχεία για τους αμάχους ή τους αντάρτες.

ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επισπεύδουν εξελίξεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Αναμφίβολη πρόοδο και βελτίωση» σε σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής στο Κοσσυφοπέδιο «είδε» ο Υπατος Διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Σόρεν Τζέσεν - Πέτερσεν, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περιοχή. Ο ίδιος υπερθεμάτισε, όπως αναμενόταν, υπέρ του «γρήγορου καθορισμού» του στάτους κβο της επαρχίας γιατί δήθεν έτσι «θα λυθούν προβλήματα» όπως η ελεύθερη και ασφαλής διακίνηση και διαβίωση των μειονοτήτων. Πρόσθεσε πάντως πως παρά την «πρόοδο» που είδε στα οκτώ βασικά «κριτήρια» περί ασφάλειας, μειονοτικών δικαιωμάτων, οικονομικής ανάπτυξης κλπ. για το Κοσσυφοπέδιο, αυτά θα παραμείνουν «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο οδικός χάρτης για την περιοχή με κατεύθυνση την ένταξή του στην ευρωενωσιακή ολοκλήρωση»...

Δεν παρέλειψε, πάντως, να ασκήσει και πιέσεις στο Βελιγράδι, προκειμένου αυτό «να πείσει» τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου «να συνεργαστεί και να συμμετάσχει στους θεσμούς» (π.χ. «κυβέρνηση») του προτεκτοράτου...

Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Νεμπόιτσα Τσόβιτς, ανέπτυξε σειρά επιχειρημάτων που διατράνωναν τον αδύναμο χαρακτήρα της «προόδου» για την ασφαλή διαβίωση των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο, επαναλαμβάνοντας τη βασική πρόταση του Βελιγραδίου πως η λύση μπορεί να βρεθεί «στην επίτευξη ενός συμβιβασμού», για το στάτους κβο της επαρχίας, το οποίο θα κινείται «ανάμεσα σε μία ενισχυμένη αυτονομία που θα είναι κάτι λιγότερο από μία ανεξαρτησία».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέο λουτρό αίματος

ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και πάνω από 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός χτεσινής - νέας - βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον σιιτικού τεμένους στην πόλη - λιμάνι Καράτσι του Πακιστάν το απόγευμα της Δευτέρας, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο. Ο βομβιστής αυτοκτονίας μπήκε στο σιιτικό τέμενος και όταν οι φρουροί αντελήφθησαν ότι κάτι συνέβαινε κι επιχείρησαν να τον σταματήσουν πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε. Ενας συνεργός του σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς έξω από το τέμενος.

Οπως μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, περίπου 200 σιίτες νέοι, έξαλλοι λόγω της επίθεσης, επιτέθηκαν σε σουνιτικό εστιατόριο, ενώ έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα.

Τρεις μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, είχε σημειωθεί επίθεση και στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, με 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

  • Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκχ δήλωσε χτες από το Νέο Δελχί ότι η διμερής προσέγγιση με το Πακιστάν συνεχίζεται, κάλεσε την κυβέρνηση του στρατηγού - «προέδρου» Μουσάραφ να διαλύσει τα «τρομοκρατικά στρατόπεδα» στο Κασμίρ, ενώ πρόσθεσε ότι το μόνο που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη βήμα προς βήμα προσέγγιση είναι μια «σημαντική τρομοκρατική επίθεση».
  • Κάπου 55.000 εργαζόμενοι σε εταιρία τηλεπικοινωνιών απεργούν στο Πακιστάν, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ιδιωτικοποίησής της. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τους «συμπεριφερθεί εξαιρετικά αυστηρά».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ομοσπονδιακό Συνέδριο Αντιφασιστών

Στη Φρανκφούρτη του Μάιν συνήλθε το Σαββατοκύριακο το 1ο Ομοσπονδιακό Συνέδριο των Γερμανών Αντιφασιστών και των επιγόνων τους (VVN - BdA). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιφασιστική ένωση της χώρας, η οποία έχει 8.000 μέλη, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους υπήρξαν θύματα του ναζιστικού καθεστώτος ή είναι οικείοι και άλλοι νέοι με αντιφασιστικές αντιλήψεις και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, γνωστοί αντιφασίστες, που ήταν επί πολλά χρόνια έγκλειστοι σε χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης υπογράμμισαν σαν καθήκον τους, ως την τελευταία πνοή της ζωής τους, να μεταδώσουν στους νέους την ανάγκη του αντιφασιστικού αγώνα.

Μερικοί από τους 180 αντιπροσώπους αναφέρθηκαν στην απειλή της κοινωνίας από την αποψίλωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και τον αυξανόμενο μιλιταρισμό. Πολλά που συμβαίνουν σήμερα, όπως ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αποτελούν επανάληψη όλων εκείνων που ήταν στην ημερήσια διάταξη το 1933, τονίστηκε. Το Συνέδριο τερματίστηκε με την εκλογή δύο ισότιμων προέδρων, ενός από την Ανατολική και ενός από τη Δυτική Γερμανία.


Θ.Β

ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΗ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Σε αδιέξοδο οι εργασίες...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε αδιέξοδο κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή οι εργασίες της έβδομης αναθεωρητικής συνδιάσκεψης των αντιπροσωπειών 188 χωρών - μελών της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, λόγω της διάστασης απόψεων κύρια ανάμεσα στις ΗΠΑ - που επιδίωκαν μία έμμεση ποινικοποίηση ακόμη και του δικαιώματος χωρών όπως το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας - και τις αναπτυσσόμενες χώρες (όπως αυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων) που αντιστάθηκαν στις πιέσεις της Ουάσιγκτον. Ενας τρίτος λόγος ήταν η «απρόσμενη» (για αρκετές δυτικές διπλωματικές αντιπροσωπείες) κίνηση του Αιγύπτιου πρέσβη να προωθήσει κείμενο για την άσκηση κυρώσεων κατά του Ισραήλ, εξαιτίας της κατοχής στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος...

Ο προεδρεύων της συνδιάσκεψης, πρέσβης της Βραζιλίας στα Ηνωμένα Εθνη, Σέρζιου Ντουάρτε, σημείωσε στο κλείσιμο των εργασιών πως δεν επιτεύχθη καμία συμφωνία σε επίπεδο ενίσχυσης της Συνθήκης, αλλά μόνο «μικρή πρόοδος».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
«Θρίαμβος» αποχής - «νίκη» Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Ο «πρώτος γύρος» των εκλογών στο Λίβανο, που διεξήχθησαν την Κυριακή στις εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας Βηρυτού, είχε ουσιαστικά προαποφασισμένο αποτέλεσμα, το οποίο επιβεβαιώθηκε, αν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην πολιτική αυτή άσκηση υπήρξε μάλλον απογοητευτική: μόλις 28%. Σύμφωνα με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο συνδυασμός του οποίου ηγήθηκε ο Σά'αντ αλ Χαρίρι, γιος του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ράφικ αλ Χαρίρι, κέρδισε τις 19 «διαφιλονικούμενες» έδρες, ουσιαστικά δίχως αντίπαλο - οι 9 είχαν κριθεί πριν καν αρχίσει η ψηφοφορία, καθώς οι αντίπαλοι του συνδυασμού Χαρίρι είχαν αποσυρθεί. Οι υπόλοιπες περιφέρειες του Λιβάνου θα ψηφίσουν τις επόμενες τρεις Κυριακές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μέρκελ εναντίον Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η πρόεδρος της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Αγγελα Μέρκελ θα είναι η αντίπαλος του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις προσεχείς πρόωρες εκλογές του Σεπτέμβρη, αφού ορίστηκε υποψήφια της CDU και του βαυαρικού αδελφού κόμματος, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης (CSU).

Αν οι CDU και CSU κερδίσουν τις εκλογές αυτές, όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις, η καταγόμενη από την πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία 50χρονη Μέρκελ θα γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μέρκελ το 1984 ήταν μέλος της γραμματείας της FDJ, υπεύθυνη του τομέα Κινητοποίησης και Προπαγάνδας... Αμέσως μετά την ανατροπή, συμμετείχε στο Νέο Φόρουμ και αμέσως μετά στην ίδρυση της Δημοκρατικής Επαγρύπνησης - (Demokratischer Aufbruch), ενώ το 1990 έγινε μέλος του CDU.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ