ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Μέρα - νύχτα «στο πόδι» με μια υπογραφή!

Εργοδότες και δήμαρχοι θα αποφασίζουν λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 6 π.μ. της επόμενης μέρας!

Το νέο φιρμάνι της κυβέρνησης, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να «τεντώνουν» ακόμα περισσότερο το ωράριο, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Από τις πολλές και διάφορες διατάξεις για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο που φέρει τον προσχηματικό τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών», δεν λείπουν οι ρυθμίσεις που προσθέτουν ένα ακόμα πλήγμα στους όρους εργασίας στον κλάδο του Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπεται η δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» (!) με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου». Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι τα εμπορικά καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές κατά τις οποίες διεξάγονται εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε μέσα στον Φλεβάρη (5019/2023) η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων των δήμων τους σε όσες Κυριακές του έτους θέλουν.

«Η 24ωρη εργασία 7 μέρες τη βδομάδα, το λιώσιμο των εργαζομένων πίσω από τα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στις αποθήκες, στην ορθοστασία, εξαρτάται από την απόφαση ενός δημάρχου», σχολιάζει η Γραμματεία. Πότε με την επίκληση του αυξημένου «καταναλωτικού ενδιαφέροντος», πότε στο όνομα της τουριστικής κίνησης, πότε με πρόσχημα τις «λευκές νύχτες», τη «Black Friday» και πάει λέγοντας, οι εργαζόμενοι «θα είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα για εργασία» και θα τους λείπει μόνο «η σιδερόμπαλα στα πόδια».

«Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις κάθε χρώματος εφεύρισκαν όρους και προϋποθέσεις για να απελευθερώσουν την κυριακάτικη εργασία, να παρατείνουν τον εργάσιμο χρόνο», σημειώνει, ενώ πλέον «με μια απόφαση δημάρχου όλα απλοποιούνται, σε τουριστικές ή μη περιοχές!». Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα στα γραφεία των σωματείων, π.χ. του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, φτάνουν αιτήματα από διάφορους δήμους της Αττικής με τα οποία ζητούν να τους γνωστοποιηθούν οι θέσεις τους, στο πλαίσιο της «διαβούλευσης». Μίας διαβούλευσης «που έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, καθώς δεν προβλέπεται συλλογική συζήτηση ή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου», αλλά λειτουργεί ως περιτύλιγμα της απόφασης που θα πάρει ο εκάστοτε δήμαρχος.

Μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την κυριακάτικη λειτουργία και το καθημερινό ωράριο των καταστημάτων, η Γραμματεία καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Εμπόριο, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, να απαντήσουν «σε κάθε προσπάθεια που θα διαλύει τη ζωή των εργαζομένων» και «να αναδείξουν τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερότητα για μπίζνες που τσακίζουν τον λαό

«Δεν μπορείς να έχεις οικονομική επιτυχία και να μην ανεβαίνουν οι τιμές», λέει ο Αδ. Γεωργιάδης...

Την αποτελεσματικότητά της για το κεφάλαιο και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει και τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις διαφημίζει προεκλογικά η ΝΔ, πασχίζοντας ταυτόχρονα να εγκλωβίσει ευρύτερα στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική.

Χαρακτηριστικά, επισκεπτόμενος χτες το πρωί τον δήμο Παλλήνης και συνομιλώντας με ψηφοφόρους του, ο Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η ΝΔ μείωσε τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, «τους φόρους στην εργασία», «τους φόρους στην ακίνητη περιουσία», και έφερε ανάπτυξη για το κεφάλαιο, ενώ πασχίζοντας να πείσει ότι ωφελείται από αυτήν και ο λαός είπε ότι «σημαίνει καλύτερα εισοδήματα», «περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», όταν προϋπόθεσή της είναι ακριβώς η επίθεση σε εργατικά δικαιώματα και μισθούς. Σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στον Εβρο, όπου θα υπογράψει την επέκταση του έργου του φράχτη κόντρα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Αλλωστε, για το ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι επενδύσεις έχουν ως προϋπόθεση το τσάκισμα του λαού, αποκαλυπτικός ήταν χτες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας χτες στο «Real Estate Summit 2023», τόνισε ότι «τα τέσσερα αυτά χρόνια της κυβερνήσεως του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν πολύ καλά χρόνια για την αγορά ακινήτων». Ενώ επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στα ενοίκια, που τσακίζουν τον λαό και τη νεολαία, είπε κυνικά ότι «δεν μπορεί να έχεις οικονομική επιτυχία και να μην ανεβαίνουν οι τιμές, είναι παράλογο. Το ένα συγκρούεται με το άλλο».

Την ίδια ώρα διαβεβαίωνε τους «επενδυτές» ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την επένδυση σε αυτό το χώρο (...) Εχουμε πολύ δρόμο και πολλά χρόνια ανάπτυξης μπροστά μας (...) Ακόμα και σήμερα, μετά από τέσσερα καλά χρόνια, η μέση αξία ακινήτου στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και από αυτό που θα έπρεπε να είναι», προϊδεάζοντας για τα χειρότερα, μαζί με τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας και τους μισθούς - χαρτζιλίκι.

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, είπε χτες ότι «είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε αυτή τη χρονιά, με την κυβέρνηση της ΝΔ και με κλίμα πολιτικής σταθερότητας», διαφημίζοντας και σε αυτό το θέμα τη χρησιμότητά της για το κεφάλαιο και κρύβοντας πως προϋπόθεση είναι η νέα φουρνιά αντιλαϊκών μέτρων και οι χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, μιλώντας η Ντόρα Μπακογιάννη στον «ΣΚΑΪ», ουσιαστικά επιβεβαίωσε το παζάρι στο οποίο βρίσκονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με περιεχόμενο το πώς και από ποιους θα συγκροτηθεί η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, κάτι αναμενόμενο μιας και έχουν κοινή στρατηγική και συμφωνούν στα βασικά. Εκεί δήλωσε «σίγουρη ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες με πλειοψηφικό» και ότι «με το πλειοψηφικό υπάρχουν δύο πιθανότητες: Να πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ ή θα κάνουμε ειλικρινή προσπάθεια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ».

Για την ψήφο των ετεροδημοτών

Οσοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2023, θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους (και όχι στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι), ΕΦΟΣΟΝ στον τόπο όπου διαμένουν διαμορφωθεί ειδικό εκλογικό τμήμα, δηλαδή συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο αριθμός των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών, που να προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια.

Οσοι δεν πρόλαβαν την παραπάνω προθεσμία το πιο πιθανό είναι να μην προλάβουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις εκλογές του Μάη.

Μπορεί όμως να καταφέρουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες σε περίπτωση δεύτερων εκλογών.

Για παράδειγμα, εάν οι δεύτερες εκλογές πραγματοποιηθούν τον Ιούλη, μπορεί να γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους της Β' Αναθεώρησης του 2023, δηλαδή με τις αλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 30 Απρίλη.

Επομένως, κάνοντας αίτηση και ολοκληρώνοντας την εγγραφή τους μέχρι τις 30 Απρίλη, οι εκλογείς μπορεί να καταφέρουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, όχι στις πρώτες εκλογές του Μλαη, αλλά στις δεύτερες εκλογές, τον Ιούλη.

Τα ίδια ισχύουν και για όσους θέλουν να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ

Οι σχετικές αιτήσεις γίνονται:

  • Είτε ηλεκτρονικά στη σελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/ με κωδικούς taxis.
  • Είτε στους δήμους όπου διαμένουν, όπως και σε ΚΕΠ οποιουδήποτε δήμου.

Οσοι έχουν ήδη γραφτεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους, ώστε να διαγραφούν από αυτούς, ψηφίζουν πάλι ως ετεροδημότες, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στον τόπο διαμονής τους.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες (ή να διαγραφούν από ετεροδημότες) θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ξανά ΠΡΙΝ από τις εκλογές πού ψηφίζουν στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών.
Τροπολογία για το ακαταδίωκτο

Τροπολογία σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται «ακαταδίωκτο» για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για τη διερεύνηση του εγκλήματος στα Τέμπη, κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο.

Με αυτήν την τροπολογία, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, η κυβέρνηση περνά νέο ακαταδίωκτο - αντίστοιχο με αυτό για τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων - προσπαθώντας να καλύψει τόσο τον πρόεδρο όσο και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων που συστάθηκε πρόσφατα. Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτή, ο πρόεδρος και τα μέλη της «ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως άνω επιτροπής, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Μάλιστα, αναφέρεται ότι «αν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διώκονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μετά από έγκριση σχετικού αιτήματος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν απόφασης του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 29 του Ν. 4831/2021».

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στον Τουρισμό να ψηφίσουν

Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, απαίτησε με παρέμβασή του στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. Οπως τόνισε: «Είναι σοβαρό, συζητήθηκε και σήμερα εδώ το δικαίωμα όλων αυτών που δουλεύουν εποχιακά να ψηφίσουν. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, η δυσκολία είναι πολύ μεγάλη να πάνε να ψηφίσουν. Ούτε άδειες δίνουν οι εργοδότες, παραβιάζοντας και την ίδια τη νομοθεσία, αλλά και τα έξοδα είναι πάρα πολύ μεγάλα για να πάει να ψηφίσει κάποιος. Εμείς λοιπόν έχουμε καταθέσει και μια Ερώτηση, έχουν κατατεθεί εδώ πολλές προτάσεις, λέμε ότι πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, είναι πολλοί, είναι νέοι. Είτε με τις άδειες, είτε με το αντίτιμο των εισιτηρίων που θα πρέπει να σκεφτεί η κυβέρνηση το πώς θα διασφαλίσει, είτε να ψηφίσουν εκεί που δουλεύουν. Χρειάζεται λοιπόν η κυβέρνηση να λύσει αυτό το ζήτημα άμεσα, πριν κλείσει η Βουλή, έτσι ώστε να πάμε σε εκλογές και να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και αυτοί οι εργαζόμενοι».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org