ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο η ημερίδα για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές
  • Την εισηγητική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Δ. Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσουν σημαντικές παρεμβάσεις

Ημερίδα με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές απέναντι στην εγκληματική πολιτική "απελευθέρωσης" της ΕΕ. Σιδηρόδρομος σύγχρονος - ασφαλής - φτηνός, απαλλαγμένος από τις ματωμένες ράγες του κέρδους» πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο 1 Απρίλη, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ.

Την εισηγητική ομιλία θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

Η ημερίδα αποτελεί σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ στις εξελίξεις μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με τον θάνατο 57 ανθρώπων, όπου το στίγμα έδωσαν οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας σε όλη τη χώρα. Σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει το ΚΚΕ, η ημερίδα στοχεύει να φωτίσει τις πραγματικές αιτίες του τραγικού δυστυχήματος, που εδράζονται στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και να προβάλει την πραγματική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ.

Οπως σημείωνε και η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «Για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας», «το έγκλημα αυτό δεν είναι κάποια εξαίρεση στον κανόνα. Καθημερινά οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα εγκλήματα, που πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για την προστασία του λαού, ακόμη και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: `Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Υπάρχει η δυνατότητα ο λαός να ζήσει διαφορετικά. Δεν λείπουν τα μέσα που μπορεί να παρέχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία, αρκεί όλα αυτά να απαλλαγούν από τη μέγγενη του κέρδους και να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Αυτή η προοπτική μπορεί να δώσει πνοή και συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις. Να στριμώξει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και να αποσπάσει ανάσες ανακούφισης. Πάνω απ' όλα αυτή η προοπτική είναι που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν αυτοί οι αγώνες, στο "γιατί γίνονται όλα αυτά", αλλά και στο "πώς θα απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση".

Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα. Είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν οι νεκροί, για να μη μείνει το έγκλημα ατιμώρητο και πάνω απ' όλα για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους. Γιατί οι ζωές μας έχουν πραγματική αξία. Δεν κοστολογούνται!».

Το πρόγραμμα της ημερίδας

17.00 Προσέλευση

17.30 Εναρξη

Εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

18.20 Παρεμβάσεις

Θωμάς Χόνδρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, «Οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα. Ασφάλεια - εξέλιξη και προοπτικές».

Δρ. Εύη Γεωργιάδου, χημικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ, «Αποτελεί το ανθρώπινο λάθος την πραγματική αιτία των ατυχημάτων μεγάλης έκτασης;».

Αντώνης Μεγρέμης, αντιπρόσωπος επιχειρησιακού συμβουλίου του βρετανικού σωματείου RMT (Rail, Maritime & Transport Union), «Το μάθημα των βρετανικών σιδηροδρόμων».

Μάνθος Ιμπριάλος, πολιτικός μηχανικός, «Οι συνένοχοι για την απουσία συστήματος τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα».

Δρ. Βασίλης Οψιμος, επιθεωρητής Εργασίας, «Η υπεροχή του σοσιαλισμού: Η πείρα της Σοβιετικής Ενωσης στις σιδηροδρομικές μεταφορές».

Ηλίας Τρεβλός, μέλος ΔΣ ΠΟΣ-ΟΣΕ, «Η πείρα απ' τον αγώνα των σιδηροδρομικών».

Δημήτρης Γουρτής, Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας ΗΣΑΠ, «Δυναμώνουμε τον αγώνα για σύγχρονες - ασφαλείς - φτηνές μαζικές μεταφορές».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο STAR FORUM 2023

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Παρασκευή, στις 13.45, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στο STAR FORUM 2023 για τα 30 χρόνια του STAR Κεντρικής Ελλάδας, στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας.

Σε εκδήλωση για τη νεολαία στο Πολυτεχνείο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την Τετάρτη 5 Απριλίου θα μιλήσει σε συγκέντρωση - εκδήλωση που πραγματοποιούν η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων και Ερευνας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, στις 19.30 στο Πολυτεχνείο (Συγκρότημα Πατησίων).Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org