ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
Αλαμπουρνέζικα

«Εμείς ως κοινωνία μας αρέσει να δουλεύουμε, γιατί είναι ωραίο, είναι μέρος της ζωής μας. Και γι' αυτό υπάρχει το όριο ηλικίας στα 67 χρόνια». Ο ...εργασιομανής, που διαφημίζει τη δουλειά μέχρι τον τάφο, με τους νόμους όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, είναι ο Κουμουτσάκος της ΝΔ, που μαζί με τον Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν σε τηλεοπτική εκπομπή τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις άλλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Ενδιαφέρον όμως έχει και η αντίδραση του Φίλη σ' αυτήν την αισχρή και προσβλητική για τους εργαζόμενους τοποθέτηση Κουμουτσάκου. Μέχρι εκείνη την ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εγκωμίαζε την «έγερση στην Ευρώπη για κατοχύρωση δικαιωμάτων», αν και κανείς από την ομήγυρη δεν του ζήτησε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη διαδηλώνουν ενάντια σε κυβερνήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είτε στήριξε, είτε εκθείαζε ως «προοδευτικές«, «αριστερές» κ.τ.λ. Οταν όμως ρωτήθηκε αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μείωνε τα όρια ηλικίας στην Ελλάδα, η απάντησή του ήταν «ρωτήστε το κόμμα», δηλώνοντας «αναρμόδιος» ως στέλεχος και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ! Μπορεί λοιπόν να μπαίνουν αβέρτα «όρια» για να εξασφαλίζεται η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά στην πρόκληση και την κοροϊδία του λαού δεν υπάρχουν «όρια» ούτε από τη ΝΔ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους μεν να «κόβουν» και τους δε να «ράβουν» τα επόμενα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά μέτρα.

Επιβίωση

Το κόστος στέγασης και λογαριασμών (Ενέργειας και νερού) για τα ελληνικά νοικοκυριά σημείωσε - σύμφωνα με τη Eurostat - μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις το διάστημα 2015 - 2020 στην Ευρώπη, φτάνοντας το 32% από 28% του μέσου εισοδήματος. Την ίδια ώρα, με την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν καλύπτεται ούτε στατιστικά το κόστος ζωής, που υπολογίζεται σε 855 ευρώ τον μήνα ανά ενήλικο, απλά για να επιβιώνει, και όχι βέβαια για να καλύπτει τις διευρυμένες ανάγκες του! Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το εξής: Πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το 61% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στην ΕΕ αφορούσε τη στέγαση, λογαριασμούς Ενέργειας, αγορά τροφίμων και Μεταφορές! Το ποσοστό αυτό έγινε ακόμα μεγαλύτερο με την εκτόξευση των τιμών Ενέργειας μετά την έναρξη του πολέμου. Τα στοιχεία αυτά δεν επιβεβαιώνουν μόνο τις τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, πριν και μετά τον πόλεμο, αλλά και την ενιαία αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και τα αδιέξοδα που βιώνουν καθημερινά, εξαιτίας των χαμηλών μισθών, της εμπορευματοποίησης των πάντων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Αυτά τα αδιέξοδα επαναλαμβάνονται με όλων των ειδών τις κυβερνήσεις και βγάζουν εκατομμύρια στον δρόμο, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για μια νέα, ελπιδοφόρα αγωνιστική ανάταση!

Παρέλαση

Προεκλογική παρέλαση έκαναν χτες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών! Απευθύνονταν στους συμβασιούχους σαν να μην ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, επέκτεινε παραπέρα την προσωρινή απασχόληση, μέσα από διάφορα προγράμματα σε υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σαν να μην ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διατηρούν στο Σύνταγμα το άρθρο που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Πλάι τους και διάφορες συνδικαλιστικές δυνάμεις που τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται σαν «υπερασπιστές» των συμβασιούχων, ενώ είναι οι ίδιοι που εμποδίζουν την οργάνωσή τους στα σωματεία με πλήρη δικαιώματα και ενώ έχουν βάλει πλάτη για να περάσουν οι αντεργατικές πολιτικές στους ΟΤΑ και όχι μόνο. Σε αυτό το φόντο, είναι αποκαλυπτικός ο διάλογος που είχε στη χτεσινή συγκέντρωση ένας εργαζόμενος με κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο βουλευτή. «Οταν έρθουμε εμείς στην κυβέρνηση αυτά θα τα πάρουμε πίσω», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας τη διάταξη που προβλέπει ότι οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να εξαντλούν τα ένδικα μέσα για να ακυρώσουν θετικές για τους συμβασιούχους δικαστικές αποφάσεις. «Τι εννοείτε; Πως όταν βγείτε κυβέρνηση θα έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά;», αναρωτήθηκε αυτονόητα ο εργαζόμενος, με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίζει: «Μην τα μπερδεύουμε. Εγώ μιλούσα για τα ένδικα μέσα. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο»...

Καλός λόγος

Μια τεράστια αγορά φοιτητικών δανείων, ύψους 3,93 τρισ. δολαρίων το 2021, έχει δημιουργήσει η ανάγκη εκατομμυρίων νέων σε όλο τον κόσμο να σπουδάσουν. Επειδή όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα της ...δωρεάν Παιδείας, καταφεύγουν στις τράπεζες. Η αξία αυτών των δανείων υπολογίζεται πως θα αυξηθεί στα 8,75 τρισ. δολάρια μέχρι το 2031, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,7%. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε εκατομμύρια καταχρεωμένα νοικοκυριά και αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες ως κίνδυνος για νέες επισφάλειες. Γι' αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρενέβη πέρυσι πυροσβεστικά με ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους των σπουδαστών, που στις ΗΠΑ φτάνει τα 2 τρισ. δολάρια! Το κράτος αναλαμβάνει ένα μέρος του χρέους, για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες, αλλά ουσιαστική ανακούφιση δεν υπάρχει για τα νοικοκυριά, αν σκεφτεί κανείς ότι η ρύθμιση αφορά μόλις τέσσερις στους δέκα χρεωμένους σπουδαστές. Τα θυμίζουμε όλα αυτά επειδή πάνε «πακέτο» με την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» των πανεπιστημίων και των σπουδών, που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και στη χώρα μας, με τις μεταρρυθμίσεις τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που κάνουν πανάκριβη τη φοίτηση για τα λαϊκά νοικοκυριά. Στην επόμενη στροφή, η ταμπέλα γράφει «άρθρο 16» και η συζήτηση για την αναθεώρησή του έχει ήδη ανοίξει, με πολλούς πρόθυμους να συμμετάσχουν. Η νεολαία που έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις σπουδές της από τα νύχια των ομίλων και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχει έναν ακόμα καλό λόγο να φτάσει στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1596 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1927 Το υπουργείο Παιδείας καταρτίζει επιτροπή «για την καταπολέμηση του κομμουνισμού εις τα σχολεία». Υπουργός Παιδείας τότε στην οικουμενική κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη ήταν το στέλεχος του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων (του Ιωάννη Μεταξά) Θεολόγος Νικολούδης.

1944 Δραπετεύουν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 30 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στις δυνάμεις Κατοχής. Ανάμεσά τους οι Μ. Σινάκος, Φ. Βέτας, Δ. Παρτσαλίδης, ο Ζάγκος, παλαιό στέλεχος, οι φοιτητές Ο. Στεφανίδης και Μίχος κ.ά.

1944 Εφιππο τμήμα του λόχου μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου υπονομεύει τη σιδηροδρομική γραμμή και ανατινάζει γερμανική αμαξοστοιχία νότια της Λάρισας. Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν περίπου 600 Γερμανοί αξιωματικοί και οπλίτες.

1946 Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές μετά την Απελευθέρωση μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας. Επισήμως, σε σύνολο εγγεγραμμένων 2.211.791, ψήφισαν 1.106.510. Η αποχή, στην οποία καλούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, παρά τις αφόρητες πιέσεις, ξεπέρασε το 50%. Ηταν, δε, πολύ μεγαλύτερη, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ πολλοί βασιλόφρονες διπλοψήφισαν. Εντούτοις, η Επιτροπή του ΟΗΕ διακήρυξε κυνικά ότι «το ποσοστό της αποχής της Αριστεράς δεν υπερέβαινε το 9,3%»! Στις εκλογές επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα. Ανήμερα των εκλογών, ομάδα ενόπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου. Η ένοπλη διαμαρτυρία ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς της τρομοκρατίας και της βίας και της εκλογικής νοθείας ήταν προειδοποίηση προς την αντίδραση ότι δεν είναι δυνατό να δολοφονεί ατιμώρητα άοπλους πολίτες, γυναίκες και παιδιά.

1949 Δυνάμεις της VIII Μεραρχίας κ.ά. τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν στον Γράμμο και εξαπολύουν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των θέσεων του κυβερνητικού στρατού, καταλαμβάνοντας τη Γύφτισσα, την Μπολιάνα, το Ταμπούρι κ.ά. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις έγιναν στο Ασημοχώρι, την καρδιά του Γράμμου, όπου οι κυβερνητικές μονάδες διαλύθηκαν. Ακολούθησε η μάχη του Κάντζικου, απ' όπου στις 3 του Απρίλη 1949 οι κυβερνητικές δυνάμεις αναγκάστηκαν σε υποχώρηση.

2008 Πεθαίνει ο γαλλικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ