ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2013
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αέναος πόλεμος» εναντίον των λαών

Διευρύνεται η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις επιχειρήσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ανά τον κόσμο

Από την αμερικανική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Νίγηρα
Από την αμερικανική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Νίγηρα
Το «αστυνομικό κράτος» στις ΗΠΑ δεν είναι υπόθεση του μέλλοντος, είναι ήδη εδώ με τη ενδυνάμωση του λεγόμενου Συμπλέγματος Εθνικής Ασφάλειας που επιταχύνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Η «εμπειρία» του Πενταγώνου, που είναι ένας «άλλος κόσμος» με ιλιγγιώδη προϋπολογισμό, σε μια εποχή που καμιά άλλη μεμονωμένη δύναμη ή ομάδα δυνάμεων δεν αμφισβητεί, έστω και στο ελάχιστο, την ισχύ της, μεταφέρεται και στην αμερικανική επικράτεια.

Το δόγμα του «αέναου πολέμου», ενός πολέμου δίχως τέλος, εδώ και χρόνια περιλαμβάνει και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι η πλέον σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζει η πολιτική εξουσία και το κεφάλαιο στις ΗΠΑ είναι εσωτερική. Μια κατάσταση όπου ένας στους έξι Αμερικανούς και ένα στα τέσσερα παιδιά επιβιώνουν χάρη της επισιτιστικής βοήθειας και των κουπονιών τροφίμων. Στις ΗΠΑ των δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών, των δεκάδων εκατομμυρίων ανασφάλιστων, των εκατομμυρίων αστέγων...

Το ταχέως αναπτυσσόμενο πρόγραμμα των Πενταγώνου που εξοπλίζει τις αστυνομικές δυνάμεις, φροντίζει εδώ και καιρό να εφοδιάσει τις υπηρεσίες τήρησης της τάξης και επιβολής του νόμου με εκατομμύρια μεταχειρισμένα όπλα μάχης. Ακόμη και σε μικρές πόλεις. Συνάμα οι ομοσπονδιακές και κατ' επέκταση πολιτειακές αστυνομικές αρχές εφοδιάζονται με εκτοξευτές χειροβομβίδων, ελικόπτερα, στρατιωτικά ρομπότ, τουφέκια M-16, τεθωρακισμένα οχήματα και όπλα που ήδη έχουν δοκιμαστεί στα πεδία μαχών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τη Λογιστική Υπηρεσία του Πενταγώνου (Pentagon Defense Logistics Agency), οι παραγγελίες κατά το οικονομικό έτος 2012 αυξήθηκαν κατά 400% σε σχέση με το 2011 καθώς περισσότερες από 17.000 υπηρεσίες επιβολής του νόμου παρήγγειλαν υλικό αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα μαυρίσει ο ουρανός»

Ωστόσο τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) είναι αυτά που πράγματι κάνουν θραύση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πρόσφατης έκθεσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ο εναέριος χώρος της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών θα «γεμίσει» με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μάλιστα η μελέτη εκτιμά ότι θα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 30.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περιλαμβανομένων 10.000 εμπορικής χρήσης, μέχρι το 2020.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, πάνω από 50 εταιρείες, πανεπιστήμια και κυβερνητικές οργανώσεις ήδη αναπτύσσουν σχέδια και παράγουν περίπου 155 διαφορετικά ήδη μη επανδρωμένων αεροσκαφών» αναφέρει η έκθεση, ενώ μόλις μερικές ημέρες πριν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε ανακοινώσει ότι μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα θα ελέγχουν σύντομα την ασφάλεια στις οδούς της μεγαλύτερης αμερικανικής μεγαλούπολης.

Επισήμως, η FAA έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 1.428 άδειες σε αστυνομικά τμήματα, συνοριοφύλακες, πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους φορείς, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ο πραγματικός αριθμός των ΜΕΑ είναι πλέον «δεκάδες χιλιάδες». Οι αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχείς. Οι «Los Angeles Times» αναφέρουν ότι το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ήδη έχει δαπανήσει 200 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση 10 ΜΕΑ για την παρακολούθηση των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, ενώ τα σχέδια χρήσης πολύ περισσότερων ΜΕΑ έχουν τεθεί επί τάπητος. Παράλληλα, οι αρχές της Καλιφόρνιας σχεδιάζουν την απόκτηση ΜΕΑ για τη συνδρομή των διωκτικών αρχών. Οι «Νew Υork Times» αναφέρουν ότι ακόμη και οι αρχές της πολύ αραιοκατοικημένης Βόρειας Ντακότα έχουν εφοδιαστεί με ΜΕΑ για τη «δημόσια ασφάλεια»...

Η προοπτική, δηλαδή, τα μικρά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, που θα κινούνται στους αιθέρες επιτελώντας οποιαδήποτε λειτουργία μπορεί κανείς να φανταστεί, από την αναζήτηση κάποιου υπόπτου ή επικίνδυνου κακοποιού μέχρι την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο σε κάποια απρόσιτη περιοχή, έχει προκαλέσει σάλο καθώς ήδη τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, ενώ παρά τον «ενθουσιασμό» που υπάρχει στο Κογκρέσο δεν είναι λίγοι όσοι διατυπώνουν «ενστάσεις», και από τις δύο πλευρές, καθώς αγωνιούν εάν το υφιστάμενο πλαίσιο «είναι επαρκές για τη δράση τους», ενώ υπάρχει και μία ισχνή μερίδα που κάνει λόγο για «σφοδρές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων».

Πρόκειται για τη μειοψηφία αξιωματούχων που συντάσσεται με την πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών που εναντιώνονται στη χρήση των ΜΕΑ. Μία αντίθεση που κορυφώθηκε και μετά τη διαρροή στη δημοσιότητα εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έθετε το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να δολοφονεί Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό, αν θεωρεί πως είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Ενέργεια που αντιβαίνει και συνιστά κατάφωρη παραβίαση και του ίδιου του αμερικανικού συντάγματος, όπως υποστηρίζουν βουλευτές και οργανώσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα εξαναγκάστηκε σε «αναδίπλωση» ή καλύτερα τακτικό ελιγμό όσον αφορά φυσικά τη χρήση τους σε αμερικανικό έδαφος αλλά και για επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών.

Διεύρυνση του δικτύου βάσεων των ΜΕΑ

Οσον αφορά όμως τη «δράση» των ΜΕΑ ανά την υφήλιο ολοένα και διευρύνεται, καθώς συνιστά αναπόσπαστο εργαλείο της «αναθεωρημένης πολιτικής του Πενταγώνου» σε συνδυασμό με την αλλαγή του ορισμού «παράπλευρης απώλειας αμάχων» στους μυστικούς πολέμους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις μυστικές επιχειρήσεις. Μία αλλαγή ορισμού που μοιάζει με την αλλαγή ορισμού «περί βασανιστηρίων» της κυβέρνησης του προκατόχου Τζορτζ Ου. Μπους.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντάσσονται και στην κατηγορία των νέων «έξυπνων όπλων» που προωθούν οι ιμπεριαλιστές γιατί είναι επιχειρησιακά πιο οικονομική λύση για χτυπήματα ακριβείας, κάτι που μετράει σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα είναι μια καλή «μπίζνα» για μερίδα του κεφαλαίου, που έχει εξασφαλισμένη αγορά για τα προϊόντα αυτά.

Ηδη από τα τέλη του Φλεβάρη οι ΗΠΑ έχουν ενεργοποιήσει μια νέα βάση για μη επανδρωμένα αεροπλάνα (ΜΕΑ) στο Νίγηρα, τα οποία κατά το Πεντάγωνο αποσκοπούν στην καταπολέμηση της Αλ-Κάιντα και των υπόλοιπων οργανώσεων στην Αφρική, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό ΜΕΑ «Predator», ενώ έχει αποσταλεί και ομάδα 100 μελών της Πολιτικής Αεροπορίας σε βάση έξω από την πρωτεύουσα Νιαμέι. Βάση που δίνει συντριπτικό πλεονέκτημα για μεγαλύτερη ανάμειξη των ΗΠΑ στην Αφρική, καθώς συνιστά προκεχωρημένο φυλάκιο στη Δυτική Αφρική κατά τη βρετανική εφημερίδα, ενώ τονίζει ήδη ότι πρόκειται για τα ίδια επιθετικά ΜΕΑ («Predator» και «Reaper») που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Πακιστάν και η δράση τους έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες. Μόνο στο Πακιστάν, σύμφωνα με το «Bureau of Investigative Journalism», μέχρι τις τελευταίες επιθέσεις την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ του 2004 και των αρχών του 2013, έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.500 άνθρωποι.

Από το 2009 που ανέλαβε την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα η χρήση των ΜΕΑ συνεχώς διευρύνεται, ενώ οι ΗΠΑ ήδη διαθέτουν βάσεις και στην Ανατολική Αφρική, στο Τζιμπουτί, τις Σεϊχέλες, την Αιθιοπία και τη Σομαλία, καθώς επίσης σε μία σειρά άλλων χωρών εκτός του Αφγανιστάν και του Πακιστάν όπως στην Τουρκία, την Υεμένη, την Ιταλία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Φιλιππίνες.

Επόμενο «θύμα» πάντως μετά το Πακιστάν θα είναι η Συρία καθώς στο Κογκρέσο έχει ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των επιχειρήσεων με ΜΕΑ ενώ ήδη στην έδρα της CIA, στο Λάνγκλεϊ, έχει σχηματιστεί μια ειδική ομάδα, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την εκτίμηση και τον καθορισμό των συγκεκριμένων στόχων στη Συρία. Στην ομάδα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν αξιωματικοί της CIA από το Πακιστάν και την Υεμένη, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με την καθοδήγηση σε στόχους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτές τις χώρες, όπως επίσης και από το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Ενορχηστρωτής ο νέος διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, που θεωρείται ο «γεννήτορας» του «πολέμου εξ αποστάσεως» με τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της λίστας των στόχων και δολοφονιών, με την επίσημη έγκριση του προέδρου Ομπάμα φυσικά.


Χρ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ