ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Συνοδοιπόροι στα μέτρα φορο-εξαχρείωσης

Κοινές «προτάσεις» για ...μετά τις εκλογές. Συζητάμε πολλά περισσότερα, λέει το υπουργείο Οικονομικών

Οριστικές και αμετάκλητες είναι οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης, των κομμάτων που την συναποτελούν, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. που επίσης μετείχε στη Διακομματική Επιτροπή του διαλόγου για το φορολογικό σύστημα, να προχωρήσουν και εμπλουτίσουν τα επόμενα πακέτα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά και τη δημοσιοποίηση των εμφανιζόμενων «προτάσεων», επιχειρεί να θολώσει τα νερά, με αστήρικτους ισχυρισμούς, όπως ότι «πρόκειται για αποσπασματικά στοιχεία από κείμενα εργασίας», ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, το κοινό πόρισμα που συνδιαμόρφωσαν με τη συμμετοχή του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου είναι σάρκα από τη σάρκα του νέου μνημονίου, όπως συμφώνησαν με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν από τον Ιούνη, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι πολύ σφοδρότερα και από αυτά που παρουσίασαν προχτές. Εμμεσα το ομολογεί στην ανακοίνωσή του και το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι τα «θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή διαλόγου είναι πολύ ευρύτερα από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα»...

Οι κοινές προτάσεις του μαύρου μετώπου περιλαμβάνουν νέα βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, στην κατανάλωση και την κατοικία, πλήρη κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), ταυτόχρονα με νέες προκλητικές απαλλαγές στα κέρδη και στα μερίσματα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες θα επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο στα κλιμάκια εισοδήματος από τα 11.000 μέχρι τα 21.000 ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα, σε εισόδημα 16.000 ευρώ ο επιπλέον φόρος φτάνει στα 280 ευρώ. Με την «προτεινόμενη» κλίμακα ο συντελεστής 45% που ισχύει για το κομμάτι πάνω από τα 100.000 ευρώ μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%. Ετσι, για τον πλουτοκράτη που εμφανίζει εισόδημα στα 500.000 ευρώ προκύπτει όφελος στα 22.920 ευρώ το χρόνο!. Οι «συνομιλητές» συγκλίνουν και στην άποψη για ενιαίο μειωμένο συντελεστή τόσο για τα αδιανέμητα όσο και για τα διανεμόμενα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (15% από 20%). Κοινή πρόταση και των τριών - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. - είναι η ενιαιοποίηση των κάθε είδους επιβαλλόμενων φόρων και χαρατσιών που ισχύουν για τη λαϊκή κατοικία, εξέλιξη που θα απογειώσει στα ύψη τη ληστεία απέναντι στη μικρή περιουσία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πακτωλός κρατικών ενισχύσεων

Παζάρια και διαγκωνισμοί για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις»

Οι τρόποι αποζημίωσης των τραπεζιτών για τις απώλειες που εμφάνισαν μετά το «κούρεμα» πάνω στο κρατικό χρέος, μαζί και η διοχέτευση του πακτωλού για την ανακεφαλαιοποίηση - στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειάς τους περνάνε στις πρώτες προτεραιότητες της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου.

Σε τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ εκτιμούν για την ώρα τις ανάγκες τους σε φρέσκα κεφάλαια, ποσά που ξεπερνούν το 10% του παραγόμενου ΑΕΠ, και για τα οποία διαγκωνίζονται οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι αναμένεται να αναληφθεί από το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή από τα νέα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία φορτώνουν στις πλάτες του λαού. Ζητούμενο για τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους τους είναι οι διαφαινόμενες μεγάλες ανακατατάξεις στη διάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου. Στα παζάρια βρίσκεται ο τρόπος και οι όροι ανάκτησης των μετοχών, όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν, δηλαδή με την επάνοδό τους σε φάση εντατικής κερδοφορίας. Για τις τεράστιες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που πρόκειται να ακολουθήσουν στους επόμενους μήνες, πέρα από τα κρατικά κεφάλαια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, θα απαιτηθεί είτε η άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές, κάτι που σε αυτή τη φάση φαντάζει σχεδόν αδύνατο, είτε η διαμόρφωση επιχειρηματικών συμμαχιών με τμήματα του κεφαλαίου που ενδιαφέρονται να «επενδύσουν» στις ντόπιες τράπεζες. Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου σχεδιάζει να δώσει στους τραπεζίτες νέες προκλητικές φορολογικές απαλλαγές, προκειμένου να συμψηφίσει τις απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων με τα μελλοντικά κέρδη τους σε ορίζοντα δεκαετιών!

Οι τελικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση εξετάζονται, τις μέρες αυτές, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και της συγκυβέρνησης.

Κατρακυλούν οι καταθέσεις

Σε ρυθμούς κατρακύλας συνέχισαν και για το μήνα Φλεβάρη του 2012 οι εμφανιζόμενες καταθέσεις στις ντόπιες τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, διαμορφώθηκαν στα 164,4 δισ. ευρώ από 169 δισ. ευρώ το Γενάρη, με πτώση 4,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Από το Δεκέμβρη του 2010 (209,6 δισ. ευρώ) μέχρι το Δεκέμβρη του 2011 (174,2 δισ. ευρώ) η κατρακύλα έφτασε στα 35,4 δισ. ευρώ με ρυθμό πτώσης 17% ή με 3 δισ. ευρώ το μήνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εχουν ανατριχιαστικά σχέδια

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το νέο φορολογικό που σχεδιάζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ:

«

Η συζήτηση στη διακομματική επιτροπή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο φορολογικό που θα φέρουν μετά τις εκλογές είναι αποκαλυπτικά ανατριχιαστική. Αν μείνει κάτι από το εισόδημα της καταχρεωμένης λαϊκής οικογένειας μετά τη συνεχή και άγρια σφαγή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, τα άγρια χαράτσια και την ακρίβεια, τότε αυτό θα το φορολογήσουν ακόμα πιο βαριά, ώστε να αυξηθούν οι φοροαπαλλαγές, τα προνόμια και τα κίνητρα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαός πρέπει να τους απαντήσει δυναμώνοντας την πάλη του και ισχυροποιώντας με την ψήφο του το ΚΚΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ