ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΔΑΠ
Πρόκληση με αύξηση κερδών 127%!
  • Τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν τα κέρδη των υποψήφιων μνηστήρων
  • Υψηλή κερδοφορία και για τον όμιλο Μυτιληναίου

Προκλητική αύξηση κερδών σε περίοδο οικονομικής κρίσης κατά 126,92% σε σύγκριση με το 2010 (ανήλθαν στο ποσό των 26,14 εκατ. ευρώ το 2011 μετά από φόρους, έναντι 11,52 εκατ. ευρώ το 2010), που οφείλονται βέβαια στο ότι οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν πανάκριβα το νερό και τα τέλη αποχέτευσης, ενώ οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραστικά λόγω των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης και τρόικας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, την ίδια χρονιά τα μετά από φόρους κέρδη για τον Ομιλο (ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ Νήσων ΑΕ) διαμορφώθηκαν στο ποσό των 26,05 εκατ. ευρώ, έναντι 11,34 εκατ. ευρώ του 2010 (αύξηση 129,71%). Τα προ φόρων κέρδη της Εταιρείας ανήλθαν σε 35,58 εκατ. ευρώ και του Ομίλου σε 35,49 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ και 29,83 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα το έτος 2010 (αύξηση 18,58% για την Εταιρεία και 18,99% για τον Ομιλο).

Η αύξηση, μάλιστα, της κερδοφορίας έγινε παρότι ο κύκλος εργασιών το 2011 διαμορφώθηκε στα 358,60 εκατ. ευρώ από 379 εκατ. ευρώ της χρήσης 2010 (μειώθηκε κατά 5,40%)! Η μείωση, όπως σημειώνεται, προήλθε από την υποχώρηση κατά 12,10 εκατ. ευρώ των εσόδων από την παροχή νερού και συναφών υπηρεσιών και κατά 9,20 εκατ. ευρώ από την παροχή υπηρεσιών αποχέτευσης.

Το ΔΣ της Εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιούνη 2012, τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ ανά μετοχή, από 0,04 ευρώ για τη χρήση του 2010.

Στου Μυτιληναίου

Με τη ΜΕΤΚΑ να κάνει τη διαφορά και την ενέργεια να συνεισφέρει σημαντικά, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για το 2011 δείχνουν ότι το μεγάλο κεφάλαιο έχει τα μέσα να κερδίζει και σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, σε αντιδιαστολή με εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που μοιράζονται με τους εργαζόμενους την κοινή μοίρα της φτώχειας και της καταστροφής. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το 2011 εκτινάχθηκε στα 1.571 εκατ. ευρώ από 969 εκατ. ευρώ το 2010, αυξημένος κατά 62%! Τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 208,7 εκατ. ευρώ από 160,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30%. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 42,6 εκατ. ευρώ από 46,2 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου, η ΜΕΤΚΑ, κατέγραψε τα εξής μεγέθη: κύκλο εργασιών 1003,7 εκατ. ευρώ από 581 εκατ. ευρώ, λόγω έργων στην Τουρκία και τη Συρία. Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 161,6 εκατ. ευρώ από 101,3 εκατ. ευρώ το 2010. Καθαρά κέρδη 115 εκατ. ευρώ από 60,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 1,7 δισ. ευρώ και εκτελεί έργα συνολικής ισχύος 5.000 MW σε 6 χώρες.

Ο ενεργειακός τομέας κατέγραψε έσοδα άνω των 130 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη στα 30 εκατ. ευρώ. Ο Τομέας Μεταλλουργίας και Μεταλλείων είχε αύξηση στον τζίρο κατά 4%, αλλά μείωση λειτουργικών κερδών με τις αιτίες να εντοπίζονται στο αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, την επιβολή ειδικών φόρων στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, την καθυστέρηση σύναψης τελικής συμφωνίας με τη ΔΕΗ (!) για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας...

ΤΙΜΕΣ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ
Κυβερνητικό άλλοθι στους μεσάζοντες

Αλλοθι στους εκβιαστές μεσάζοντες που συμπιέζουν τις τιμές για τους φτωχούς παραγωγούς δίνει η κυβέρνηση ανακοινώνοντας τα επίπεδα των τιμών παραγωγού πριν καν οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και μεσαζόντων. Χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός πρόβλεψε ότι οι τιμές φέτος θα είναι φθηνότερες κατά 10%-15% στα αμνοερίφια, θα κυμανθούν στα 5-6,5 ευρώ το κιλό, επικαλούμενος παράγοντες όπως είναι η αυξημένη εγχώρια παραγωγή και η μείωση της μεγάλης ζήτησης που υπήρξε πέρσι από την Τουρκία που φέτος έχει δική της παραγωγή. Ο ίδιος έσπευσε να προβλέψει, ακόμη, ότι στη λιανική τα αμνοερίφια θα πωλούνται μέχρι 10 ευρώ το κιλό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις περί δήθεν συγκράτησης των τιμών αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι μεσάζοντες τσακίζουν το εισόδημα των παραγωγών όταν το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, για να φτάσει τελικά στην κατανάλωση 1-1,5 ευρώ φθηνότερα, πουλώντας εντυπώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά που τα έχει βουλιάξει η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, ότι τάχα φέτος θα είναι... φθηνότερο το αρνί.

Κατά τα άλλα, στην πεπατημένη των ελέγχων και της «κινητοποίησης» πριν από το Πάσχα, ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε η συγκρότηση μόνιμης ομάδας συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου με επίκεντρο τις «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του προέδρου του ΕΦΕΤ και εκπροσώπων περιφερειών και δήμων.

ΕΦΕΤ
Ανακαλούνται γλυκίσματα με επικίνδυνες χρωστικές

Ανακαλούνται γλυκίσματα στα οποία περιέχονται επικίνδυνες χρωστικές που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δραστηριότητα και στην προσοχή τους. Οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, πρόκειται για προϊόντα της επιχείρησης UNISON HELLAS M. ΚΟΤΣΙΦΑΚΟΥ ΜΟΝ. ΕΠΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΕΜΠΟΡΙΟ, στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, η οποία δε συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του Γενικού Χημείου του Κράτους για την ...επισήμανση, και όχι, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση για διακοπή της χρήσης των συγκεκριμένων χρωστικών ουσιών. Τα προϊόντα - γλυκίσματα που αποσύρονται είναι:

  • YUMMY GUMMY MEYVELER
  • YUMMY GUMMY HOT DOG
  • YUMMY GUMMY ALLIGATOR
  • YUMMY GUMMY TARANTULA

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εν λόγω εταιρεία την άμεση ανάκληση απόσυρση των παραπάνω προϊόντων και την ενημέρωση των καταναλωτών.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ

Πλατιά σύσκεψη με θέμα «Η επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής στο λαϊκό εισόδημα, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, και οι επιπτώσεις της, στους μικρομεσαίους ΕΒΕ. Η δική μας απάντηση και δράση το επόμενο διάστημα» πραγματοποιεί τη Δευτέρα 2 Απρίλη και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Επιμελητηρίου Αγρινίου η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας της ΠΑΣΕΒΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Συζήτηση για την οργάνωση της δράσης

Τη Δευτέρα 2 του Απρίλη στις 7 το απόγευμα

Πλατύ κάλεσμα συντονισμένης δράσης απευθύνει η Επιτροπή Κορυδαλλού στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοκινητιστές της πόλης και διοργανώνει συζήτηση τη Δευτέρα, 2 του Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού (Κουντουριώτου 25, στον 1ο όροφο).

«Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου ενάντια στη δουλειά, το εισόδημα και τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, αυτοκινητιστές σε γενικό ξεσηκωμό», σημειώνεται στο κάλεσμα της Επιτροπής, που προσθέτει: «Ελα μαζί μας να συζητήσουμε: Την οργάνωση της δράσης μας για τα νέα βάρβαρα μέτρα του μαύρου κυβερνητικού μετώπου (φοροεπιδρομή, ασφαλιστικά, χαράτσια, καταλήστευση των αποθεματικών του ΟΑΕΕ κ.ά.).

«ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ»
Παράταση μέχρι 30 Απρίλη

Παράταση για ένα μήνα, μέχρι και 30 Απρίλη, δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη «ρύθμιση» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, όπως για τα «οφειλόμενα» χαράτσια, «αλληλεγγύης», «επιτηδεύματος» κ.ά.

Η ρύθμιση αφορά χρέη που έχουν χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 29 Φλεβάρη του 2012 και για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και μέχρι 75.000 ευρώ για επιχειρήσεις. Προβλέπεται η διαγραφή ολόκληρου του ποσού των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής και κλιμακωτή διαγραφή προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, με ελάχιστο ποσό μηνιάτικης δόσης στα 100 ευρώ.

ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ
Σήμερα εκδηλώσεις για το Κιλελέρ

Κάλεσμα για συμμετοχή στον αγωνιστικό εορτασμό για τα 102 χρόνια από την εξέγερση των κολίγων του θεσσαλικού κάμπου στο Κιλελέρ απευθύνει ο αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων στα Χανιά σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής σε εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα Σάββατο 31 Μαρτίου και ώρα 8 το βράδυ στο καφενείο στους Αρμένους Αποκορώνου.

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιεί, επίσης σήμερα, και ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαιών Ρουμάτων στις 8μμ στο καφενείο «ΚΑΤΖΑΚΗ».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Εισέπραξαν 4,77 δισ. ευρώ!

Καλά κρατούν τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών, που δηλώνουν απερίφραστα ότι οι προσδοκίες τους αυξάνονται μαζί και παράλληλα με το γκρέμισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με βάση τα αποτελέσματα για την παραγωγή ασφαλίστρων 61 εταιρειών που κατέχουν το 96,3% της αγοράς στην παραγωγή ασφαλίστρων, προκύπτει ότι η συνολική παραγωγή του 2011 απέφερε στα ταμεία τους 4,77 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 2,12 δισ. προήλθαν από τις ασφαλίσεις ζωής και τα 2,65 δισ. από τις ασφαλίσεις κατά ζημιών. Στο σύνολο των εταιρειών που παρείχαν στοιχεία, οι 22 δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις ζωής (99% μερίδιο αγοράς) και 50 στις ασφαλίσεις κατά ζημιών (μερίδιο αγοράς 94,2%).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ