ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Δύο νεκρά παιδιά και καταστροφές από τον μεγάλο σεισμό

Σοβαρά ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία των νησιών του Αιγαίου. Νεκροί και ζημιές στη γειτονική Τουρκία

Καρλόβασι
Καρλόβασι
Δύο νέα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές Λυκείου, είναι ο θλιβερός απολογισμός του μεγάλου σεισμού, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου, προκαλώντας καταστροφές σε κοντινά κυρίως νησιά του Αιγαίου αλλά και στις απέναντι ακτές της Τουρκίας, όπου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής καταμετρούνταν δεκάδες νεκροί (βλέπε ξεχωριστό θέμα).

Το δυστύχημα είναι ότι τα δύο παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά το σεισμό, στην περιοχή Γεφυράκι, όταν στον στενό δρόμο που περνούσαν κατέρρευσε τοίχος κτίσματος και τα καταπλάκωσε. Ακόμα, ένας 14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά, επίσης μετά το σεισμό, και μεταφέρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με C130 σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μεταφέρθηκε επίσης μία 63χρονη, με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα.

«Κουνούσε» για 15 δευτερόλεπτα

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, διήρκεσε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν σε Καρλόβασι και Βαθύ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος ήταν περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ. Στο Καρλόβασι της Σάμου περιοδεία πραγματοποίησε κλιμάκιο του Κόμματος με τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ, και τον Βασίλη Κοσμά, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτ. Σάμου. Στο Βαθύ βρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του Κόμματος με τον Κώστα Τζίχα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Σάμου. Οι περιοδείες στελεχών του Κόμματος θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Ετοιμόρροπα κτίρια, κίνδυνος - θάνατος...
Ετοιμόρροπα κτίρια, κίνδυνος - θάνατος...
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ μία γυναίκα ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στο ναό της Παναγίας της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει. Σύμφωνα εξάλλου με μαρτυρίες, λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση σηκώθηκε τσουνάμι περίπου ενός μέτρου, που πέρασε μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα στο λιμάνι.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα Νοτιόχωρα της Χίου, ενώ η Πυροσβεστική ερευνούσε τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Zημιές έχουν καταγραφεί στο οίκημα που είναι γνωστό ως «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια, πολλά από τα οποία «χάσκουν» εδώ και χρόνια πάνω από τα κεφάλια εργαζομένων, κατοίκων και περαστικών στο Κάστρο, στην περιοχή της Εγκρεμού, καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς.

Ζημιές έχει πάθει και το Δημοτικό σχολείο στα Κονταίικα της Σάμου, όπου αποκολλήθηκαν σοβάδες και εμφανίστηκαν ρωγμές στους τοίχους. «Ευτυχώς εκείνη την ώρα τα παιδιά είχαν διάλειμμα», λένε εκπαιδευτικοί, αποτυπώνοντας την κατάσταση.

Ανάστατοι δήλωναν και οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών στον Χριστό Βαρβασίου, οι οποίες είναι σε άθλια κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεικτική της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι υποδομές, με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, είναι η μεγάλη σε μήκος και βάθος ρωγμή που εμφανίστηκε λόγω του σεισμού στο λιμάνι της Χίου, ακριβώς μπροστά από το τελωνείο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιχωματώσεων με τις οποίες έχει δημιουργηθεί το λιμάνι.

Ζημιές σημειώθηκαν και στην Ικαρία, με κατολισθήσεις στους δρόμους του νησιού, που είχαν ως αποτέλεσμα να έχει κλείσει ο επαρχιακός δρόμος Ευδήλου - Ακαμάτρα.

Σοβαρά ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία

Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «η Σάμος άντεξε», οι μεγάλες ζημιές, και κυρίως η απώλεια δύο νέων ανθρώπων, θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία όχι μόνο της Σάμου αλλά και των άλλων νησιών του Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στη Λέσβο το 2017, είχαν αποκαλυφθεί οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά στην αντισεισμική προστασία, στους αναγκαίους ελέγχους σε δημόσια κτίρια, ενώ υπήρξε και ένας νεκρός.

Δύο χρόνια μετά από εκείνο το σεισμό, περίπου 100 σπίτια από τα 260 που είχαν κριθεί κατεδαφιστέα δεν είχαν κατεδαφιστεί. Επιπλέον, εκκρεμούσαν η αποκατάσταση όσων σχολείων είχαν πάθει ζημιές και ο αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων. Είναι φανερό δηλαδή ότι οι προτεραιότητες του κράτους βρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα πρόληψης και προστασίας του λαού από τέτοια φυσικά φαινόμενα, ενώ και όταν συμβούν, τα λαϊκά νοικοκυριά αφήνονται μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, όταν τα φώτα σβήσουν.

Οπως καταγγέλλουν τέλος οι κάτοικοι της Σάμου, τα τελευταία χρόνια το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας στα νησιά του Αιγαίου έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα ή να υπολειτουργεί ή να μη λειτουργεί καθόλου. Και μιλάμε για μια περιοχή που όχι μόνο θεωρείται από τις πλέον σεισμογενείς στον κόσμο, αλλά έχει «δώσει» δεκάδες σεισμούς ακόμα και τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες.

Κατέρρευσαν κτίρια στη Σμύρνη

12 νεκροί και τουλάχιστον 419 τραυματίες ο πρώτος απολογισμός

Κτίρια ακατάλληλα κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι οδηγώντας στο θάνατο άγνωστο αριθμό ανθρώπων

AP

Κτίρια ακατάλληλα κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι οδηγώντας στο θάνατο άγνωστο αριθμό ανθρώπων
ΣΜΥΡΝΗ.--

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και τουρκικών ακτών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη, ενώ έγινε αισθητός έως και την Κωνσταντινούπολη. Με βάση τις πληροφορίες που έρχονταν τις πρώτες ώρες μετά το φαινόμενο, υπήρξαν καταρρεύσεις δεκάδων κτιρίων στη Σμύρνη, ειδικά παλιών και κακής κατασκευής στην πυκνοκατοικημένη πόλη και υπήρχαν πολλοί εγκλωβισμένοι με άγνωστο τον αριθμό των ανθρώπων που πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές, επηρεάστηκαν κυρίως κτίρια στις γειτονιές Μπουρνόβα και Μπαϊρακλί.

Ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, έκανε λόγο για πολλούς εγκλωβισμένους στα ερείπια. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 40 άτομα είχαν εγκλωβιστεί σε ένα, μόνο, κτίριο, ενώ απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους κατοίκους της Σμύρνης που επηρεάστηκαν από τον μεγάλο σεισμό. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκης, τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών στην Τουρκία. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ν. Δένδιας, επίσης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να αποστείλει δυνάμεις της ΕΜΑΚ αν χρειαστεί.

Ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας

Με ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Σμύρνης με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό. Επίσης ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ομάδες εθελοντών, τηλεφωνική γραμμή και γραφείο για την καταγραφή όσων σεισμόπληκτων έχουν ανάγκη.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Για χρόνια φωνάζουμε ότι ο σεισμός είναι κάτι φυσικό, αυτό που δεν είναι φυσικό είναι η ανόητη διοίκηση της χώρας. Και γι' ακόμα μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με τα οδυνηρά αποτελέσματα αυτής της ανόητης διοίκησης.

Αποφασίζουν το πώς θα κυβερνήσουν αυτήν τη χώρα σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και όχι με αυτούς της επιστήμης. Κάθε μέρα αφήνουν το λαό μας απροστάτευτο και αβοήθητο ενάντια σε μια νέα καταστροφή.

Με το να λέμε "περαστικά Σμύρνη" δεν αλλάζει κάτι. Για να σώσουμε την όμορφη Σμύρνη, την όμορφη Κωνσταντινούπολη, την όμορφη χώρα μας από αυτήν την ανοησία, πρέπει να δυναμώσει η πάλη.

Καλούμε το λαό μας σε αλληλεγγύη με τους κατοίκους της Σμύρνης, οι οποίοι έμειναν μόνοι τους με τα βάσανα που βιώνουν εν μέσω πανδημίας. Καλούμε το λαό μας σε πάλη ενάντια στο να θεωρούνται ο φόβος και η ανησυχία κάτι φυσιολογικό».

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το αντίστοιχο τμήμα της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, όπου εκφράστηκαν η αμοιβαία αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού και στις δύο χώρες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μια ακόμα φυσική καταστροφή που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του στο Κερατσίνι για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, έκανε την ακόλουθη αναφορά, σχετικά με τον σεισμό της Παρασκευής και την κατάσταση στη Σάμο και τη Χίο:

«Αυτές τις στιγμές η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στους κατοίκους της Σάμου και της Χίου, που έζησαν τη σημερινή περιπέτεια με τον μεγάλο σεισμό.

Μια ακόμα φυσική καταστροφή που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Ειδικά για τα δυο παιδιά που χάθηκαν, εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των νησιών, την ευχή να είναι καλά στην υγεία τους, αλλά και την ανάγκη τα προβλήματα γρήγορα να ξεπεραστούν και να αντιμετωπιστούν.

Στέλνουμε όμως την αλληλεγγύη μας και στον γειτονικό τουρκικό λαό, που από ό,τι φαίνεται υφίσταται εξίσου οδυνηρά τις συνέπειες του σεισμού.

Ολα αυτά έρχονται να μας θυμίσουν ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε μεταξύ τους να χωρίσουν, γιατί βιώνουν τα ίδια προβλήματα, τα ίδια βάσανα».

ΚΝΕ - ΚΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Οι ζωές μας δεν είναι μοιραίο να συνθλίβονται!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό, η ΚΝΕ και η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας σημειώνουν:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, από κοινού, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους λαούς, στους νέους και τις νέες των χωρών μας, που δοκιμάζονται από τον σεισμό που έπληξε τις χώρες μας την Παρασκευή 30 Οκτώβρη 2020.

Ο καταστροφικός αυτός σεισμός, που έχει κοστίσει ήδη ανθρώπινες ζωές και στις δύο χώρες, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την έλλειψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ελλάδας και της Τουρκίας, που μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών τους ομίλων αφήνουν απροστάτευτους τους λαούς.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα επείγοντα μέτρα, όπως:

  • Αμεση φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών.
  • Αμεσα προληπτικά μέτρα για μετασεισμούς.
  • Αμεση και πλήρης αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, των δημόσιων κτιρίων (βλ. σχολεία, πανεπιστήμια κ.λπ.), των οδικών δικτύων, των λαϊκών κατοικιών.
  • Αποζημίωση και ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων.
  • Ουσιαστικός έλεγχος καταλληλότητας όλων των κτιρίων, ιδιαιτέρως των δημόσιων υπηρεσιών και των εργασιακών χώρων, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του πληθυσμού συνολικότερα.
  • Αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων.

Οι ζωές μας δεν είναι μοιραίο να συνθλίβονται! Με τους αγώνες, τη δύναμη, τα όνειρά μας, "θα νικήσει η ζωή"!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ