ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Συνέδρια Ομοσπονδιών Εργαζομένων στον ΟΤΕ και στο Μέταλλο: Κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων στους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την πάλη για τα δικαιώματά τους και τον αγώνα ενάντια στον εργατοπατερισμό

-- Εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ: Δουλεύουν σε συνθήκες Μεσαίωνα για να αυγατίζουν τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Ανακοίνωση της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ

-- «Οταν οι γαλακτοβιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους...»: Ανακοίνωση της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ προς τους αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συνθήκες «γαλέρας» για τα κέρδη και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων

Συζήτηση με μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από την πρόσφατη μάχη για την απεργία στις 2 Οκτώβρη
Από την πρόσφατη μάχη για την απεργία στις 2 Οκτώβρη
Συνθήκες εντατικοποίησης, ωράρια που πάνε από το κακό στο χειρότερο, ατυχήματα και επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων στα καταστήματα και τις αποθήκες. Πάνω στη βάση αυτής της εργασιακής πραγματικότητας χτίζουν τα κέρδη τους οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Με αφορμή την άθλια κατάσταση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εξορμήσεις σε καταστήματα και αποθήκες, συζητώντας με τους εργαζόμενους, με επίκεντρο την ανάγκη οργάνωσης και διεκδίκησης ζωτικών αιτημάτων.

«"Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας". Σε αυτό το σύνθημα αποτυπώνεται η σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στο Εμπόριο και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ. Ανάπτυξη και κέρδη για τους εργοδότες και χαμοζωή για τους εργαζόμενους», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Για την πραγματικότητα αυτή και την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν για να την αλλάξουν, συζητάμε με τον Μιλτιάδη Κρητικό, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενο στη «Σκλαβενίτης», τον Δημήτρη Φίλο και τη Γεωργία Νέρη, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «ΑΒ Βασιλόπουλος» και «Lidl» αντίστοιχα.

Πληρώνουν το μάρμαρο των επενδυτικών σχεδίων

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι ξεζουμίζονται καθημερινά για έναν μισθό που εξανεμίζεται πριν από το τέλος κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις ανεβάζουν τον πήχη για τα κέρδη και τους οικονομικούς τους δείκτες όλο και ψηλότερα, διαφημίζουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Ενώ δίνουν και παίρνουν οι επενδύσεις και οι ανταγωνισμοί για το ποιος όμιλος θα βρεθεί στην κορυφή, οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την επιχείρηση στην οποία δουλεύουν, βράζουν στο ίδιο καζάνι και βλέπουν την «επόμενη μέρα» των σούπερ μάρκετ να φέρνει νέα επίθεση στους όρους εργασίας και αμοιβής τους: Τα εργατικά «ατυχήματα» γίνονται όλο και πιο συχνά, το 8ωρο και το 5ήμερο είναι «επικηρυγμένα», ο φόρτος εργασίας εντείνεται, με τον αριθμό των πελατών και των τετραγωνικών μέτρων που αναλογούν στον κάθε εργαζόμενο να αυξάνονται, οι μισθοί συμπιέζονται και μέρος τους αντικαθίσταται από κουπόνια, δωροεπιταγές και διάφορες «οικειοθελείς παροχές». Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που εκπρόσωποι της εργοδοσίας λένε ορθά - κοφτά στους εργαζόμενους ότι είναι «επιλογή» της εταιρείας να διαθέτει χρήματα για «επενδύσεις» και για την «ανάπτυξή» της, παρά να τα δαπανά για «παροχές» στο προσωπικό.

Το κερασάκι στην τούρτα του ξεζουμίσματος ήρθε να προσθέσει η πρόσφατη ρύθμιση του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης, που κατάργησε την κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους στα κέντρα διανομής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, η δουλειά τις Κυριακές είναι ήδη πραγματικότητα για πολλούς εργαζόμενους στις αποθήκες. Τώρα όμως γίνεται ένα ακόμα βήμα στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία, με την κυβέρνηση να αιτιολογεί τη ρύθμιση χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: Η μέχρι πρότινος διαδικασία με τα αιτήματα της εργοδοσίας για λειτουργία την Κυριακή ήταν «ιδιαίτερα χρονοβόρα» και υπήρχε ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα «φαινόμενα απορρίψεως των αιτημάτων». Ετσι, η κυβέρνηση φρόντισε να της «λύσει τα χέρια», σχολιάζουν οι συνδικαλιστές, και να σφίξει ακόμα πιο πολύ τη θηλιά στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους...

«Απλώνονται» τα ωράρια - εξαφανίζονται οι μέρες ξεκούρασης

Την ίδια ώρα, το καθημερινό ωράριο των εργαζομένων αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με τον φόρτο εργασίας, έτσι που ο προγραμματισμός της προσωπικής και οικογενειακής ζωής γίνεται δύσκολος, αν όχι αδύνατος. Η επίθεση στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στα ρεπό και τις άδειες είναι, όπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, συστατικό στοιχείο της «ανάπτυξης» των σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «σπαστό» ωράριο που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους στη «Σκλαβενίτης». Σε κατάστημα όπου οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μπει ένα φρένο ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να είναι στο πόδι από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και να πηγαινοέρχονται στη δουλειά, η αντιπρόταση της εταιρείας ήταν η 6ήμερη εργασία. Το καθεστώς της 6ήμερης εργασίας έχει ήδη επικρατήσει στις νέες συμβάσεις για πρόσληψη προσωπικού, ενώ είναι η «λύση» που προτείνει η εταιρεία στους εργαζόμενους που θέλουν να ξεφύγουν από το 4ωρο της μερικής απασχόλησης. Στα «Lidl» οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων επιμηκύνονται, καθώς η εταιρεία ανοίγει ορισμένα καταστήματα από τις 7 το πρωί, ενώ με βάση τα προγράμματα εργασίας που καταθέτει υπάρχουν ωράρια που τελειώνουν τα μεσάνυχτα.

Με τα ρεπό και τις αναρρωτικές άδειες να βρίσκονται «υπό διωγμό», πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν με περικάρπια, επιδέσμους και κολάρα, πασχίζοντας να βγάλουν πέρα τη βάρδια τους ενώ υποφέρουν από προβλήματα υγείας. «Εχουμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχει συνάδελφος που να μην έχει μυοσκελετικά προβλήματα, να τελειώνουμε τη βάρδια και να φεύγουμε από τη δουλειά καταρρακωμένοι σωματικά και ψυχολογικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές του Συλλόγου.

Απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας - Περισσεύει η κοροϊδία

Μέσα στο ωράριό τους, όπως αυτό διαμορφώνεται, οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν... τα πάντα. Η δουλειά σε δύο και τρία πόστα, σε συνθήκες εντατικοποίησης και πίεσης από διευθυντές και προϊσταμένους, οδηγεί συχνά σε ατυχήματα, επιβαρύνει την υγεία των εργαζομένων. Εργαζόμενοι στο μανάβικο ή στα τυροκομικά τρέχουν να ξεφορτώσουν φορτηγά, να κουβαλήσουν εμπορεύματα, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να υπάρχουν καν διαμορφωμένοι χώροι, με τις παλέτες να αραδιάζονται στο δρόμο.

Η απουσία κατάλληλων χώρων φορτοεκφόρτωσης στη μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων είναι χαρακτηριστικό δείγμα της έλλειψης μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στις αποθήκες, στις οποίες τα προϊόντα στοιβάζονται μέχρι το ταβάνι, φράζουν τις εξόδους κινδύνου, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες όπου ο εξαερισμός δεν υπάρχει ή υπολειτουργεί. Στα καταστήματα, πίσω από τη βιτρίνα για την προσέλκυση πελατών, τα προβλήματα είναι επίσης παρόντα. Πρόσφατα, σε κατάστημα στα Πατήσια έπεσε κομμάτι της ψευδοροφής. Οι ανακαινίσεις μπορεί να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, σε αυτές όμως η ασφάλεια μπαίνει πάντα σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Αντίθετα, η προσπάθεια των εταιρειών να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο εκατοστό του χώρου των καταστημάτων αναγκάζει τους εργαζόμενους να κουβαλούν βάρη σε μεγάλες αποστάσεις, να σκαρφαλώνουν για να τοποθετήσουν προϊόντα αλλά και διαφημιστικό υλικό σε μεγάλα ύψη.

Ακόμα και σε μεγάλα καταστήματα, όπου δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι και τα επισκέπτεται πλήθος πελατών, τα σχέδια εκκένωσης στις περιπτώσεις σεισμού ή φωτιάς υπάρχουν μόνο «στα χαρτιά», χωρίς ποτέ να έχει γίνει κάποια σχετική άσκηση. Αντίστοιχα, όσον αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, η εργοδοσία στην καλύτερη περίπτωση φροντίζει να είναι καλυμμένη σχετικά με την τυπική υποχρέωσή της να τα χορηγεί, χωρίς να ενδιαφέρεται αν είναι ελλιπή, δυσλειτουργικά ή ακατάλληλα. Το παράδειγμα που αναφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι είναι τα υποδήματα ασφαλείας: Αυτά που χορηγούνται, συχνά κάτω από την πίεση και τα αιτήματα των εργαζομένων, είναι σε όλες χωρίς εξαίρεση τις επιχειρήσεις κακής ποιότητας (για να είναι πιο φθηνά), με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλα και να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή τους αντί να τους προστατεύουν.

Και ενώ απουσιάζει κάθε ουσιαστική μέριμνα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αυτό που περισσεύει είναι η κοροϊδία των επιχειρήσεων που θέλουν να κάνουν το ζήτημα άλλο ένα πεδίο διαφήμισης της... «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Στην επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» η εργοδοσία με έντυπα διακηρύττει πως «η ασφάλεια και η υγεία των συνεργατών μας αποτελεί για μας δέσμευση και τρόπο ζωής». Για την προβολή της «δέσμευσης», οι εργαζόμενοι πρέπει την ώρα της δουλειάς να φοράνε και σχετική κονκάρδα, με το μότο «Ασφάλεια όλη μέρα, κάθε μέρα». Ετσι, έχει διαμορφωθεί η τραγελαφική κατάσταση εργαζόμενοι που έχουν υποστεί τραυματισμούς και εργατικά «ατυχήματα» να δουλεύουν με την κονκάρδα στο πέτο...

Αντίστοιχα, η επιχείρηση «Lidl» κάλεσε εργαζόμενους να «δηλώσουν ενδιαφέρον» προκειμένου να φτιάξει «χώρο για μασάζ και φυσιοθεραπεία», την ίδια ώρα που οι υπερωρίες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν έχουν τέλος. Τέλος, στη «Σκλαβενίτης» η εργοδοσία, και κοντά σε αυτήν και οι πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία, διαφημίζουν το πακέτο ιδιωτικής ασφάλισης που «προσφέρει» στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που έχει πετάξει στο καλάθι των αχρήστων μια σειρά από αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Αιτήματα και διεκδικήσεις

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επεξεργάζεται πλαίσιο αιτημάτων για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, προσαρμοσμένο στις συνθήκες δουλειάς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στις διεκδικήσεις που προτάσσει περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω αιτήματα:

-- Σύγχρονα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), εξειδικευμένα ανά χώρο και ειδικότητα.

-- Καθορισμός πόστων και ειδικοτήτων με αποκλειστική εργασία σε καθένα από αυτά.

-- Επιλογή Ιατρών και Τεχνικών ασφαλείας από τα εργατικά σωματεία και συνεργασία με αυτά.

-- Χώροι εργασίας με κατάλληλα μέσα μεταφοράς και επαρκή εξαερισμό.

-- Σύγχρονοι χώροι διαλείμματος για την ξεκούραση των εργαζομένων.

-- Προγράμματα εργασίας με κυλιόμενες βάρδιες και ρεπό που θα εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο χρόνο για την αναπλήρωση των δυνάμεων των εργαζομένων.

-- Σύνταξη σχεδίων εκκένωσης και εκπαίδευση των εργαζομένων σε αυτά.

-- Αμεση ενίσχυση με πρόσληψη προσωπικού των διευθύνσεων του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ