ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καθημερινή πολύμορφη δράση για την απεργία στις 14 Νοέμβρη

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ανοιχτή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενάντια στην υπονόμευση των αγώνων

Από περιοδεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα
Από περιοδεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα
«Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων»: Προτάσσοντας το σύνθημα αυτό, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα προετοιμάζουν την απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Με συνελεύσεις και συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες, κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική και συντονισμένη αγωνιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να διεκδικήσουν άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και κατάργηση του άθλιου μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που βάζει τον κατώτατο μισθό στο στενό κοστούμι της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. Να ενισχύσουν την πάλη για κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις για όλους, με δικαιώματα και αυξήσεις σε μισθούς.

Μέσα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν καθημερινά συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αποκαλύπτουν πλατιά στους χώρους δουλειάς την απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, την ώρα που παραμένει άθικτο και ενισχύεται διαρκώς το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο.

Απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα, που πατάει πάνω σε αυτό το οπλοστάσιο, αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις απολύσεις, στην εξάπλωση της «ευελιξίας», στην εντατικοποίηση και τα ωράρια - «λάστιχο».

Με την απεργία στις 14 Νοέμβρη δίνουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες με τις οποίες Ομοσπονδίες και Σωματεία συνεχίζουν την πάλη για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στις Κατασκευές, στα Τρόφιμα - Ποτά, στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, στο Χρηματοπιστωτικό και σε άλλους κλάδους.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εκλεγμένους συνδικαλιστές στα Διοικητικά Συμβούλια των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη. Για το σκοπό αυτό έχει ορίσει συνάντηση στις 11.30 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος 2).

«Θέλουμε ανοιχτή συνεδρίαση», τονίζει το ΠΑΜΕ, και απαιτεί: «Να σταματήσει η υπονόμευση των αγώνων. Να σταματήσει η προσπάθεια νοθείας των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εξω οι εργοδότες από τα σωματεία».

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ είχε αρνηθεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής την προκήρυξη απεργίας, ενώ ήδη υπήρχαν απεργιακές αποφάσεις από μια σειρά δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναλαμβάνοντας έτσι για μια ακόμα φορά το ρόλο της υπονόμευσης των εργατικών αγώνων.

Στη συνέχεια, η σκυτάλη πέρασε στα χέρια των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, που καταψηφίζουν την πρόταση για ενιαία απεργιακή απάντηση, με το πρόσχημα ότι... «περιμένουν την τριτοβάθμια οργάνωση» να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της απεργίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι πρωτοβουλίες με τις οποίες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την απεργία.

Στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχωρά σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, αύριο Πέμπτη, στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, αύριο Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει συσκέψεις την Παρασκευή 2/11 στον Αγιο Κήρυκο (8 μ.μ., Κατσούλειο) και το Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Φθιώτιδας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τραγάνας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11 στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας οργανώνει εκδήλωση για την Υγεία την Κυριακή 4/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Ο

ΚΔΑΥ Ηρακλείου: Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα (5.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) στο Ηράκλειο, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία «Waste Solutions AE». Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά και παλεύουν για να μπει τέρμα στο καθεστώς ομηρίας, που τους αφήνει «στον αέρα» σε κάθε αλλαγή του εργολάβου που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ. Διεκδικούν επίσης τα εξής: Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Επαναφορά του 6ήμερου - 40ωρου. Καμία καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας - Επίδοση των αποδείξεων μισθοδοσίας αμέσως μετά την εξόφλησή της. Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Υπογραφή ΣΣΕ.

WIND: Σε στάση εργασίας (4 μ.μ. - 6 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση καλεί σήμερα το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «WIND», δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Εχουν προηγηθεί δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ με τη σημερινή τους συνέλευση οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Το Σωματείο υπενθυμίζει τις συνθήκες εντατικοποίησης, τις υπερωρίες, τη δουλειά από το σπίτι. «Δεν πάει άλλο! Φωνάζουμε πως δεν θα δεχτούμε να απολύεται ο διπλανός μας, πως δεν πρόκειται να κάνουμε δουλειά απολυμένου», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

ΩΝΑΣΕΙΟ: Με σχεδόν καθολική συμμετοχή (90%) πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία των εργαζομένων του Ωνασείου, διεκδικώντας τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης. Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι με νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψήφισαν επίσης ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι, οι μισθοί των εργαζομένων εντάσσονται στο μισθολόγιο του ΕΣΥ, καταργώντας στην πράξη τη ΣΣΕ και τη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα θεσπίζεται δοκιμαστική περίοδος ενός έτους ως προϋπόθεση για πρόσληψη στο νοσοκομείο, ενώ συνδέεται το επίπεδο των μισθών με την παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή την κερδοφορία του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει τον έλεγχο του νοσοκομείου. Και χτες στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία.

ΟΚΑΝΑ: Σε στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, με αίτημα αιχμής την υπογραφή ΣΣΕ και την ανάκτηση των απωλειών τους. Απαιτούν επίσης την άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει το αίτημα εργαζομένων για τον τρόπο ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο και διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση των Μονάδων του Οργανισμού, που καθημερινά επιδεινώνεται, με ελλείψεις ιατρών, ανύπαρκτους ουροληπτικούς ελέγχους, ελλείψεις αντιδραστηρίων, μόνιμη έλλειψη εμβολίων, εργαστηριακών ελέγχων, αναλώσιμων υλικών κ.ά.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου για την απεργία και το συνέδριο του ΕΚΘ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο ΕΚΘ, για την απεργία στις 14 Νοέμβρη και για τις εξελίξεις μπροστά στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 11 Νοέμβρη.

Αποφάσεις για την απεργία

Απόφαση για απεργία έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

-- Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αρτας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου.

-- Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων ιδιωτικού τομέα: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Φαρμάκου, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

-- Η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων δημόσιου Τομέα: Υπουργείου Γεωργίας, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Αιρετών Περιφερειών, υπουργείου Ανάπτυξης - τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αττική

Στην Αττική, έχουν ήδη οριστεί τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις από τις ταξικές δυνάμεις:

-- Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

-- Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί την ίδια ώρα στην είσοδο του ΣΕΜΠΟ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στο Κορωπί, στις 10.30 π.μ.

-- Στην Ελευσίνα, σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση την ίδια ώρα, στην πλατεία Ηρώων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org