ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΕΤΗΠ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Καταγγέλλουν την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας

Συσκέψεις αύριο και την Παρασκευή, για την ενίσχυση της οργάνωσης και της πάλης

Την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας καταγγέλλουν οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στον όμιλο ΟΤΕ και καλούν τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να δυναμώσουν το ΣΕΤΗΠ και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Ακόμα καλούν στις συσκέψεις που θα γίνουν: Αύριο Πέμπτη, από τις Σωματειακές Επιτροπές στα κτίρια του Κεραμεικού και του Αγίου Στεφάνου, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνης). Την Παρασκευή 2/11, για τη δημιουργία Σωματειακής Επιτροπής στο κτίριο της οδού Αθηνάς, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι το τελευταίο διάστημα εντείνονται η τρομοκρατία, η πίεση και οι απειλές της εργοδοσίας στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι μαζί με το μαστίγιο αξιοποιείται και το καρότο των bonus, «τα οποία δίνουν όποτε, αν και όσα αυτοί θέλουν, ώστε από τη μία να ξεχνάμε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε (...). Από την άλλη, για να ταυτιζόμαστε με τους στόχους που θέτει η εταιρεία, να δουλεύουμε ακόμα πιο πολύ για τα κέρδη του ομίλου, και αν πει κάποιος και μια κουβέντα παραπάνω... ''δεν έχει bonus αυτόν το μήνα''».

Απειλές και «προειδοποιήσεις» σε πρωτοπόρους εργαζόμενους

Στη συνέχεια, οι Σωματειακές Επιτροπές αναφέρουν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν ότι στελέχη της εργοδοσίας στοχεύουν «ιδιαίτερα εργαζόμενους που αντιδρούν, βγαίνουν μπροστά».

Χαρακτηριστικά, προειδοποιούν για απόλυση τον επικεφαλής της Σωματειακής Επιτροπής του κτιρίου της οδού Αθηνάς, «γιατί μετά από τρία χρόνια δουλειάς, αποφάσισαν ότι δεν κάνει για το έργο, γιατί δεν "χρωματίζει τη φωνή του στις κλήσεις"».

Στον Αγιο Στέφανο, «προϊστάμενος "ενημέρωσε" - απείλησε εργαζόμενη ότι δημιουργεί προβλήματα επειδή διαμαρτυρήθηκε για την αύξηση της πίεσης και της εντατικοποίησης».

Στο κτίριο του Κεραμεικού, «σε μια ομάδα έγινε ενημέρωση για περικοπές» και σε άλλη ομάδα στέλεχος της εργοδοσίας «έφτασε στο σημείο να απειλήσει την επικεφαλής της Σωματειακής Επιτροπής και να της αφαιρέσει τον λόγο στο meeting που έκανε για να ενημερώσει ότι "από το Μέγαρο δεν είναι ευχαριστημένοι με τα νούμερα", όταν η συνάδελφος έθεσε ότι έχουμε δικαίωμα να δουλεύουμε σε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ότι την ίδια στιγμή που ο όμιλος ΟΤΕ έχει υπερκέρδη, εμείς παίρνουμε ψίχουλα».

«Δεν μας φοβίζουν, έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας»

Οι Σωματειακές Επιτροπές τονίζουν ότι η εργοδοσία φοβάται «τους ενωμένους εργαζόμενους κόντρα στα σχέδιά τους» και απαντούν:

«Οι απειλές και η τρομοκρατία δεν μας φοβίζουν, έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας και όλο και πιο αποφασιστικά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για: Υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς - Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από 850 ευρώ. Υπογραφή ΣΣΕ στην "e Value" που να αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Κατάργηση των διαχωρισμών σε νέους - παλιούς - ενοικιαζόμενους. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τις νέες κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Σύσκεψη προετοιμασίας ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Οι συνταξιούχοι από τη Μακεδονία και τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο θα διαδηλώσουν στις 19/11 στη Θεσσαλονίκη, ενώ προετοιμάζουν παράλληλα τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη.

Την ανάγκη «να δώσουμε άλλη μια μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή, αντεργατική, αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Οπως τόνισε, πρέπει «να γεμίσουμε δρόμους και πλατείες, να πάρει το κίνημά μας, μαζί με τα παιδιά μας, μαζί με την εργατική τάξη, έναν χαρακτήρα ανατροπής αυτής της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή μας. Να νικήσουμε το φόβο, τη θανατηφόρα λογική τού "δεν γίνεται τίποτα", την αδιαφορία ή τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Να κλείσουν οι συνταξιούχοι τα αυτιά τους στην επικίνδυνη λογική, την οποία καλλιεργούν ΜΜΕ και μεγαλοδικηγορικά γραφεία, ωθώντας τους συνταξιούχους σε δικαστικές προσφυγές (...) Η υπόθεση του αγώνα μας βρίσκεται στα δικά μας χέρια».

Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε σε μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14 Νοέμβρη.

Στη σύσκεψη μίλησε επίσης ο Γιώργος Κουτουνίδης, α' αντιπρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ.

  • Σήμερα, Τετάρτη, οργανώνεται παγκρήτια συγκέντρωση συνταξιούχων στο Ρέθυμνο.

Επίσκεψη αντιπροσωπειών από Εργατικά Κέντρα της Γαλλίας

Από τη συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ...
Από τη συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ...
Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες η επίσκεψη που πραγματοποιούν στη χώρα μας αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων από τη Γαλλία, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ.

Οι αντιπροσωπείες των Εργατικών Κέντρων Μασσαλίας (Union Departementale CGT 13 des Bouches du Rhone) και Βαλ Ντε Μαρν Παρισιού (Union Departementale UD CGT 94 du Val de Marne) χτες το πρωί επισκέφτηκαν την Καισαριανή, όπου τους υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης, Ηλία Σταμέλο. Οι αντιπροσωπείες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο των 200 εκτελεσμένων, καθώς και στο μνημείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Ακολούθησε συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στις δύο χώρες αλλά και στην Ευρώπη.

Επίσης, οι αντιπροσωπείες των Εργατικών Κέντρων επισκέφτηκαν τα γραφεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, όπου είχαν συνάντηση με τον ΓΓ της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκο.

Σήμερα οι αντιπροσωπείες θα μεταβούν στην Πάτρα, όπου αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, τον δήμαρχο και άλλους φορείς της πόλης.

Η επίσκεψη των Γάλλων συνδικαλιστών στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη στην Αθήνα, όπου και θα συναντηθούν με σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων.


...και την επίσκεψη στο μνημείο της ΠΣΟ στην Καισαριανή
...και την επίσκεψη στο μνημείο της ΠΣΟ στην Καισαριανή

Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταφορών
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Μεταφορών
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, για τα οξυμένα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες, πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, μαζί με εκπροσώπους άλλων φορέων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνη, στον οποίο επέδωσε σχετικό ψήφισμα. Καταγγέλθηκε η πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση και συνεπάγεται το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου και την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες. Απαίτησαν την κατάργηση του πρόσφατου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση αλλά και των προηγούμενων που προωθούν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών και ανοίγουν το δρόμο στην εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων.

Πρόβαλαν αιτήματα για: Κρατική, φθηνή, συχνή, αξιόπιστη, ασφαλή συγκοινωνία, στην υπηρεσία του λαού και όχι για τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Κρατική επιχορήγηση για την επισκευή του στόλου. Αμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%. Επέκταση του κρατικού συγκοινωνιακού δικτύου σε όλο το νομό Αττικής. Υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις.

Ο υφυπουργός υπερασπίστηκε το σύνολο της αντιλαϊκής νομοθεσίας, μιλώντας για συμβατικές υποχρεώσεις προς την ΕΕ, ενώ προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του υπουργείου, δηλώνοντας άγνοια (!) για ζητήματα όπως η έλλειψη ανταλλακτικών ή για την πρόσφατη πειθαρχική δίωξη εργαζόμενου επειδή συμμετείχε στην Πρωτομαγιάτικη απεργία...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ