ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χιλιάδες θάνατοι παιδιών εξαιτίας της έλλειψης περίθαλψης

Με το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» της Υγείας, επιχειρείται να χειραγωγηθεί ο λαός χωρίς να θιχτούν οι πανίσχυρες ασφαλιστικές εταιρείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το θάνατο 17.000 παιδιών έχει προκαλέσει άμεσα ή έμμεσα η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια των χρόνων από το 1988 έως το 2005 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε έκθεση του Κέντρου Παιδιού Τζον Χόπκινς και η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο «Journal of Public Health».

Σύμφωνα με την έκθεση που μελέτησε πάνω από 23 εκατομμύρια νοσοκομειακά αρχεία από 37 πολιτείες, τα ανασφάλιστα παιδιά είχαν πολύ αυξημένα ποσοστά θανάτων. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι εκ του συνόλου των 104.520 θανάτων σε σύνολο 22,2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων παιδιών που νοσηλεύτηκαν το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,47. Σε σύγκριση εκ των 1,2 εκατομμυρίων παιδιών που ήταν ανασφάλιστα και νοσηλεύτηκαν πέθαναν στο νοσοκομείο τα 9.468 ή το 0,75%. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα νούμερα και εκτιμήσεις της έκθεσης είναι μάλλον συντηρητικές, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη καθόλου στοιχεία που αφορούν τη νοσηλεία των ανασφάλιστων παιδιών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο...

Στη φρίκη αυτή, η ηγεσία της «μεγαλύτερης υπερδύναμης» κωφεύει, αν και προσπαθεί να πείσει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που προωθεί αποτελεί «απάντηση», αν και απλώς αποτελεί μία διαφορετική εκδοχή του συστήματος εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου από τις ληστρικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πάντως, ακόμη και αυτή η εκδοχή συναντά σφοδρές αντιδράσεις, αν και κάποιες μικρές «νίκες» έχει κατορθώσει να αποσπάσει από τη νομοθετική εξουσία ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Δημαγωγία και συμφωνία με τις ασφαλιστικές

Μία εξ αυτών ήταν η εκδοχή για τη δημιουργία «καθολικής» περίθαλψης στις ΗΠΑ, στην οποία κατέληξε η Βουλή των Αντιπροσώπων, και την οποία παρουσίασε μέσα σε σχεδόν διθυραμβική ατμόσφαιρα η πρόεδρος του Σώματος, Νάνσι Πελόσι. Η «κατά Βουλή» μεταρρύθμιση στην περίθαλψη βρίσκεται πιο κοντά στις προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, από ό,τι το σχέδιο της Γερουσίας με το οποίο θα πρέπει τελικά να συνδυαστεί.

Ο κυριότερος μηχανισμός που προτείνει η Βουλή είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος ασφαλιστικής «ανταλλακτικής αγοράς» που θα ρυθμίζεται από την κυβέρνηση, στην οποία οι ιδιωτικές εταιρείες θα προσφέρουν πακέτα ασφάλισης σε ανταγωνισμό με τα κυβερνητικά προγράμματα. Ομοσπονδιακά επιδόματα θα χορηγούνται σε οικογένειες και πρόσωπα χαμηλού εισοδήματος. Υποτίθεται, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η Βουλή, όταν αυτό αναπτυχθεί και περάσουν κάποια χρόνια, θα έχει αλλάξει άρδην το αμερικανικό τοπίο περίθαλψης, με το 96% των Αμερικανών να έχουν κάλυψη.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τις ρυθμίσεις που προβλέπουν κυβερνητική επιλογή, τονίζοντας ότι πρόκειται για «τον καλύτερο τρόπο να εξασφαλιστούν η επιλογή και ο ανταγωνισμός που τόσο πολύ χρειάζεται η σημερινή αγορά» της αμερικανικής περίθαλψης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί μάλλον εύκολα από τη Βουλή την επόμενη βδομάδα, στην οποία οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία, αλλά οι δυσκολίες θα ξεκινήσουν όταν αρχίσουν οι συνομιλίες με τη Γερουσία, που μπορεί να κρατήσουν βδομάδες με αβέβαιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι συμβιβασμοί των δύο σχεδίων ώστε να ψηφιστεί η τελική νομοθεσία από το Κογκρέσο μπορεί να καθυστερήσουν την οριστικοποίησή της. Βασικό ζήτημα τριβής και αντίθεσης πάντα είναι το «κόστος».

Χρήμα για πολέμους και ...παρακολούθηση

Το κόστος δεν ήταν εμπόδιο, ωστόσο, για την ομόφωνη έγκριση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, που υπέγραψε με πανηγυρικό τρόπο την Πέμπτη το βράδυ ο Πρόεδρος Ομπάμα. Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου ύψους 680 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει 130 δισ. για τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, αλλά και 44 δισ. για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ώστε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταπίεσης του αμερικανικού λαού.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Πρώτη συμφωνία αποκατάστασης του Σελάγια

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Βέβαιος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια (ανατραπείς από τις 28 του Ιούνη) ότι τα μέλη του Κογκρέσου, δημοκρατικά, θα συναινέσουν «με τη λαϊκή βούληση» και θα εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την πραξικοπηματική κυβέρνηση υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Εντούτοις, τα ερωτήματα παραμένουν καθώς ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι αποδέχθηκε μεν τη συμφωνία αλλά άφησε το ζήτημα της αποκατάστασης στην Προεδρία του Μανουέλ Σελάγια στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Κογκρέσου. Των δύο Σωμάτων που οργάνωσαν το πραξικόπημα!

Η είδηση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γνωστή χτες τα ξημερώματα - τοπική ώρα - και ξάφνιασε πολλούς καθώς οι διαπραγματεύσεις εδώ και περίπου 4 μήνες είχαν οδηγηθεί πολλές φορές σε αδιέξοδο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που είχε ως βάση τη συμφωνία του Σαν Χοσέ, την οποία προώθησε ο διαμεσολαβητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας. Ηδη χτες το Κογκρέσο ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις ενώ ο Πρόεδρος Σελάγια δήλωσε στο Radio Globo ότι «σήμερα (χτες) θα είναι η μέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα», μετά από μία μέρα διαπραγματεύσεων από αμερικανική αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα. Προφανώς το κλειδί ήταν η αμερικανική αντιπροσωπεία με υψηλόβαθμους αξιωματούχος με επικεφαλής τον Τόμας Σάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου... Το γεγονός αυτό και μόνο προκαλεί δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

Δεύτερες σκέψεις προκαλούν και οι αντιδράσεις. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «ιστορική συμφωνία»: «Θέλω να συγχαρώ το λαό της Ονδούρας και τον Πρόεδρο Σελάγια, καθώς και τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι που κατέληξαν σε αυτή την ιστορική συμφωνία», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός από το Πακιστάν. Ενθουσιώδεις και οι αντιδράσεις του γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Μιγκέλ Ινσούλσα, και της ΕΕ που με ανακοινώσεις τους «χαιρετίζουν» τη συμφωνία. Με επιφύλαξη έβλεπαν την εξέλιξη αυτή - μέχρι αργά χτες - οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αλλά και το Εθνικό Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα στη χώρα, που θέλει να προχωρήσουν και άλλες αλλαγές και κυρίως η αλλαγή Συντάγματος.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΗΠΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία για τις βάσεις

Από αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Μπογκοτά

Associated Press

Από αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Μπογκοτά
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Με διαδηλώσεις ενάντια στην προοπτική εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στον Παναμά, όπως στην περίπτωση της Κολομβίας, συνοδεύτηκε η είδηση ότι η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τελικά χτες τη στρατιωτική συμφωνία η οποία επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να κάνει χρήση τουλάχιστον επτά βάσεων στο κολομβιανό έδαφος, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική, εξαιτίας της δυνατότητας που παρέχει στις ΗΠΑ να μπορούν ανά πάσα να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να αποτελέσει εφαλτήριο για μια αμερικανική εισβολή σε οποιαδήποτε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας Χάιμε Μπερμούντες και τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Μπογκοτά Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και κατά των ενόπλων ομάδων, αλλά το κείμενο της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό στο σύνολό του, ενώ ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κολομβίας αναφέρει ότι θα δημοσιευθεί την επόμενη βδομάδα.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η συμφωνία θα έχει δεκάχρονη διάρκεια, θα επιτρέπει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί τουλάχιστον επτά βάσεις στην Κολομβία, χώρα που έχει κοινά σύνορα με τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, το Περού και τον Παναμά, και προβλέπει την παρουσία 800 στρατιωτικών και 600 πολιτών των ΗΠΑ στο κολομβιανό έδαφος.

ΣΕΡΒΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Το Βελιγράδι θα επιμείνει στην επανάληψη των συνομιλιών για μία συμβιβαστική λύση που θα αφορά στο τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, προβλέποντας πως σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα απ' την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας στη Χάγη «τα πράγματα για το Κοσσυφοπέδιο θα αλλάξουν είτε ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, είτε ως αποτέλεσμα αλλαγών στις διεθνείς σχέσεις».

«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε καινούριες πρωτοβουλίες, αλλά ποτέ δε θα αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου - Μετόχια», κατέληξε ο Σέρβος πρόεδρος.

Αργότερα, σε συνάντησή του με το Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάσιτς, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ελιγιάχου Γισάι ξεκαθάρισε πως το Τελ Αβίβ δε θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος...

Πάντως, στο Κοσσυφοπέδιο η ηγεσία των Αλβανών προτίμησε να ασχοληθεί με τα προγραμματισμένα για αύριο (Κυριακή) εγκαίνια του αγάλματος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε κεντρικό σημείο της ομώνυμης λεωφόρου στην πρωτεύουσα, Πρίστινα. Ο πρωθυπουργός τους, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά «με την ευκαιρία επίσκεψης του μεγάλου μας φίλου, Κλίντον»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ