ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σωρηδόν επιχορηγήσεις σε επιχειρηματίες

Σχεδόν 140 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 47 δισ. δραχμές, θα μοιράσει η κυβέρνηση σε 36 ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος «οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση μεμονωμένων ιδιωτικών επενδύσεων». Οι επενδύσεις - ενισχύσεις αυτές που εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, αφορούν κυρίως σε συστήματα συμπαραγωγής, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας. Συγκεκριμένα: εξοικονόμηση ενέργειας, υποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλων συμβατικών καυσίμων με φυσικό αέριο ή υγραέριο, αιολικά συστήματα, μικρά υδροηλεκτρικά έργα, συμβατικά κεντρικά ενεργητικά ηλιακά συστήματα, αξιοποίηση βιομάζας.

Τη μερίδα του λέοντος από τις κρατικές ενισχύσεις θα καρπωθούν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μεταξύ των εταιριών που θα καρπωθούν τα κίνητρα περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, Ελληνική Υφαντουργία, Ράδιο Κορασίδης, Vodafone Panafon, Λάρκο, τα Κλωστήρια Πρεβέζης, η Pepsico - ΗΒΗ κ.ο.κ.

Για κάθε έργο που εγκρίθηκε θα καταρτιστεί σύμβαση μεταξύ του Ενδιάμεσου Φορέα και του αντίστοιχου δικαιούχου επενδυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η σύμβαση θα περιλαμβάνει σαφή περιγραφή του προς εκτέλεση έργου σε φάσεις, το χρονοδιάγραμμα, το συνολικό προϋπολογισμό, τον τρόπο και πηγές χρηματοδότησής του κ.ο.κ.

Επίσης χτες προκηρύχτηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η υποβολή προτάσεων για ένταξη στον τρίτο κύκλο του προγράμματος «ενίσχυση επιχειρήσεων για εγκατάσταση συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης». Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε μικρομεσαίες μεταποιητικές, εμπορικές, τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 40% του συνολικού προϋπολογισμού κάθε πρότασης. Οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν ως τις 16 του Γενάρη του 2004.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις μπροστά στο συνέδριο

Η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» καταγγέλλει την τακτική της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης της ΕΣΕΕ ενόψει του εκλογικού συνεδρίου, στις 22-23 του Νοέμβρη

«Να καταψηφίσετε τις παρατάξεις που ανοιχτά ή συγκαλυμμένα στηρίζουν τους μεγαλεμπόρους», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (ΑΣΕ), που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, απευθυνόμενη στους αντιπροσώπους του εκλογικού συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το οποίο θα γίνει στις 22-23 του Νοέμβρη. Η παράταξη καλεί τους αντιπροσώπους να επιλέξουν μια άλλη, αγωνιστική πορεία και προοπτική για την ΕΣΕΕ, υπερψηφίζοντάς την. Παράλληλα, καταγγέλλει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των παρατάξεων ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ που αποτελούν την πλειοψηφία στην απερχόμενη διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

Η ΑΣΕ επισημαίνει ότι την προηγούμενη τριετία αυτές οι δύο παρατάξεις μετέτρεψαν το τριτοβάθμιο όργανο των εμπόρων «σ' ένα εργαλείο συναίνεσης και αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής» και τώρα έρχονται, μπροστά στο συνέδριο, να ολοκληρώσουν το «άχαρο έργο τους με μια σειρά από αντιδημοκρατικές και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες». Η παράταξη τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: «Στο όνομα της πλειοψηφίας πήραν αποφάσεις που υποβαθμίζουν το περιεχόμενο και το ρόλο ενός πανελλαδικού συνεδρίου και καταρρακώνουν κάθε έννοια συλλογικών και διαφανών διαδικασιών που με σκληρούς αγώνες κατέκτησε το συνδικαλιστικό μας κίνημα».

Ειδικότερα, καταγγέλλει: «Αυθαίρετα περιόρισαν το χαρακτήρα του συνεδρίου μόνο στο εκλογικό μέρος. Αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη ο απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ και η έγκρισή του, που είναι βασική καταστατική υποχρέωση, γιατί φοβούνται την καταψήφιση των πεπραγμένων τους.

Αρνούνται τον έλεγχο της νομιμότητας των αντιπροσώπων από διαπαραταξιακή επιτροπή και την έγκρισή τους από το ΔΣ και εναποθέτουν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στην κρίση του προέδρου και του γενικού γραμματέα.

Αποφάσισαν το συνέδριο να γίνει μετά από δύο άτυπες επαναληπτικές συνελεύσεις και όχι με τη διαδικασία της τακτικής συνέλευσης. Η απόφαση αυτή αποτελεί πρωτοτυπία στη λειτουργία των τριτοβάθμιων οργάνων».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει επίσης τον παράνομο αποκλεισμό δύο αντιπροσώπων της και την κατάργηση του δικαιώματος των αντιπροσώπων να θέτουν υποψηφιότητα, συλλογικά ή μεμονωμένα, στην εφορευτική επιτροπή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Αντί γι' αυτό, απαιτείται η κατάθεση υποψηφιοτήτων 18 μέρες πριν από αυτό στον πρόεδρο και στον γενικό γραμματέα! Σε όλα αυτά προστίθεται και η άρνηση να αυξηθεί ο χρόνος των ομιλητών, καθώς και η κάλυψη δεύτερης διανυκτέρευσης αντιπροσώπων από μακρινές περιοχές της χώρας.

Η παράταξη «καταγγέλλει αυτές τις απαράδεκτες και κατάπτυστες ενέργειες που θυμίζουν άλλες εποχές και καλεί όλους τους συναδέλφους να τις καταδικάσουν με κάθε τρόπο».

ΣΕΒ
«Δράση» για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας

Επιμονή και ...δράση για την επίτευξη του στόχου της ανταγωνιστικότητας συνιστούν οι μεγαλοβιομήχανοι της χώρας. Με αφορμή τη δημοσίευση σχετικής έκθεσης του World Economic Forum (WEF), ο ΣΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας και, χωρίς βεβαίως να το καταγράφει, υπονοεί ότι πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα αντιλαϊκά μέτρα που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και συνεπώς την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Κατά το ΣΕΒ, που χρησιμοποιεί τα στοιχεία του WEF, ο δείκτης «επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας» βελτιώθηκε και από τη 43η θέση που κατείχε το 2002 «ανέβηκε» στην 39η το 2003. Αντιθέτως, η θέση της Ελλάδας ως προς το δείκτη ανταγωνιστικότητας για την «προώθηση της ανάπτυξης στο μέλλον» (χρονικός ορίζοντας 5 ετών) χειροτέρευσε κατά δύο θέσεις και από την 31η θέση το 2002, «έπεσε» στην 33η θέση το 2003.

ΠΔΕ
200 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ

Επιπλέον πιστώσεις 200 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν χτες με υπουργική απόφαση να δοθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επισημαίνει ότι οι συνολικές πιστώσεις για το 2003, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των 200 εκατ. ευρώ, ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, για δράσεις πολιτικής προστασίας, για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, κάλυψη αντισταθμιστικών οφειλών των ΟΤΑ κλπ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Απαράδεκτες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Απαράδεκτα θεωρεί τα ποσοστά καταστροφής και ζημιάς, που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες από τον παγετό του Απρίλη του 2003 στην περιοχή του Αμπελώνα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα. Γι' αυτό και καλεί όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους του Δήμου να αντιδράσουν μαζικά, ενωτικά, αγωνιστικά απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις του ΕΛΓΑ και της κυβέρνησης, απαιτώντας να υπάρξουν πραγματικές και ουσιαστικές αποζημιώσεις.

Σε ανακοίνωσή του, ανάμεσα σε άλλα, επισήμαινε ότι «εκτός της αμυγδαλιάς, όλα τα άλλα προϊόντα (ροδάκινα, ζαρζαβατικά, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, καρπούζια κλπ), έχουν ποσοστά ζημιάς κατά μέσο όρο 35% έως 40%, κάνοντας σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή ανά δέντρο ή στρέμμα, σχεδόν βέβαιη την επιστροφή μεγάλου μέρους ακόμα και της προκαταβολής των 3 ευρώ ανά δέντρο που δόθηκε τον Ιούνιο».

Και παρακάτω η ανακοίνωση σημειώνει: «Εκεί όμως, που η αντιαγροτική πρακτική ξεπερνά κάθε όριο είναι οι εκτιμήσεις του παγετού, τόσο στις 23/3 όσο και στις 9/4 έχουν την κωδική ένδειξη 05, που σημαίνει ζημιά στην ανθοφορία, άρα αποζημίωση σε ζημιά από 30% και πάνω! Τη στιγμή που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βρισκόμαστε στο στάδιο του καρπιδίου, προοιωνίζονται τελικές αποζημιώσεις μηδενικές ή στα όρια της κοροϊδίας».

ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη του Κώδικα της Κεφαλαιαγοράς. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Η ανακοίνωση παραθέτει τα ονόματα που απαρτίζουν την επιτροπή και προσθέτει ότι ο κώδικας περιέχει ολόκληρο το Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς, χρηματιστηριακής και εξωχρηματιστηριακής, αποτελείται από 423 άρθρα κατανεμημένα σε επτά βιβλία, τα οποία αποτελούν το προϊόν του έργου 5 ετών της Επιτροπής. Ο Κώδικας θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ