ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης

Στις εξελίξεις που αφορούν στον ευρωστρατό, στο Κυπριακό, αλλά και στη διεύρυνση της ΕΕ και τις συνέπειες που αυτή θα επιφέρει στους Ελληνες αγρότες, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Κ. Σημίτη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των ενημερωτικών επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Στον πρωθυπουργό εξέφρασα τις παρακάτω θέσεις εκ μέρους του ΚΚΕ: Οσον αφορά στο ζήτημα του Ευρωστρατού. Η γνώμη μας είναι ότι η κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα πίσω, με την έννοια ότι, το κείμενο το οποίο συζητήθηκε, είναι το κείμενο της Τουρκίας. Οι όποιες "βελτιώσεις" δεν αλλοίωσαν την ουσία του και θεωρούμε ότι το "βέτο" που είχε η Τουρκία, σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο, είναι τώρα "βέτο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή ακόμα χειρότερα.

Παίρνουμε, επίσης, υπόψη ότι υπάρχουν οι μη νόμιμες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτα από κανέναν, και βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και λεπτή περίοδο ως προς την εξέλιξη του Κυπριακού. Υπάρχουν τα γνωστά σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε μια εξέλιξη στην Κύπρο, που πιθανόν να μην της αρέσει. Ενδεχομένως, το θέμα του ευρωστρατού αποκτά επικαιρότητα πάρα πολύ συγκεκριμένη.

Βέβαια, είμαστε γενικά αντίθετοι, από λόγους αρχής, στον ευρωστρατό, επιπροσθέτως, για το συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή δεν κατοχυρώνει τα συμφέροντα ούτε των λαών της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδας.

Το άλλο θέμα που έθεσα στον πρωθυπουργό είναι το εξής: Από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ γίνεται με δυσβάστακτους όρους σε βάρος των 10 νέων χωρών. Και όταν λέμε των 10 νέων χωρών, η πλουτοκρατία καλά θα πάει, εννοούμε σε βάρος των λαών. Ο αγροτικός πληθυσμός, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πληγούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις 25 χώρες. Και αν θέλετε προδικάζουμε ότι στην Ελλάδα πέρα από τις συνολικές αρνητικές συνέπειες θα δεχτεί πολύ μεγάλο χτύπημα η ελληνική κτηνοτροφία. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αποδεικνύουν τους ανισότιμους και δυσβάστακτους όρους της διεύρυνσης. Π.χ. αφοπλίζονται κυριολεκτικά η Λιθουανία και Σλοβακία στον τομέα την ενέργειας, υπέρ βεβαίως των ισχυρών δυνάμεων της Ευρώπης. Πολλά μπορούμε να απαριθμήσουμε. Για την ώρα μένω σ' αυτά: Ευρωστρατό, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό και στα αγροτικά προϊόντα, που είναι θέματα αιχμής».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση

Τη συναίνεση στο «κλείσιμο» του Κυπριακού, στη βάση των σχεδίων των ΗΠΑ, πρόσφερε ουσιαστικά στην κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής, ενώ «χαμηλούς τόνους» κράτησε και στο θέμα του ευρωστρατού. Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ δε φάνηκε διατεθειμένος να «δημιουργήσει πρόβλημα» ούτε στο καυτό ζήτημα της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων, περιοριζόμενος σε δημαγωγική και ψηφοθηρική εκμετάλλευσή του.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής, πέρα από κάποιες «σκληρές» διαπιστώσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν (Κυπριακό, ευρωστρατός, ΚΑΠ), που διευκολύνουν και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, συμπλέει πλήρως με την κυβέρνηση, αποδεχόμενος τις «λύσεις» που έχουν δρομολογηθεί.

Ειδικότερα, για το Κυπριακό, χαρακτήρισε «χωρίς αμφιβολία θετική την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα «οριστικοποιηθεί το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη». Επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα από την εξεύρεση λύσης. Αναφερόμενος στα ανησυχητικά, όπως τα χαρακτήρισε, σχέδια λύσης που κυκλοφόρησαν χθες, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «το όποιο σχέδιο λύσης, πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βέβαια με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Πληροφορίες από τη Ρηγίλλης αναφέρουν ότι Κ. Καραμανλής ζήτησε από τον Κ. Σημίτη διαρκή ενημέρωση για το Κυπριακό «αν θέλετε -όπως είπε- να υπάρξει εθνικό μέτωπο». Ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά και ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο λύσης που να έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση.

Για τον ευρωστρατό επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δέχτηκε να αποτελέσει αντικείμενο συμψηφισμού με άλλα θέματα (Κυπριακό, ΚΑΠ), ενώ διαπίστωσε ότι αυτό που έγινε είναι πως «μετονομάστηκε το κείμενο της Αγκυρας σε κείμενο των Βρυξελλών». Εκτίμησε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για τα συμφέροντα της χώρας», αλλά δε δήλωσε ότι δεν την κάνει αποδεκτή ούτε πρότεινε κάτι άλλο.

Οσο για το «πάγωμα» των αγροτικών δαπανών της ΕΕ η κριτική του εξαντλήθηκε στη διαπίστωση της πραγματικότητας, ότι δηλαδή «οδηγούμαστε σε σημαντική, σε μεγάλη μείωση των πόρων, από το 2006 και μετά, για τους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους Ελληνες αγρότες». Αυτό ήταν όλο! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα δε συζητήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό!

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κριτική στα επιμέρους

Την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προέταξε στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, προσπερνώντας τις αρνητικές εξελίξεις που σημειώνονται ως προς την επίλυση του Κυπριακού με τη φράση «όλοι ξέρουμε ότι το πολιτικό πρόβλημα για την επίλυση του Κυπριακού είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο».

Παρά τα όσα αρνητικά προοιωνίζονται για την επίλυση του Κυπριακού, ο πρόεδρος του ΣΥΝ γενικά και αφηρημένα αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα ομοψυχίας κι όχι διαφωνιών. Αυτό κατά τη γνώμη του απαιτεί η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και η αποτροπή ανεπιθύμητων λύσεων στην κατεύθυνση της παγίωσης των διχοτομικών δεδομένων ή της υιοθέτησης μιας μορφής συνομοσπονδιακού τύπου για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στον ευρωστρατό ο Ν. Κωνσταντόπουλος υπεραμύνθηκε της αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και επικέντρωσε την κριτική του στο ότι «το μοντέλο το οποίο υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ελληνική κυβέρνηση διαπνέεται από τη φιλοσοφία που υποτάσσει τον τομέα της αμυντικής πολιτικής της Ευρώπης στις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Για τους αγρότες ανέφερε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν για την ΚΑΠ είναι δυσμενέστατες και ότι οι Εληνες αγρότες θα βρεθούν μπροστά σε διαρκή χειροτέρευση των όρων της ζωής τους.

Τέλος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στο σχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει και το ιστορικό χρέος και την ιστορική ευθύνη να πάρει πρωτοβουλίες από τώρα προκειμένου η ΕΕ να πει όχι στο σχεδιαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
«Καλή συμφωνία» χωρίς χρονοδιάγραμμα

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, ότι η Ατλαντική Συμμαχία και η ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, επισημαίνοντας όμως, παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες για την κατάληξη των συζητήσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη λήξη της κοινής συνεδρίασης ΝΑΤΟ - Πολιτικής Επιτροπής Ασφάλειας της ΕΕ, ο κ. Ρόμπερτσον ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την «κοινή θέση» στην οποία κατέληξαν οι «15» στο θέμα της συνεργασίας των δύο οργανισμών, χωρίς όμως να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα. «Εχουμε συναντηθεί ήδη δύο φορές με τον κ. Σολάνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά δε θα ήθελα να κάνω προβλέψεις για τη χρονική κατάληξη των συζητήσεων», είπε ο κ. Ρόμπερτσον και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες για το κλείσιμο του θέματος. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κανείς δεν έχει θέσει προθεσμίες για κατάληξη των συζητήσεων ούτε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα (22 Νοεμβρίου), αλλά ούτε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη (12-13 Δεκεμβρίου)». Αυτό που προέχει, διευκρίνισε, είναι «να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και όχι εσπευσμένα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ